Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#851 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
ho'sh da mijenjamo imovinu? ja tebi ovo iz Sarajeva, ti meni to iz LA?
-
Tuzla111
#852 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Lik ode na internet i nadje najvece kompanije i njih poredi. Kompanije koje rade sa americku vojsku naravno da imaju para jer imaju dotok novca konstantan. Ne zna kakvi su redovi u takvim kompanijama da se dobije posao.prog321 wrote:Northrop Grumman proizvodi oružje za američku vojsku.
Trebalo bi tu biti teže zaposliti se nego u državnoj instituciji.
Recimo LA harbor(Long Beach) ima jednu od najjacih union, plate dobre, ima se benefita. Nacin na koji se tu dobije posao je da se volontira GODINAMA prije nego se otvori pozicija da se moze zaposliti neko. Nemoguce je da se dobije posao tu.
-
Tuzla111
#853 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Druga kompanija koja je bila nas kupac je u San Diegu i oni prave brodove za americku mornaricu. Plate dobre. Posao nije lako dobiti, a ljudi ne rade preko zime, tako da sve radnike otpuste i onda ponovo zaposle pocetkom godine.
-
Tuzla111
#854 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Kakve veze ima imovina?Velkoski wrote:ho'sh da mijenjamo imovinu? ja tebi ovo iz Sarajeva, ti meni to iz LA?
Zamjenicu poslove ako hoces.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#855 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Pa da ti doseliš ovdje, a ja tamo, preuzmemo sve jedan od drugog, nikakva frka 
- Tomahawk11
- Globalni moderator
- karanana
#857 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Pa eto navedi jednu kompaniju (ne mora biti tvoja) gdje je godisnji 5 radnih dana. Ni ja nesto to ne vjerujem jer ono sto cujem zale mi se jer imaju samo dvije sedmice (10 dana) kad pocnu.
-
prog321
#858 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Kad počnu?
Misliš prvih 5 godina.
Pa onda dobiješ otkaz. Pa onda opet prvih 5 . I tako do penzije:-D
Misliš prvih 5 godina.
-
Tuzla111
#859 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Upravo. Ne rade ovdje ljudi po 50 godina na jednoj poziciji ko u Bosni. Kompanije se stvarno otvaraju i zatvaraju.prog321 wrote:Kad počnu?![]()
Misliš prvih 5 godina.
-
Tuzla111
#860 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Prijatelju moj nemam svrhu nikome lagati i nisam zbog toga ni dosao ovdje da se raspravljam o godisnjim. Ni jedan bosanac nema 10 dana godisnjeg kad pocne. Znam bosance i znam gdje rade. Ove koje ja znam su prvi put otisli u Bosnu prosle godine nakon skoro 15 godina. Ciste, raznose pizze, rade nize office poslove itd. Nikad ih nisam cuo da su otisli na odmor.karanana wrote:Pa eto navedi jednu kompaniju (ne mora biti tvoja) gdje je godisnji 5 radnih dana. Ni ja nesto to ne vjerujem jer ono sto cujem zale mi se jer imaju samo dvije sedmice (10 dana) kad pocnu.
Ja sam imao 10 dana godisnjeg nakog druge godine i to je bilo to. Rekao sam za sick pay vec.
-
Tuzla111
-
miki27A
#862 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Tuzla mislim da pretjerujes:
radim u government (union) poslu: beneficije, osiguranje, placen godisnji i bolovanje, bez ikakvih stela dobila posao u roku 4 mjeseca (do tada part time, bez ikakvih beneficija bila), i u prvoj godini dobije se 12 radnih dana. Jeste da se ovi dani nakupljaju (accrue), pa ako pocnes u oktobru, a hoces na odmor u julu neces ih imati dovoljno, ali do kraja godine ces sigurno ih imati 12, uz dodatne praznike koje onda mozes da "stiklas" jer se ne racunaju u tvoj godisnji (tipa Labor day, prvi ponedeljak u septembru)
radim u government (union) poslu: beneficije, osiguranje, placen godisnji i bolovanje, bez ikakvih stela dobila posao u roku 4 mjeseca (do tada part time, bez ikakvih beneficija bila), i u prvoj godini dobije se 12 radnih dana. Jeste da se ovi dani nakupljaju (accrue), pa ako pocnes u oktobru, a hoces na odmor u julu neces ih imati dovoljno, ali do kraja godine ces sigurno ih imati 12, uz dodatne praznike koje onda mozes da "stiklas" jer se ne racunaju u tvoj godisnji (tipa Labor day, prvi ponedeljak u septembru)
Rule 7.01 - Eligibility For and Accrual of Vacation and Personal Leave
Schedule A
Each employee in a class determined nonexempt (eligible for overtime) under the Fair Labor Standards Act or in a position in a class determined to be exempt as executive or administrative but who (a) is required to work a fixed shift and (b) receives overtime compensation if required to perform overtime shall earn vacation and personal leave at the rate that is shown opposite the number of service years in Schedule A.
![]()
-
Tuzla111
#863 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
sad cijeli svijet laze zato sot ti imas union posao. Morala si da platis da upadnes u union, pa onda imas monthly da places fee-s. Radio sam i ja u union i naveo sam vec gore kako sve ide.miki27A wrote:Tuzla mislim da pretjerujes:
Rule 7.01 - Eligibility For and Accrual of Vacation and Personal Leave
Schedule A
Each employee in a class determined nonexempt (eligible for overtime) under the Fair Labor Standards Act or in a position in a class determined to be exempt as executive or administrative but who (a) is required to work a fixed shift and (b) receives overtime compensation if required to perform overtime shall earn vacation and personal leave at the rate that is shown opposite the number of service years in Schedule A.
![]()
http://theweek.com/articles/463897/amer ... by-numbers
http://www.vpcalendar.net/average-vacat ... untry.html
http://bigthink.com/praxis/why-do-ameri ... nyone-else
Jel cijeli svijet sad laze samo zato sto ti imas 13 dana?
I koliko sam puta rekao da je government izuzetak. a ti opet navodis government kao razlog.
- Dr. Kuca
#864 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Ovdje nije lose ali nije ni dobro, negdje na sredini. Kod nas pogotovo raja iz Sarajeva hoce da mu je posao 3 minute od kuce da se ne zahmeti u guzvi, ako ide dalje odma je bezvoljan. Drugo mi taj svijet tamo malo previse idealiziramo, jbga raja iz svicarske koja radi tamo dolaze ovamo zubaru, mehanicaru i u soping. Tamo kod njih urijetko se izlazi na vecere, nije to ono ko na filmu, radi kao pisac nema love al izvede curu u elitni restoran i naruce flasu vina uz veceru i zivi u nekom prejebenom stanu, daleko od toga. Znas, ovdje raja odma hoce, auto,stan i odma je nezadovoljan ako ne moze to da ostvari ali odmah, dok kad se ode vani moze se vozariti gradskim prevozom po 4 sata u oba pravca za neku platicu od 1.300 eura, moze se iznajmiti stan sa 5-6 cimera nepoznatih itd. dok ovdje da mu kaes evo ti posao u konjicu vozari a kamoli gdje dalje, iznajmi stan u hadzicima sa jos troje kolega za platu od 1500 KM od 10 ljudi mozda da bi dvoje prihvatilo, jer zaboga dje ce on to. Malo nam fali realnosti.
-
huxley
#865 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Četvoročlana porodica, na mjesečnom nivou,
Stan, 2-soban, kirija 500
Režije, 300
Odjeća, 250
Auto, Škoda Oktavija 5 godina, amortizacija, osiguranje i održavanje 250
Auto, 1000 km mjesečno, gorivo 160
Hrana, proteini svaki dan, svj. riba 1x sedmično 500
Izlasci 1x sedmično, 4x30
Džeparac 200
Godišnji (mjesečna štednja) 250
Popravka i amortizacija stana i namještaja 100
Oko 2500-3000 km za OK život. Ako nemaš kiriju, imaš ratu. Ako imaš svoj stan ili kuću, malo je lakše.
https://www.numbeo.com/cost-of-living/in/Sarajevo
https://www.glassdoor.com/Salaries/bosn ... 2_IN29.htm
Režije, 300
Odjeća, 250
Džeparac 200
Oko 2500-3000 km za OK život. Ako nemaš kiriju, imaš ratu. Ako imaš svoj stan ili kuću, malo je lakše.
- wewa
#866 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
500 KM za prehraniti cetveroclanu porodicu kvalitetnim namirnicama? mozda, ako su djeca mala. mozda.
dvoje tinejdzera skoro pa sami pojedu ovaj iznos...
dvoje tinejdzera skoro pa sami pojedu ovaj iznos...
- HAVANA
#867 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
A tek drugi troskovi za djecu.Gdje su kursevi,trening,muzicka,dzeparac,garderoba,telefoni,kompjuteri...Lako mi je sa mnom,za njih da ih berem umorio bi se beruci...A i pojdose boga oca 
- HAVANA
#868 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
A gdje je mama,sestra,tata...Ih,bjez jebo vas tema, nasekiracu se kad skontam sta sve moram smislit. 
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#869 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Prehraniti...isto kao da nema drugih troskova.
Stan - renta ili rata 400-500, nema kud manje. Moze, ako ces zivjeti u sobi ili negdje u pm.
Rezije - struja, voda, smece, grijanje, onda eventualno kablovska, internet, telefon...cca 150-200.
Hrana...cetveroclana porodica (otac, majka i dvoje djece, recimo 7 i 15 godina).
Eto da se samo hrane, treba biti realan, treba tu fina cifra (800-1000 KM), pa da bi to iole valjalo.
A gdje je odjeca, obuca, skolski troskovi itd.
Pa onda ako se ima auto, od redovnog sipanja goriva do odrzavanja (ulje, filteri, mali, veliki servis, gume i sl.)
A kad se pokvari ves masina, frizider ili nesto drugo - gledaj u nebo
Stan - renta ili rata 400-500, nema kud manje. Moze, ako ces zivjeti u sobi ili negdje u pm.
Rezije - struja, voda, smece, grijanje, onda eventualno kablovska, internet, telefon...cca 150-200.
Hrana...cetveroclana porodica (otac, majka i dvoje djece, recimo 7 i 15 godina).
Eto da se samo hrane, treba biti realan, treba tu fina cifra (800-1000 KM), pa da bi to iole valjalo.
A gdje je odjeca, obuca, skolski troskovi itd.
Pa onda ako se ima auto, od redovnog sipanja goriva do odrzavanja (ulje, filteri, mali, veliki servis, gume i sl.)
A kad se pokvari ves masina, frizider ili nesto drugo - gledaj u nebo
- HAVANA
#870 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Dobro me napomenu,moram kupit gumu za ves masinu ,zena ce mi jebat mater,ganja me 20 dana. 
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#871 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Vidis, nije sve tako crno na ovoj temiHAVANA wrote:Dobro me napomenu,moram kupit gumu za ves masinu ,zena ce mi jebat mater,ganja me 20 dana.
-
almir90
#872 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
@Tuzla111
Ja da sam na tvom mjestu, i da se planiram vratiti u BiH, ja bih to pokušao na neki svoj način. Budući da si već tamo, radiš i poznaješ svijet, zašto ne pokušaš naći neke poslovne partnere s kojima možeš sarađivati iz BiH. Mislim na to, da nađeš gore nekoga za koga ćeš nešto proizvoditi, ili odrađivati neke poslove putem interneta, totalno je nebitno, ali da imaš izvor prihoda i dalje iz Amerike. Ja da sam na tvom mjestu, i već gore sa određenim poznanstvima, tako bih pokušao, više bih gledao da poslovno ostanem na američkom tržištu, gdje imaš veliki broj ljudi kojima možeš prodati i kvalitet. Kod nas je postalo globalno sijelo, daj svega, i nek ne košta više od marke.
A, što se tiče ovih kukača na stanje o državi, što bale po cijele dane po forumu i fejsu kukajući, a niko nikada nije ništa uradio da se stanje promijeni na bolje. Pa, zemljaci, da bi bilo bolje, treba krenuti od sebe, mijenjati sebe i boriti se za sebe, i to kasnije samo širiti na veći krug ljudi i skupljati takve osobe oko sebe. Ako mislite da vi zaslužujete da neko umjesto vas stavi svoju glavu na panj i potpiše vlastitu smrt, da bi uveo 'red' u ovoj državi, onda to i ne zaslužujete. Tako da, mante više se patetike, jadikovanja i kukanja, ili se sami potrudite da nešto promijenite, ili jednostavno prihvatite da vi ne želite promjene, čim niko ništa ne radi na tome.
Ja da sam na tvom mjestu, i da se planiram vratiti u BiH, ja bih to pokušao na neki svoj način. Budući da si već tamo, radiš i poznaješ svijet, zašto ne pokušaš naći neke poslovne partnere s kojima možeš sarađivati iz BiH. Mislim na to, da nađeš gore nekoga za koga ćeš nešto proizvoditi, ili odrađivati neke poslove putem interneta, totalno je nebitno, ali da imaš izvor prihoda i dalje iz Amerike. Ja da sam na tvom mjestu, i već gore sa određenim poznanstvima, tako bih pokušao, više bih gledao da poslovno ostanem na američkom tržištu, gdje imaš veliki broj ljudi kojima možeš prodati i kvalitet. Kod nas je postalo globalno sijelo, daj svega, i nek ne košta više od marke.
A, što se tiče ovih kukača na stanje o državi, što bale po cijele dane po forumu i fejsu kukajući, a niko nikada nije ništa uradio da se stanje promijeni na bolje. Pa, zemljaci, da bi bilo bolje, treba krenuti od sebe, mijenjati sebe i boriti se za sebe, i to kasnije samo širiti na veći krug ljudi i skupljati takve osobe oko sebe. Ako mislite da vi zaslužujete da neko umjesto vas stavi svoju glavu na panj i potpiše vlastitu smrt, da bi uveo 'red' u ovoj državi, onda to i ne zaslužujete. Tako da, mante više se patetike, jadikovanja i kukanja, ili se sami potrudite da nešto promijenite, ili jednostavno prihvatite da vi ne želite promjene, čim niko ništa ne radi na tome.
-
Juni
#873 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Jesu ovo stvarni i fiktivno troškovi? Za hranu i režije je premalo, a troškovi za odjeću su mi previsoki (ne kazem da ne mozes vrlo lagano potrositi i vise)i hostaplerski u odnosu na to. Ne kontam stavku izlasci i džeparac? 1000 +160 +250 mjesečno za auto, ovo mi je isto problematično investirati više u auto nego "u sebe".nemaš stavke higijenske potrepštine, kozmetika ili je i to uslo u stavku hrana.isto tako fali stavka amortizacija opreme i pokućstva u stanu kada ti npr. rikne veš mašina da ne ideš u kredit ☺.huxley wrote:Četvoročlana porodica, na mjesečnom nivou,
Režije, 300
Odjeća, 250
Džeparac 200
Pretpostavljam da živiš sa roditeljima, radi s i svu platu dajes na auto, krpice i tako to, a ne unosis se u bespotrebne detalje kao kako hrana dolazi na sto, kako se plaćaju racuni
Ako, uzivaj dok možeš.moj savjet ti je da ipak ostavljaš 10% plate na stranu dobro će ti doći kad se jednom odvojis od roditelja.
-
almir90
#874 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Pa, kako ne kontaš? U BiH je svakako najvažnije investirati u auto, da raja misli da se ima. Zatim, razna dešavanja da se sve to može lijepo poslikati i postaviti na fejs. A, onda ide kukanje o lošem životnom standardu. 
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#875 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Jasta je, zato zimi gledamo Audije s celavim gumama (a kupljeni, naravno, na pushing ilitiga lizing).
Sve je to prividna sminka, napinjanje poput zabe, a nema se za kifle.
Sve je to prividna sminka, napinjanje poput zabe, a nema se za kifle.