Uhapšen Naser Orić!

Post Reply
madner

#851 Re: Uhapšen Naser Orić!

Post by madner »

archi_a wrote:Velika razlika izmedju okruzene Bihacke enklave (boraca koji nisu imali gdje) i Posavine, iz koje se povlaci hvo i hv po naredbi iz zagreba, napustajuci dio linije na spoju sa borcima ARBiH i hos-a i ostavljajuci krnju odbranu da se suprostavi ogromnim i dobro naoruzanim chetaljima.

Mali nocni razgovori izmedju krivoustog i srpskog kasapina sve su rijesili, u usta im se ...
To je onako nategnuta teorija jer krivousti ne dobiva nista za tu uslugu a dok je drzao koridor mogao je traziti sve.

Puno je jednostavnije, puno spremnije jedinice VRSa probijaju odbranu dosta nespremnijeg protivnika.

Gubici na obje strane kazu da je bila zestoka klofaona, vise mrtvih nego u Vukovaru.
channel10

#852 Re: Uhapšen Naser Orić!

Post by channel10 »

Sta su ovo nasi poslali zahtjev za izrucenje po BH posti jer jos uvijek nije stigao do svice :roll: . Koga oni lazu?
archi_a

#853 Re: Uhapšen Naser Orić!

Post by archi_a »

Bila je zestoka klaona, apsolutno, do onog trenutka kada se desno krilo na kojem su bili hv i hvo izvlaci prema Bosanskom brodu i miniraju most, te prema Odzaku i Orasju. Ode i Derventa i Modriča i ode sve u p.m.
Apsolutno je neprijatelj postao nadmocniji.
Ali Kemal

#854 Re: Uhapšen Naser Orić!

Post by Ali Kemal »

Mister Yes wrote:Sve nakon 93-će je predstava za javnost to jest "šahovska završnica"
Slazem se. Zapad, bolje reci USA je cekala malo da se vidi kako ce stvar da se odvija i onda su presjekli.
Imam cak utisak da nisu intervenisali 1992 jer nisu bili sigurni kakva ih sila ocekuje i kada su shvatiili da je JNA propala i da su nove vojske sve gora od gore, neobucene seoske milicije, da su mobilisani trecepozivci, kao i djeca, na zalost, da linije drze cak i zesdesotogodisnjaci, onda su poceli da ulijecu i da se zajebavaju i da cekaju da se narod totalno iscrpi i da onda ulete kao spasioci i da pobodu svoju zastavu i kontrolisu srce Balkana.
Kada neko spomene ovde samo vojske i brigade, kao nesto se odavde uci na West Pointu :lol: , u stvari i mozda se uci, da se pokaze kako ne treba :oops:
madner

#855 Re: Uhapšen Naser Orić!

Post by madner »

Zapravo su tu neke teorije iz hladnog rata ispitane.

Posebno neke Njemacke. To sto je visok stepen mobilizacije nije nesto negativno, to je oznaka visoko razvijenih drzava. Sirija, koja ima 23 miliona ljudi ima manju mobilizaciju.
Progressive House

#856 Re: Uhapšen Naser Orić!

Post by Progressive House »

channel10 wrote:Sta su ovo nasi poslali zahtjev za izrucenje po BH posti jer jos uvijek nije stigao do svice :roll: . Koga oni lazu?

poslali kočijom do ciriha :D lakapo
Progressive House

#857 Re: Uhapšen Naser Orić!

Post by Progressive House »

Švicarski ured za pravdu za Klix.ba: BiH će najvjerovatnije imati prednost za izručenje Orića
zenit dozic

#858 Re: Uhapšen Naser Orić!

Post by zenit dozic »

travnik wrote:
zenit dozic wrote:
travnik wrote:zenit dozić

Ima tu još diskutabilčnih datuma i događaja. Naravno, kada se selektivno pristupi, kako ti radiš, a o čemu govorim i u prvom postu, dobit će se ovakva slika. Poskokovac će ti napraviti repliku, sa par drukčijih datuma, za sve te općine. "Rat" datumima i sl. nas ne vodi nigdje. To nije ni tema. Uostalom, opet, sve navedene nije razlog za činjenje zločina i izostanak rada da se rasvjetle isti.
Ma boli mene šta će mi reć fašista s kamenjara zbog koga sam bio u podrumu dvije godine, u vas je priča vjeruješ li meni ili svojim očima.

Koliko ja znam nije čelništvo i vojni vrh Republike BIH osuđeno na udruženi zločinački poduhvat nego čelnici herceg-bosne na čelu sa ovim likom iz naslovahttp://www.jutarnji.hr/prlicu-25--stoji ... e/1105534/, a lahko se može nać na guglu šta im se sve stavlja na teret tako da je bezpredmetno ispravljati krive Drine.
Ostaće zapisano u historiji ko se udružio sa četaljima i htio dijelit SVOJU zemlju, prodat lijepu posavinu Posavinu za kamenjar, dojučerašnje suborce sa svojim porodicama odvoditi u logore :thumbup:

1. Nitko ne priča tu priču vjeruješ li meni ili svojim očima, već samo navodi zločine za koje postoje i presude, a i neke druge, za koje još, iz dobro poznatih razloga, presuda nema.
2. Nitko nije umanjio, negirao ili opravdao zločine.
3. O mnogo toga se još može pričati, ali ne sa tobom. Ti ne čitaš šta ja napišem, već što bi ti želio da ja napišem. Replika tada nije svrsishodna. Tipično za osobe zadojene mržnjom i koje imaju ulare. Džaba slijepom pokazivati, gluhom dovikivati, a "cenzura" dokazivati.
Ma ja kad ti se ne sviđaju činjenice onda prebacuješ loptu na mene kao osobu hahahaha

Eto ja sam zadojen mržnjom i tako to, ali za razliku od vas mirotvoraca moj stari nije zatvarao i ubijao komšije, nije rušio bogomolje i nije dijelio svoju zemlju zajedno sa dojučerašnjim neprijateljem, a ni armija u kojoj se borio je bila jedina koja se borila za ovu zemlju da ostane cjelovita za razliku od ostalih vojski ;-)

Evo ti samo primjera ovog idiota koji ima na avataru banovinu, što implicira da se čak ni ne stidite svoje uloge u ratu.
It_is_a_Leclerc

#859 Re: Uhapšen Naser Orić!

Post by It_is_a_Leclerc »

Aposlutno je frapantan javašluk bh. institucija.
Gledajte jednu stvar. Sutra ističe ekstradicioni pritvor za Orića. Srbija je predala svoj zahtjev 22. 6., a mi čekamo bukvalno zadnji sat. I sad, kaže zamjenik ministra pravde, Nezir Pivić - "Poslat ćemo brzom poštom" :roll: Stvarno nevjerovatno.
razonoda

#860 Re: Uhapšen Naser Orić!

Post by razonoda »

:lol: a postu -razvrstava --Srbin---ups
sinuhe

#861 Re: Uhapšen Naser Orić!

Post by sinuhe »

I kad se vrati hoće li mu suditi?
Danguba

#862 Re: Uhapšen Naser Orić!

Post by Danguba »

sinuhe wrote:I kad se vrati hoće li mu suditi?
za sta? :D
po vucicevim citatima. :-)
Mister Yes

#863 Re: Uhapšen Naser Orić!

Post by Mister Yes »

archi_a wrote:Velika razlika izmedju okruzene Bihacke enklave (boraca koji nisu imali gdje) i Posavine, iz koje se povlaci hvo i hv po naredbi iz zagreba, napustajuci dio linije na spoju sa borcima ARBiH i hos-a i ostavljajuci krnju odbranu da se suprostavi ogromnim i dobro naoruzanim chetaljima.

Mali nocni razgovori izmedju krivoustog i srpskog kasapina sve su rijesili, u usta im se ...
Ma naravno. Kolega madner je totalno izgubljen u vremenu i prostoru. Poredi dogovoreno povlačenje iz Posavine (pri čemu je posavina graničila sa Hrvatskom i imali su se gdje povući civili) sa cazinskom krajinom gdje se 200.000 Bošnjaka nije imalo gdje povući.

A posebno se provalio izjavom da su u posavini bile jednonacionalne opštine :lol: Derventa zapadni dio sve srpska sela. B.Brod veći dio opštine srpska sela plus što su u gradu Srbi bili većina. Modriča veći dio opštine srpska sela. Šamac veći dio opštine srpska sela. Jasno se vidi na karti da nije ni približno homogeno. Moglo bi se čak reći da je posavina krajnje izmješana i nehomogena. Šamac, Pelagićevo i Donji Žabar su bili u rukama Srba i prije operacije Koridor. Isto kao i veliko područje između Dervente i Modriče (Trebovac).

Ukupno 60.000 Hrvata živjelo na tom dijelu posavine koji su Srbi zauzeli u toj akciji probijanja koridora. Plus još 25.000 Bošnjaka ukupno 85.000 nesrba. A u cazinskoj krajini 200.000. Nema grada ni blizu veličine Bihaća (46.000). Najveća je Derventa sa 17.748 stanovnika (od toga svakog naroda po 1/3). Ni u jednom od 4 grada koja su pala u operaciji Koridor Hrvati nisu bili većina (U Derventi, Odžaku i Modriči većina Bošnjaci a u Brodu Srbi) što je vjerovatno dodatni razlog zašto je Franji bilo lako prodati posavinu.

A tek izjava da Franjo nije ništa dobio prodajom posavine :lol:

06.05.1992.
U Grazu su se sastali Mate Boban i Radovan Karadžić; raspravljalo se o razgraničenju Hrvata i Srba u BiH, da bi prestali razlozi za oružane sukobe Hrvata i Srba na cijelom teritoriju BiH.
Tačka 3. sporazuma:“Obje strane su suglasne da se u razgraničenju dvije konstitutivne jedinice na području Kupresa kao i u Bosanskoj Posavini vodi računa o kompaktnosti prostora i komunikacija”.

6.-8.06.1992.
Vojnom akcijom “Čagalj” oslobođen je zapadni dio Mostara i veliki dio Hercegovine.
Hrvatske postrojbe (HV i HVO) protjerale su neprijatelja iz doline Neretve oko Čapljine i oslobodile visoravan Dubrave; zatim Stolac (12.06.) i okolna sela te lijevu obalu rijeke Neretve i cijeli Mostar (do 21.06.).
Ustvari četničke snage su se manje više same od sebe povukle do linija “dogovorenog razgraničenja” a sve u skladu sa dogovorm “o nenapadanju” kojeg su 6.5. u Gracu sklopili Boban-karadžić čime je dogovorean I razmjena teritorija, Posavine za Hercegovinu. Upravo u vezi s tim sinhronizovano za dan-dva kreću pripreme za akciju četnika u Posavini za probijanje koridora, gdje se HVO snage manje-više bez ogranizovanog otpora (čast jedninicama koje su na svoju ruku pružale ogorčen ali nedovoljan otpor) povukle I prepustile Posavinu četnicima, kao protuuslugu za prepuštanje Hercegovine HVO-u.

26.06.1992.
Četnici probili koridor u Posavini.

Naravno, ono osnovno što je Franjo dobio je Hrvatska bez Srba. Saradnja Franje i Slobe ustvari počinje od tada (a ne od Karađorđeva kako mnogi misle). Tada su se dogovorili da Franjo zarati sa Alijom i time pomogne Slobi da ostvari svoje ciljeve (srpski dio BiH iz jednog komada) a zauzvrat Slobo će se povući iz Hrvatske. I tako i bi.

Eh da, tu je i zaleđe Dubrovnika (inače naseljeno Srbima) koje je Franjo također dobio kao dio zamjene za Posavinu.
sinuhe

#864 Re: Uhapšen Naser Orić!

Post by sinuhe »

Danguba wrote:
sinuhe wrote:I kad se vrati hoće li mu suditi?
za sta? :D
po vucicevim citatima. :-)
Valjda se vodi proces u BiH od jos 2008. Ne znam u vezi kojeg zločina.
Danguba

#865 Re: Uhapšen Naser Orić!

Post by Danguba »

sinuhe wrote:
Valjda se vodi proces u BiH od jos 2008. Ne znam u vezi kojeg zločina.
Istraga otvorena. Predmet otvoren zato sto to neko zeli i sumnja u nesto. Tuzilastvo je to koje odredjuje da li ima dovoljno elemenata da podigne optuznicu jer je valja braniti pred sudom.

Isto kao sto je otvorena fascikla za Dudakovica ali mu se ne moze suditi zato sto to Dodik zeli i klika oko njega.
sinuhe

#866 Re: Uhapšen Naser Orić!

Post by sinuhe »

Zašto onda tužilaštvo BiH insistira na izručenju Orića BiH a ne njegovom oslobađanju?
Fudo387

#867 Re: Uhapšen Naser Orić!

Post by Fudo387 »

sinuhe wrote:Zašto onda tužilaštvo BiH insistira na izručenju Orića BiH a ne njegovom oslobađanju?
Zato sto su nesposobni debili, a dobar dio onih koji rade za isto tuzilastvo je ekspozitura srbijanskog tuzilastva.
Ne znam koji se qrac pravis bezveze budala i postavljas ta smijesna pitanja, lafo, sad si s Marsa pao.
sinuhe

#868 Re: Uhapšen Naser Orić!

Post by sinuhe »

Do juče slobodan čovjek a danas ga traži BeHa tužilaštvo. Što mu barem nisu rekli da ne putuje u inostranstvo. :-)
Znači sad će da mu sude.
zavrzlama

#869 Re: Uhapšen Naser Orić!

Post by zavrzlama »

sinuhe wrote:Zašto onda tužilaštvo BiH insistira na izručenju Orića BiH a ne njegovom oslobađanju?
Vjerovatno zato da se izbjegne mogucnost da bude izrucen srbiji ,jer ako Orica izruce srbiji,pa srbija bude odlucivala ima li elementa za optuznicu ili nema, cekat ce Oric jedno 10 godina u zatvoru dok oni to utvrde...zna srbija da nema nikakvih dokaza protiv Orica,ali im je cilj da se istog domognu u njihove ruke,a tad manevra za marifetluke i dugiogodisnji proces je povoljan da optuzenoi umre u zatvoru....
Danguba

#870 Re: Uhapšen Naser Orić!

Post by Danguba »

istraga se vodi. :wink:
Danguba

#871 Re: Uhapšen Naser Orić!

Post by Danguba »

zavrzlama wrote:
Vjerovatno zato da se izbjegne mogucnost da bude izrucen srbiji ,jer ako Orica izruce srbiji,pa srbija bude odlucivala ima li elementa za optuznicu ili nema, cekat ce Oric jedno 10 godina u zatvoru dok oni to utvrde...zna srbija da nema nikakvih dokaza protiv Orica,ali im je cilj da se istog domognu u njihove ruke,a tad manevra za marifetluke i dugiogodisnji proces je povoljan da optuzenoi umre u zatvoru....
slucaj jurisic.
sinuhe

#872 Re: Uhapšen Naser Orić!

Post by sinuhe »

Biće da ne znaju šta da rade sa Orićem.
sunceKOtepsija

#873 Re: Uhapšen Naser Orić!

Post by sunceKOtepsija »

It_is_a_Leclerc wrote:Aposlutno je frapantan javašluk bh. institucija.
Gledajte jednu stvar. Sutra ističe ekstradicioni pritvor za Orića. Srbija je predala svoj zahtjev 22. 6., a mi čekamo bukvalno zadnji sat. I sad, kaže zamjenik ministra pravde, Nezir Pivić - "Poslat ćemo brzom poštom" :roll: Stvarno nevjerovatno.
u svijetu modernih komunkacija, avioni raznose postu, postoji i email, drzave imaju izmedu sebe zasticene kanalae komuniciranja itd
Danguba

#874 Re: Uhapšen Naser Orić!

Post by Danguba »

sinuhe wrote:Biće da ne znaju šta da rade sa Orićem.
Upravo tako. Mozda mu nesto nadju oko kriminala a za ratna desavanja, poslije Haga on je slobodan covjek.
It_is_a_Leclerc

#875 Re: Uhapšen Naser Orić!

Post by It_is_a_Leclerc »

sinuhe wrote:Do juče slobodan čovjek a danas ga traži BeHa tužilaštvo. Što mu barem nisu rekli da ne putuje u inostranstvo. :-)
Znači sad će da mu sude.
Tužilaštvo Orića traži jer se protiv njega u BiH vodi istraga po pitanju zločina nad Srbima u Zalazju. S obzirom da se Orić dosad redovno odazivao na pozive tužilaštva u ovom i drugim slučajevima, tužilaštvo neće tražiti pritvor za njega, ako ga izruče u BiH.
Ne možete nekog tražiti da ga "oslobodite". Time bi švicarska država ušla u meritum što se ne smije.
Post Reply