Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post Reply
uglavnomja

#851 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by uglavnomja »

nosara wrote:
Arteta wrote:
JBT wrote:[

Sta je konkretno katastrofalno i beskorisno u tom tvom "komunizmu"?
Od tolikih firmi koje se nisu mogle takmiciti ti hoces da ti nabrajam?
Energoinvest, koji je bio najveći izvoznik, koji je godišnje izvozio 800 miliona dolara vlastitih roba i usluga, koji je imao jedanaest istraživačkih centara koji su gradili njegovu konkurentnost, taj Energoinvest sa ukupnom prodajom od dvije milijarde dolara godišnje bio je malo preduzeće u odnosu, na recimo, SIEMENS, koji je imao 136 milijardi dolara ukupan prihod. Ali, ono što smo radili bilo je konkurentno sposobno i operiralo se u 34 strane zemlje. To nisu bile samo nesvrstane i nerazvijene zemlje. Izvozilo se u SAD, Rusiju, Francusku, Njemačku.

Posebno su se na Dalekom istoku gradili objekti koje smo mi dobijali u konkurenciji sa Japanom. Recimo, reference Energoinvesta u elektroenergetskoj opremi - predratni Irak u kome su radili i Nijemci i Amerikanci, u svom energetskom sistemu sadrži 42 posto onog što je izgradio Energoinvest. U Maleziji 22 posto, u ogromnoj Indoneziji sa preko 100 miliona stanovnika imamo preko 20 posto učešća u njihovom energetskom sistemu. Gradili smo u Arizoni i Kanadi. To su stvarali razvojno-istraživački centri. Sada vlasti ne prepoznaju da nema drugog načina ozdravljenja ekonomije nego da se u proizvode i tehnlogije što više ugrade noviteti, inovacije, itd.

uzalud ti trud nosara :-)

najtvrdoglaviji su oni koji imaju "misljenje" o necemu o cemu nemaju pojma :D i jos ubjedjuju ljude koji su bili pristni kad se tema emisije desavala.
a nivo tvrdpglavosti prati adekvatan iq :oops: , vec vise puta naveden kao ispravan i mjerodavan.

od biivse juge do danasnje sirije i jemena i usa ... sve zna bosnjacki budzaklija :zzzz: a mrdn'o do makarske :mrgreen:

hebote, kako zemlja sa tako pametnim narodom nije prva u necemu sa gornje strane liste, nego vazda sa donje 8)

a statisticki bivsa juga je bila gore, od kosarke do broja bezviznih zemalja, i % nezaposlenosti, i izvoza i politickog autoriteta ...
reis1

#852 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by reis1 »

uglavnomja wrote: uzalud ti trud nosara :-)

najtvrdoglaviji su oni koji imaju "misljenje" o necemu o cemu nemaju pojma :D i jos ubjedjuju ljude koji su bili pristni kad se tema emisije desavala.
a nivo tvrdpglavosti prati adekvatan iq :oops: , vec vise puta naveden kao ispravan i mjerodavan.

od biivse juge do danasnje sirije i jemena i usa ... sve zna bosnjacki budzaklija :zzzz: a mrdn'o do makarske :mrgreen:

hebote, kako zemlja sa tako pametnim narodom nije prva u necemu sa gornje strane liste, nego vazda sa donje 8)

a statisticki bivsa juga je bila gore, od kosarke do broja bezviznih zemalja, i % nezaposlenosti, i izvoza i politickog autoriteta ...
...i onda se raspala, nastupio je raspad sistema... :razz:

Pri cemu je vojska te zemlje ispalila jedno 100 miliona granata na BiH. :evil:
Last edited by reis1 on 31/05/2015 11:55, edited 1 time in total.
Jaha TZ

#853 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by Jaha TZ »

JThomas wrote:
Jaha TZ wrote: glupsti ti valjaš non-stop
pa opstalo je na Kubi i u Sjevernoj Koreji :lol: :lol:
hoš selit tamo u komunistički raj :lol: :lol:
ima sasvim dovoljno firmi, privatnih, koje već funkcionišu po pravom sistemu vrijednosti, ima ih i sa njemačkim i austrijskim vlasnicima. već u ponedjeljak možeš okušati svoju sreću u pravom sistemu - uključujući i samo traženje posla na slobodnom tržištu. ali nećeš, već ostaješ u onome što smatraš reliktom propalog sistema i prosvjetljuješ narod na internetu o užasima socijalizma i blagodatima slobodnog tržišta.

narodski se to kaže mlaćenje gloginja tuđim kurcem.
dokle si sa prelaskom sa foruma na djela?
"glede" tih ranijih gluposti sve sam ti rekao što sam imao, ne mislim se vrtiti s tobom ukrug
nego kaš na Kubu i Sjevernu Koreju da malo protabirite dokle je stigla ideja komunizam na planeti Zemlji, dal je Amerika i Engleska postala zemlja proleterska, kako ste nekad pevali :lol: :lol:
ugostiće vas Castro, stari je to komunjarski jebač :lol: :lol:
JBT

#854 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by JBT »

Jaha TZ wrote:
JBT wrote:
Jaha TZ wrote: koje retardirano poređenje
ali na tovju jebenu žalost i svih tvojih 4ss-eovaca oni i jesu opstali, s obzirom da uoči samog dejtona na području tadašnje samozvane republike četničke nije bilo ni 1000 Bošnjaka, danas ih ipak ima 150.000-200.000
ponavljam, na jebenu žalost 4ss-ovaca opstali su, preživjeli i ako bogda nadživitće pravoslavne vlahe koji IZUMIRU !!!

Nisi ti dobar da Bog kaze.
Poredjenje je toliko retardirano koliko i ono sa cim se poredi. Upravo da bi se pokazalo na kojem retardiranom nivou je bila pra tvrdnja.

Tebe vidim kao covjeka koji je pun mrznje i njome je zaslijepljen. Kod tebe vrijedi ona "nek` crkne moja krava, ali neka samo crkne i komsijina".
Prijatelju, na teritoriji RS-a je izvrseno etnicko ciscenje i u jednom momentu Bosnjaka tamo nije bilo nikako. Da li je razlog tome bilo divljanje cetnickih hordi ili to sto Bosnjacki narod nije valjao pa je nestao sa tih prostora?
Ako i dalje nastavis ispadati budala necu to vidjeti kao glumu.
budala samo ispadaš ti
onako kako si napisao i koncipiro svoje retardirane rečenice ispada to što se samo kaže u njima
nagađat šta je pisac eventualno htio da kaže, prepuštam drugom, nit hoću nit imam vremena da se zamaram takvim glupostima
inače samo poređenje ekonomskog uređenja sa činom etničkog čišćenja i genocida uopšte je toliko retardirano da se ne može ni napisat, a autor tog djela-poređenja si ti
Sve je za porediti. Ako neko tvrdi da sve sto propadne nije ni valjalo, onda mu se treba pokazati sta takva "logika" zaista povlaci za sobom. To je cakstavise pomoc covjeku da shvati kakve gluposti valja pa da ih ne ponavlja vishe ne zbog drugih nego zbog samog sebe.
JBT

#855 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by JBT »

JohnnyS wrote:
JBT wrote:
JohnnyS wrote:

Pa, daj ti meni pismeni čovječe reci kako je recimo Papinska država koja je vodila križarske ratove bila kršćanska, a Staljinov SSSR nije bio komunistički?

Postoji li krscanstvo?
Postoji li komunizam i je li ikad postojao?
Odgovarati pitanjem je jako "pismeno".
Ne moras odgovoriti. Jasno je i tebi i meni. :)
nosara

#856 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by nosara »

reis1 wrote:Nije ni broz valjao.

Njegova drzava/sistem je izdrzala 4 dekade, doduse duplo vise od Acine 2 dekade, ali opet smijesna drzava/sistem. :razz:
Iz kojeg si ti stada...? :D
JThomas

#857 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by JThomas »

ko o čemu, bošnjak budžetlija o slobodnoj ruci tržišta.
Jaha TZ

#858 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by Jaha TZ »

JBT wrote:
Sve je za porediti. Ako neko tvrdi da sve sto propadne nije ni valjalo, onda mu se treba pokazati sta takva "logika" zaista povlaci za sobom. To je cakstavise pomoc covjeku da shvati kakve gluposti valja pa da ih ne ponavlja vishe ne zbog drugih nego zbog samog sebe.
čovječe božiji Bošnjaci nisu "propali" niti se taj termin može uopšte koristiti u tom smislu u situaciji vezanoj za genocid nad jednim narodom, dok je taj termin logičan za ekonomsko uređenje
oni su ubijani kroz masovne ratne zločine, protjerivani, oduzimana im nasilno imovina, žene silovane a sve u udruženom ratnom zločinu političkog i vojnog vrha samozvane republike četničke

evo rezultata tog djela, crno na bijelo

Image
Image
Image
JohnnyS

#859 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by JohnnyS »

JBT wrote: Ne moras odgovoriti. Jasno je i tebi i meni. :)

Ako ćemo po mom, postoji i jedno i drugo.
Ako ćemo po tvom, pogledajmo što je Isus podučavao: Ljubi neprijatelja svoga kao samog sebe. Tko tebe kamenom, ti njega kruhom. Prije će deva kroz ušicu igle, nego bogataš u kraljevstvo nebesko. To se u praksi nikad nije nigdje provodilo, pogotovo ne recimo od strane papinske države, pa po tvojoj logici ni kršćanstvo ne postoji. Bar ne u praksi.
uglavnomja

#860 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by uglavnomja »

reis1 wrote:
uglavnomja wrote: uzalud ti trud nosara :-)

...i onda se raspala, nastupio je raspad sistema... :razz:

Pri cemu je vojska te zemlje ispalila jedno 100 miliona granata na BiH. :evil:
i taj raspad traje zadnjih 20 godina, sa tendencijom daljeg raspadanja ili padanja, u svakom pogledu :zzzz:
reis1

#861 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by reis1 »

nosara wrote:

Njegova drzava/sistem je izdrzala 4 dekade, doduse duplo vise od Acine 2 dekade, ali opet smijesna drzava/sistem. :razz:
Tri praščića

Majka svinja poslala je svoja tri praščića u svijet, da žive sami.

Prvi praščić napravio je kuću od slame, ali je vuk samo puhnuo u nju i raspala se. Vuk je pojeo prvog praščića.

Drugi praščić je napravio kuću od grančica, ali je vuk i nju otpuhao i pojeo drugog praščića.

Treći praščić je marljivo radio i napravio kuću od cigli. Vuk je puhao i puhao, ali nije mogao srušiti. Pokušao je prevariti praščića i ući kroz dimnjak, ali je praščić, čuvši ga, naložio vatru i pristavio kotao pun kipuće vode. Vuk, ne sluteći što ga čeka, upada u kotao skuhavši se u kipućoj vodi.
Ja sam iz ovog treceg, vi jugosi ste iz drugog. :razz:
Kitrona

#862 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by Kitrona »

Objektivno - u Jugoslaviji se zivjelo skromno. Ono sto je bila prednost takvog zivota je da se generalno imalo dojam da i drugi zive tako pa covjek nije morao biti zavidan i zderati sebe sto drugi imaju ono sto ti nemas. Ponovo se potvrdila ona izreka da je puno lakse kad se ne zna za bolje.

Iako se i onda govorilo da direktori kradu, grade vikendice na moru, na politicare se bas nije smjelo. Bilo je i cudnih situacija, recimo u Jugoslaviji su dozvolili one poker-automate u kaficima na kojima su ljudi ostavljali ocevinu. Bilo je i nestasica, deterdzenta, kave, banana, benzina ali nekako su ljudi bili mirniji i manje su bili izlozeni nepredvidljivosti kapitalizma.
Jaha TZ

#863 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by Jaha TZ »

JThomas wrote:ko o čemu, bošnjak budžetlija o slobodnoj ruci tržišta.
kao prvo uopšte nije budžet
kao drugo, iako sam reko da se ne mislim vrtiti s tobom ukrug, ja sam DA SE SUTRA IZVRŠI PRIVATIZACIJA
ali nije do mene jebiga, nego do tovjih crvenih ili zelenih degena na vlasti koji imaju isti mentalni sklop kao i ti i ovi ostali nostalgićari koji bi da naslijede onaj stari sistem koji je toliko puta opisivan, a koji je preživio u bastionima tog soc.javašluka a to su javna preduzeća, još neprivatizovana preduzeća i državna uprava ili ti adminiSRACIJA
JBT

#864 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by JBT »

nosara wrote:

Jako smijesno. Pogotovo ako to gledamo iz ove danasnje situacije. :)

Image

Ali, covjek je mrtav. Za nadati se da neko kod u buducnosti napuni bar pola ili bar trecinu ove tribine. To ce znaciti da nismo vishe zadnja rupa i da nas neko bar malo postuje i cijeni.
JBT

#865 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by JBT »

JohnnyS wrote:

Ako ćemo po tvom, pogledajmo što je Isus podučavao: Ljubi neprijatelja svoga kao samog sebe. Tko tebe kamenom, ti njega kruhom. Prije će deva kroz ušicu igle, nego bogataš u kraljevstvo nebesko. To se u praksi nikad nije nigdje provodilo, pogotovo ne recimo od strane papinske države, pa po tvojoj logici ni kršćanstvo ne postoji. Bar ne u praksi.

Znas li ti sta je komunizam? Sta obuhvata taj pojam?
nosara

#866 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by nosara »

JohnnyS wrote:

Lupas... Poredis neusporedivo, proces i dogmu... Ako barem 2% krscana zivi po knjizi, onda krscanstvo postoji... Da li je tomu tako to ne mozes znat, mozes samo pretpostavit...
Arteta

#867 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by Arteta »

Sve je za porediti. Ako neko tvrdi da sve sto propadne nije ni valjalo, onda mu se treba pokazati sta takva "logika" zaista povlaci za sobom. To je cakstavise pomoc covjeku da shvati kakve gluposti valja pa da ih ne ponavlja vishe ne zbog drugih nego zbog samog sebe.[/quote]

Ja o ekonomiji, ti o zlocinima. Znam da te stvari znaju nekad biti povezane ali u ovom slucaju stvarno ne vidim neku povezanost.
JohnnyS

#868 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by JohnnyS »

JBT wrote:
JohnnyS wrote:

Znas li ti sta je komunizam? Sta obuhvata taj pojam?

Ja sam bio fer diskutant pa sam iznio svoje mišljenje. Ti, izuzev ad hominem kvalifikacija na moj račun ničim nisi sudjelovao u raspravi. Kad mi odgovoriš gdje sam ja pogriješio u svojoj poredbi onda možemo nastaviti raspravu.
reis1

#869 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by reis1 »

JBT wrote:
nosara wrote:

Jako smijesno. Pogotovo ako to gledamo iz ove danasnje situacije. :)

Image

Ali, covjek je mrtav. Za nadati se da neko kod u buducnosti napuni bar pola ili bar trecinu ove tribine. To ce znaciti da nismo vishe zadnja rupa i da nas neko bar malo postuje i cijeni.
Kuca od grancica je bila fina kuca, i lijepo se u njoj zivjelo, sve dok nije dosao vuk. Kada je dosao vuk, od te kuce nije ostalo nista.

Ali neki i dan-danas 'oce dokazati kako je to bilo bolje. Pa normalno da je bilo bolje, dok nije dosho vuk... :razz:
nosara

#870 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by nosara »

reis1 wrote:
nosara wrote:

Tri praščića

Majka svinja poslala je svoja tri praščića u svijet, da žive sami.

Prvi praščić napravio je kuću od slame, ali je vuk samo puhnuo u nju i raspala se. Vuk je pojeo prvog praščića.

Drugi praščić je napravio kuću od grančica, ali je vuk i nju otpuhao i pojeo drugog praščića.

Treći praščić je marljivo radio i napravio kuću od cigli. Vuk je puhao i puhao, ali nije mogao srušiti. Pokušao je prevariti praščića i ući kroz dimnjak, ali je praščić, čuvši ga, naložio vatru i pristavio kotao pun kipuće vode. Vuk, ne sluteći što ga čeka, upada u kotao skuhavši se u kipućoj vodi.
Ja sam iz ovog treceg, vi jugosi ste iz drugog. :razz:
Pa valjda se ne stidis da kazes sta si i kakve stavove zastupas... Ili samo trolas od dosade...?
nosara

#871 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by nosara »

Arteta wrote:Sve je za porediti. Ako neko tvrdi da sve sto propadne nije ni valjalo, onda mu se treba pokazati sta takva "logika" zaista povlaci za sobom. To je cakstavise pomoc covjeku da shvati kakve gluposti valja pa da ih ne ponavlja vishe ne zbog drugih nego zbog samog sebe.

Ja o ekonomiji, ti o zlocinima. Znam da te stvari znaju nekad biti povezane ali u ovom slucaju stvarno ne vidim neku povezanost.[/quote]

Po tvojoj logici to su bili "ekonomski" zlocini... ako je Juga propala zbog ekonomije, onda su ljudi ubijani zbog ekonomije...
Last edited by nosara on 31/05/2015 12:13, edited 1 time in total.
JBT

#872 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by JBT »

Jaha TZ wrote:
JBT wrote:
čovječe božiji Bošnjaci nisu "propali" niti se taj termin može uopšte koristiti u tom smislu u situaciji vezanoj za genocid nad jednim narodom, dok je taj termin logičan za ekonomsko uređenje
oni su ubijani kroz masovne ratne zločine, protjerivani, oduzimana im nasilno imovina, žene silovane a sve u udruženom ratnom zločinu političkog i vojnog vrha samozvane republike četničke

evo rezultata tog djela, crno na bijelo

Image
Image
Image
Pa ja ako budem trazio ispravne izraze od sugovornika onda cemo samo o tome pricati. Zato u vecini slucajeva prihvatim izraze koji drugi iznesu cisto da ne bih komplikovao diskusiju. Akcenat je na tome da je neceg nekad bilo, cega onda vishe nema.
Pazi, jedan dio moje familije je zrtva tog etnickog ciscenja u RS-u i mislim da je suvisno meni objasnjavati sta se tamo dogodilo.
Ovdje je rijec o tome da je neosnovano tvrditi za nesto da ne postoji u datom momentu samo zato jer nije valjalo. Jer ispasce da je taj dio moje familije nestao sa teritorije RS-a jer je to zasluzio jer "nije valjao".
Jaha TZ

#873 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by Jaha TZ »

reis1 wrote:
JBT wrote: Kuca od grancica je bila fina kuca, i lijepo se u njoj zivjelo, sve dok nije dosao vuk. Kada je dosao vuk, od te kuce nije ostalo nista.

Ali neki i dan-danas 'oce dokazati kako je to bilo bolje. Pa normalno da je bilo bolje, dok nije dosho vuk... :razz:
ODLIČNO si nadošo u tome i jeste kvaka
sam po sebi komunizam je utopija PROTIVNA I KOTRADIKTORNA prirodnim zakonima, pogotovo zakonima evolucije i opstanka jačeg
e vidiš taj jači U PRIRODI u lancu uvjek jede onog slabijeg, vuk uvjek jede prašćiće i ovce, mačke miševe, kerovi mačke...jebiga ZAKON PRIRODE
a vi ste htjelo da se SUPROSTAVITE prirodnim zakonima, da budete "bolji" od PRIRODNO jačeg...kapitalizma
i zato ste i propali, jer je socijalizam/komunizam u kojem neradnik, zabušant, propalica jednako živi kao i radnik/vrijedni mrav, je utopija jer se protivi zakonima prirode
Last edited by Jaha TZ on 31/05/2015 12:14, edited 1 time in total.
JBT

#874 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by JBT »

nosara wrote:
JohnnyS wrote:

Lupas... Poredis neusporedivo, proces i dogmu... Ako barem 2% krscana zivi po knjizi, onda krscanstvo postoji... Da li je tomu tako to ne mozes znat, mozes samo pretpostavit...

Ili ne zna o cemu prica, ili je sujetan pa ne moze zivjeti sa cinjenicom da nije u pravu.
nosara

#875 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by nosara »

Jaha TZ wrote:
reis1 wrote:
JBT wrote: Kuca od grancica je bila fina kuca, i lijepo se u njoj zivjelo, sve dok nije dosao vuk. Kada je dosao vuk, od te kuce nije ostalo nista.

ODLIČNO si nadošo u tome i jeste kvaka
sam po sebi komunizam je utopija PROTIVNA I KOTRADIKTORNA prirodnim zakonima, pogotovo zakonima evolucije i opstanka jačeg
e vidiš taj jači U PRIRODI u lancu uvjek jede onog slabijeg, vuk uvjek jede praćiža i ovce, mačke miševe, kerovi mačke...jebiga ZAKON PRIRODE
a vi ste htjelo da se SUPROSTAVITE prirodnim zakonima, da budete "bolji" od PRIRODNO jačeg...kapitalizma
i zato ste i propali, jer je socijalizam/komunizam u kojem neradnik, zabušant, propalica jednako živi kao i radnik/vrijedni mrav, je utopija jer se protivi zakonima prirode
Opet nepazljiva, opasna logika... Ako je prirodno i normalno da jaci prozdere slabijeg, onda je BiH idealna drzava, ustrojena na tim svetim principima nejednakosti...

Sta sad...?
Post Reply