Pa imas opciju cekanja 4-5 godina da zatvoris pojedine kredite, smanjis obeveze, i dignes onda nove, ili da povecas prihode (akcize) i odmah trazis nove kredite za nastavak izgradnje. Ili da Vlada preuzme kreditne obaveze na sebe, ali oni deveraju sa vlastitim deficitom....Haris.ba wrote:Krediti nisu uzeti, a akciza je namjenski prihod autocesta. Prihodi od cestarina su 24 miliona. To je kilometar puta.statixx wrote:Haris.ba wrote:Da, i podigne se akciza, dobiju nove prihode za solventnost
Dodatni prihodi od podizanja akciza rezervisani su za otplatu novih kredita predvidjenih za nastavak gradnje, bar koliko sam ja upratio. Pricalo se i o dodatnih 100-200 miliona od privatizacije Telecom-a.
Ja bih se odrekao dva kilometra godišnje nove autoceste, ako će trenutna autocesta biti bez putarine/cestarine.
I ja bih volio u slijedećih 5 godina da se završi koridor. Ali, očito je da se to neće desiti. Ako će već ići puževim korakom, zašto ne iskoristiti maksimalno napravljeno?
A pare od privatizacije telekoma nek pošalju u dokapitalizaciju Razvojne ili UNION banke. To su institucije koje su mnogo važnije od telekoma i autoputa zajedno, ali kad bi se ulagalo u njih ( i nemešetarilo).
Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Moderator: anex
-
statixx
#851 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
-
prog321
#852 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Ovo zadnje.
To je što vlada mora pod hitno uraditi. Nije tačno da im ove godine treba sav novac od MMF a.
To je što vlada mora pod hitno uraditi. Nije tačno da im ove godine treba sav novac od MMF a.
-
statixx
#853 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Pa ne treba sav ove godineprog321 wrote:Ovo zadnje.
-
prog321
#854 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
.
Last edited by prog321 on 24/02/2016 22:54, edited 1 time in total.
-
statixx
#855 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Naravno da ce im trebati, dovoljno je pogledati budzet za 2016 godinu. 
-
prog321
#856 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
I koliko nam treba od 2.6 milijardi maraka ove godine ?
Samo 6% ide u razvojne projekte. Sve ostalo djuturumi spičkali u plate.
Sam znaš da bi budzet bio drugačiji da nisu računali na pare MMF a.
Samo 6% ide u razvojne projekte. Sve ostalo djuturumi spičkali u plate.
Sam znaš da bi budzet bio drugačiji da nisu računali na pare MMF a.
-
statixx
#857 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Pa jebo ga ti ako tvrdis da nam ne treba MMF onda valjda imas neku pozadinu, sta Zvizdic tvrdi?
Budzet se nalazi gdje drugo nego na stranici Ministarstva finansija, tako je bar u demokratskim drzavama u kojima se uvazava transparentnost i pristup javnim informacijama, pa tako i u nasoj.
Budzet za 2016: http://www.fmf.gov.ba/v2/userfiles/user ... sanski.pdf
Budzet se nalazi gdje drugo nego na stranici Ministarstva finansija, tako je bar u demokratskim drzavama u kojima se uvazava transparentnost i pristup javnim informacijama, pa tako i u nasoj.
Budzet za 2016: http://www.fmf.gov.ba/v2/userfiles/user ... sanski.pdf
-
prog321
#858 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Nemam vremena citat sve te brojeve. Znaš, imam ja posao
Zvizdić reče da su nam izdaci skoro pokriveni primanjima kroz porez. Jebe nas otplata prijašnjeg duga. A možda sam ja sjedio na usima?
Zvizdić reče da su nam izdaci skoro pokriveni primanjima kroz porez. Jebe nas otplata prijašnjeg duga. A možda sam ja sjedio na usima?
-
Android Knego
-
prog321
#860 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Moze li ko objasniti ovo ?
Preko 4 milijarde maraka je uplaceno kroz porez. Budzet 2015 je 2.6 milijarde. Gdje ostatak novca ide ?

http://www.klix.ba/biznis/privreda/pore ... /160225046
Preko 4 milijarde maraka je uplaceno kroz porez. Budzet 2015 je 2.6 milijarde. Gdje ostatak novca ide ?

- madner
#861 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Koji budzet je 2.6? 
-
neki
#862 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
U budzete kantona i opstinaprog321 wrote:Moze li ko objasniti ovo ?
- Kaligrafija
#863 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
To je budzet Federacije BiH 2,6 milijardi, pa imas kantonalne budzete, pa opstinske...koliko ja znam...prog321 wrote:Moze li ko objasniti ovo ?
-
prog321
#864 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Znaci dzabahljebarosi ubise boga u bacanju para? 
- madner
#865 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Znaci nekad je budzet KSa bio milijarda.
Znaci veze sa vezom
Znaci veze sa vezom
-
statixx
#866 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Sjo sto furaju narod
, prihodi od doprinosa valjda idu u vanbudzetske fondove (PII/MIO, zavodi za zaposljavanje itd), jer ako su budzetski rashodi KS 700 miliona oni bi imali suficit od 800 miliona, s tim da u tabeli nisu ni ukljuceni prihodi od indirektnih poreza, koji cine sigurno polovinu ukupnih prihoda.
A kod FBiH vidi se primarni suficit od 300 miliona, ali kada se dodaju izdaci za kredite onda imaju deficit od cca 350 miliona koji ce pokriti novim zaduzenjima (primicima). Vjerovatno zbunjuju primici od domaćeg zaduzivanja, ali ko zna citati finansijske izvjestaje, zna da u toj kategoriji obicno dominiraju emisije trezorskih zapisa (instrument koji kompanije, a i drzave
, koriste za odrzavanje likvidnosti), i buduci da su to kratkorocni instrumenti vecina se otplati u tekucoj godini, sto objasnjava visoke izdatke za domace zajmove.
A kod FBiH vidi se primarni suficit od 300 miliona, ali kada se dodaju izdaci za kredite onda imaju deficit od cca 350 miliona koji ce pokriti novim zaduzenjima (primicima). Vjerovatno zbunjuju primici od domaćeg zaduzivanja, ali ko zna citati finansijske izvjestaje, zna da u toj kategoriji obicno dominiraju emisije trezorskih zapisa (instrument koji kompanije, a i drzave
-
statixx
#867 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Rekoh prije par dana, eno Hin u Londonu dogovaraju novu kredu...
http://www.klix.ba/vijesti/bih/denis-zv ... /160225030
Prvo nam oderu guzove, pa odu da pregovaraju...
-
walk_M-A-N
#868 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
neki wrote:U budzete kantona i opstina
Što bi Seve rekla, aj što ste smišni...Kaligrafija wrote:To je budzet Federacije BiH 2,6 milijardi, pa imas kantonalne budzete, pa opstinske...koliko ja znam...
Pa frajer koji pita one gluposti piše 10 bezveznih postova dnevno, i vi mu odgovarate. Kod mene su takvi na ignore...
Nego, na temu, iako je sve to sića u odnosu na Denisovih 300, koje dogovori dok si rekao "akciza"...ovo kao u onom vicu: "moj i Denisov kredit 300 miliona"...:
http://poslovnisvijet.ba/za-nastavak-iz ... iona-eura/
http://poslovnisvijet.ba/za-finansiranj ... d-kfaer-a/
Ova druga ima lijepu sliku sa naslovom: promet koijm mi, ponosni građani što imamo ovakve evropske prometnice, vraćamo kredit.
- dustaban
#869 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Da se ja pitam (a abd kad moji pobjede pitacu se
) ja bih sve aktivnosti na autoputu usmjerio na ovaj pravac kroz Prenj. Tamo bih usmjerio sva sredstva, odmah zapoceo radove, poslo i rudare da ga buse, rudnici nam ionako cucnuli... elem to bih proglasio najprioritetnijom dionicom i projektom br 1.
Jebote, ako je istina da bi Konjic-Mostar bilo 15 minuta, do Konjica isto tolko, ispada da bi Sarajevo-Mostar bilo krace nego Sarajevo-Zenica. A da ne pricamo da Zenica-Mostar ne bi bilo zbir ova dva vremena, to bi bilo oko sat, sat ipo!
Jebote, naucna fantastika.
Prema tome, zajebi sve, idemo kroz Prenj!
(slusam maloprije nasle se pare za zaobilaznicu oko Zenice. Koji ce nam racku to sada, to fakat ne bi trebao biti prioritet)
Jebote, ako je istina da bi Konjic-Mostar bilo 15 minuta, do Konjica isto tolko, ispada da bi Sarajevo-Mostar bilo krace nego Sarajevo-Zenica. A da ne pricamo da Zenica-Mostar ne bi bilo zbir ova dva vremena, to bi bilo oko sat, sat ipo!
Jebote, naucna fantastika.
Prema tome, zajebi sve, idemo kroz Prenj!
(slusam maloprije nasle se pare za zaobilaznicu oko Zenice. Koji ce nam racku to sada, to fakat ne bi trebao biti prioritet)
- Haris.ba
#870 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Zaobilaznica Zenica je vazna zbog nastavka puta do Zepca. I onda ce se rjesavati ima li sansi za autoput prema Tuzli.
Male su sanse da RS radi koridor Vc.
Pa se razmislja da se radi samo od Zepca do spoja sa petljom Johovac.
Pa ko ce zapadno ide kroz RS. Problem je mali most preko Save. Ceka se da na tenderu pobjedi Vijadukt.
Jos nije odredjeno da ce se ici kroz Prenj. Sace praviti projekat.
Dionica Tarcin - Mostar sjever ce se graditi 15 godina. Ako do 2030 bude zavrsena bice odlicno. I prije ce se napraviti Konjic - Mostar sjever nego Konjic - Tarcin.
Rudar danas nema sta raditi na probijanju tunela. Nema tu vise lopatanja.
Male su sanse da RS radi koridor Vc.
Pa se razmislja da se radi samo od Zepca do spoja sa petljom Johovac.
Pa ko ce zapadno ide kroz RS. Problem je mali most preko Save. Ceka se da na tenderu pobjedi Vijadukt.
Jos nije odredjeno da ce se ici kroz Prenj. Sace praviti projekat.
Dionica Tarcin - Mostar sjever ce se graditi 15 godina. Ako do 2030 bude zavrsena bice odlicno. I prije ce se napraviti Konjic - Mostar sjever nego Konjic - Tarcin.
Rudar danas nema sta raditi na probijanju tunela. Nema tu vise lopatanja.
- Matzan
#871 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
statixx wrote:Rekoh prije par dana, eno Hin u Londonu dogovaraju novu kredu...![]()
Zna li neko u koje dionice bi mogli usmjeriti ovih 300 mil €?
-
kakaljin
#872 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Po meni bi to trebalo da ide na dionicu kroz Prenj, jer je ona najzahtjevnija i onda bi skoro bilo povezana Zenica i Mostar, i sa naplatom putarina i od ovih akciza i registracija nastaviti praviti ove lakse i jeftinije dionice.Matzan wrote:statixx wrote:Rekoh prije par dana, eno Hin u Londonu dogovaraju novu kredu...![]()
- Matzan
#873 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
kakaljin wrote:Po meni bi to trebalo da ide na dionicu kroz Prenj, jer je ona najzahtjevnija i onda bi skoro bilo povezana Zenica i Mostar, i sa naplatom putarina i od ovih akciza i registracija nastaviti praviti ove lakse i jeftinije dionice.Matzan wrote:statixx wrote:Rekoh prije par dana, eno Hin u Londonu dogovaraju novu kredu...![]()
Nije. Prenj će se graditi sasvim drugim modelom.
-
Ponosan
#874 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
Definitivno je prioritet dionica Konjic-Mostar, jako zahtjevnu dionicu su optimizirali na svega 35 km, i ta dionica se moze uraditi za 2-3 godine,ukoliko postoje pare naravno. Zenica-Sarajevo-Mostar, bi bili fakticki spojeni, i sve do mora...hm do jucer je to bilo nezamislivo! Po meni ,nakon sto se zavrsi dionica Konjic-Mostar, (iako su mnogi skepciti mislili da ce to ici zadnje,nekad za 50 godina), to ce pokazati svu ozbiljnost kako AC kao preduzeca, tako i vlade fbih kao njenog osnivaca!
Mnogi su se sprdali s tim da ce Sarajevo-Mostar ikada biti povezano Ac, a vrijeme ce pokazati ko je bio upravu!
Mnogi su se sprdali s tim da ce Sarajevo-Mostar ikada biti povezano Ac, a vrijeme ce pokazati ko je bio upravu!
-
prog321
#875 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti
statixx wrote: A kod FBiH vidi se primarni suficit od 300 miliona, ali kada se dodaju izdaci za kredite onda imaju deficit od cca 350 miliona koji ce pokriti novim zaduzenjima (primicima). Vjerovatno zbunjuju primici od domaćeg zaduzivanja, ali ko zna citati finansijske izvjestaje, zna da u toj kategoriji obicno dominiraju emisije trezorskih zapisa (instrument koji kompanije, a i drzave, koriste za odrzavanje likvidnosti), i buduci da su to kratkorocni instrumenti vecina se otplati u tekucoj godini, sto objasnjava visoke izdatke za domace zajmove.
O tome je pricam, ali ovdje samo grupno udaraju. Proglasise me ludim.
Primanja federacije su duplo veca od poreznih primanja pc (4.1 milijarde naspram 2.1). Dok federacija ima deficit od 350 miliona a pc preko 500.
Mogla je federacija i pokriti tih 350 miliona da nisu dobili ugovor sa MMFom, dok bi pc bila sjebana do bola. Oni ne bi znali gdje se pokriti kad duva sa svih strana.
Uostalom deficit federacije je skoro najmanji u regiji. Deficit Srbije se mjeri u milijardama eura dok deficit Hrvatske oko 2.5 milijarde eura.