kviz potjera

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
sandzokan

#851 Re: kviz potjera

Post by sandzokan »

@krokodajl @Miso Kovac
Da, imate pravo. Pogresno sam izjednacio U boj... sa Za dom...
Dzontra_Volta

#852 Re: kviz potjera

Post by Dzontra_Volta »

Mah... I izreku "u boj u boj za narod svoj" su tokom 2.svjetskog rata koristile ustaše isto kao i "za dom spremni". I jedno i drugo ima korijene iz ranijih vremena, ali se uglavnom vezivalo za ustaški pokret.
Tarik bi u svakom slučaju trebao da pročita neke stvari i suzdrži se od takvih ispada.
Pitarrr82

#854 Re: kviz potjera

Post by Pitarrr82 »

.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#855 Re: kviz potjera

Post by KatarinaKosaca »

Sinoc Kotiga imao smijesna pitanja. Pola za zavrsenog osnovca, pola prilagodjeno njegovom segmentu znanja.....iako je sinoc i ekipa bila losa
Idemedosumom

#856 Re: kviz potjera

Post by Idemedosumom »

Pa normalno da muljaju...lovac nabuba prije showa određen broj pitanja napamet..kad počne igra..vjerojatno postavljaju pitanja koja ovaj nije memorirao (ili ih miješaju)..i onda kad vide da lovcu ne ide i kad si ne žele dozvoliti da natjecatelji odnesu previse novca odjednom ili zaredom...idu samo pitanja na koja lovac zna odgovore...to se dosta puta vidi dok su u žurbi... puno pitanja Tarik ne izgovori možda do pola i lovac već zna odgovor ko iz topa....Potjera je zapravo klasičan primjer sukoba interesa...gdje jedna strana odlučuje koja pitanja će se postavljati, daje novčanu nagradu i uz to sve daje plaću "lovcima" kojima je zadatak da sprijeće natjecatelje da uzmu novac...a s druge strane su natjecatelji kojima nažalost znanje nije garancija da će uzeti novac... već su zapravo na milosti i nemilosti produkcije i prolaze samo dok im se to dopusti...
Ja ovaj kviz svejedno volim pogledati :D
fortaleza

#857 Re: kviz potjera

Post by fortaleza »

Jedina prednost ovog ocigledno namjestenog kviza je ta sto produkcija dijeli novac u oko 25-30% slucajeva sto je jos i dobar prosjek kako li je tek u srpskoj verziji kviza.

Poslano sa mog HTC Desire 816 koristeći Tapatalk
mistek

#858 Re: kviz potjera

Post by mistek »

A sad nema prozivanja na Tarikove ustašluke od prije noć-dvije? :D
kakavdanakneiskustvu

#859 Re: kviz potjera

Post by kakavdanakneiskustvu »

sta je sad uradio?
pirmin

#860 Re: kviz potjera

Post by pirmin »

Pitanje sa kviza:

Koji od gradova je najblizi Canberri?
Sidnej
Melburn
Pert
Brizbejn
Saian

#861 Re: kviz potjera

Post by Saian »

Pratim ovaj kviz, izvikujem odgovore, Tarika ne gotivim, najjaci lovac mi je onaj krupni, glavom nesto opsezhniji gospodin iz Rovinja (?) (ne mogu mu se sjetit' imena, dakle ne onaj s naocalima, onaj mi je, ne znam, ne lezhi mi). U zadnje vrijeme gledam ovo u drustvu roditelja, moj stari ima komentare koji su i u nekim liberalnijim zemljama vjerovatno kaznjivi, no uvijek navija za takmicare. Helem, posto je opcenito psiholoski primljiv na teoretiziranje o raznim zavjerama, vec neko vrijeme tvrdi da lovcima daju laksa pitanja u finalnoj potjeri. Isprva sam to refleksno spochitao njegovoj navedenoj sklonosti, ali u zadnje vrijeme, moram priznati, sam i ja, bar mi se ucinilo, primijetio neka nesrazmjerna uparivanja kod pitanja takmicari-lovac. Helem, prije nego sam naglas rekao sta mi se cini :D razmislio sam kako bi to mogli provjeriti. Kako odluciti izmedju dva pitanja koje je "tezhe". Kratak odgovor je nikako, jer nemigoljive definicije sta je to tesko pitanje, nema. Mozda najblize sto bi se moglo doci do nje je da svaki dan ovdje iskucamo pitanja u posljednjoj rundi onoj potjeri kako se vec zove i (ovo bi moralo biti pod dzentlemskim kodeksom, bez googla) izbrojimo koliko forumasa zna koje pitanje. Nakon nekog broja pitanja mozda 2 sedmice potjere, izracunali bi prosjecan broj forumasa koji su znali lovcheva i prosjecan broj forumasa koji su znali takmicarska. Ono sto je implictno je da je pool forumasa koji odgovaraju dovoljno velik, no ipak stalan preko ove dvije sedmice, jer posjecenost foruma ne bi trebala bitii faktor u ovom jel eksperimentu. Posto je ovo prilicno tesko uraditi, ideja je mozda i prekomplikovana za realizirati, ali bi me bas zanimalo kako bi to na kraju ispalo. Helem, napisah jer mozda nekog svrbe slicne sumnje, a ima neki prijedlog za poboljsanje nacina na koji bi se ta sumnja potvrdila ili opovrgla. :D :oops:
mistek

#862 Re: kviz potjera

Post by mistek »

kakavdanakneiskustvu wrote:sta je sad uradio?
Malo se Thompson pjevao :D
HardcoreMX

#863 Re: kviz potjera

Post by HardcoreMX »

Kviz daleko najpozitivnija emisija na Balkanu,ekipa(abecedno):Dean,Morana,Tarik odlična,nabrijana,uigrana ekipa.Gotivni su.
Ajatolah_

#864 Re: kviz potjera

Post by Ajatolah_ »

Je l' neko upratio onaj drugi kviz na HRT-u što ide četvrtkom, Šifra, djeluje skroz solidno...
Jara

#865 Re: kviz potjera

Post by Jara »

Kakve ono kviz pabove spominju? 8-) Ima l' toga u Bosni? :skoljka:
perfect_guy

#866 Re: kviz potjera

Post by perfect_guy »

brew pub ima, kako vidim često ponedeljkom
milojicabrzi

#867 Re: kviz potjera

Post by milojicabrzi »

Saian wrote:Kako odluciti izmedju dva pitanja koje je "tezhe". Kratak odgovor je nikako, jer nemigoljive definicije sta je to tesko pitanje, nema
Ima, kako da nema... postoje pitanja koja većina ljudi sa nekim solidnim znanjem i općom kulturom zna (grčki filozofi, planinska gorja, države i gradovi, pravci u umjetnosti itd).

Postoje pitanja koja znaju samo osobe "specijalizirane" za tu oblast kao što su npr. detalji o ulogama u operi, pojedinosti o umjetničkim djelima, sportska pitanja traže pasionirane pratioce sportskih dešavanja, pitanja iz oblasti specijaliteta kulinarstva, ne ono pizza, hamburger, već tipa koji je glavni sastojak japanske poslastice Fuzujami, mogu znati samo osobe koje to prate i koje to zanima.

Evo npr. ja sam dosta loš u sportu, pogotovo ovom novijeg datuma, Lakersi, NBA igrači itd. a mislim da imam solidno opće znanje i nerijetko imam više tačnih odgovora od većine igrača.

Laka pitanja, kao što neko reče, su ona za koje je dovoljno znanje iz srednje škole, a ove poslastice, broj golova na utakmici iz '98 i sl. su frljoka pitanja koja stvarno rijetki ljudi mogu znati.
Saian

#868 Re: kviz potjera

Post by Saian »

Saian wrote:Kako odluciti izmedju dva pitanja koje je "tezhe". Kratak odgovor je nikako, jer nemigoljive definicije sta je to tesko pitanje, nema
milojicabrzi wrote:Ima, kako da nema...
pretpostavljam da je nemigoljiva definicija ovaj ostatak posta gore, to mi je nekako implicitno iz prvog dijela

evo kratki gugl izlet
Uloga definicija u nauci je da posluže da se precizira uže značenje termina (uži sadržaj pojma), skrati ukazivanje na složene pojmove i pruži kratak vodič kroz najvažnije aspekte neke pojave.
milojicabrzi wrote: postoje pitanja koja većina ljudi sa nekim solidnim znanjem i općom kulturom zna (grčki filozofi, planinska gorja, države i gradovi, pravci u umjetnosti itd).
Definicija "solidnog"? Moje solidno bi moglo biti skromnije od tvog ili obratno.
milojicabrzi wrote:Postoje pitanja koja znaju samo osobe "specijalizirane" za tu oblast kao što su npr. detalji o ulogama u operi, pojedinosti o umjetničkim djelima, sportska pitanja traže pasionirane pratioce sportskih dešavanja, pitanja iz oblasti specijaliteta kulinarstva, ne ono pizza, hamburger, već tipa koji je glavni sastojak japanske poslastice Fuzujami, mogu znati samo osobe koje to prate i koje to zanima.
ovo je cirkularna definicija, samim tim jako migoljiva :D osobe znacavamo "specijaliziranim" ukoliko znaju te stvari koje si nabrojao (koje se u kontekstu pitanja mogu oznaciti kao specijalizirana pitanja), docim su opet ta pitanja definirana tako da je njihovo glavno obiljezje poznatost samo specijaliziranim osobama

milojicabrzi wrote:Laka pitanja, kao što neko reče, su ona za koje je dovoljno znanje iz srednje škole, a ove poslastice, broj golova na utakmici iz '98 i sl. su frljoka pitanja koja stvarno rijetki ljudi mogu znati.
Koje srednje skole, frizerske, gimnazije, neke opcenite, prosjecne srednje skole? Kao sto rekoh, sve je to, migoljivo. Ono sto se meni cini je da si ti procitao moje prvo retoricko pitanje i tu stao citat'. Mislim da se ovo sto si ispripovijedao moze srochiti u "narod zna" sta su teska pitanja, s cim bih se (samo zbog pragmaticnosti) slozio, jer boljeg nacina nemamo :D. Naime, u nastavku posta je opisan (priznajem grubo) pristup kojim bi se tezina pitanja mjerila brojem tacnih odgovora na njega, kad bi mogli kontrolirati uchesnike u takvoj anketi. Neka vrsta crowdsourcinga.
crowdsourcing
ˈkraʊdsɔːsɪŋ/
noun
noun: crowdsourcing; noun: crowd-sourcing

the practice of obtaining information or input into a task or project by enlisting the services of a large number of people, either paid or unpaid, typically via the Internet.
Helem, ne bih se slozio da je ovo sto si ponudio nemigoljiva definicija :D i jos uvijek sumnjam da ona uopce postoji.
Saian

#869 Re: kviz potjera

Post by Saian »

U Sarajevu prisustvovah jednom pub quiz-u u kaficu imenom Libertad-u na Mari'n Dvoru. Inace sam prije igrao pub quizove u kojima budu 3 runde po 10 pitanja koja su direktna, dakle nema ponudjenih odgovora, nego, napises odgovor.

U Libertad-u sam primijetio da su pitanja, video pitanja, ide 10 slika donjeg dijela lica nekih glumica recimo i takmicari pisu imena onih koje prepoznaju. Sad! :D Al odigralo se, izgubilo se hejbet pitanja na pop-zvjezdicama i skurilnim zastavama drzava oceanije i kariba :D i posto smo sjedili na shanku (navala je valjda ogromna, mora se unaprijed rezervirati mjesto) neki ciko za kojeg sam upratio da bi mogao bit vlasnik kaHvica nas je pitao kako nam se svidjelo i takoTo. Te ja spomenuh da sam navikao na drugi format, za koji organizacijski i ne treba monitor u kafani te se da lakse organizovati i da mi je taj zabavniji.

Eh sad, za nastavak price bitno je reci kako je uredjena ta kafana. Kako joj ime kaze, slobodarski jel, na zidovima su od Emiliano Zapate, preko Che Guevare i Malcom X-a do Dalaj Lame na istoku. Dakle dok igras okruzen si svim tim likovima koji su za svoje ideale dali zivot, neko vise neko manje, no u nekom sirem moralnom kriteriju ti ljudi "nit su trazili milost, nit bi je dali" grubo receno.

I sad ja pitam, zasto ne onaj jednostavniji format umjesto video pitanja. Kaze vlasnik kahVica, probali smo, al ljudi gledaju telefone, ne znam sta misle da ja dijelim tu neka putovanja na maledive, nagrada je obicno flasa vina, ali kaze ljudi varaju letimice, cak i kad bismo im rekli da ostave telefone u kesu, po jedan/jedna u grupi bi ih zadrzali. I sad ja gledam oko sebe, to su sve neki studenti, izgledaju prosvijeceno, mozda i stariji no svi imaju tu neku postenu, savjesnu crtu. Bas sam se nesto bio zamislio.
sinuhe

#870 Re: kviz potjera

Post by sinuhe »

Trazi se dobar google i wikipedia. Uz dobar šum(troll) bi bio i dobar kviz.
Saian

#871 Re: kviz potjera

Post by Saian »

ima i ta, samo, ako se ne mozes osloniti na fer plej dok te Malcom X i Che Guevara gledaju, kad mozes :D :D :D
branimir stulic

#872 Re: kviz potjera

Post by branimir stulic »

Jara wrote:Kakve ono kviz pabove spominju? 8-) Ima l' toga u Bosni? :skoljka:
Nemaju kviz pabovi ali imaju kviz nargila klubovi i kviz cajdzinice...
Raigor Stonehoof

#873 Re: kviz potjera

Post by Raigor Stonehoof »

branimir stulic wrote:
Jara wrote:Kakve ono kviz pabove spominju? 8-) Ima l' toga u Bosni? :skoljka:
Nemaju kviz pabovi ali imaju kviz nargila klubovi i kviz cajdzinice...

Ima ovdje

https://www.facebook.com/TheBrewPub.BiH/
Rosso

#874 Re: kviz potjera

Post by Rosso »

Ma bude u brewu nekad ponedjelkom, ne svakog, nekad bude music kviz, nekad se igra gradova, ali u suštini je dosta neozbiljno. Nije to ni blizu kao ono u Zagrebu, Splitu itd. Tamo je baš razvijena ta kvizaška scena, imaju i državni kviz savez, non stop ta takmicenja neka, državna rang lista itd.
peepeep

#875 Re: kviz potjera

Post by peepeep »

Pa organizujte, jbt. Svi bi nešto ali nemoj da ja. Hoćete kvizaški savez? Organizujte se, isto ko i Hrvati.
Post Reply