Niko normalan nije protiv suzivota samo je fol u tome sto to nije stvar koju neko administrativnim putem rjesava (da ne kazem namece)! Zasto sam u jednom od svojih prethodnih postova izrazio nedoumicu oko tvog pisanja? Zato sto nismo imali problem ni ja ni ti da nadjemo zajednicku oko toga sta su narodi u BiH. Sta je to nacionalnost. Zakljucili smo i da jedno ne skljucuje drugo! Sve super! I onda s neba pa u rebra napises RIP Bosnjaci, RIP Srbi, RIP Hrvati, Viva Bosanci". Mozda nisam u pravu ali meni to lici na nekakvo likovanje nad gusenjem osnovnog ljudskog prava da se izjasni kom narodu, kojoj vjeri pripada, koji mu je jezik i sl. Pusti sad to sto neki politicari to zloupotrebljavaju. Oni ce zloupotrijebiti sve cega se dotaknu. Medjutim, ako neko misli da ce se Ex-YU receptom bratstva i jedinstva stvar rijesiti taj samo gura problem pod tepih. Ljude treba pustiti jos malo (a zaista mislim da je to pri kraju, jos koju godinu) neka izgustiraju kojekakve pripadnosti i kad se konacno uvjere da to ne donosi hljeb na sto okrenuce se polako drugim stvarima. Dokaz za to ti je kako Dodik prodje na ovim zadnjim izborima. Licno mislim da je njegov stvarni rezultat i losiji od prikazanog, bilo je tu i kradje glasova po om misljenju. No, nebitno. Ono sto niko ne moze poreci je cinjenica da njegova halabuka sa srpstvom vise ne pije vode u onoj mjeri kao sto je to bio slucaj prije par godina.Dozer wrote:@titinho
Nista od toga niti ce biti u januaru, niti se to ocekuje. Ali, ekonomski napredak bi sigurno polako dosao u roku od par godina.
Takodjer, iako mislim da se ti toga ne sjecas, mi smo imali gradjanski Ustav do '92, a koji je potpuno nelegalno suspendovan i kasnije promijenjen, tako da se ovdje ne bi desilo nista novo, nego bi se samo vratilo ono sto smo imsli.
I sto je bilo neuporedivo bolje od ovoga sta imamo sad.
Ne vidim sta je problem... Ako se moze insistirati na nekakvim istorijskim imenima naroda, zasto ne i na Ustavu od prije 23 godine?
Ti isti Bosnjaci, tada Muslimani, Srbi i Hrvati su se klali i u periodu 41-45 preko cetnikam ustasa i sl., pa se pomirise i zivjese 45 godina u miru i suzivotu, pa ne vidim zasto se taj suzviot ne bi mogao desiti opet. Nikakvo "bratstvo i jedinstvo", nego jednostavni suzivot kakav zive ljudi sirom planete i u vecini normalnih drzava.
Mozda nama svima u BiH malo sporije dolazi iz guzice u glavu, ali s druge strane smatram da je bolje pustiti narod da sam nadje pravi put nego li gurati ga u ovom ili onom pravcu i nametati rjesenja odozgo. Presuda u slucaju "Zornic" je sasvim OK s mog stanovista i ja bih se prvi obradovao da neko kaze kako na sljedecim izborima svi biraju sve po principu jedan covjek - jedan glas. Samo treba izdefinisati kvote koliko koga MORA biti u vlasti, drzavnim firmama, agencijama i sl. Cisto da se izbjegne mogucnost da neko skuplja jeftine politicke poene na nekim trivijalnostima tipa - mi smo ugrozeni! Naravno da ce biti otpora i provodjenju ove presude, vise nego u slucaju "Sejdic-Finci", ali mislim da je to dobar pravac. Treba depolitizovati narode kao kategorije i tu moc dati gradjanima, ali to ne znaci da sad treba ici korak dalje i "ukidati" Bosnjake, Srbe i Hrvate naustrb Bosanaca i Hercegovaca. To bi bilo nepotrebno, i vjerovatno, vrlo stetno.