Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
shape of despair

#851 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!

Post by shape of despair »

un1ted wrote:Ne možeš zabraniti ljudima nesto a da ne ponudiš alternativu. Ta alternativa mora biti cjenovno ista. Pa ne bi se ljudi zejebavali s ugljem da je plin subvencioniran.
I sam bi koristio plin da mibse isplati. Ovako na drva se ugrijem za 800km cinelu zimu, za pkin bi dao barem 2000km, u mom slucaju za moju kucu.
Imam doticaja sa pinskim instalacijama, prije se plin masovno uvodio, sad mjesecno dobijem jedan projekat na ovjeru
zijancer

#852 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!

Post by zijancer »

utopljavanje individualnih i kolektivnih stambenih objekata..kako ono ''energetska efikasnost'' :P
srediti gradski saobraćaj, da se može sa Dobrinje do Skenderije za 30 minuta
strahovito podići cijene parkiranja
Thorgerson

#853 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!

Post by Thorgerson »

Mene ovo sve uvijek svake godine podsjeti na onu basnu Cvrčak i mrav.

E pa tako i ova nasa vlast, sjete se borbe protiv smoga u decembru. Genijalci.

Jest eto sad ce Hamid sto zivi blizu mene, sav svoj ugalj i drva bacit na ulicu, jer on nece da zagadjuje ovaj grad. Evo ga, vec vidim kako odlazi u podrum...
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#854 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!

Post by mk ultra »

shape of despair wrote:
un1ted wrote:Ne možeš zabraniti ljudima nesto a da ne ponudiš alternativu. Ta alternativa mora biti cjenovno ista. Pa ne bi se ljudi zejebavali s ugljem da je plin subvencioniran.
I sam bi koristio plin da mibse isplati. Ovako na drva se ugrijem za 800km cinelu zimu, za pkin bi dao barem 2000km, u mom slucaju za moju kucu.
Imam doticaja sa pinskim instalacijama, prije se plin masovno uvodio, sad mjesecno dobijem jedan projekat na ovjeru
bude projekata 20tak sedmično

a to isplati se ne isplati se, urbano područje mora biti pod kontrolom
ako se ne isplati seliš se negdje gdje može
tako je svugdje u noormalnom svijetu
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#855 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!

Post by bitanga_sa_otesa »

mk ultra wrote: ako se ne isplati seliš se negdje gdje može
:thumbup: bravo,samo sto kod nas nije normalan svijet ...
VladaFBiH

#856 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!

Post by VladaFBiH »

mk ultra wrote:
shape of despair wrote:

:thumbup:
red evil

#857 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!

Post by red evil »

Baš to, mora se ugrijati. Ljudi imaju djecu i mogu samo ako im zabraniš ugalj ići na kupovinu uglja na crno ili pustiti da se i on i djeca smrzavaju. Zabranu ne možeš postaviti a da ne ponudiš ljudima alternativu istog ili nižeg cjenovnog ranga. Ljudima zabraniš slabija auta ali onda moraš ponuditi kvalitetan gradski saobraćaj.
VladaFBiH

#858 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!

Post by VladaFBiH »

red evil wrote:
Baš to, mora se ugrijati. Ljudi imaju djecu i mogu samo ako im zabraniš ugalj ići na kupovinu uglja na crno ili pustiti da se i on i djeca smrzavaju. Zabranu ne možeš postaviti a da ne ponudiš ljudima alternativu istog ili nižeg cjenovnog ranga. Ljudima zabraniš slabija auta ali onda moraš ponuditi kvalitetan gradski saobraćaj.
najjeftinije grijanje je sa inverterima a ne s ugljem - alternativa postoji
lajkujMe

#859 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!

Post by lajkujMe »

Stanje katastrofa, ali vi ovdje sta predlazete je nedovoljno.
Ne mozes samo reci zabrani uglalj rijesen problem.
Previse usko gledamo na to.
Za ovo treba sveobuhvatna visegodisnja strategija vise frontova kao sto to rade u EU a moracemo i mi kad tad.
Par nepar, zabrana uglja i slicno su stare komunisticke gluposti.
Strategije trebaju da budu na sljedecem.

-povecanje ekonomske stabilnosti građana
-propisi za koristenje vozila E1 do E3 kategorije i pomoc drzave u obnavljanju voznog parka gradjana.
-Otezavanje poslovanja nekvalitenih energenata a olaksavanje poslovanja kvalitetnih energenata
-Propisi i zakoni za izgradnju nekretnina pogotovo regulacionog plana za odredjene lokacije i garbarite objekata, obavezno utopljavanje novogradnje (tu mislim pogotovo na privatne kuce)i subvencije za utopljavanje starogradnje.
-Edukacija stanovnistva i upoznavanje s pozitivnim cinjenicama utopljavanja, energenata i nacina grijanja.

Sto se tice prve stavke ne moram nista objasnjavati cilj mora i jeste da gradjani vise zaradjuju i imaju bolje ekonomsko stanje proizvod toga je da je stanovnistu lakse odratiti odredjene mjere tipa instalacija centralnog, kupovina skupljih energenata, novija vozila...

Druga stavka isto lagana, E1 i E2 vozila se moraju izbaciti iz racunice previse je takvih vozila na nasim cestama ako jos uz to dodas loziku i belaj to gorivo se mora zabraniti a vozilama niske kategorije naplatiti ulazak u grad jeste skupo ulagati u infrastrukturu ali se isplati.
Subvencije za nova vozila E6 kat, elektro vozila i plinifikacije vozila. A nameti za registraciju ispod E4 vozila.
Ps. danas vidjeh Golf 6 na loziku sve receno time gari ko ciro :|

Otezavanje poslovanja nametima i striktnim kontrolama protiv Uglja kao prvo, loz ulja i slicnih derivata.
A olaskice za kvalitetnije energente.
Olaksice za proizvode centralnog grijanja, peci i slicno.

Sto tice gradnje ne bi ulazio puno u to, imamo ogromni problem s time gradi ko sta i kako hoce i to vec 60god godinama smo daleko od ovoga.
Ono sta se moze je subvencija utopljavanja zgrada i kuca to bi uveliko doprinjelo stabilizaciji koristenja energenata.
Cak je meni ovo najjbitnija stavka.
Utopljavanjem moze ustediti i do 60% energenata.
Razlika je ito velika ako lozis 1 tonu uglja ili 400kg.
Haj sto je bolje za okolinu nego i za svoj dzep.

Sto se tice edukacije najjlakse je to uraditi, i najjeftinije mnogo narosa ne zna za prednosti utopljavanja, drugacijeg grijanja, boljeg goriva i tako dalje.
Treba se pokusati dici svijest naroda o benifitima ekoloskog razmisljanja.
Ali to ukljucuje sve.
Ja npr ako bi ikada gradio kucu razmisljao bih uveliko o solarnim grijacima i solarnim panelima i dobrom grijanju.
Zasto? investicija u kucu ne prestaje s zavrsetkom gradnje nego se dozivotno nastavlja kroz koristenje istog prostora moze se malo vecom investicijom na samom pocetku ustedjeti mnogo dugorocno.
Da obralozim.
Ulozim u kucu 100.000km bez ovoga, Grijanje cu placati 2000km godisnje, struju 1000km godisnje.
Na period od 10 god to je 30.000km ulaganja.
E Sad ulozim 130.000 u izgradnju na pocetku.
Onda godisnje ulozim 1000km u grijanje i 500km u struju. To je na 10 god 15.000km ulaganja ili isteda od 15.000.
A sto je duzi period to je isplativije.
Na 20 god usteda je 30.000 usteda na 30 god 45.000.
Sad vi samo zamislite koliko vise novca ce te imati na raspolaganju svaki mjesec, svake godine, svako desetljece.... nije mala para jel tako.
Jos je ovo blago receno jer evo izvjestaja iz Njemacke koja je uveliko investira u ekolosku svijest gradjana.
Tako se sad elektroprivrede zale na manjak dobiti jer dosta ljudi dobiva negativne racune to jest elektroprivreda njih placa za visak proizvede struje.
Razvojom novih tehnologija pogotovo baterija koji ce omoguciti skladistenje elektricne energije proizvede od solarnih ploca ce omoguciti domacinstvima besplatnu struju. Uz to iz iste tehnologije veci razvoj i proboj trzista elektro vozila.
Prema sadasnjim procjenama i predvidjanjima desice se veliki shift u energetskoj zajednici propast velikih proizvodjaca i mogucnost pojedinacnih domacinstava da imaju nultu energiju ili ti ga sam proizvodis struju za kucu i sam proizvodis gorivo za svoje auto.
Ne moras kupovati gorivo, struju i grijanje zamislite to.
Haris.ba

#860 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!

Post by Haris.ba »

Vratiću se na ugalj, ali samo da malo spomenem te kategorije na autima.
lajkujMe wrote:-propisi za koristenje vozila E1 do E3 kategorije i pomoc drzave u obnavljanju voznog parka gradjana.
I to kada u praksi imamo nezakonitu federalnu taksu za eko testiranje? Ko koga ovdje zafrkava.

I kakva subvencija kada trenutno imamo godišnji porez na novo vozilo. Mislim za do tri godine starosti? Znači porezno se više isplati starije auto. :D

I ko je šta uradio osim famozne - TREBA.
lajkujMe wrote:-Propisi i zakoni za izgradnju nekretnina pogotovo regulacionog plana za odredjene lokacije i garbarite objekata, obavezno utopljavanje novogradnje (tu mislim pogotovo na privatne kuce)i subvencije za utopljavanje starogradnje.
Evo ja sam prvi protiv. Zašto bih ja koji se grijem na plin, još subvencionirao i utopljavanje onoga što se već grije na ugalj. I tako mu povećavao vrijednost kvadrata? Gdje je tu logika?

I kakvi propisi konkretno? Nema izgradnje ako nema termofasade? Pa sada ima kuće bez fasade, a da nekome narediš termofasadu???
lajkujMe wrote:Edukacija stanovnistva i upoznavanje s pozitivnim cinjenicama utopljavanja, energenata i nacina grijanja.
Ovo me podsjeća na projekte NVO, pa se zakačiš na stranu sisu. Tipa edukacija o demokratiji. A nema referendum da ti daju. :D
lajkujMe wrote:-povecanje ekonomske stabilnosti građana
Hoćemo ovo ko u Venecueli? Štampanjem novca? Ili kako?

P.S.
Ne bih više detaljisao, već samo se vratio na famoznu SUBVENCIJU i ugalj.

Sada imamo subvencioniranje grijanja na toplane. Odnedavno kažu mnogo manje, te da je možda uvedena i ekonomska računica, ali sumnjam. Ali, ostavljam mogućnost.

I šta se desilo? Oni što se griju na ugalj su subvencionirali one što se griju na toplane. I to je do danas naraslo na nekih 100 miliona duga toplana. To je subvencija stvorila. I to valja vratiti. Neko mora.

I to nije dovelo do atraktivnosti grijanja na toplane. Jer da jeste - opsjedane bi bile toplane da se ljudi prikopčaju na njih.

I kako sada problem popraviti? Još subvencije? Veoma zanimljivo. Znači umjesto 100 miliona, imaćemo dug 200, 300, 400 miliona.
Mislim, sve može. Moglo je i u Venecueli donedavno. Pa sad nemaju za tariguza.
drndalo

#861 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!

Post by drndalo »

Izvini, kako to ugljasi subvencioniraju mene na toplanama? Uplacuje mi Drvosjeca 10 KM/ mjesecno?

Plin? KPJ komiteti nisu bili kreteni koji su volili CCCP plin/gas, pa su zato isli u plinifikaciju Sarajeva pred Olimpijadu...

Ja se sjecam tada i gorih magli u Sarajevu nego ovih sada... Kada si doslovno morao voziti s glavom kroz prozor auta prema Ilidzi, jer si jedino tako mogao vidjeti bijelu liniju koja dijeli trake...

A mi, osim Ruskih poskupljenja plina zadnjih godina imamo jos sta?

Imamo 3 vlastita posrednika u tom plinskom lancu, isto kao glup, gluplji, Bosanceros!

Drzavni Energoinvest kupuje plin od Rusa, prodaje ga s nekom zaradom BH GASu. BH Gas prodaje plin Sarajevo gasu, s nekom zaradom... Sarajevo gas prodaje ta plin meni ili Toplanama s nekom zaradom... Toplane su svakako drzavne takodjer. Neka svaki ovaj korak ima samo po 10% zarade, nadogradismo se na Ruske cijene >30%... Malo li je...?

Mi sami mozemo smanjiti cijenu plina 10-20% reoganizacijom...
Better Man

#862 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!

Post by Better Man »

mk ultra wrote:
shape of despair wrote:

Ne znam gdje izračuna da bi dao 2000 KM za plin. Ja imam kuću i grijemo se na plin i ne plaćamo ni blizu te tvoje cifre koju si izračunao. Glede uglja. Za početak prvo treba zabraniti upotrebu određenih vrsta uglja, koji su izvor velikog zagađenja.
jasmind

#863 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!

Post by jasmind »

Ja zivim iznad breke i svojim ocima gledam u zadnjim godinama uzrok ovakvog zagadjenja. U mojoj okolini do prije 10ak godina svi su se grijali na drva, vidim svojim ocima svako ljeto sta se dovozi. Gasifikacija neseg naselja je odradjena iza rata odma (u ratu pravljena improvizacija, rezale cijevi za zastave oko stadiona kosevo ha ha a iza rata je isla planska). U mom dijelu ulice, jedna kuca je imala centralno na za koje su koristili ugalj od ranije, kao sto sam vec naveo tokom ljeta imam apsolutni uvid u to sta je ko kupio za zime. Prije su to bila u pravilu drva, ukljucujuci i mene. Od 2000 do 2005 mali broj domacinstava je presao na grijanje plinom, mozda 5-6. U zadnjih 10 godina tokom ljeta sve je manje broj dostava drva, a sve je veci broj dostava cumura. Od 2005/6/7 do danas ko god je uveo centralno uveo je na cumur, osim jednog na pelet. Ove godine ja mislim da je ostalo mozda dvoje ili troje da su ljetos kupili drva, a i oni pricaju kad bu uveli centralno da bi bilo na cumur.

Ja se grijem na plin, dobra stolarija i izolacija, oko 100 kvadrata stan, kad se grije grije se kompletan kako i treba nema hladnih zona. Na radijatorima su termostatski ventili i kontrolisano je bezicni glavnim termostatom. Potrosnja plina u punoj sezoni je 150 do 300 kubika mjesecno. Cijena varira tako i ukupna cijena grijanja. Na to treba dodati i nekih 10ak km mjesecno za struju jer bojler trosi i struju.Najgore zime nezz da su me izasle vise od 1000km za sezonu.

To su moja neka opazanja, a inace sam profesionalno vezan za ekologiju.

Postoje relevantna istrazivanja o tome sta su uzroci, i pokazala su da su to u sarajevu stacionarni tackasti izvori zagadjenja (citaj individualna lozista). Nisu pokretni tackasti (automobili). Veliki stacionarni su u podrucju ilidze vise a danas u sarajevu i nema neke industrije.
Last edited by jasmind on 03/12/2018 15:18, edited 1 time in total.
addy_sa

#864 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!

Post by addy_sa »

ne mogu da se sjetim u ratu zimi jel bilo smoga, magle ovako?
nije bilo industrije, auta, ali se lozilo svasta
jasmind

#865 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!

Post by jasmind »

addy_sa wrote:ne mogu da se sjetim u ratu zimi jel bilo smoga, magle ovako?
Nije bilo, jer se lozilo drvo i sve sto lici na drvo. Nije bilo cumura iz banovica...
drndalo

#866 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!

Post by drndalo »

A i na plin se nakacio ko god je ikako mogao...
AmiĐa_Idriz

#867 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!

Post by AmiĐa_Idriz »

A ljepote mm
Hajlac

#868 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!

Post by Hajlac »

mk ultra wrote:
shape of despair wrote:

:thumbup:

Problem broj 1 je to sto je minderaska SDA hobotnica dopustila da se svi sa sela i malih mjesta nasele u sam grad pa su nelegalne kucerine nikle ko gljive poslije kise.

Toliki milioni KM su dosli tokom i nakon rata - da su Bakirovi iz Zavoda za izgradnju grada imali trunku pameti i strucnosti naspram reketarskih poriva, odmah bi 1996. ulozili te silne pare u izgradnju zgrada kakve tek zadnjih 5-10 godina nicu (Tibra, Miljacka itd.) i tu smjestili silne izbjeglice.

Ovako su o grada napravili selendru prezagadjenu i anarhicnu gdje sila jaceg vlada...
Thorgerson

#869 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!

Post by Thorgerson »

Nema veze SDA ni sa čim. Mislim, ako je nekome lakse, neka prebaci odgovornost na treceg...

Problem je taj što je naš narod stoka.

Pa ćeš tako najviše pljuvanja vidjeti na temi o toplanama, koje su za grad jedno idealno rjesenje za grijanje. Ali krezuboj stoci tesko sto mu dodje racun svaki mjesec. Najradije bi da moze da otfikrai i da cijepa drva u haustoru (btw. nisam jednom cuo ovo od "graDŽana".) (i sto je najgore vidjao sam drva slozena u haustoru).

Te ne griju dovoljno, te vako, te nako. A zivi u zgradi staroj 50-60 godina, sve mu suplje, i cudi se sto mu je zima. Pa to bog allah ne bi ugrijao, a ne toplane. A da mu kazes, daj jarane svi u zgradi po 10.000 km da uradimo fasadu, bio bi belaj.
ernestalic

#871 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!

Post by ernestalic »

Ako nema zakona, ima anarhije. Sve se vrti oko pravne države i zakona. Ondje gdje nam se učini da je vlast nesposobna i da ne zna, pokaže se da je u pitanju interes i lopovluk. Tek prije koju godinu je sarajevska vlast"otkrila" kružne tokove. Prije toga su redali semafore i gdje treba i gdje ne treba. Ustvari, firma koja ih nabavlja i postavlja je usko vezana za SDA. Na tranzitu, gdje saobraćaj treba da se odvija brže, naredali su nekoliko semafora viška. Kolona stoji, a odozgo iz mahale jedno ili ni jedno auto.
Nelegalna gradnja je ekstremni vid bezakonja, a u tim nase4ljima često žive ljudi koji jedva sastavljaju kraj sa krajem. Zbog uništenja GRAS-a, voze raspade od auta, a lože ćumur.
Knjiga bi se mogla napisati o korupiranosti i nesposobnosti prije sve SDA vlasti da bar u gkavnom gradu uredi stvari.
made_in_sarajevo

#872 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!

Post by made_in_sarajevo »

I eto sta cemo sad kad opet hoce par-nepar. Jebem mu mater ima li iko u ovoj jebenoj politici da zna razmisljati malo vise od par-nepar. Ja sa pofalica do reljeva pjeske da idem kao i svi radnici iz firme. Kad trebam proizvod isporuciti na objekat na ledja ga natovariti i vozi misko pjeske. Ma nista ustvari, kazem ja fino investitoru "slusaj ljudino mi smo ti nepar, sta fali sto cemo ti kasniti dan pa sutra pola tvojih ce kasniti i eto, nije to nista heftu da pomjeramk radove, haj ba samo nek ne puca".
Milenkov buraz

#873 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!

Post by Milenkov buraz »

jasmind wrote:
addy_sa wrote:ne mogu da se sjetim u ratu zimi jel bilo smoga, magle ovako?
Nije bilo, jer se lozilo drvo i sve sto lici na drvo. Nije bilo cumura iz banovica...
Da je iz Banovića...već se danas prodaje ugalj sa površinskih kopova lošeg kvaliteta i pun sumpora. Ne postoji instant rješenje ali zabrana prodaje i prometovanjem uglja u KS uz mjere subvencije plina i struje u ključna tri mjeseca zimi bi popravila stanje mada ne i riješila problem. Rješenje problema zahtjeva sistematsko rješenje na više polja i to tek nakon par godina ako bi se poštovale te mjere bi mogli reći da se nešto kvalitetno napravilo.
Milenkov buraz

#874 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!

Post by Milenkov buraz »

Thorgerson wrote:Nema veze SDA ni sa čim. Mislim, ako je nekome lakse, neka prebaci odgovornost na treceg...

Problem je taj što je naš narod stoka.

Pa ćeš tako najviše pljuvanja vidjeti na temi o toplanama, koje su za grad jedno idealno rjesenje za grijanje. Ali krezuboj stoci tesko sto mu dodje racun svaki mjesec. Najradije bi da moze da otfikrai i da cijepa drva u haustoru (btw. nisam jednom cuo ovo od "graDŽana".) (i sto je najgore vidjao sam drva slozena u haustoru).

Te ne griju dovoljno, te vako, te nako. A zivi u zgradi staroj 50-60 godina, sve mu suplje, i cudi se sto mu je zima. Pa to bog allah ne bi ugrijao, a ne toplane. A da mu kazes, daj jarane svi u zgradi po 10.000 km da uradimo fasadu, bio bi belaj.
Ja sam prije godinu dana došao u konflikt sa nekim likom iz Splitske ulice na Grbavici (Kovačići odmah uz OHR). Parkiram ja auto kad nekakav nadobudni "gradski lik" kaže e što tu parkiraš doći će mi drva. Riječ po riječ kažem ja njemu pederu jedan živiš u gradu u urbanom naselju a griješ se k'o prije 150 godina i ti meni imaš nešto reći gdje da ostavim auto. I tako završi se ta priča ali poenta je upravo ta da stoka i dalje cijepa drva u sred grada i loži čumur, jebo on mater svoju, i ubraja se u urbane likove. Treba stoku na lancima potjerati u planine, nema druge.
Mišo_Kovač

#875 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!

Post by Mišo_Kovač »

Naš narod se samo kroz džep može naučiti... Rigorozne kazne za neadekvatno gorivo. Ovrha imovine, pokretne i nepokretne, ukoliko se kazne ne izmire u (kratkom) roku. Poslat inspektore lagano da češčljaju favele od vrata do vrata i mjere emisije štetnih čestica on the face of the place i bog te veselio :P :evil:
Post Reply