Kupovna moć novog automobila

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
goran16v

#851 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by goran16v »

Ako sjedi na WC-u u 6 ujutro i i time se bavi onda mu je najbolje da se bavi svojim mentalnim zdravljem.
AdnanSA

#852 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by AdnanSA »

goran16v wrote:
supercali wrote:dvica novo auto 20-25 dvije osobe moze
Zivim u takvoj "brojacanoj" situaciji, u stanu prosjecne velicine, nemam nikakvih kredita niti kakvih ekstra prohtjeva i troskova i siguran sam da 2 hijade u Sarajevu ne mogu pokriti nov auto od 20-25k KM na kredit, a da se to ne ide na ustrb normalnog zivotnog standarda.
Sve te racunice i varijante, tipa ne moras na putovanje, oblacenje po pijaci, racunaj koliko te kosta da napravis sendvic, nemoj ovo, nemoj ono, sve su to prakticno kompromisi sa zivotnim standardom. Praveci kompromise mozes kupiti nov auto i sa 1000 KM primanja, jest ces grah 5 x sedmicno, 2 x makarone, oblaciti se na pijaci, gledati da ustetedis na apsolutno svemu, ali ima li to smisla?! Za mene nema jer si normala zivot podredio kupovini (novog) auta. Tu se vracamo na pricu, kuca bez oluka, ograda i fasade, blato do ulaznih vrata, a ispred bijesan auto.
Par sa prosjecnim primanjima nikad nece bolje zivjeti i imati veci standardo nego u periodu dok ne dobiju djecu i ako treba malo luksuznije da zive onda je to je tad, ali bez obzira na djecu, ovdje nema ni jahti, ni vila, ni bazena, ni skupe markirane garderobe, ni bijesne tehnike, ni ljetovanja na Bahamima, ni skijanja u Austriji, ni iPhona, ni tartufa i bifteka svaki dan, ni kafane svaku noc - sve umjereno i prosjecno.
Sta je smisao restorana, kafane, prodavnice garderobe, cipela, salona namjestaja, jel to bas sve namjenjeno samo za nadprosjecno bogate? Problem je u tome sto smo mi izgubili pojam sta je normalan zivotni standard i sto smo ga srozali u PM, sad ti je normalan zivotni standard da nisi gladan i poderan, a kafana, prodavnica garderobe itd su luksuz.
Izvedena je racunica, dok podmiris kredit za auto, rezije, troskove auta ode milja, sad sve zavisi ko s koje strane posmatra sta je normalan zivotni standard i moze li se uklopiti u milju sto ti ostane.
Tacno 100% 2000 KM u Sa. Porodici sa dvoje djece jedva da dadne iole pristojan zivot. Pa samo na hranu ce otici 600-700 Km.
direstraits0078

#853 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by direstraits0078 »

goran16v wrote:Ako sjedi na WC-u u 6 ujutro i i time se bavi onda mu je najbolje da se bavi svojim mentalnim zdravljem.
Nekome? :izet:
goran16v

#854 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by goran16v »

Ja u 6 ujutro ne razmisljam ima li te na temi, zapravo ne razmisljam o tebi nikako...
Last edited by goran16v on 07/11/2014 08:24, edited 1 time in total.
emko1234

#855 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by emko1234 »

goran16v wrote:
Zivim u takvoj "brojacanoj" situaciji, u stanu prosjecne velicine, nemam nikakvih kredita niti kakvih ekstra prohtjeva i troskova i siguran sam da 2 hijade u Sarajevu ne mogu pokriti nov auto od 20-25k KM na kredit, a da se to ne ide na ustrb normalnog zivotnog standarda.
Sve te racunice i varijante, tipa ne moras na putovanje, oblacenje po pijaci, racunaj koliko te kosta da napravis sendvic, nemoj ovo, nemoj ono, sve su to prakticno kompromisi sa zivotnim standardom. Praveci kompromise mozes kupiti nov auto i sa 1000 KM primanja, jest ces grah 5 x sedmicno, 2 x makarone, oblaciti se na pijaci, gledati da ustetedis na apsolutno svemu, ali ima li to smisla?! Za mene nema jer si normala zivot podredio kupovini (novog) auta. Tu se vracamo na pricu, kuca bez oluka, ograda i fasade, blato do ulaznih vrata, a ispred bijesan auto.
Par sa prosjecnim primanjima nikad nece bolje zivjeti i imati veci standardo nego u periodu dok ne dobiju djecu i ako treba malo luksuznije da zive onda je to je tad, ali bez obzira na djecu, ovdje nema ni jahti, ni vila, ni bazena, ni skupe markirane garderobe, ni bijesne tehnike, ni ljetovanja na Bahamima, ni skijanja u Austriji, ni iPhona, ni tartufa i bifteka svaki dan, ni kafane svaku noc - sve umjereno i prosjecno.
Sta je smisao restorana, kafane, prodavnice garderobe, cipela, salona namjestaja, jel to bas sve namjenjeno samo za nadprosjecno bogate? Problem je u tome sto smo mi izgubili pojam sta je normalan zivotni standard i sto smo ga srozali u PM, sad ti je normalan zivotni standard da nisi gladan i poderan, a kafana, prodavnica garderobe itd su luksuz.
Izvedena je racunica, dok podmiris kredit za auto, rezije, troskove auta ode milja, sad sve zavisi ko s koje strane posmatra sta je normalan zivotni standard i moze li se uklopiti u milju sto ti ostane.
Bravo Gorane doktore, objasnio si.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
madner

#856 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by madner »

mali_milojica wrote:Ako je samo kredit za auto uz rijeseno stambeno pitanje moze se voziti novo auto. Naravno da ce mozda stekati na drugoj strani ako se imaju djeca. Ali hrane,rezija ne bi trebalo faliti. Moze se covjek moderno oblaciti i na pijaci,kupiti cipele u Deichmanu do 100 KM,ukratko voditi racuna o parama. Svi mi mozemo sjebati 5k KM kad se guzica otvori i da nam bude malo.
Moze se u kupovinu novog auta staviti varijabla prethodnog koje neko ima,vrijednosti 5-10k a zeli se ponoviti,to dosta smanjuje ratu.
Upravo.
Moze se gledati i tako da ako halalis 500 KM svaki mjesec mozes uvijek imati do 3 godine star auto.

500 KM nije previse, uklopi se covjek.
prog321

#857 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by prog321 »

goran16v wrote: Sve te racunice i varijante, tipa ne moras na putovanje, oblacenje po pijaci, racunaj koliko te kosta da napravis sendvic, nemoj ovo, nemoj ono, sve su to prakticno kompromisi sa zivotnim standardom. Praveci kompromise mozes kupiti nov auto i sa 1000 KM primanja, jest ces grah 5 x sedmicno, 2 x makarone, oblaciti se na pijaci, gledati da ustetedis na apsolutno svemu, ali ima li to smisla?! :
U Njemackoj prosjecan covjek stedi citavu godinu dana da ode 10 dana na Mallorcu.
Normalno da ces gledati kolika je cijena bilo gdje. I praviti kompromise je sastavni dio zivota bilo gdje u svijetu.
Ako ces novo auto onda moras stegnuti negdje drugo. Ne kazemo da je to najbolja opcija za platu od dvije hiljadarke. Vjerovatno nije. Ali je moguce.

.
makita76

#858 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by makita76 »

Zdravo svima,

Nov sam na forumu i imam jedno meni bitno pitanje.
Zivim i radim u Svedskoj. Hocu da izvezem automobil u BiH.
Da li neko zna gde i kako mogu u Svedskoj dobiti taj famozni EUR1 obrazac?
Auto je VW, trazio sam od VW GROUP SVERIGE i oni su mi izdali potvrdu o poreklu vozila ali ne i EUR1, kazu da oni to nemaju.
Da li mi sad neko od vas na forumu moze reci da li ta potvrda moze zxameniti taj EUR1 ili ne?
Ako ne moze gde da dobijem EUR1?

Unaprijed zahvalan za bilo kakvu pomoc....
ado-šampion

#859 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by ado-šampion »

supercali wrote:
ado-šampion wrote:
Da, razumijem ja to, samo sve sto hoces da napravis sebi da poneses a da ja zdravo i da te drzi, to kosta. Evo ja nisam nosio, ali sam znao po citav mjesec ici na rucak kuci i izaslo me skoro isto kao da sam jeo vani kad sam se na kraju mjeseca sracunao. Mozda sam od recimo 250 ustedio 50. Kod mene se kuci kuha i znam koliko to kosta, ako se hoce kvalitetno.

Fazon je u tome sto je kod nas vani sve jeftino u odnosu na Njemacku. Kod nas se ubijes za cenera bukvalno, kod njih za cenera mozes hamburger pojesti. Mene manji tanjir hrane kosta 5 KM i kafa 2 KM, i moze me drzati 4-6 sati nekako, a Svabu long chicken koji ga drzi 2-3 sata kosta 7 eura, plus kafa 2,5-3 eura. Nije onda ni cudo sto im se isplati nositi svoje.
ti poredis svabinu cijenu sa sobom ovdje
isti je odnos njemu kao i tebi ovdje jer on nema 400 eura platu prosjeka da mu je toliko skupo kao sto mislis
Evo ga opet ista prica. :roll: Nije isti odnos buraz, jeste isti odnos kad udaras prosjek na prosjek, zapravo nije isti jer je njihov prosjek 2-3 puta veci cak i kad se uracuna standard (tj. da je tamo sve skuplje). Ali, sta ti mislis da svaki Svabo ima 5000 eura platu? Ako ja imam 2000 mjesecno, a on ima 1500-1800 eura mjesecno, sto ima dosta Nijemaca, njemu je tamo sve isto skupo ko i meni ovdje. Dakle ako je meni tanjir hrane 2,5 eura, a njemu burger 7 eura, vjeruj mi da se njemu isplati nositi hranu na posao.

Generalno, niko ovdje ne tvrdi da se s 2 hiljade lose zivi. Daleko od toga. Za nas standard zivi se jako dobro. Ali to opet ne znaci da se s tolikim budzetom moze voziti novo auto, osim ako je u pitanju samac. Ili neko hoce da kaze da bi neko ko ima primanja 4 puta veca od prosjeka trebao jesti meso iz Argentine i truhli paradajz iz Binga? Moze onda, ko s 2 milje zivi ko s 8 stoja, tj. prezivljava nekako, moze uzeti novo auto i s 2 milje, nije problem. Ali ko zivi normalno, kako ljudi zive vani, hoce sebi svasta nesta da priusti, bas bih volio da se javi pa da vidim racunicu da i ja sebi odvojim jedno 30 milja za auto. :-)
madner

#860 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by madner »

Pa racunica je jednostavna, mozes uzeti novo auto za circa 350 KM mjesecno. Registracija + kasko + odrzavanje 150 KM mjesecno i onda zivis sa 1500 KM.

Uklopio bi se nekako, jebo Tursku, auto vozas 50 sedmica. :D
emko1234

#861 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by emko1234 »

madner wrote:
mali_milojica wrote:Ako je samo kredit za auto uz rijeseno stambeno pitanje moze se voziti novo auto. Naravno da ce mozda stekati na drugoj strani ako se imaju djeca. Ali hrane,rezija ne bi trebalo faliti. Moze se covjek moderno oblaciti i na pijaci,kupiti cipele u Deichmanu do 100 KM,ukratko voditi racuna o parama. Svi mi mozemo sjebati 5k KM kad se guzica otvori i da nam bude malo.
Moze se u kupovinu novog auta staviti varijabla prethodnog koje neko ima,vrijednosti 5-10k a zeli se ponoviti,to dosta smanjuje ratu.
Upravo.
Moze se gledati i tako da ako halalis 500 KM svaki mjesec mozes uvijek imati do 3 godine star auto.

500 KM nije previse, uklopi se covjek.
Ja iskreno mislim da ne može, jer tih 500 maraka o kojim ti pričas s gorivom i troškovima održavanja i registracijom na godišnjem nivou, kad se podjeli izađe još nekih 250 na mjesečnom što troškove s 500 maraka poži na 750. Onda ti samim tim ostane 1250 maraka za život.
ado-šampion

#862 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by ado-šampion »

goran16v wrote:
:thumbup: Gorane svaka cast. Tacno se na ovoj temi vidi ko raspolaze s parama, tj. prica iz iskustva, a isto se tako vidi ko prica iz teorije reciprociteta (1000 KM x 2 = auto x 2).

Posebno ovo boldirano, apsolutno se slazem. Ljudima je postao normalan zivot ako svaku marku gledaju gdje potrose i u svakoj marki gledaju da ustede pola. Luksuz je i da se ljetuje u CG u privatnom smjestaju, da ne govorim all-inclusive u prosjecnoj Turskoj, sto sebi moze priustiti skoro svaki prosjecni Svabo. Jel prosjecni Svabo pametniji od nadprosjecnog Bosanca?! Jest al u qrcu.
Zapravo nije postao luksuz, kod ovih starijih je uvijek tako i bilo, prodavana su im muda pod bubrege da zive dobro, kad su u stvari zivjeli prosjecno ili ispodprosjecno, pa su to prenijeli i na mladje, a naravno i rat je ucinio svoje. I one koji mogu zaraditi i cak i zarade jebe ono sto je prije rata "dobro zivilo", a bio je i rat pa se sad mora skomnije.
prog321

#863 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by prog321 »

ado-šampion wrote: Ali ko zivi normalno, kako ljudi zive vani, hoce sebi svasta nesta da priusti, bas bih volio da se javi pa da vidim racunicu da i ja sebi odvojim jedno 30 milja za auto. :-)
Nemas ti pojma kako ljudi zive vani.
Pirija

#864 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by Pirija »

ocigledno da moze jer vidim likove sa platama oko milje a vozaju auta od po 50 60 hiljada...
stim da zive u naninoj raspaloj cerpicari...
ado-šampion

#865 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by ado-šampion »

prog321 wrote:
ado-šampion wrote: Ali ko zivi normalno, kako ljudi zive vani, hoce sebi svasta nesta da priusti, bas bih volio da se javi pa da vidim racunicu da i ja sebi odvojim jedno 30 milja za auto. :-)
Nek ti imas, cuj Svabo skuplja godinu da ljetuje na Majorci, hahahah. :lol: Znas li burazeru sta je Majorka i koliko kosta ljetovanje tamo? :-) Prosjecan Svabo skuplja citavu godinu da ljetuje u Turskoj, isto kao sto sam i ja skupljao a imam dosta vise od te magicne 2 milje. I znas ko od njih ljetuje u Turskoj? Najveci Njemacki i Ruski olos i vucibatina, bio prije koji mjesec, vidio. I to je za Bosanca luksuz nad luksuzima.
prog321

#866 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by prog321 »

i Turska ima ljetovanja od 10 000 maraka za 10 dana. Sve zavisi koji nivo i gdje ides.

Ne pricaj o Svabama jer je ocigledno da nemas pojma o njima. Niti o dijaspori generalno. Pun si zamisljenih fraza.
ado-šampion

#867 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by ado-šampion »

prog321 wrote:i Turska ima ljetovanja od 10 000 maraka za 10 dana. Sve zavisi koji nivo i gdje ides.

Ne pricaj o Svabama jer je ocigledno da nemas pojma o njima. Niti o dijaspori generalno. Pun si zamisljenih fraza.
Haha, vidim da ti imas, cuj prosjecan Svabo i Majorka. :lol: Ima haveru, ali ti nisi bio u tim pa da znas ko ide, nisam ni ja, ali sam bio u onim najjeftinijim all-inclusive od 3 milje za 7 dana, pa sam vidio koga ima i sta ima.

A vjeruj mi, kao neko ko pretenduje da vrlo skoro ide tamo ziviti, o Svabama znam dovoljno da znam da neko ko izvali da prosjecan Svabo skuplja da ljetuje na Majorki (jadnik :-) ) Svabiju je vidio sam na TVu ili je sanjao. :-)
prog321

#868 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by prog321 »

Ich spreche Deutsch fliessend, du Dummkopf.
ado-šampion

#869 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by ado-šampion »

prog321 wrote:Ich spreche Deutsch fliessend, du Dummkopf.
Google translate cuda radi. :-) Nego, ima li tebe na Majorki? :-) Jbt koliko je kod Svabe dobro, ja ne znam sta vise cekam ovdje, odoh odmah sutra. :lol:

I da, to sto govoris tecno nista ne znaci, govori i moja zena pa je Njemacku zadnji put vidjela '98. godine. Opet ni ona ne bi lupala gluposti ko ti. :-)

A to za budalu, da se spustam na tvoj nivou, rekao bih ti sad ko je budala, ali nazalost po tebe, moj nivo je malo veci. :wink:
Last edited by ado-šampion on 07/11/2014 10:23, edited 1 time in total.
TheHound

#870 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by TheHound »

ado-šampion wrote:
prog321 wrote:
Nek ti imas, cuj Svabo skuplja godinu da ljetuje na Majorci, hahahah. :lol: Znas li burazeru sta je Majorka i koliko kosta ljetovanje tamo? :-) Prosjecan Svabo skuplja citavu godinu da ljetuje u Turskoj, isto kao sto sam i ja skupljao a imam dosta vise od te magicne 2 milje. I znas ko od njih ljetuje u Turskoj? Najveci Njemacki i Ruski olos i vucibatina, bio prije koji mjesec, vidio. I to je za Bosanca luksuz nad luksuzima.
Ha ha ha. Cuj on ima puno vise od 2 milje a izvali ovakvu glupost. Ha ha ha.
ado-šampion

#871 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by ado-šampion »

TheHound wrote:
ado-šampion wrote:
Jok eto nije luskuz, samo od 200 ljudi u hotelu bude 5 Bosanaca i to 2-3 od tih 5 odu na kredit. :roll: Nikakav to luksuz nije, zato ne znam nikog da je otisao iz Bosne tamo da se nesto aman odusevio. Svi kazu "pa eto, dobro je bilo", jer je kod nas to ipak lova.
Pirija

#872 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by Pirija »

Porediti Tursku sa Majorkom je ko poredit Orebic i Kubu...

hotel sa 5* u turskoj ne bi vise od 4* dobio u Spaniji
Turci zvijezdice dijele na prijateljskoj osnovi.... ono dobar si ti evo ti 5*....

a o boutique hotelima da ne govorim...
TheHound

#873 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by TheHound »

ado-šampion wrote:
TheHound wrote:
ado-šampion wrote:
Jok eto nije luskuz, samo od 200 ljudi u hotelu bude 5 Bosanaca i to 2-3 od tih 5 odu na kredit. :roll: Nikakav to luksuz nije, zato ne znam nikog da je otisao iz Bosne tamo da se nesto aman odusevio. Svi kazu "pa eto, dobro je bilo", jer je kod nas to ipak lova.
Ja ih znam koji su isli po 3-4 puta, ja sam 2 puta. Ne znam u kakvom vi filmu zivite gdje se ne moze zivjeti normalno bez 5000 mjesecno :D
Svugdje u svijetu prosjecni gradjani ako zele jedan cejf stede na drugom cejfu. A vi ovdje nasli pricati kako nije normalan zivot, nego prezivljavanje, ako ne ispunjavas svake godine sve zelje. E svasta, gospode na svakom koraku izgleda :D
530i

#874 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by 530i »

Iz vlastitog iskustva, kako po Bosni, kako po inostranstvu, najveća ušteda se pravi na hrani, a onaj ko jede po restoranima ili je pravo bogat ili je lud...
ado-šampion

#875 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by ado-šampion »

Pirija wrote:Porediti Tursku sa Majorkom je ko poredit Orebic i Kubu...

hotel sa 5* u turskoj ne bi vise od 4* dobio u Spaniji
Turci zvijezdice dijele na prijateljskoj osnovi.... ono dobar si ti evo ti 5*....

a o boutique hotelima da ne govorim...
Upravo tako.

All-inclusive hotel s 5* u Turskoj je cisti prosjek, od hotela do plaze pa dalje, vecina ih je takva, cast izuzecima. I ne kosta nista vise nego all-inslusive u CG, Hrvatskoj, itd. Ali kad skontas da i u taj prosjek odes 7 dana, trebaju ti 3 prosjecne bosanske plate. Onda naravno da je za Bosanca luksuz.
Post Reply