Jemen

Post Reply
Challenger__

#851 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

jastuk1 wrote:Image
Veličanstveno... Inače Abdullah Saleh (bivši predsjednik po kome se ova džamija zove) slovi kao lice koje upravlja sa Hutima iz sjene.
sarajevoxxxx

#852 Re: Jemen

Post by sarajevoxxxx »

vivaldi wrote:
sarajevoxxxx wrote:Vojska odana bivšem predsjedniku Salihu sve bliže Adenu, sada se nalaze samo 30 km od grada.
jesu to huti ili neki drugi?

ustvari s kim se ti huti tamo i rokaju?

negdje sam vidio neku mapu..tamo ima 5-6 nekakvih feudalaca..niko nikog ne moze
Pa vojska koja je ostala lojalna bivšem predsjedniku je sklopila savez sa Hutima, mislim da su oni jedna strana u ovim sukobima.
jao_situacije

#853 Re: Jemen

Post by jao_situacije »

oman je isto prelijep..
Challenger__

#854 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

sarajevoxxxx wrote:Pa vojska koja je ostala lojalna bivšem predsjedniku je sklopila savez sa Hutima, mislim da su oni jedna strana u ovim sukobima.
1. Lojalisti, 2. Huti, 3. AQ

Za sada.

Edit: da napomenem da su plemena i grupe lojalne bivšem predsjedniku Salehu, također na istoj strani sa Hutima. Tako da oni čine jedan front koji je širi od mainstream pojednostavljenja.
Last edited by Challenger__ on 30/03/2015 00:24, edited 1 time in total.
vivaldi

#855 Re: Jemen

Post by vivaldi »

sarajevoxxxx wrote:
vivaldi wrote:
sarajevoxxxx wrote:Vojska odana bivšem predsjedniku Salihu sve bliže Adenu, sada se nalaze samo 30 km od grada.
jesu to huti ili neki drugi?

ustvari s kim se ti huti tamo i rokaju?

negdje sam vidio neku mapu..tamo ima 5-6 nekakvih feudalaca..niko nikog ne moze
Pa vojska koja je ostala lojalna bivšem predsjedniku je sklopila savez sa Hutima, mislim da su oni jedna strana u ovim sukobima.
pa jel ovaj saleh s hutijima?
Challenger__

#856 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

Protivi se intervenciji, tvrdi se da je lider iz sjene, tako da možemo reći - da.
sarajevoxxxx

#857 Re: Jemen

Post by sarajevoxxxx »

Izgleda u slijedećih nekoliko sati bi Huti mogli izvesti do sada najveći napad na Aden.U gradu se već vode manje borbe, Huti imaju snajperiste raspoređene po zgradama, koji već djeluju.
vivaldi

#858 Re: Jemen

Post by vivaldi »

aha..

ma buni me sto se ovo predtsvalja opet ko sekstaski sukob, ali na toj mapi ima nekih raznih teritorija, koje kontorilisu neka plemena, al kaida, huti..klicni palci..a valjda niko nikog ne moze (ma cim je kokuzluk i ne cudi me) nego ne mogu da popamtim nicija imena sem ovih hutija :D
_Reds_

#859 Re: Jemen

Post by _Reds_ »

A sta su ovi Huti ?? Arapi ?? Sije ??

Koiko uopce u Jemenu ima siija procentualno ??
Kaligula I

#860 Re: Jemen

Post by Kaligula I »

...Arapi su narod koji pati od kompleksa manje vrijednosti...naravno, kompleks su nabili Židovi, koji im već dekadama, uz maestralnu američku asistenciju, razvlače pamet na jedan groteskan, morbidan i maliciozan način...i sada tako iskompleksirani, poniženi, poraženi i uvrijeđeni Arapi su željni pobjede i trijumfa kako bi sebi povratili makar zrno samopouzdanja i poljuljanog dostojanstva...naravno, pošto im je pamet razvučena vrlo stručno i profesionalno, oni su, opet, izabrali pogrešan način i put dizanja samopouzdanja i vraćanja dostojanstva...deset na jednoga, dakle kukavički, krenuli su na svoga brata i po vjeri, i po jeziku, i po etniji...Arapi su, i definitivno je jasno, američko sredstvo za mlaćenje gloginja...umjesto da pokažu zube Izraelu, oni ih oštre na Jemencima...groteska par excellence ...
Challenger__

#861 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

Za one koji znaju malo ili nimalo. Neka pogledaju dvije stvari:

1. Osnovne stvari o zemlji;
2. biografiju bivšeg predsejdnika Jemena (Abdullah Saleh).

Sa te dvije temeljne stvari (uključujući i religijske podjele) lakše ćete pohvatati konce današnje krize.
insomnia78

#862 Re: Jemen

Post by insomnia78 »

vivaldi wrote:aha..

ma buni me sto se ovo predtsvalja opet ko sekstaski sukob, ali na toj mapi ima nekih raznih teritorija, koje kontorilisu neka plemena, al kaida, huti..klicni palci..a valjda niko nikog ne moze (ma cim je kokuzluk i ne cudi me) nego ne mogu da popamtim nicija imena sem ovih hutija :D
Cisto sektaski
vivaldi

#863 Re: Jemen

Post by vivaldi »

_Reds_ wrote:A sta su ovi Huti ?? Arapi ?? Sije ??

jemen ima 25 miliona stanovnika, a huta /shiita je valjda oko 30-40% to sam negdje neki dan procitao, ali su toliko sromasni da ne znam da li se moze vjerovati tim popisima/procjenama

meni jedino nije jasno da ameri kojima je ocigledno jako stalo zadnjih godina da naprave neki deal sa iranom, bas sada kada su pregovori kako sami tvrde u kljucnoj fazi, podrze napade na ove iranske saveznike???

nema mi smisla da zbog nekakvih huta i podrske bombardovanju rizikuje dogovor s iranom...

fali mi neko logicko objasnjenje
sarajevoxxxx

#864 Re: Jemen

Post by sarajevoxxxx »

Huti su izuzetno jaki, nešto poput IS-a u Siriji i Iraku.Zanimljivo da ratuju protiv velikih bogatih zemalja, a oni siromašni, go siromah :-) mislim bezze

Također, Egipat je zvanično protiv Huta, znači Sisi koji je došao prevratom na vlast sada je u ratu sa Hutima koji žele isto tako prevratom doći na vlast, sada protiv sebe ima jaku vojsku, a ne civile na ulici kao u Kairu.Bit će ovdje svega.
Kaligula I

#865 Re: Jemen

Post by Kaligula I »

Challenger__ wrote:
jastuk1 wrote:Image
Veličanstveno... Inače Abdullah Saleh (bivši predsjednik po kome se ova džamija zove) slovi kao lice koje upravlja sa Hutima iz sjene.
...svako ima pravo na sivu eminenciju pa i Huti...nego zanima me način na koji su ovi ljudi došli do struje...slika je fenomenalna i vidim ne stede na električnoj energiji...
vivaldi

#866 Re: Jemen

Post by vivaldi »

sarajevoxxxx wrote:Huti su izuzetno jaki, nešto poput IS-a u Siriji i Iraku.Zanimljivo da ratuju protiv velikih bogatih zemalja, a oni siromašni, go siromah :-) mislim bezze

Također, Egipat je zvanično protiv Huta, znači Sisi koji je došao prevratom na vlast sada je u ratu sa Hutima koji žele isto tako prevratom doći na vlast, sada protiv sebe ima jaku vojsku, a ne civile na ulici kao u Kairu.Bit će ovdje svega.
sad procitah tweet da je neki egipatki pilot odbio da bombarrduje jemen i rekao da hoce da rauje protiv izraela..uglavnom zavrsio je u muriji
Kaligula I

#867 Re: Jemen

Post by Kaligula I »

vivaldi wrote:
sarajevoxxxx wrote:Huti su izuzetno jaki, nešto poput IS-a u Siriji i Iraku.Zanimljivo da ratuju protiv velikih bogatih zemalja, a oni siromašni, go siromah :-) mislim bezze

sad procitah tweet da je neki egipatki pilot odbio da bombarrduje jemen i rekao da hoce da rauje protiv izraela..uglavnom zavrsio je u muriji
...baš ti hvala na informaciji, jer ona jednim djelom potvrđuje moj prethodni upis...jedan od rijetkih ili bolje rečeno hrabrijih koji misle svojom glavom... :thumbup:
JohnnyS

#868 Re: Jemen

Post by JohnnyS »

Sreća njegova da ne ratuje protiv Izraela nego protiv tih beduina, vjerojatno ne bi ni poživio dovoljno dugo da daje izjave...
insomnia78

#869 Re: Jemen

Post by insomnia78 »

vivaldi wrote:
_Reds_ wrote:A sta su ovi Huti ?? Arapi ?? Sije ??

jemen ima 25 miliona stanovnika, a huta /shiita je valjda oko 30-40% to sam negdje neki dan procitao, ali su toliko sromasni da ne znam da li se moze vjerovati tim popisima/procjenama

meni jedino nije jasno da ameri kojima je ocigledno jako stalo zadnjih godina da naprave neki deal sa iranom, bas sada kada su pregovori kako sami tvrde u kljucnoj fazi, podrze napade na ove iranske saveznike???

nema mi smisla da zbog nekakvih huta i podrske bombardovanju rizikuje dogovor s iranom...

fali mi neko logicko objasnjenje
Pa istovremeno pruzaju zracnu podrsku irackoj vojsci i iranskim milicijama u Iraku
Challenger__

#870 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

vivaldi wrote:fali mi neko logicko objasnjenje
Z. Dizdarević tumači kao dodatni pritisak na Teheran. Ama, Vivaldi... :D Ne budi naivan. Kina ih je pretekla kao prva ekonomija svijeta, njima ne odgovara mir jer neminovno vodi do njihove stagnacije i postepene marginalizacije. Samo na izazivanju kriza i ratova mogu opstati kao prva sila svijeta, tako misle. To je siže njihove posthladnoratovske doktrine.

Evo ti je ovdje.

Piromanska politika.
insomnia78

#871 Re: Jemen

Post by insomnia78 »

:lol:
sarajevoxxxx

#872 Re: Jemen

Post by sarajevoxxxx »

Vojni prevrat u Hadramautu u gradu al-Mukalla http://wikimapia.org/1615405/Al-Mukalla-City u predsjedničkoj palači.Vojska prešla na stranu Huta!
vivaldi

#873 Re: Jemen

Post by vivaldi »

insomnia78 wrote:Pa istovremeno pruzaju zracnu podrsku irackoj vojsci i iranskim milicijama u Iraku
a jebes ga, u taj irak su ulozili ogormne pare, mislim da bi se to i na unutrasnjem planu moglo obiti o glavu obami da ih ovi isilovci pregaze pa me ne cudi da ih zbog svog obraza malo poguraju da ne sipadne sve uzaludno sto su tamo radil zadnjih 10 godina..

al haj ga znaj..nekako mi ovaj jemen od svega se cini najmanje bitan..nekako odjednom explodira. sigunrno nije slucajno, a koje zakuho boga pitaj
Last edited by vivaldi on 30/03/2015 00:51, edited 1 time in total.
Challenger__

#874 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

Notorne psihopate i piromani Vivaldi.

_____

Šta je smješno Nesanice? "The Project for the New American Century" je taj dokument, da. Bukmarkuj i čitaj. Koristi priliku dok još imam vremana za ove zajebancije, bićeš mi zahvalan.
Co0l

#875 Re: Jemen

Post by Co0l »

JohnnyS wrote:Sreća njegova da ne ratuje protiv Izraela nego protiv tih beduina, vjerojatno ne bi ni poživio dovoljno dugo da daje izjave...
Ne pise se njemu dobro ni zbog takvih izjava protiv Sisijevog Izraela.
Post Reply