Kroksica wrote:m_l wrote:
Ja nemam nikakve veze sa agresivnoscu, ali sam vrlo ozbiljna i direktna, bez truni laskanja, prema nekome ko me optuzi za laz bez ikakve osnove. I ova rasprava mi je samo pomogla da sagledam neke stvari, vjerovala ili ne.
A komunikaciju nastavljamo naravno. Bas me zanima kako bi objasnila sljedeci ajet. Na prvu vrlo direktna i jasna kur'anska poruka, medjutim stvari su mnogo kompleksnije. Evo, uz Korkutov i Mlivin prevod da ne bude da su prevodi razliciti:
"Kradljivcu i kradljivici odsijecite ruke njihove, neka im to bude kazna za ono što su učinili i opomena od Allaha! A Allah je silan i mudar." (Korkut)
"A kradljivcu i kradljivici - pa odsijecite ruke njihove. Plaća za ono šta su zaradili - primjerena od Allaha. A Allah je Moćni, Mudri." (Mlivo)
Ako odlucis da opet budes nedosljedna vlastitim principima
'nista mimo Kur'ana', slobodno koristi usmene predaje koje su do tebe dosle od nane ili nekog treceg, pa taman se iste poklapale sa vjerodostojim hadisima kada su u pitanju pravila hadd kazni.

Nisam te optuzila za laganje, samo sam ti skrenula paznju da ne valja ljudima stavljati rijeci u usta, a to je upravo ono sto si ti radila i radis meni.
Da pokusamo sa boldom, nece li ti doprijeti do mozga:
Vjerujem da je samo Kur'an dovoljan za cistu vjeru u jednog Boga.
Vjerujem i u sunnet tj. praksu Poslanika, jer da ne vjerujem u to ne bih vjerovala ni u postojanje Muhammeda samim tim ni u Kur'an. Zar je to tesko shvatiti?
Ono sto ne vjerujem su price koje se poturaju pod taj Poslanikov sunnet, te price se danas nazivaju Poslanikovi hadisi i nametnuti su kao jedan od vaznih stubova vec spomenute vjere u jednog Boga. Bog o vaznosti hadisa nije nista rekao, da su toliko vazni sigurna sam da bi ih spomenuo.
Knjiga se spušta tebi - zato neka u grudima tvojim ne bude tjeskobe zbog nje - da opominješ njome, a opomena je vjernicima.
Slijedite šta vam se objavljuje od Gospodara vašeg, i ne slijedite mimo Njega zaštitnike. Malo čega se sjećate!(7:2-3)
Ti se svezala bajrama k'o da je bajram ulaznica za dzennet samo zato sto je vjerovatno sunnet. Ja mogu da ga ne obiljezavam i to nikako nece umanjiti moju ljubav, respekt i odanost prema Bogu i Poslaniku. Medjutim, ja volim bajram, volim bajramsko raspolozenje, druzenje, ushicenost, lijepo obucene i namirisane ljude, raspremljene kuce, Hayatov program i sve lijepo sto ide uz bajram i ne vidim nista lose u obiljezavanju istog i nije mi tesko povjerovati da je i Poslanik isto volio.
Ista stvar sa stotine drugih hadisa koji govore o Poslaniku koji je lijep i voli lijepo.
Sto se tice ajeta, vec sam pisala o njima. Ne vjerujem u kidanje ruku, niti vjerujem u zarezivanje ruku da bi se obiljezio kradljivac niti bilo kakvu fizicku mutilaciju. Vjerujem u javno prozivanje kradljivca, zatvaranje i odradjivanje kazne. Evo ti hint: poslanik Jusuf.
Iskreno, sada jako zalim sto sam uopce pokrenula ovu raspravu, sto sam te ista pitala.

Kad sam mogla skoro tri godine prelaziti preko tvojih postova, mogla sam i sad. I opet me potvaras da ti stavljam rijeci u usta. Samo da te jos jednom podsjetim od kojih rijeci je krenula nasa rasprava:
Kroksica wrote:S druge strane, ne treba mi dokaz jer Kur'an ne priznaje nikakav side-text, pa sve i da se pojave ti pisani hadisi ne bi bili od neke vaznosti.
Slazem se sa Vazi glede toga da nam mimo Kur'ana nista i ne treba ali ocito veliki broj muslimana ne misli tako.
Postavila ti pitanje u vezi namaza u dzematu vodjena ovim tvojim prethodnim rijecima, a ti ovako odgovorila:
Klanja se za imamom, koliko god da on klanja, klanjas i ti. On uci Kur'an, ostali sute i slusaju ga te rade ono sto i on radi. Imas ajete koji upucuju na to, malo procitaj.
Sve poslije sto je bilo ti si nadogradjivala kako ti je pasalo, od vec prethodno citiranog do, parafraziram, pa da mi danas klanjamo po sunnetu poslanika a.s., ali to je doslo tradicijom, a ne hadisima.
Ako cemo mak na konac, odakle tebi uopce dokazi da je usmena predaja, tradicija - vjerodostojna, a hadisi nisu. A, da, predaje, pardon hadise (O, Boze, da li je to isto?!), je odlucio iz hobija - kako ti kazes, skupiti Buharija. Mislim, stvarno...
Vrati se par stranica unazad pa pogledaj sta si sve pisala. Uglavnom, vise lutanja i nedosljednosti odavno na jednom mjestu nisam procitala.
I nemam vise tefsirskih pitanja, bolje da nisam ni prethodno postavila.
Svako dobro!