Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Locked
ZV Keli

#851 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by ZV Keli »

MuaDib wrote:Image
Hrvat nisu preko 50% u Mostaru, Boosnjaci su na veliku zalost bosanaca i Srba vecina, Brcko isto tako samo sto u Brckom nije preko 50% vecina ali blizu, Srbi u Zvorniku, Kotor Varosi, Bratuncu, Milicima i Vlasenici, Osmacima i Kopacina aka Novo Gorazde nema preko predominantu vecinu, pogotovo sto su u nekim od ovih Bosnjaci po 40 % stanovnistva.
vivaldi

#852 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by vivaldi »

Mister Yes wrote:
vivaldi wrote: Da budem iskren, ne znam kako se onda preraspodjeljuje unutar unutar federacije po kantonima
Evo kako:

Image

Čime se dobije ovo:

Image
Dio prihoda s jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje raspodjeljuje se na dva entiteta i Brčko distrikt. Iz dijela koji dobije Federacija BiH najveći postotak, 51,48 posto, transferira se za kantone. Nešto manji dio, 36,2 posto, ide na funkcioniranje Federacije BiH. Mnogo manji procent od kantona dobiju jedinice lokalne samouprave, kojima pripada ukupno 8,42 posto prihoda. Direkciji za ceste transferira se preostali dio sredstava, a to je, procentualno, 3,9 posto.

Pojedinačna raspodjela s federalnog na kantonalni nivo vrši se na osnovu četiri parametra. Tu je, prije svega, broj stanovnika koji nosi 57 posto, zatim broj učenika u osnovnom obrazovanju s udjelom od 24 posto, broj učenika u srednjem obrazovanju nosi 13 posto, a površina kantona uzima se u obzir u preostalih 6 posto. Dakle, na osnovu ovih parametara utvrđuju se koeficijenti za isplatu prema kantonima. Međutim, četiri nabrojana parametra u prilično bi isti položaj stavila Sarajevski, Zeničko-dobojski i Tuzlanski kanton. No, Kantonu Sarajevo dodijeljen je i poseban status, pri čemu mu je dat koeficijent 2. Slična situacija je i s Bosanskopodrinjskim kantonom koji zbog slabijih ekonomskih prilika ima koeficijent 1,8.

Iz pojedinih Kantona smatraju da nije realno da se novac dijeli bez uzimanja u obzir ekonomskih parametara. U Zeničko-dobojskom kantonu, odakle je i potekla inicijativa za preinaku Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, smatraju da su oštećeni upravo iz tog razloga.

Zahvaljujući zakonom reguliranim ‘posebnim potrebama’, KS je zajedničkim obračunom za godinu dobio oko 463 miliona KM. ZDK, koji ima približan broj stanovnika kao i KS, ostvario je dobit od 208 miliona KM. Tuzlanski kanton, koji ima više stanovnika od Kantona Sarajevo, dobio je 280 miliona KM. Dakle, dva kantona, Zeničko-dobojski i Tuzlanski, ukupno imaju gotovo iste prihode kao sam Kanton Sarajevo. Od svih kantona Zeničko-dobojski je onaj koji najviše radi a ima najmanji povrat PDV-a.

Usporedbe radi, analiza koja je rađena 2009. godine pokazala je da povrat novca po glavi stanovnika u KS iznosi 909 KM, u ZDK 463 KM, a u TK 506 KM.

I iz Hercegovine su odaslane poruke da trenutni put nije dobar. Delegat SDP-a u Domu naroda FBiH Aner Žuljević smatra da se moraju sačekati rezultati popisa pa tek onda ići dalje. Raditi bilo šta bez toga je, po njegovom mišljenju, iluzorno, a rezultat toga bit će samo gubitak vremena.

Jasmin Duvnjak iz SDA, zastupnik u Federalnom parlamentu, smatra da je uz pitanje Ustava ovo pitanje možda jedno od najvažnijih pitanja u državi, a posebno naglašava njegovu važnost u zemlji kakva je naša.

“Raspodjela ovih javnih prihoda je, uz Ustav, možda i najvažnija stvar u jednoj državi. Što se toga tiče, kanton iz kojeg dolazim, Zeničko-dobojski, diskriminiran je. Trenutni koeficijent je nepravedan, neekonomski. ZDK-u se, kao jednom od ekonomski najrazvijenijih kantona, po ovim kriterijima vraća najmanje sredstava po glavi stanovnika. Ja smatram da se ove stvari moraju mijenjati. Povrat sredstava mora se dovesti u direktnu vezu s industrijom. Mi u ZDK-u imamo jaku industriju, jak izvoz, ali jedan od najtanjih budžeta”, kaže Duvnjak. On ipak ističe da razumije poziciju glavnog grada i smatra da ona u nekom dijelu može biti povlaštena, ali da to ipak treba ostati u okvirima realnog.

“Ja sam zagovornik ove inicijative i smatram da se uz postojeće moraju dodati još neki. Međutim, naš kanton, a vjerujem i Tuzlanski, razumiju poziciju glavnog grada. Mi smatramo da bi Sarajevo trebalo imati povlašten status, ali ne dvostruko povlašten. Treba donijeti zakon koji će biti u interesu svih građana BiH. Nije uredu da se onome ko da najviše vrati najmanje. To nije fer, nije politički korektno, pošteno niti moralno. Nije uredu da je dječiji doplatak u ZDK-u 11, a u KS-u 55 KM”, kategoričan je Duvnjak.

Politika i struka složni su da će se o ovom problemu moći ozbiljnije razgovarati tek nakon rezultata popisa stanovništva. Politički konsenzus najteže je postići tamo gdje su ulozi najveći, što je ovdje slučaj. Politička kriza u Federaciji još nije razriješena, a hoće li prilikom izglasavanja ovog zakona doći do dodatnog produbljenja te krize ostaje da se vidi. Prognoze ne mogu biti optimistične, budući da kantoni traže novac kojeg u kasama nema. Neki rješenja vide u preustroju Federacije u kojem bi općine dobile mnogo veći dio kolača nego je to slučaj sada. Drugi odbijaju bilo kakvu mogućnost ukidanja kantona. Logika kaže da se novac kojeg nema ne može ni dijeliti. Dakle, dijelit će se samo ono što je već tu. A toga je vrlo malo.

hm..ovo bi onda moglo zakoplikovat implemnetaciju popisa.

ps. muzicar je bio u pravu, bar sto se tice fbih
Yug

#853 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by Yug »

Mister Yes wrote:
udrch wrote:
kuna1 wrote:a koji je to kamenjarski forum,,ja sam gledao na forum hr,gdje se hrvati bukvalno ismijavaju bosnjacima koji tvrde kako ce preci 50 posto,cak sad tvrde kako je jasno da bosnjaci ni natalitetom ne mogu nista uspjeti,jel im je pao mnogo natalitet,,mada je ovo pomalo sve smijesno kad se jos nista ne zna,i kad ce doci do brisanja koji su se popisala a ne zive u bih,tu prije svega mislim na bosnjake i hrvate srbi i nisu vodili nikakvu kampanju,oni su zadovoljni sa debelom vecinom u rs,i nista ih drugo mnogo i ne zanima..
kakvo ba brisanje, jeste vi normalni..ko će da briše i kad i gdje..
popisnice su već stigle u Lukavicu..obrađivaće ih obični činovnici putem softwera..
niko od njih niti bilo ko u ovoj zemlji ima mandat da poništi neki popisni obrazac..to je bila nadležnost opštinskih popisnih komisija ako im je popisivač ukazao na nepravilnost..
ovi u Lukavici će izbaciti eventualno one koji su se dva puta popisali, a ima i takvih debila..
već je prošao i testni popis koji u osnovi ne može poništiti rezultate stvarnog popisa i to je to..
nikakvog specijalnog umanjivanja popisanih neće biti..
Neće biti umanjivanja popisanih. Ali će broj stalno naseljenih biti za nekih 300.000 manji od broja popisanih. A taj broj stalno naseljenih je bitan.

BTW, svi Bošnjaci koji su trčali da se popišu u RS makar tamo ne žive samo su učinili uslugu Dodiku i društvu. Recimo, prihodi od poreza se dijele na osnovu broja stanovnika. Time što ste nabildali broj stanovnika RS-a povećali ste i prihod koji oni dobijaju od poreza. Povećali ste budžet genocidne tvorevine po nekim procjenama za više od stotinu miliona maraka godišnje :sad:
Kolega, tacnije oko 123 miliona.Dovoljno Mikiju da odvede Igokeu u Euroligu :)....Al ga pogura Tokic svaka mu cast. :-D
emil_L

#854 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by emil_L »

eto onda superiška vam...šta se sikirate ? Uživajte onda a eto nek vam Bošnjaci daju pare džaba :izet:

Ili će biti da je već počela trta? :D
emil_L

#855 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by emil_L »

ZV Keli wrote:
Hrvat nisu preko 50% u Mostaru, Boosnjaci su na veliku zalost bosanaca i Srba vecina, Brcko isto tako samo sto u Brckom nije preko 50% vecina ali blizu, Srbi u Zvorniku, Kotor Varosi, Bratuncu, Milicima i Vlasenici, Osmacima i Kopacina aka Novo Gorazde nema preko predominantu vecinu, pogotovo sto su u nekim od ovih Bosnjaci po 40 % stanovnistva.
Nije njima bitno koliko je koga..njima je najvažnija stvar da Bošnjaci ne pređu čarobnu granicu od 50%...
Smjehotresne su ove mape...U Srebrenici Bošnjaci uveliko pregurali 50%, Jajcu isto, u Mostaru niko nema 50% mada je Hrvata generalno gledano oko 3% više već Bošnjaka, u Zvorniku preko 20, 000 Bošnjaka, u Brčkom Bošnjaci najbrojnia etnička skupina u gradu Stocu Bošnjaci preko 60% itd..itd..ali naš dobri Mua, po starom dobrom komunističkom običaju...crtaj sve samo nek nema Bošnjaka :)
Ali džaba...i njihovo je isprdilo
Krushna mrva

#856 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by Krushna mrva »

Driblaju vas ko levate.
Fino ste se upecali na ovu nacionalisticku pricu, koliko god se vi upinjali da nesto pokazete kako je zelene vise, a plave i crvene manje, ili obratno, fino su vam crveni i plavi suknuli, a vi jos poskakujete od srece kad god vam s nekim postotkom zavuku.

Pa nek je sa srecom onda, kad je vec tako.
emil_L

#857 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by emil_L »

Krushna mrva wrote:Driblaju vas ko levate.
Fino ste se upecali na ovu nacionalisticku pricu, koliko god se vi upinjali da nesto pokazete kako je zelene vise, a plave i crvene manje, ili obratno, fino su vam crveni i plavi suknuli, a vi jos poskakujete od srece kad god vam s nekim postotkom zavuku.

Pa nek je sa srecom onda, kad je vec tako.
:lol: :lol: :lol: :lol:

Znam..znam..šte ćeš..takvi smo ti "glupi Bošnjaci" ... :thumbup:

Ali ne se sekirat za nas ...dapače, uživajte u driblingu.. :kiss: :bih:
Krushna mrva

#858 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by Krushna mrva »

emil_L wrote: :lol: :lol: :lol: :lol:

nemoj se ba na silu smijat kad ne znas sta ces, ucini da se tebi manje smiju. Najsmjesnije je kako se identificiras sa "pametnim Bosnjakom" a postovi ko u djeteta :lol:
emil_L

#859 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by emil_L »

Krushna mrva wrote:
emil_L wrote: :lol: :lol: :lol: :lol:

nemoj se ba na silu smijat kad ne znas sta ces, ucini da se tebi manje smiju. Najsmjesnije je kako se identificiras sa "pametnim Bosnjakom" a postovi ko u djeteta :lol:
:lol: :lol: :lol:

Boli li ?

:bih: :bih:
Krushna mrva

#860 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by Krushna mrva »

:izet: afkors haj jos malo
emil_L

#861 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by emil_L »

53.7%

:bih: :kiss:
Krushna mrva

#862 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by Krushna mrva »

emil_L wrote:53.7%

:bih: :kiss:
ima vise ja mislim
res publica

#863 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by res publica »

Ljudi moji, kakvog smisla ima ovo navijanje. Pa neće rezultati popisa biti posljedica kampanje, pa što više navijamo veće su šanse da nas bude više.

Nije čudo što je Bakir malo reteritrao, i time ublažio izričitu Tihićevu tvrdnju da je Bošnjaka preko 50%. Čovjek valjda uvidio koliko to strasti budi, pa se boji da ako ispane drukčije, da će kampanjci krenuti da okrivljuju svakog ko sjedi u fotelji zbog neželjenih rezultata.

http://www.youtube.com/watch?v=jTdEnj8DiI8#t=83

Koliko sam vidio iz bošnjačko-srpsko-hrvatskih izvora, postotak Bošnjaka se kreće od 46% do 54%, u zavisnosti kako se prebrojava. A prebrojavanje nije neka metafizika, nego ima jasnu metodu po kojem će se utvrditi ko je dijaspora a ko rezident, ko je fiktivan a ko stvaran stanovnik.

Bakir je pristao da procjeni postotak Bošnjaka u RS, što mu je pametno u skladu sa svim gore navedenim. Ako tu i podbaci, narod će kriviti RS a ne njega.
shiljak

#864 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by shiljak »

emil_L wrote:
ZV Keli wrote:
Nije njima bitno koliko je koga..njima je najvažnija stvar da Bošnjaci ne pređu čarobnu granicu od 50%...
Smjehotresne su ove mape...U Srebrenici Bošnjaci uveliko pregurali 50%, Jajcu isto, u Mostaru niko nema 50% mada je Hrvata generalno gledano oko 3% više već Bošnjaka, u Zvorniku preko 20, 000 Bošnjaka, u Brčkom Bošnjaci najbrojnia etnička skupina u gradu Stocu Bošnjaci preko 60% itd..itd..ali naš dobri Mua, po starom dobrom komunističkom običaju...crtaj sve samo nek nema Bošnjaka :)
Ali džaba...i njihovo je isprdilo
Je li moguće da je ova karta tačna? Koliko znam RS je napravljena, negdje nisu srbi obuhvaćeni RS-om, ali zato nisu ni Bošnjaci obuhvaćeni FBIH... http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... ic_map.jpg

Kako sad odjednom da su u RS-u baš skoro svi srbi, a da u FBIH i ne vide se velike promjene za srbe (ima ih dosta u FBIH, barem po teritoriji).
korisnik101

#865 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by korisnik101 »

shiljak wrote: Je li moguće da je ova karta tačna?
Nije moguce.
shiljak

#866 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by shiljak »

Možda je neko iz rs-a pravio :-D
korisnik101

#867 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by korisnik101 »

shiljak wrote:Možda je neko iz rs-a pravio :-D
Vi ste spori. :D
155_mm

#868 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by 155_mm »

-bosnjaci apsolutna vecina u BiH
-bosnjaci najbrojini u brckom
-preko 10% bosnjaka u er-es-u
-hrvati ne cine preko 50% stanovnistva u mostaru
-bosnjaci apsolutna vecina u Srebrenici

ako je ovo istina onda mi nikako nije jasno na osnovu cega su fasiticko govnjarske politicke opcije trazile da se na popisu mora izjasnjavati po nacionalnom osnovu a nisu prihvatili da se popisu ljudi i zivotinje.

sto neki forumasi vec rekose ako ovo gore nabrojano bude istina moga bi drnc da postane vrlo trazena roba.
exliberal-ex

#869 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by exliberal-ex »

155_mm wrote:-bosnjaci apsolutna vecina u BiH

ako je ovo istina onda mi nikako nije jasno na osnovu cega su fasiticko govnjarske politicke opcije trazile da se na popisu mora izjasnjavati po nacionalnom osnovu a nisu prihvatili da se popisu ljudi i zivotinje.

sto neki forumasi vec rekose ako ovo gore nabrojano bude istina moga bi drnc da postane vrlo trazena roba.
opet jedan od internet bojovnika....nego sta da radimo sa podatcima da se vise bosnjaka vratilo u RS nego sto je srba ostalo (vratilo ) u Federacij.... :run:
cicrlimindrli2

#870 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by cicrlimindrli2 »

exliberal-ex wrote:

opet jedan od internet bojovnika....nego sta da radimo sa podatcima da se vise bosnjaka vratilo u RS nego sto je srba ostalo (vratilo ) u Federacij.... :run:
Pa nista, sem zakljucka da Srbi ne zele zivjeti sa Bosnjacima.
Paranoid

#871 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by Paranoid »

Greška..to je pokazatelj ko je više prodavao imovinu.
zavrzlama

#872 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by zavrzlama »

cicrlimindrli2 wrote:
exliberal-ex wrote:

Pa nista, sem zakljucka da Srbi ne zele zivjeti sa Bosnjacima.
I zakljucka da bosnjaci zele da zive sa srbima ili pored istih...i tu je sav problem U BIH...srpska politika ne moze sprijeciti bosnjacima da se vrate u svoje gradove i imanja,a ne dozvoljavaju srbima da se vrate u federaciju,tako da ce vremenom biti sve vise bosnjaka u rs-u,a sve manje srba u federaciji....zbog te cinjenice srpska politika i 18 godina nakon dejtona i prestanka agresije na BIH ide iskljucivo putem secesije....ishod nakon 20-tak godina nije tesko predpostaviti,ukoliko srbija ne ubrza isti, onako kako oni to najbolje znaju...
Basvod

#873 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by Basvod »

Bosnjacima da ne smeta zivot sa Srbima ne bi bili u satorskom naselju kod OHRa. Srpska politika u BiH je takva da onemogucava, cak i onima sa najboljom voljom, normalan suzivot. Na svakom koraku i pori zivota, Bosnjacima se stavlja do znanja da im nije mjesto u RS.
Ne postoji nikakva sansa za rast bosnjacke populacije u RS, 2023. racunaj na prepolovnjen broj jer ljudi nisu statistika i sahovske figure vec licnosti koje zele sto bolji zivot za sebe i svoje najmilije. Toga u RS za Bosnjake nema.
Danguba

#874 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by Danguba »

Basvod wrote:Bosnjacima da ne smeta zivot sa Srbima ne bi bili u satorskom naselju kod OHRa. Srpska politika u BiH je takva da onemogucava, cak i onima sa najboljom voljom, normalan suzivot. Na svakom koraku i pori zivota, Bosnjacima se stavlja do znanja da im nije mjesto u RS.
Ne postoji nikakva sansa za rast bosnjacke populacije u RS, 2023. racunaj na prepolovnjen broj jer ljudi nisu statistika i sahovske figure vec licnosti koje zele sto bolji zivot za sebe i svoje najmilije. Toga u RS za Bosnjake nema.
Nisko brate a onda to pokusavas opravdati srpskom netrpeljivoscu prema nesrbima. To nije problem Bosnjaka nego cetnika i velikosrba u manjem entitetu.
Znas li ti koliko ima ljudi koji su protjerani iz svojih sela u IB i koji su danas razbacani diljem svijeta a imaju nekretnine u svojim mjestima.

Tu ce se neko vratiti kad-tad na tvoju i mnogih drugih zalost.
oakville

#875 Re: Vrlo vjerovatna etnička mapa BH po popisu 2013.g.

Post by oakville »

Danguba wrote:
Basvod wrote:Bosnjacima da ne smeta zivot sa Srbima ne bi bili u satorskom naselju kod OHRa. Srpska politika u BiH je takva da onemogucava, cak i onima sa najboljom voljom, normalan suzivot. Na svakom koraku i pori zivota, Bosnjacima se stavlja do znanja da im nije mjesto u RS.
Nisko brate a onda to pokusavas opravdati srpskom netrpeljivoscu prema nesrbima. To nije problem Bosnjaka nego cetnika i velikosrba u manjem entitetu.
Znas li ti koliko ima ljudi koji su protjerani iz svojih sela u IB i koji su danas razbacani diljem svijeta a imaju nekretnine u svojim mjestima.

Tu ce se neko vratiti kad-tad na tvoju i mnogih drugih zalost.

Bold: srpska politika sebi onemogućava život. Da nije tako, ne bi bili izvođači najglupljeg etničkog čišćenja i genocida na svijetu - prvo pobiješ, a onda se odseliš. Toliko nepraktični nisu bili ni Hutui u Ruandi.
Locked