Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Locked
Black111

#851 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Black111 »

chill001 wrote:
oglo wrote:sve od prilike sto si napisao elita u bosnjaka(bosnaskih muslimana) je prilagodila historiju kako odgovara,bosanski jezik iskirivila sa mehko,lahko,polahko....Religiju zloupotrijebili integrisali je u sve pore obrazovanja i sistema,nema isnituticije u koju ne udjes da se ne selami(i ako sam pozdrav po svemu ne predstavlja nista drugo nego "mir s vama" sto se moze reci i na bosnaksom jeziku) ali ne veci si bosnjak musliman vjernik ako pozdravljas na arapskom jeziku...
Nimalo ne zaostaju za svojim kolegama hrvatima i srbima po tom pitanju.
Lijep pokusaj relativizacije, ali cinjenica koju ignorises je da su Bosnjaci za Bosnu, dok druga dva naroda nisu.
Pa kad ste tako za Bosnu sto se niste '91. izjasnili Bosnjacima, pa cak ni Bosancima. Muslimani i Jugosloveni. Danas si isti Bosnjaci i Bosanci.

Vi ste za onu Bosnu gdje ste vi vecina, drugim narodima to naravno bas i ne pase. Bosna per se nema veze s tim.
Havatar

#852 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Havatar »

Black111 wrote:
chill001 wrote:
oglo wrote:sve od prilike sto si napisao elita u bosnjaka(bosnaskih muslimana) je prilagodila historiju kako odgovara,bosanski jezik iskirivila sa mehko,lahko,polahko....Religiju zloupotrijebili integrisali je u sve pore obrazovanja i sistema,nema isnituticije u koju ne udjes da se ne selami(i ako sam pozdrav po svemu ne predstavlja nista drugo nego "mir s vama" sto se moze reci i na bosnaksom jeziku) ali ne veci si bosnjak musliman vjernik ako pozdravljas na arapskom jeziku...
Nimalo ne zaostaju za svojim kolegama hrvatima i srbima po tom pitanju.
Lijep pokusaj relativizacije, ali cinjenica koju ignorises je da su Bosnjaci za Bosnu, dok druga dva naroda nisu.
Pa kad ste tako za Bosnu sto se niste '91. izjasnili Bosnjacima, pa cak ni Bosancima. Muslimani i Jugosloveni. Danas si isti Bosnjaci i Bosanci.

Vi ste za onu Bosnu gdje ste vi vecina, drugim narodima to naravno bas i ne pase. Bosna per se nema veze s tim.
To vec imamo posto smo i sad u Bosni vecina
Black111

#853 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Black111 »

Pa jesam li ja rekao drugacije, tj. da niste vecina? Citaj. Ali Bosnu i Hercegovinu vi nikako nemate, bar ne vise u odnosu na druga dva naroda. Vi jeste vecina, al kao i drugi narodi, vecina na dijelu teritorija i s Ustavom koji je tu upravo da omoguci sudjelovanje u vlasti svim konst. narodima. :-D
Havatar

#854 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Havatar »

Black111 wrote:Pa jesam li ja rekao drugacije, tj. da niste vecina? Citaj. Ali Bosnu i Hercegovinu vi nikako nemate, bar ne vise u odnosu na druga dva naroda. Vi jeste vecina, al kao i drugi narodi, vecina na dijelu teritorija i s Ustavom koji je tu upravo da omoguci sudjelovanje u vlasti svim konst. narodima. :-D
Vecina u Bosni a teritorija se siri polako ali sigurno 8-)
Dozer

#855 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Dozer »

Evo nama Black111 i Havatara. Sad BBJB i BBJH mogu poceti :D

Bosnjaci i Bosanci nisu isto. Ali, ovo je vec receno i objasnjeno hiljadu puta, pa mi mrsko ponavljati. Ako to do sad niste shvatili i razumjeli, do vas je.
daddy-kool

#856 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by daddy-kool »

Black111 wrote:Pa jesam li ja rekao drugacije, tj. da niste vecina? Citaj. Ali Bosnu i Hercegovinu vi nikako nemate, bar ne vise u odnosu na druga dva naroda. Vi jeste vecina, al kao i drugi narodi, vecina na dijelu teritorija i s Ustavom koji je tu upravo da omoguci sudjelovanje u vlasti svim konst. narodima. :-D
Problem je diskriminacija ostalih koji ne mogu učestvovati u vlasti u slučajevima gdje je propisano da mogu obnašati funkcije isključivo pripadnici konstitutivnih naroda.
Last edited by daddy-kool on 02/10/2013 12:09, edited 1 time in total.
oglo

#857 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by oglo »

Havatr tvoji stavovi su jednaki onim koji su protiv BIH sa druge dvije strane.Jer BIH kakvu ti vidis je ona iz peridoa 1992-1995
Black111

#858 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Black111 »

Havatar wrote:
Vecina u Bosni a teritorija se siri polako ali sigurno 8-)
Sirite se, al po Svedskoj. :D Ajde pusti me na miru s tim infantilnostima.
Havatar

#859 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Havatar »

oglo wrote:Havatr tvoji stavovi su jednaki onim koji su protiv BIH sa druge dvije strane.Jer BIH kakvu ti vidis je ona iz peridoa 1992-1995
Moji stavovi nemaju veze sa onim drugim a situacija u BIH je samo nastavak onog sto se desavalo 92-95 samo mirnim putem
oglo

#860 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by oglo »

pa ti zastupas stav kao BIH,unitrana,gdje je intres =jednih intres svih,gdje odluka jednih se odnosi na odluku svih i tako ukrug,onda oni zagovaraju odvadjanja pdojele i slicno i tu ste isti.
Kada ste svi i jdeni i drugi i treci ostavrivali svoje ideje imali smo medjuanrodno proizantu BIH i untuar nje tri drzave koje su funckonisale za sebe i rat.
Black111

#861 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Black111 »

daddy-kool wrote:
Problem je diskriminacija ostalih koji ne mogu učestvovati u vlasti u slučajevima gdje je propisano da mogu obnašati funkcije isključivo pripadnici konstitutivnih naroda.
Da, medjutim to nema veze s Domom naroda (samo mu ime kaze, Dom naroda). Oni mogu sudjelovati u vlasti, al ne mogu u Predsjednistvu.

Istina je da "ostali" nece ni poslije sudjelovati u Predsjednistvu, pa ni kad se to de iure uredi. Al dobiti ce pravnu mogucnost. Ovaj slucaj Sejdic i Finci nije bio nista drugo nego pokusaj bosnjacke politike da Hrvatima u Federaciji uskrati mogucnost biranja predstavnika u Predsjednistvo, koji je krenuo u malo drugacijem smjeru no sto su se nadali.

Da svi imaju pravo sudjelovanja u vlasti se moze jednostavno urediti izbornim jedinicama, al vidi vraga, ni to ne pase... pa ne znam sta onda... A i sam ovaj slucaj je prenapuhan. Recimo u SAD-u predsjednik moze biti samo drzavljanin SAD-a koji je rodjen na americkom tlu. Sto znaci da ni ja ni ti ne bi mogli tamo biti predsjednici sve i da dobijemo njihovo drzavljanstvo. Ako to nije diskriminacija ne znam sta je.
Black111

#862 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Black111 »

Dozer wrote:Evo nama Black111 i Havatara. Sad BBJB i BBJH mogu poceti :D

Bosnjaci i Bosanci nisu isto. Ali, ovo je vec receno i objasnjeno hiljadu puta, pa mi mrsko ponavljati. Ako to do sad niste shvatili i razumjeli, do vas je.
Ko je rekao da su isto. Al da ti ja kazem, oni su manje vise isto. Politicki stavovi su im manje vise isti, a to je sto moguce unitarnija drzava.
Havatar

#863 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Havatar »

oglo wrote:pa ti zastupas stav kao BIH,unitrana,gdje je intres =jednih intres svih,gdje odluka jednih se odnosi na odluku svih i tako ukrug,onda oni zagovaraju odvadjanja pdojele i slicno i tu ste isti.
Kada ste svi i jdeni i drugi i treci ostavrivali svoje ideje imali smo medjuanrodno proizantu BIH i untuar nje tri drzave koje su funckonisale za sebe i rat.
Podjela i unitarna drzava nisu isto posto je unitarna drzava uredjenje drzave a podjela razbijanje drzave i pripajanje drugim drzavama i ne moze da i jedno i drugo bude ekstremizam posto to da svaki glas vrijedi isto je osnov demokratije a agresije i podjele drzava su teror.
Dozer

#864 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Dozer »

Black111
Danas si isti Bosnjaci i Bosanci.
theTruePath

#865 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by theTruePath »

Black111 wrote:
Dozer wrote:Evo nama Black111 i Havatara. Sad BBJB i BBJH mogu poceti :D

Ko je rekao da su isto. Al da ti ja kazem, oni su manje vise isto. Politicki stavovi su im manje vise isti, a to je sto moguce unitarnija drzava.
S ovim si u pravu,Bosanci su uglavnom Bosnjaci,sto cemo isto moci provjeriti nakon popisa,vidjet cemo da ce velika vecina Bosanaca biti muslimani ili ateisti(ovo ateist znaci kulturoloski muslimani koji su ateisti)
oglo

#866 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by oglo »

Havatar wrote:
oglo wrote:pa ti zastupas stav kao BIH,unitrana,gdje je intres =jednih intres svih,gdje odluka jednih se odnosi na odluku svih i tako ukrug,onda oni zagovaraju odvadjanja pdojele i slicno i tu ste isti.
Podjela i unitarna drzava nisu isto posto je unitarna drzava uredjenje drzave a podjela razbijanje drzave i pripajanje drugim drzavama i ne moze da i jedno i drugo bude ekstremizam posto to da svaki glas vrijedi isto je osnov demokratije a agresije i podjele drzava su teror.
to je opet iz tvog ugla,pitaj sta o tome misle srpska i hravtska poltiika?
Ovoj zemlji ce biti bolje kada svi pomalo odustanu od svojih ideologija i pocnu uvazavat interese jeednih drugih trecih cetvrtih petih.... zagovaranje unitarne drzave u smislu u kojem je ti i tebi slicni zagovaraju stvara novu podjelu i razdor i krizu jednako ko i zagovaranje stavova ostale dvije politicke elite u drugim kons.narodima ,ako to niste nauculi za ovih 20 godina necete nikad
Last edited by oglo on 02/10/2013 12:31, edited 1 time in total.
cyprus

#867 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by cyprus »

theTruePath wrote:(ovo ateist znaci kulturoloski muslimani koji su ateisti)
I ovo je genijalan zaključak :mrgreen:
Dozer

#868 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Dozer »

(ovo ateist znaci kulturoloski muslimani koji su ateisti)
Al' usra motku, mila majko... :D
Last edited by Dozer on 02/10/2013 12:33, edited 1 time in total.
Black111

#869 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Black111 »

Dozer wrote:
Black111
Danas si isti Bosnjaci i Bosanci.
Ne, nisi razumio. Kad sam rekao da su isti Bosanci i Bosnjaci nisam mislio da su oni "isti", vec da su isti u odnosu na Jugoslovene sa popisa iz '91. (Bosanci danas) i Muslimane (Bosnjaci) u kontekstu rasprave o tome ko voli a ko ne voli BiH.

Al kao sto rekoh, politicki ciljevi su im isti - unitarna drzava, tako da je meni svejedno.
Last edited by Black111 on 02/10/2013 12:41, edited 2 times in total.
Dozer

#870 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Dozer »

Ni priblizno. Bosnjacima mozda i jeste to cilj, ali Bosancima ni pod razno.
Osim ako je za tebe gradjanska drzava isto sto i unitarna...
Black111

#871 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Black111 »

Dozer wrote:Ni priblizno. Bosnjacima mozda i jeste to cilj, ali Bosancima ni pod razno.
Osim ako je za tebe gradjanska drzava isto sto i unitarna...
Naravno da je to i Bosancima cilj. Meni evo vec godinama namecu predstavnika u Predsjednistvu (koji opet bira ambasadore "Hrvate" s nekim cudnim imenima). To upravo dolazi od SDP-a kao glavne te nazovi "gradjanske" stranke. Ne zele ni izborne jedinice gdje bi svi imali pravo glasa (aktivno i pasivno)... Sta oni zele nego unitarizam i vladavinu vecina...
Last edited by Black111 on 02/10/2013 12:42, edited 2 times in total.
theTruePath

#872 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by theTruePath »

Dozer wrote:
(ovo ateist znaci kulturoloski muslimani koji su ateisti)
Al' usra motku, mila majko... :D
Ako medju Bosancima bude 80% muslimana i 20% ateista to znaci upravo to!
ako bude 40% muslimana 40% krscana i 20% ateista,onda je to druga prica ;)
Dozer

#873 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Dozer »

Nigdje veze. Ti bas ne prihvatas da je religija stvar licnog izbora i da ne mora imati nikakve veze s narodnoscu/etnijom....
Havatar

#874 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Havatar »

oglo wrote:
Havatar wrote:
to je opet iz tvog ugla,pitaj sta o tome misle srpska i hravtska poltiika?
Ovoj zemlji ce biti bolje kada svi pomalo odustanu od svojih ideologija i pocnu uvazavat interese jeednih drugih trecih cetvrtih petih.... zagovaranje unitarne drzave u smislu u kojem je ti i tebi slicni zagovaraju stvara novu podjelu i razdor i krizu jednako ko i zagovaranje stavova ostale dvije politicke elite u drugim kons.narodima ,ako to niste nauculi za ovih 20 godina necete nikad
Nije isto i nikad nece biti a jedini razlog zbog kog se zagovara da su i Bosnjaci isti nacionalisti kao i Srbi i Hrvati je taj sto i ako imas neku teritoriju na kojoj je vecina jedan narod i ako taj narod zeli da se otcijepi i dalje to nije moguce posto se mora postovati medjunarodno pravo . Da bi oni mogli dobiti pravo na samopredjeljenje mora postojati takvo stanje da vecinski narod u jednoj drzavi vrsi etnicko ciscenje bilo ratom ili represijom nad tim narodom koji je u drzavi u manjem broju ali na toj teritoriji u vecini i mora se desavati isto ono sto su naprimjer Srbi radili na Kosovu. Posto u Bosni Bosnjaci nikad nisu vrsili etnicko ciscenje nad drugim narodima niti je postojao plan za to niti su Srbi i Hrvati ugrozeni po bilo cemu nego jos imaju sva moguca prava onda se moraju Bosnjaci izjednaciti sa Srbima i Hrvatima i kazati evo oni su isti i njima je plan etnicko ciscenje drugih naroda i na taj nacin napraviti prostor da im se omoguci da se odvoje od Bosne tako da svako onaj ko izjednacava Bosnjake i bosnjacke nacionaliste sa Srbima i Hrvatima i njihovim nacionalistima ustvari radi na podjeli Bosne i tu nije vazno da li on to radi svjesno i sa ciljem ili nesvjesno da bi pokazao da je anacionalan , protiv torova , neopteren ili kosmopolita .
daddy-kool

#875 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by daddy-kool »

Black111 wrote: Da, medjutim to nema veze s Domom naroda (samo mu ime kaze, Dom naroda). Oni mogu sudjelovati u vlasti, al ne mogu u Predsjednistvu.
Niti u Dom naroda Parlamentarne Skupštine BiH.
Black111 wrote: Istina je da "ostali" nece ni poslije sudjelovati u Predsjednistvu, pa ni kad se to de iure uredi. Al dobiti ce pravnu mogucnost. Ovaj slucaj Sejdic i Finci nije bio nista drugo nego pokusaj bosnjacke politike da Hrvatima u Federaciji uskrati mogucnost biranja predstavnika u Predsjednistvo, koji je krenuo u malo drugacijem smjeru no sto su se nadali.
Kada se ove stvari idejno rješavaju postoje tri mogućnosti: 0,1 ili više. Za predsjedništvo jedan ne dolazi u obzir je na to ne bi pristali ni Srbi ni Hrvati koji bi vidjeli u tome diskriminaciju i dominaciju Bošnjaka. Tri takođe ne mogu riješti S-F (pokušavaju de jure) i sve akrobacije neće pomoći tome da se osigura sreća Hrvata pri izboru za predsjedništvo i strah od preglasavanja i nametanja. Četiri je već smiješno. Sedam smo prije imali. Znači ostaje 0.
Black111 wrote: Da svi imaju pravo sudjelovanja u vlasti se moze jednostavno urediti izbornim jedinicama, al vidi vraga, ni to ne pase... pa ne znam sta onda... A i sam ovaj slucaj je prenapuhan. Recimo u SAD-u predsjednik moze biti samo drzavljanin SAD-a koji je rodjen na americkom tlu. Sto znaci da ni ja ni ti ne bi mogli tamo biti predsjednici sve i da dobijemo njihovo drzavljanstvo. Ako to nije diskriminacija ne znam sta je.
Ne odgovara zato što izborne jedinice nisu jednako naseljene, a političku strukturu ne čine kvadrati nego ljudi.
Locked