DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lidera

Post Reply
HM 2011

#851 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by HM 2011 »

Yug wrote:
155_mm wrote:
Yug wrote:
Ne trebaju srpski politicari da odrzavaju odbojnost Srba prema BiH ili hrvatski Hrvata prema BiH,dovoljno je da vide sta o njima kao narodu ili tom entitetu se pise,govori u Sarajevu da je odbojnost automatska,a da ne govorim o Hrvatima i njihovim frustracijama u Federaciji BiH koje su cesto itekako opravdane.
a sta se to pise po sarajevu o srbima i hrvatima? siguran sam da si ti licno citao ta pisanja jer kako bi inace drugacije mogao ovakvo nesto tvrditi. zamolio bih te da i nama ostalima na ovom forumu pokazes ta pisanja iz sarajeva sa kojima si ocigledno dobro upoznat. hvala unaprijed!
Pa i forumi su ogledalo drustva a ovo su misljenja i velike elite danasnjih sarajevskih intelektualaca."Republika Srpska-genocidna tvorevina","Srbi agresori na medjunarodno priznatu BiH","Jedna nacija tri vjere,tj.niste Srbi vec bosanski pravoslavci i bosanski katolici :-) "

http://www.6yka.com/novost/20065/ugljes ... i-sarajevo

Ugljesa Vukovic
"Poslednji put kada sam bio, jedan stari Sarajlija, Srbin, predložio mi je da kafu popijemo u srpskom delu, odnosno Istočnom Sarajevu. Rekao mi je kako ne voli ići u čaršiju. Puno se toga promenilo, otela mu se sa usana ova škrta tvrdnja u tišini razgovora. Rekoh mu da znam, iako sam rođen u praskozorje promena, ali se ne usudih progovoriti o svojoj zaljubljenosti, jer shvatih da je on utučen od te ljubavi o kojoj ja snevam. Ne spomenuh mu ni kako redovno sanjam ratno Sarajevo, jer moje lične projekcije nedoživljene patnje vređale bi njegovu doživljenu patnju.

I stvarno, štošta se promenilo, i još se menja. Promenila se i boja pločnika. Naziv jednog trga se više ne menja. Izgleda će zauvek pisati Trg Alije Izetbegovića. I dok god to zauvek traje, ja ću se zauvek pitati da li je Sarajevo moj glavni grad.

Da li je grad u koji sam zaljubljen moj ako onemoćali srpski Sarajlija u poznim godinama izbegava popiti kafu u čaršiji?

Prepuštam čitaocu ovo pitanje, prizivajući njegovu iskrenost.

Prepuštam čitaocu i da se zamisli nad svim onim što se nadvilo nad zavučeni trepet koji Istorija nemilosrdno posećuje gasivši magiju.

Na početku veka zapucaše odvažni i ljutiti mladići revolucionarnih stremljenja. Na kraju veka zapucaše potomci neostvarenih revolucionara jedni po drugima ispisavši strašnu Istoriju i po obalama Miljacke.

Verujem da nisam sam u svojoj opsednutosti opisanim mestom koje nam se gubi iz vidokruga mogućeg mesta obitavanja.

Gradovi su stvoreni da bi o njima pisali, a ne samo da bi ih gradili i uništavali. Gradovi su živo meso sa različitim naravima zbog kojih i za kojima patimo. Gradovi se znaju urušiti od ljudske mržnje i tada nam ne preostaje ništa drugo nego da kopamo po lešu, nadajući se da će stalnost mena pokazati doslednost pretvorivši mrtvaca u ono živo meso koje bismo rado zagrizli.

Sarajevo danas nije moj glavni grad, a ni ja njemu nisam bitan, šta god mi pisali u aktima koji se odnose na mene i njega.

Ali ja znam šta postoji u Sarajevu kada oči rasteraju samo ono što se ukaže otvaranjem zastora u čijem se pak mraku krije lice koje pokušajte naći kada odete u taj grad o kojem se priča, piše, peva; zbog kojeg se voli, mrzi, plače, smeje...

Iskreno Vaš, nesuđeni Sarajlija"
Meni nije jasna smetnja činjenici da je srbija bila agresor............. Šta je problem sa govorenjem o tome......

Dobili pravoslavci oružije JNA da se brane,
rečeno svakom pravoslavcu gradi veliku srbiju (neki pristali neki ne),
organizovano napravili napravili problem,
u kontranapadu izgubili masu stvari,

Jel teško pričati o tome, jel to neka velika laž, šta sam slagao ? U čemu je problem da se to javno kaže ? Da li su to historisjke činjenice ?
tesanj

#852 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by tesanj »

webby-x wrote:Dodika su valjda birali ti isti Srbi.
Po tebi BiH nije nakaradna nego je samo RS nakaradna,
a RS dio te iste BiH? Malo si se zbunio.

:-)

Gdje to RS krši Dayton?
Ako je tako zašto ih se ne sankcionira?
Što je želja za uništenjem RS-a nego negiranje Daytona?
Pa na svakoj temi negiraš Dayton i usuđuješ se nekome nešto reći.

:roll:
zavrzlama wrote:da imaju to sto tvrdis i da su zadovoljni,zasto pozivaju na secesiju,ne zele u NATO i EU
Pozivaju na secesiju da iritiraju Bošnjake, te da
se ne dotiču teških ekonomskih tema i problema.
:lol: :lol: :lol: Meni je odmah lakse. Znaci oni se zajebavaju tj. zajebavaju nas, ustvarui ne misle tako jer imaju svojih problema :-) :-)
Yug

#853 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by Yug »

HM2011@
Nije problem ali pricamo o odbojnosti Srba prema tom stavu kao i Hrvata.Slazes da imaju pravo na svoje misljenje,znaci nisu samo politicari ti koji stvaraju odbojnost.
I za tvoju informaciju ne postoji nijedna presuda protiv bilo koga u Srbiji od kljucnih ljudi iz vlasti tog vremena za zlocine u BiH,a da ne spominjem tuzbu BiH protiv Srbije koja je dozivjela fijasko.
Ali naravno ti imas pravo na svoje misljenje kao sto Zeljko Komsic izjavi poslije te presude "nema veze ja znam sta cu govoriti svojoj djeci".Bujrum Zeljko tvoja stvar sta ces govoriti djeci,pricati u kafani na ulici ali nemas nijednu presudu koja moze povezati Srbiju za agresiju dok je za Hrvatsku vec drugi slucaj poslije presude hrvatskim generalima,ukoliko ostane na snazi.
Paranoid

#854 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by Paranoid »

Yug... Anketa u Srbiji je pokazala da nešto više od 10% gradjana Srbije zna da je Sarajevo bilo pod opsadom više od 3 godine.

Uglješi toplo preporučujem da povede starog prijatelja na čaršiju i da vidi da je Sarajevo bez obzira na krizu (koju ste poprilično i sami doprinijeli) lijepo...ako misli Uglješa da u Sarajevu nema srba, onda nek krene od trolejbuske okretaljke na Dobrinji i nek se provoza do čaršije, pa će da čuje svoje sunarodnike kako komentarišu i prepoznaće ih naravno. Ima ih od klošara i čistačica do radnica i radnika u apotekama, radnjama i državnim institucijama..

Naravno ima i onih koji dolaze sa svojim vozilima, to su oni čiji je status malo bolji od ovih u "troli"..

Jede Uglješa govna i za taj trg nazvan po Izetbegoviću, a zna i sam da je to bio prvi presjednik i moj i njegov, a i od tog čiče koji ne smije u čaršiju..

Ako ikad dodje u vrijeme kada Divjak s rajom ide na kafu, vidjeće kako raja pozdravlja čika Jovu i sumnjam da može takvu srdačnost susrest "bilo gde"..

I na kraju da dodam... Nije Sarajevo istjeralo Srbe, nego su Srbi istjerali Sarajevo iz sebe, iz svoje duše, ali ko mari za dušu Sarajeva bitno je da su svaki pedalj imovine dobro unovčili i kupili sebi djelić otadzbine u "obećanoj zemlji- šumskoj"..

Na svaku Uglješovu i sličnu priču se može uzvrati bar po deset priča o užasima onih koji ostaviše Sarajevo i popeše se na brdo...
HM 2011

#855 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by HM 2011 »

Yug wrote:HM2011@
Nije problem ali pricamo o odbojnosti Srba prema tom stavu kao i Hrvata.Slazes da imaju pravo na svoje misljenje,znaci nisu samo politicari ti koji stvaraju odbojnost.
I za tvoju informaciju ne postoji nijedna presuda protiv bilo koga u Srbiji od kljucnih ljudi iz vlasti tog vremena za zlocine u BiH,a da ne spominjem tuzbu BiH protiv Srbije koja je dozivjela fijasko.
Ali naravno ti imas pravo na svoje misljenje kao sto Zeljko Komsic izjavi poslije te presude "nema veze ja znam sta cu govoriti svojoj djeci".Bujrum Zeljko tvoja stvar sta ces govoriti djeci,pricati u kafani na ulici ali nemas nijednu presudu koja moze povezati Srbiju za agresiju dok je za Hrvatsku vec drugi slucaj poslije presude hrvatskim generalima,ukoliko ostane na snazi.
Ovdje pričamo ja i ti, bez presuda, o stvarnim događajima - šta da radimo po tom pitanju.....

Nema presude minobacačliji koji je pobio 20 ljudi u redu za Kruh - događaj se nije niti desio ?????????

Onda se pola svjetske historije nije niti desilo..............
Last edited by HM 2011 on 25/08/2013 14:01, edited 1 time in total.
radostan dan

#856 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by radostan dan »

Postao/la Paranoid dana 25/08/2013 12:34

Ako ikad dodje u vrijeme kada Divjak s rajom ide na kafu, vidjeće kako raja pozdravlja čika Jovu i sumnjam da može takvu srdačnost susrest "bilo gde"..
budi moj gost na mećavniku ili u andrićgradu.
prosto je nevjerovatno koliko ljudi vole emira...
Paranoid

#857 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by Paranoid »

radostan dan wrote:
Postao/la Paranoid dana 25/08/2013 12:34

budi moj gost na mećavniku ili u andrićgradu.
prosto je nevjerovatno koliko ljudi vole emira...
Ma znam kolega..ti isti ljudi su se gurali kako bi Kačavendi stisnuli ruku..ti se ljudi zovu još i "hipnotisana masa"..
radostan dan

#858 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by radostan dan »

nek su ovi drugi -osvješćeni-... :mrgreen:
HM 2011

#859 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by HM 2011 »

radostan dan wrote:nek su ovi drugi -osvješćeni-... :mrgreen:
Sa zezancijom na ovu temu - jer tema fakat nije šala - treba prekinuti.......

Osvještenost - osvješćenost jednog naroda na temu genocidnih namjera - sa tim se ne treba šprdati.... nije mala stvar čitav jedan narod stavljati u kontekst genocidnog.......
muha_sa

#860 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by muha_sa »

boli me kita i za Uglješu i ostale "uglješe". sad cu plakat što UIglješi smetaju neki ofarbani trotoari, što neki trg nosi ime Alije Izetbegovica, plakat cu što Uglješa i ostale Uglješe napustiše Sarajevo i opštine pri reinetegraciji Sarajeva, ko im jebe mater glupu kad poslušaše Krajišnika i krenuše u raznorazne vukojebine jer ne mogu s balijama živjet.
beskurac, jebo Sarajevo pored ljepote Bratunca, Foce i okolnih vukojebina, Višegrada i vukojebina oko Višegrada, Vlasenice i ostalih vukojebina na koje se nastaniše ne bil zacementirali genocidnu tvorevinu.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=qvrea7OMUus [/youtube]
Paranoid

#861 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by Paranoid »

Nisam ja govorio o osviješćenim ljudima, nego o onima koji imaju zdrav razum i nikakvo osviješćenje nije potrebno.

Radosni znamo i ti i ja da emira tamo ne vole...nego vole Nemanju.. Kult o konvertitu smo i mi u Sarajevu mogli napravit o Goranu Ražnjateviću alijas Hamza, frontmenu nekadašnje grupe Magbet...ali kome pada na pamet da papke uopšte spominje..

Papak je papak bio on Nemanja ili Hamza... isto ti dodje..
radostan dan

#862 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by radostan dan »

HM 2011 wrote:

Osvještenost - osvješćenost jednog naroda na temu genocidnih namjera - sa tim se ne treba šprdati.... nije mala stvar čitav jedan narod stavljati u kontekst genocidnog.......

zar je ikad bio van tog konteksta, za 80-90 posto posjetilaca ove teme?
danas, juče, 95., 92., 73., 41., 1918., 14., 1908., 1878.?
laza, karađorđe, obrenović, pašić, princip, aleksandar, ranković, milošević...
RATM56

#863 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by RATM56 »

Odakle vam to da su sve te Uglješe, ili barem velika većina odsele u RS? Ima dosta Sarajlija po svim većim gradovima Srbije i podosta sa druge strane Atlantika. Takođe uverenje da su dobri i vredni pažnje samo oni koji su ostali u gradu je duboko pogrešno. Ako negde postoji i 0.1% ekstremista, manjina nije bezbedna i razumljiv je potez preseljenje u kraj gde bar zbog svoje rase/vere/nacionalnosti neće ni na koji način trpiti. Na kraju krajeva sve se svodi na lični izbor o kome niko nema prava suditi.
veljaca

#864 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by veljaca »

Benzinom polivena i zapaljena povratnička kuća u Zvorniku

:(
muha_sa

#865 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by muha_sa »

RATM56 wrote:Odakle vam to da su sve te Uglješe, ili barem velika većina odsele u RS? Ima dosta Sarajlija po svim većim gradovima Srbije i podosta sa druge strane Atlantika. Takođe uverenje da su dobri i vredni pažnje samo oni koji su ostali u gradu je duboko pogrešno. Ako negde postoji i 0.1% ekstremista, manjina nije bezbedna i razumljiv je potez preseljenje u kraj gde bar zbog svoje rase/vere/nacionalnosti neće ni na koji način trpiti. Na kraju krajeva sve se svodi na lični izbor o kome niko nema prava suditi.
svako ima pravo na izbor i hvala bogu da je tako samo ne kontam zašto pljuvat po gradu u kojem si odrasto, zašto se bavit posljedicama a o uzroku ni rijeci. svjestan sam i ja da se mnogo štošta promjenilo i mnogo štošta mi se ne svidja a Uglješa drito pa na jedan trotoar koji je ofarban u zeleno :-) da bog mili sacuva, ako mu je to razlogom da ne dolazi u Sarajevo nabijem Uglješu i sve njegove istomišljenike na kurac.
Paranoid

#866 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by Paranoid »

RATM56 wrote:Odakle vam to da su sve te Uglješe, ili barem velika većina odsele u RS? Ima dosta Sarajlija po svim većim gradovima Srbije i podosta sa druge strane Atlantika. Takođe uverenje da su dobri i vredni pažnje samo oni koji su ostali u gradu je duboko pogrešno. Ako negde postoji i 0.1% ekstremista, manjina nije bezbedna i razumljiv je potez preseljenje u kraj gde bar zbog svoje rase/vere/nacionalnosti neće ni na koji način trpiti. Na kraju krajeva sve se svodi na lični izbor o kome niko nema prava suditi.
Naravno... samo si zaboravio da napraviš razliku izmedju preseljenja i prisiljenja na promjenu prebivališta...

Sumnjam da si razumio pa da napravim malo sa slikama:
Image
Reintegracija Sarajeva: Srbi napuštaju Grbavicu

Image
Genocid na djelu: Srbi protjeruju žene i djecu, a muškarce odvode na strijeljanje..

...
RATM56

#867 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by RATM56 »

Ne paranoidni, nisam ništa zaboravio jer o tome nije bila reč. Nije se sudbina sarajevskih Srba izjednačavala sa sudbinom Bošnjaka Podrinja. Reč je o jednom tekstu, i reakciji vas par na taj tekst. Meni je zasmetala reakcija jer brutalno generalizuje. Pobegli na brda da gađaju. Menjali SA za RS. Za koji se to procenat može reći? Evo, da ja vas pitam da li jedan Zdravko Čolić zaslužuje osudu? On je čini mi se tipičan Srbin Sarajlija makar koliko i ovi na osnovu kojih gradite utisak, ako ne i tipičniji. Veliki broj je postupio kao i on.

muha, ja se tu sa tobom slažem- nikada Uglješa ne sme do kraja zaboraviti uzroke. Promenili su se i Zagreb i Beograd a gde da neće Sarajevo nakon svega što mu se desilo. Ali ja tebe kao pojedinca ne shvatam kada možeš reći ma ko ih jebe sve do jednog, ako si barem dvojicu pre rata znao a da nisu ni uzeli puške niti pisali ikada o boji trotoara.

Inače sve promene u Sarajevu nakon rata mogu razumeti, osim jedne - brisanje Gavrila Principa i svega što na njega podseća. Ako se brisao Princip, mogao je bez problema i Vladimir Perić, jer ako Princip ima da ispašta zbog četnika može i Valter zbog Mladića i ostalih JNA generala.
muha_sa

#868 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by muha_sa »

RATM56 wrote:Ne paranoidni, nisam ništa zaboravio jer o tome nije bila reč. Nije se sudbina sarajevskih Srba izjednačavala sa sudbinom Bošnjaka Podrinja. Reč je o jednom tekstu, i reakciji vas par na taj tekst. Meni je zasmetala reakcija jer brutalno generalizuje. Pobegli na brda da gađaju. Menjali SA za RS. Za koji se to procenat može reći? Evo, da ja vas pitam da li jedan Zdravko Čolić zaslužuje osudu? On je čini mi se tipičan Srbin Sarajlija makar koliko i ovi na osnovu kojih gradite utisak, ako ne i tipičniji. Veliki broj je postupio kao i on.

muha, ja se tu sa tobom slažem- nikada Uglješa ne sme do kraja zaboraviti uzroke. Promenili su se i Zagreb i Beograd a gde da neće Sarajevo nakon svega što mu se desilo. Ali ja tebe kao pojedinca ne shvatam kada možeš reći ma ko ih jebe sve do jednog, ako si barem dvojicu pre rata znao a da nisu ni uzeli puške niti pisali ikada o boji trotoara.

Inače sve promene u Sarajevu nakon rata mogu razumeti, osim jedne - brisanje Gavrila Principa i svega što na njega podseća. Ako se brisao Princip, mogao je bez problema i Vladimir Perić, jer ako Princip ima da ispašta zbog četnika može i Valter zbog Mladića i ostalih JNA generala.
mogu rec jer je rijec o mojim komšijama, sugradjanima, jaranima koji su na poziv Krajišnika, Klickovica i ostalih zlikovaca dobrovoljno otišli sa svojih ognjišta, iz svojih stanova a bogme i iz tudjih ostavljajuci za sobom pustoš. znam o cem pišem jer sam svjedok svega što se dešavalo, paljevine Grbavice, pljacke, uništavanja i paljevina firmi na opštinama s kojih su otšili. moje radne kolege su odnjeli sve iz firme što se moglo odnjet a ono što nisu odnjeli totalno su devastirali--da ne ostane balijama. sad ja trebam saosjecat sa nekim ko se zajebo pa kuka kako mu je jebeno u Bratuncu a Sarajevo nije što je nekad bilo :-) boli me kurac za njim kao što je i njeg bolio kurac kad su mene svakodnevno granatirali 1500 dana.

ne bih više na ovu temu :-) ocito ne znaš šta se dešavalo a ako te baš toliko interesuje rado cu ti bit domacin ako budeš dolazio u Sarajevo pa cu ti pokazat gdje su živjeli i odakle su otišli, sve za jedan cilj--betoniranje genocidne.
hercegovac_pravi

#869 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by hercegovac_pravi »

muha_sa wrote:
RATM56 wrote:Ne paranoidni, nisam ništa zaboravio jer o tome nije bila reč. Nije se sudbina sarajevskih Srba izjednačavala sa sudbinom Bošnjaka Podrinja. Reč je o jednom tekstu, i reakciji vas par na taj tekst. Meni je zasmetala reakcija jer brutalno generalizuje. Pobegli na brda da gađaju. Menjali SA za RS. Za koji se to procenat može reći? Evo, da ja vas pitam da li jedan Zdravko Čolić zaslužuje osudu? On je čini mi se tipičan Srbin Sarajlija makar koliko i ovi na osnovu kojih gradite utisak, ako ne i tipičniji. Veliki broj je postupio kao i on.

mogu rec jer je rijec o mojim komšijama, sugradjanima, jaranima koji su na poziv Krajišnika, Klickovica i ostalih zlikovaca dobrovoljno otišli sa svojih ognjišta, iz svojih stanova a bogme i iz tudjih ostavljajuci za sobom pustoš. znam o cem pišem jer sam svjedok svega što se dešavalo, paljevine Grbavice, pljacke, uništavanja i paljevina firmi na opštinama s kojih su otšili. moje radne kolege su odnjeli sve iz firme što se moglo odnjet a ono što nisu odnjeli totalno su devastirali--da ne ostane balijama. sad ja trebam saosjecat sa nekim ko se zajebo pa kuka kako mu je jebeno u Bratuncu a Sarajevo nije što je nekad bilo :-) boli me kurac za njim kao što je i njeg bolio kurac kad su mene svakodnevno granatirali 1500 dana.

ne bih više na ovu temu :-) ocito ne znaš šta se dešavalo a ako te baš toliko interesuje rado cu ti bit domacin ako budeš dolazio u Sarajevo pa cu ti pokazat gdje su živjeli i odakle su otišli, sve za jedan cilj--betoniranje genocidne.
Možda još treba priljepiti zaključke smaoproglašene skupštine tih istih Srba u kojima jasno stoji obraćanje "srpskom narodu" (ne pojedincima) da napuste Sarajevo. Isti dokument se može pronaći na stranicama Haškog Tribunala gdje se koristi kao dio dokaznog materijala o ratnim zločinima. I u suštini to je to...
U suštini, jasno se da primjetiti djelvonje nekolicine salonca na forumu.
1) svi smo isti - izjednačavanje svih strana u oružanoj agresiji na BiH
2) Pronaći i izjednačiti zločine svih strana npr. i Dudaković i braća Lukić ili Mladić itd, bez obzira o čemu se radi. U suštini radi se o oduzimanju statusa žrtve Bošnjacima
3) Negiranje Bošnjaka i samim tim njihovog prava na postojanje ili bilo kakvo institucinalno organizovanje. Jer ne može narod koji ne psotoji biti institucionalno organizovan
4) Negiranje postojanja Bosanskog jezika kao jedne od osnovica postojanja neke etnije
itd..itd..

A o čemu se ustvari radi?
Na forumu se jedanput pojavila tema o memorandumu II i njegovom postojanju. Ukoliko pažljivije obratite pažnju na sve stavke memoranduma koje su obznanjenje, sasvim jasno se razaznaju konture svake od navedinih tačaka koje sam napisao iznad..

I onda kad im forumaši kao "zavrzlama" ili još nekolicina saspe u facu da su "provaljeni" pokušavaju se vaditi na jeftine fore tipa "paranoja", "bošnjački nacionalizam"..i ostale gluposti..
Mene samo interesuje odgovor na jedno pitanje..

Ova vizija srpskog fašizma do nogu je potučena u periodu od 1990 do 2000-te. Zašto misle da će ovaj put biti više uspjeha? I to u momentu kad je Hrvatska postala članica EU-a i NATO-a, u momentu kada se bivša tzv srbija raspada na paramparčad i ne zna ni gdje su joj granice, u momentu kada bivša tzv srbija nema ni vojni ni politički potencijal koji nije ni 50-ti dio onog što su imali 90-te ???
Ludo pa eto ti..
hercegovac_pravi

#870 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by hercegovac_pravi »

155_mm wrote:
Yug wrote:
Ne trebaju srpski politicari da odrzavaju odbojnost Srba prema BiH ili hrvatski Hrvata prema BiH,dovoljno je da vide sta o njima kao narodu ili tom entitetu se pise,govori u Sarajevu da je odbojnost automatska,a da ne govorim o Hrvatima i njihovim frustracijama u Federaciji BiH koje su cesto itekako opravdane.
a sta se to pise po sarajevu o srbima i hrvatima? siguran sam da si ti licno citao ta pisanja jer kako bi inace drugacije mogao ovakvo nesto tvrditi. zamolio bih te da i nama ostalima na ovom forumu pokazes ta pisanja iz sarajeva sa kojima si ocigledno dobro upoznat. hvala unaprijed!
dobar je zar ne...vego da priupitam, šta je kreiralo srbsko-hrvatsku odbojnost prema Bosni i Hercegovini i Bošnjacima (Muslimanima) 92-ge? Ili se gencodi i UZP desio onako ćisto iz dosade :mrgreen:
155_mm

#871 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by 155_mm »

Yug wrote:
155_mm wrote:
Yug wrote:
Pa i forumi su ogledalo drustva a ovo su misljenja i velike elite danasnjih sarajevskih intelektualaca."Republika Srpska-genocidna tvorevina","Srbi agresori na medjunarodno priznatu BiH","Jedna nacija tri vjere,tj.niste Srbi vec bosanski pravoslavci i bosanski katolici :-) "

http://www.6yka.com/novost/20065/ugljes ... i-sarajevo

Ugljesa Vukovic
"Poslednji put kada sam bio, jedan stari Sarajlija, Srbin, predložio mi je da kafu popijemo u srpskom delu, odnosno Istočnom Sarajevu. Rekao mi je kako ne voli ići u čaršiju. Puno se toga promenilo, otela mu se sa usana ova škrta tvrdnja u tišini razgovora. Rekoh mu da znam, iako sam rođen u praskozorje promena, ali se ne usudih progovoriti o svojoj zaljubljenosti, jer shvatih da je on utučen od te ljubavi o kojoj ja snevam. Ne spomenuh mu ni kako redovno sanjam ratno Sarajevo, jer moje lične projekcije nedoživljene patnje vređale bi njegovu doživljenu patnju.

I stvarno, štošta se promenilo, i još se menja. Promenila se i boja pločnika. Naziv jednog trga se više ne menja. Izgleda će zauvek pisati Trg Alije Izetbegovića. I dok god to zauvek traje, ja ću se zauvek pitati da li je Sarajevo moj glavni grad.

Da li je grad u koji sam zaljubljen moj ako onemoćali srpski Sarajlija u poznim godinama izbegava popiti kafu u čaršiji?

Prepuštam čitaocu ovo pitanje, prizivajući njegovu iskrenost.

Prepuštam čitaocu i da se zamisli nad svim onim što se nadvilo nad zavučeni trepet koji Istorija nemilosrdno posećuje gasivši magiju.

Na početku veka zapucaše odvažni i ljutiti mladići revolucionarnih stremljenja. Na kraju veka zapucaše potomci neostvarenih revolucionara jedni po drugima ispisavši strašnu Istoriju i po obalama Miljacke.

Verujem da nisam sam u svojoj opsednutosti opisanim mestom koje nam se gubi iz vidokruga mogućeg mesta obitavanja.

Gradovi su stvoreni da bi o njima pisali, a ne samo da bi ih gradili i uništavali. Gradovi su živo meso sa različitim naravima zbog kojih i za kojima patimo. Gradovi se znaju urušiti od ljudske mržnje i tada nam ne preostaje ništa drugo nego da kopamo po lešu, nadajući se da će stalnost mena pokazati doslednost pretvorivši mrtvaca u ono živo meso koje bismo rado zagrizli.

Sarajevo danas nije moj glavni grad, a ni ja njemu nisam bitan, šta god mi pisali u aktima koji se odnose na mene i njega.

Ali ja znam šta postoji u Sarajevu kada oči rasteraju samo ono što se ukaže otvaranjem zastora u čijem se pak mraku krije lice koje pokušajte naći kada odete u taj grad o kojem se priča, piše, peva; zbog kojeg se voli, mrzi, plače, smeje...

Iskreno Vaš, nesuđeni Sarajlija"
prvo guslas o tome kako su za odbojnost srba i hrvata prema BiH krivi bosnjaci i njihova pisanja o istim u "sarajevskim" medijima i kao dokaz iznosis utiske nekog ugljese ciji najveci problem u sarajevu su zeleni trotoari i trg alije izebegovica. pa zna li taj "stari sarajlija" sta se je sve sa tim njegovim gradom dogadjalo da bi se doslo do tih zelenih trotoara i alijnog trga.
HM 2011

#872 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by HM 2011 »

hercegovac_pravi wrote:
155_mm wrote:
Yug wrote:
dobar je zar ne...vego da priupitam, šta je kreiralo srbsko-hrvatsku odbojnost prema Bosni i Hercegovini i Bošnjacima (Muslimanima) 92-ge? Ili se gencodi i UZP desio onako ćisto iz dosade :mrgreen:
Ideologija - koja kaže -

to je genetski otpad,
to su sve poturčeni srbi,
bosanci ne postoje to je izmišljotina vatikana ili koga već,
naše je pravo da upravljamo svim i svačim - sve je naše, naša je vojska,

Ono,
Sva moć SFRJ koncetrisana u rukama grupe sa ciljem velike srbije i istrebljenjem svega pred sobom,
da poludiš....

Motiv može biti u tome da je moć, koju su koristili za razvoj i HR i BiH u periodu SFRJ, na kraju eksplodirala u jednom osvetničkom pokolju povodom prava na privatizaciju u tranziciji.....

Kako se provodilo:

Tajni skupovi, pa integracija svih članova "njihovog" društva u pokret,
pa podjele oružija i uloga,
pa priče o tome kako će biti kada ih se riješimo,
pa čitanje između redova o tome kako za svoje postupke imaju podršku od braće sa ove ili one strane,
Dogovor da se dan prije napuste stanovi u koje će se vratiti za vikend,
pa na kraju pokret, akcija sa ciljem preuzmi opštinu, policiju, vatrogasce, vojne kasarne - preuzmi komplet infrastrukturu i proglasi svakog, ko god ti se ne sviđa, izdajnikom antifašističke borbe, saradnikom sa okupatorom u pokušaju i eliminiši, preuzmi sve u privatizaciji,
na kraju balade - stavi prst u uho, podmetni par ideoloških krivaca i pravi se lud....

Eto to je ukratko bio plan - za sve, jednostavan, ali - avaj, iskomplikovalo se.....

Sad više nije problem privatizacija,

Sad se malo priča o borbi za nezavisnost od svih, a dobre veze sa komšijskom i bratskom srbijom.....

U suštini sad je problem genocidna namjera, sad je vjerska pripadnost smetnja, sad se za rat samo neki apstraktni motivi mogu povući, tipa rezervisano za pravoslavce i slično

- ništa više, ništa manje......

Uglavnom ludilo polako obuzima jer sve je manje manevarskog prostora za lezihljebarenje.....

(Najbolji primjer je analiza ljudi porijeklom iz Istočne Bosne, i to samo starijih: ljudima slomljen ego još iz vremena komunizma - na mlađim generacijama se tek vidi otpor - isto je i cazinskoj krajini - teško da će ikad na glas progovoriti, sve nekako tiho, povučeno - ali samo starije generacije - to su tragovi postupanja šire društvene zajednice sa ljudima - tragovi koji su očiti i koji se mogu pripisati samo jednom - kontinuiranom zlostavljanju i nipodaštavanju generacije ljudi)
daddy-kool

#873 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by daddy-kool »

HM 2011 wrote:

Ideologija - koja kaže -

to je genetski otpad,
to su sve poturčeni srbi,
bosanci ne postoje to je izmišljotina vatikana ili koga već,
naše je pravo da upravljamo svim i svačim - sve je naše, naša je vojska,

Ono,
Sva moć SFRJ koncetrisana u rukama grupe sa ciljem velike srbije i istrebljenjem svega pred sobom,
da poludiš....

Motiv može biti u tome da je moć, koju su koristili za razvoj i HR i BiH u periodu SFRJ, na kraju eksplodirala u jednom osvetničkom pokolju povodom prava na privatizaciju u tranziciji.....

Kako se provodilo:

Tajni skupovi, pa integracija svih članova "njihovog" društva u pokret,
pa podjele oružija i uloga,
pa priče o tome kako će biti kada ih se riješimo,
pa čitanje između redova o tome kako za svoje postupke imaju podršku od braće sa ove ili one strane,
Dogovor da se dan prije napuste stanovi u koje će se vratiti za vikend,
pa na kraju pokret, akcija sa ciljem preuzmi opštinu, policiju, vatrogasce, vojne kasarne - preuzmi komplet infrastrukturu i proglasi svakog, ko god ti se ne sviđa, izdajnikom antifašističke borbe, saradnikom sa okupatorom u pokušaju i eliminiši, preuzmi sve u privatizaciji,
na kraju balade - stavi prst u uho, podmetni par ideoloških krivaca i pravi se lud....

Eto to je ukratko bio plan - za sve, jednostavan, ali - avaj, iskomplikovalo se.....

Sad više nije problem privatizacija,

Sad se malo priča o borbi za nezavisnost od svih, a dobre veze sa komšijskom i bratskom srbijom.....

U suštini sad je problem genocidna namjera, sad je vjerska pripadnost smetnja, sad se za rat samo neki apstraktni motivi mogu povući, tipa rezervisano za pravoslavce i slično

- ništa više, ništa manje......

Uglavnom ludilo polako obuzima jer sve je manje manevarskog prostora za lezihljebarenje.....

(Najbolji primjer je analiza ljudi porijeklom iz Istočne Bosne, i to samo starijih: ljudima slomljen ego još iz vremena komunizma - na mlađim generacijama se tek vidi otpor - isto je i cazinskoj krajini - teško da će ikad na glas progovoriti, sve nekako tiho, povučeno - ali samo starije generacije - to su tragovi postupanja šire društvene zajednice sa ljudima - tragovi koji su očiti i koji se mogu pripisati samo jednom - kontinuiranom zlostavljanju i nipodaštavanju generacije ljudi)
Tako nekako, dobro nabrojano.
dede merdzane

#874 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by dede merdzane »

Da je Fahri recimo potreban rat, on bi ga napravio u roku od mjesec dana. Jedan ili dva događaja poput ovog paljenja povratničke kuće 18 godina nakon rata, priče roditelja koji su ostali bez djece, silovanih žena, spaljenih porodica i imamo rat. Samo mjesec dana. U slučaju da se ovakvi događaji intenziviraju, može se desiti i ranije. Padne čovjeku mrak na oči, ode u Maoču ili Teslić i pobije par ljudi. Rat u dva sata.
Hafis

#875 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by Hafis »

Može jedno dan-dva. A šta onda?
Post Reply