Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#851 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Velkoski »

fatality wrote:
Velkoski wrote:samo me zanima gdje žive i s kim se to druže ovi forumaši koji tvrde kako je prosječna plata 1200+ :lol:

pa ovdje je skoro premija pos'o od 600 KM jbt :mrgreen: a luksuz je uglavnom na kredit
A meni i ovo nije jasno. Samo kod nas je problem sto je "na kredit". Ne vidim zasto neko ko iskesira za nesto 100.000 znaci da ima vise od nekog ko tu istu stvar uzme na kredit (uz naravno paprenu ratu). Isto ono kao, eh mogao bih i ja kupit stan od 500.000 Km na kredit, sto nije mangup pa iskesira. A to sto moras svaki mjesec dati 2000-3000 KM za ratu niko ne racuna. Meni je iskreno glupost tolike pare baciti za nesto (stagod to bilo), vise volim imati pare kod sebe (sto je duze moguce) i sve sto mogu kasnije platiti platim kasnije. Naravno mozes ti i stediti za nesto 10 godina, dati sve sto si ustedio i sta onda? (a proslo 10 godina dok si se ti "skupljao")
kredit = udar na psihičko zdravlje

iskustvo :mrgreen:
Sanjarko

#852 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Sanjarko »

Dope_Man wrote:
Ma moze burazeru, osim ako si neki menadze il sta vec pa mobitel koristiz za milion aplikacije gdje pripremas neke prezentacije, drzis izvjestaje, sastanke cuda.. 99% ljudi koristi mobitel za sljedece:

- pozivi i poruke
- facebook/instagram/viber
- malo citanja po netu
- pustanje muzike

Sve ovo je veoma uspjesno radila moja Xperia L do pocetka ove godine, nakon otprilike 3 godine rada (i pri tom uzeo je polovnu), i radi sve to i dan danas kod moje matere kojoj sam je dao (tj. radila bi sve to, s tim da mater zna samo nazvati i jedva poruku sastaviti). To cudo ima 512 MB RAM, dakle moze. Ne moze ona instalirati 20 igrica, i vjerovatno ni pokrenuti nove. Ali funkcije koje vecina koristi moze. Mogla je i odlicno sluziti kao navigacija + muzika u autu. Kaezm, rijetki bas imaju potrebu za novijim mobitelom jer iz dobrog razloga ostanu bez memorije ili ne mogu pokrenuti sve sto zaista moraju pokrenuti. A ostali samo instaliraju milion bespotrebnih aplikacja i napune moriju slikama kako dudlaju sisu u Argeliniju pa se cude sto nemaju memorije.
Ma znam da moze, ali u mene taj je neki Kinez. Tajvanac preciznije sa dosta onog blutavera. A ja koristim dosta toga, ne previse, i ne stalno ali povremeno i samo imalo 512 Rama, i pola nece. Evo nisam ga palio skoro mjesec i sj-bala mi se kartaska igra pa sad sve ispocetka moram. Ali nema veze svejedno sam ga htjeo na tvornicko vratit i brzo cu samo dok prenesem na novi sve polako.

A sa nicim bas nisam ni napunio puno. Rom skoro prazan bio ali Ram se napunio. Jos nisam imao instaliran Fejs ni slicno. Jb-ga nesto nije htjeo da prima vise.

Recimo sto se muzike tice meni od stare bolji njen koji je onaj obicni, najobicniji sa tipkovnicom, onim gumenim tipkama. Radio dere muzika, mal telefon ko mp3, a baterija moze danima da traje.

Sad da ne ispadne da sam neki prezahtjevan korisnik, i da izvoljevam, nisam i ne izvoljevam ali dosta toga nije moglo instalirati. Jos blokirao azuriranja ali neke se aplikacije same azuriraju, kao primjerice ova kartaska igra. A opustala me je pravo. A trazi recimo stalno da se Gugl plej trrgovina azurira, i ja zaboravio na to i deinstaliram azurirano sa plej trgovine i sad pukla igra. A nisam je imao snimljenu nidze jer nisam informaticki pismen.

Ma jbs-ga. Ali opet mi dobro ispalo. Sad hvatam internet sa starog tog telefona i kako sam racunao stedim oko 100 km godisnje. Zato sam i uzeo novi telefon. Da ne pregori ovaj stari iako jest ispuhao od ukljucenosti stalno u struju. Ali fercera idalje. :D
Last edited by Sanjarko on 28/12/2017 01:30, edited 1 time in total.
Sanjarko

#853 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Sanjarko »

Logovan wrote:
AmirBaa wrote: ma ovo je moje ironicno bilo, nije vatra nesto posebno skuplja od drugih kafica u centru grada. Ja odem sa curom u vatru potrosim oko 10-15 KM na kafe i kolac neki koji je stvarno dobar. Onda mi jaran kaze jesi to pri parama, jet set vako nako, a on ode na maltu u nargila bar potrosi na shishu i kafu 10 KM sam :lol: :lol: :lol:
Ne skontah ironiju jer redovno čujem takva mišljenja. :D

Ja popijem kafu od 2 ili 3 KM i odmah sam po nekima pri parama. :D
Skuplje je Sarajevo od Zenice to sam se nekoliko puta uvjerio, duplo mozda. Kod vas u Sarajevu ono osnovni izlazak da se ljudi pocaste u restoranu, ceh oko 70 km za 4 osobe, dok u Zenici isto mozda oko 45 km, 50 maksimalno. Kafa ovdje je 1-1,5 km a recimo Nes 2 km. Ja recimo vise volim uzet tako nesto sto kuci ne uzimam nikako kao primjerice Nes ili neko pice nego ovo kafa i slicno. Pa jb-te to kuci pijem, sta cu to piti i kad izadzem, a Nesa dodze i vise pa razvuci mogu malo duze. :-D

Znaci praktikujem da kada sam vec negdje izasao da uzmem ono sto kuci sebi ne uzimam skoro nikad ili rijetko.
pecpec

#854 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by pecpec »

Hrassno wrote:Odakle ovoliko skupih auta, punih kafana, restorana, butika skupe odjece koja se prodaje, skupih telefona i svega ostaloga sto vise prilici Parizu ili Milanu, nego zemlji koja je od juna proglasena za najgoru u Evropi.[/color][/b]
U drzavi cvjeta droga kriminal,politicke stranke i ti se pitas odakle?Znam dosta ljudi koji zive u 40 kvadrata a vozaju auta po 30 hiljada,uzeli na kredit,nas mentalitet,budi viđen u skupom autu,obuci se sto skuplje i nosaj sto skuplji telefon nebi li bio faca u necijim ocima a kuci umaci hljeb u pavlaku,to niko nee vidi.
Sanjarko

#855 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Sanjarko »

moonca wrote:Mislim da je kafa od 3 marke u Bosni skupa kao i kvalitet same.
Na skupa mjesta ne idem iz principa. :-D
Ma preskupo. Po meni na plate od vecino 450 km. Ovdje u Zenici kafe su vecinom 1-1,5 km a kolaci od 1-3 km zavisno gdje je lokal. Ako je lokal recimo ono gdje se vise raje mota skuplje je a gdje se manje raje mota jeftinije. Trzni centar je skuplji dosta dok malo dalje i nije toliko.

Jb-te ovdje ima jedna pekaza pravo dobra i prodaje pice po 1 km, ono onaj komad pice a svasta po njoj dodze. Vrijedi marke.
Sanjarko

#856 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Sanjarko »

Velkoski wrote:samo me zanima gdje žive i s kim se to druže ovi forumaši koji tvrde kako je prosječna plata 1200+ :lol:

pa ovdje je skoro premija pos'o od 600 KM jbt :mrgreen: a luksuz je uglavnom na kredit
Sa budzetlijama. :-D
moonca

#857 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by moonca »

pecpec wrote:
Hrassno wrote:Odakle ovoliko skupih auta, punih kafana, restorana, butika skupe odjece koja se prodaje, skupih telefona i svega ostaloga sto vise prilici Parizu ili Milanu, nego zemlji koja je od juna proglasena za najgoru u Evropi.[/color][/b]
U drzavi cvjeta droga kriminal,politicke stranke i ti se pitas odakle?Znam dosta ljudi koji zive u 40 kvadrata a vozaju auta po 30 hiljada,uzeli na kredit,nas mentalitet,budi viđen u skupom autu,obuci se sto skuplje i nosaj sto skuplji telefon nebi li bio faca u necijim ocima a kuci umaci hljeb u pavlaku,to niko nee vidi.
Ako ima luksuza to je u Sarajevu. Pa centar je zbivanja i sve vazne drzavne ,poslovne ..... sluzbe su tu,a uz njih ide 'podrska' narod koji radi za njih. Ali i dijaspora koja je tu prisutna manje vise tokom cijele godine .
prije dvije godine sam bila tu , ja licno nisam primjetila neki pretjerani luksuz. Oblacenje..stvar ukusa ..nije bas na zavidnom nivou.

Moja komsinica ima prijateljicu koja radi u nekoj ambasadi u kuhinji - i plata joj je preko 1000KM , plus ima 'prijatelja' arapina , koji joj povremeno dodaje novac. :-) Kupila stan. zivi dosta komotno. Izgled nije bitan ali napomenuti cu da je ispod svakog kriterija.
Takvih ili slicnih situacija vjerovatno ima na pretek. Moglo bi se reci i da je neki prihvatljivi trend sadasnjice . :roll:
problemnatravunu

#858 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by problemnatravunu »

Kao prvo, kompleksi su čudo
Kao drugo, različiti ljudi imaju različite prioritete u životu
Sve sam rekao :bih:
Tomahawk11
Globalni moderator

#859 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Tomahawk11 »

Ma to oni između sebe saberu i nađu prosjek :mrgreen:
Dr. Kuca

#860 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Dr. Kuca »

Digne kredit, kupi audija ili bmwa, zimi vozi ljetne gume, sipa gorivo za cenera, kupi iphone, ode u tursku na ljetovanje, od plate mu ostane 2 stoje kad plati ratu kredita, rezije, i pljuje sve zivo drzava kurcu ne ljava..
elcaliente

#861 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by elcaliente »

Mene vise interesuje odakle ovolika krezubost na ulicama Sarajeva.

Sve neke napucane mace, sminka ovo ono a nijeda nema sve zube u glavi, kod momaka ista stvar, frizurica, teretana ovo ono a u ustima groblje.

Dva najveca misterijuma Sarajeva su suncane naocale u svako doba godine i groblje u ustima velicine stanovninka.

Vozi se auto, ide se na godisnji odmor ali cvrka zub u ustima se mane.
Tomahawk11
Globalni moderator

#862 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Tomahawk11 »

Dr. Kuca wrote:Digne kredit, kupi audija ili bmwa, zimi vozi ljetne gume, sipa gorivo za cenera, kupi iphone, ode u tursku na ljetovanje, od plate mu ostane 2 stoje kad plati ratu kredita, rezije, i pljuje sve zivo drzava kurcu ne ljava..
Prozove, haj nazovi :lol: :lol:
Dope_Man

#863 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Dope_Man »

fatality wrote:

A meni i ovo nije jasno. Samo kod nas je problem sto je "na kredit". Ne vidim zasto neko ko iskesira za nesto 100.000 znaci da ima vise od nekog ko tu istu stvar uzme na kredit (uz naravno paprenu ratu). Isto ono kao, eh mogao bih i ja kupit stan od 500.000 Km na kredit, sto nije mangup pa iskesira. A to sto moras svaki mjesec dati 2000-3000 KM za ratu niko ne racuna. Meni je iskreno glupost tolike pare baciti za nesto (stagod to bilo), vise volim imati pare kod sebe (sto je duze moguce) i sve sto mogu kasnije platiti platim kasnije. Naravno mozes ti i stediti za nesto 10 godina, dati sve sto si ustedio i sta onda? (a proslo 10 godina dok si se ti "skupljao")
Kredit ima smisla za vrlo malo stvari, recimo za rjesavanje stambenog pitanja. Sve ostalo je da platis vise, i cesto kredit znaci da se ljudi razvlace da uzmu ono sto sebi ne mogu priustiti (neko skuplje auto recimo koje samo gubi vrijednosti i placas ga jos skuplje pa se hvatas za glavu). Kad nesto uzmes za kes to je tvoje odmah, kad uzmes na kredit to nije tvoje dok ne otplatis kredit. Eto ti razlike. Dakle za sve manje stvari je bolje kes, samo stan, ko vec mora, bolje na kredit pa placati rate il placati rentu dodje isto, al bar za 20 godina imas nesto svoje.
Dr. Kuca

#864 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Dr. Kuca »

Tomahawk11 wrote:
Dr. Kuca wrote:Digne kredit, kupi audija ili bmwa, zimi vozi ljetne gume, sipa gorivo za cenera, kupi iphone, ode u tursku na ljetovanje, od plate mu ostane 2 stoje kad plati ratu kredita, rezije, i pljuje sve zivo drzava kurcu ne ljava..
Prozove, haj nazovi :lol: :lol:

Predje im u naviku pa i na viber prozivaju.
AmirBaa

#865 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by AmirBaa »

Tabijat wrote:
AmirBaa wrote:ja mislim da narod sam pusti pricu da su vatra i metropolis jako skupi, pa i sami odu tamo da izgledaju kao da imaju para :lol: :lol: uglavnom, nije luksuz kafa od 3 KM i kolac od 5 km :thumbup:
Ovo je tipično sarajevsko razmišljanje.
koje tacno :lol:
Tabijat

#866 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Tabijat »

AmirBaa wrote:
Tabijat wrote:
AmirBaa wrote:ja mislim da narod sam pusti pricu da su vatra i metropolis jako skupi, pa i sami odu tamo da izgledaju kao da imaju para :lol: :lol: uglavnom, nije luksuz kafa od 3 KM i kolac od 5 km :thumbup:
Ovo je tipično sarajevsko razmišljanje.
koje tacno :lol:
Sve skupa. Sarajlije vole da se porede sa bečlijama a ne sa prosječnom federalnom platom, koje je tačno 1% ta tvoja kafa i kolač. Pa kad je tako, lijepo pitaj bečliju jel mu luksuz kafa i kolač od 19 eura.
Hajvan

#867 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Hajvan »

Sto je definicija luksuza?
Nedokucivost?
Dokucivost, ali uz odricanje…?

I, zasto se ovo naseljeno mjesto, ovo malo, jebeno, stoput zguzeno, guzno crevo poredi sa metropolama poput Beca, Minhena, Rima, Beograda, Teherana, Zagreba, Pariza?

Mi smo na razini Mogadisa, Kandahara, eventualno Kisnjeva…
Haris.ba

#868 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Haris.ba »

Došli mi gosti iz jedne istočnoevropske zemlje, i ibrete se kako je jeftino u Sarajevu u kafićima i restoranima.

Došli mi gosti iz Velike Britanije i ja ih vodio u jedan gradić 50ak km od Sarajeva. I vide prodaje se stan, i pitaju za cijenu. I smiju se. Dobacuju jednom - eto prilike prije smrti da postaneš vlasnik nekog stana.

Pričam im još da ne postoji klasični porez na imovinu (plačaš godišnje po kvadraturi koju imaš u vlasništvu kao porez što si vlasnik te nekretnine). Misle da lažem.

Pitali su me mnogi stranci za auta. I ja ih samo pitam kolika je kod njih registracija, osiguranje, servis i kakva oni auta voze. Kod njih u prosjeku mlađa auta. I ja sam u njihovim gl. gradovima viđao Rols Rojseve. Ali znamo šta ko vozi
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#869 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Truba »

ponekad pomislim da si ti vlasnik infobara :D onog nekada popularnog sajta za izlaske
dobojlija81

#870 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by dobojlija81 »

kakav racku i luksuz nema 10 Canada Goose jakni u citavom kantonu, jbs telefone i ovih 0,5% tajFuna sto vozaju dobra auta (Luksuzna)
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#871 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Velkoski »

ima zato fejk kanada gusova na svakom koraku :mrgreen:

jučer vidjeh pravu, na strancima dakako

al' generalno kome treba CS? :D pravljene su bukvalno za Arktik
AmirBaa

#872 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by AmirBaa »

Tabijat wrote:
Sve skupa. Sarajlije vole da se porede sa bečlijama a ne sa prosječnom federalnom platom, koje je tačno 1% ta tvoja kafa i kolač. Pa kad je tako, lijepo pitaj bečliju jel mu luksuz kafa i kolač od 19 eura.
pa drugo je s cim se oni vole porediti a s cim se trebaju porediti. Sa bilo kojom iole naprednijom europskom drzavom se nema smisla porediti. Ali ko ima platu 1200-1500 KM (a u sarajevu ih ima dosta realno) vala nije mu luksuz potrositi 10 km na kafu i kolac
Bullet Tooth Tony

#873 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Bullet Tooth Tony »

kanada gus bezveze jakna :D :D
DearJohn

#874 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by DearJohn »

Haha...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#875 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Truba »

nikad čuo za tu vašu jaknu :?
Post Reply