Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
PulleNo1

#851 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by PulleNo1 »

po ovom ispada da je hrast za nijansu i bolji ... mada ja dok sam se grijao na drvo uvijek sam kupovao bukvu :-)
sabanss

#852 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

PulleNo1 wrote:po ovom ispada da je hrast za nijansu i bolji ... mada ja dok sam se grijao na drvo uvijek sam kupovao bukvu :-)
Mozda je mrvicu kaloricniji ali ga zbog cijene vjerovatno niko normalan ne koristi za grijanje :-)
dam1

#853 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by dam1 »

Dali je netko kupovao pelet od euro-stil Doboj ?
Ja sam vidio taj pelet na sajmu u Mostaru na oko izgleda ekstra.
Magarece_godine

#854 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Magarece_godine »

Peletasi u kojem periodu je pelet najjeftiniji? Bioenergy sad kosta 260 km.. da li bi jos cekao ili kupovati?
Filter

#855 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

Magarece_godine wrote:Peletasi u kojem periodu je pelet najjeftiniji? Bioenergy sad kosta 260 km.. da li bi jos cekao ili kupovati?
drug, nize nece ici... sad je vakat :thumbup:

i je li to sa prevozom ili se dostava baska placa? i ako placa, koliko? (sarajevo je u pitanju)
hvala
Magarece_godine

#856 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Filter wrote:
Magarece_godine wrote:Peletasi u kojem periodu je pelet najjeftiniji? Bioenergy sad kosta 260 km.. da li bi jos cekao ili kupovati?

i je li to sa prevozom ili se dostava baska placa? i ako placa, koliko? (sarajevo je u pitanju)
hvala
To je sa prevozom do Vogosce :) tako mi rece lik ... A pelet im nije los, kolko sam skontao ...

Znaci vakat izvalit lovu :D
Filter

#857 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

Magarece_godine wrote: Znaci vakat izvalit lovu :D
vakat :cry:

:lol: jbga
pelletti

#858 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by pelletti »

mukimax wrote:
kokolina wrote:
mukimax wrote:Prošle sezone i dio ove koristio sam kovanov pellet iz Olova. Koštao me 284 KM po toni sa prevozom.Kotao kovan radio dobro. Ove sezone (drugi dio) koristio pellet Bioenergy iz Ilijaša koštao me 270 KM po toni sa prevozom. Kotao radio dobro.
Sa oba pelleta kotao čistim nakon potrošenih 300 - 400 kg, odprlike 8-15 dana.

Što se tiče kaloričnosti, Kovanov pellet je kaloričniji i od 1 kg pelleta sam dobivao 4,15 kWh korisne energije, izmjerene na izlazu iz kotla odnosno polaznom vodu koji ide u radijatore.

Pellet Bioenergy,od 1 kg pelleta sam dobivao 4,02 kWh korisne energije.

Dakle Bioenegy je jeftiniji ali je i manje kaloričan. Ako poredimo cijene korisne energije izražene u KM/kWh, dobijemo slijedeći rezultat:

Pellet Kovan: 1 kWh = 0,0685 KM
Pellet Bioenergy: 1 kWh = 0,0672 KM

Može se zaključiti da je Bioenergijev pellet povoljniji!

Što se tiče sagorjevanja oba peleta su dobra i nisam imao nikakvih problema. Možda kod Bioenergyja da malkice ima vise pepela.
I da dodam, Kovanov pellet je u Olovu 250 KM/t, ljetna cijena ali bez prevoza, mene je prevoz za Sarajevo kostao 34KM/t. Ako bi cijena prevoza iz Olova bila jeftinija od 28 KM po toni onda bi isplativije bilo koristiti Kovanov pellet.
na piku pelet iz Foče još uvijek stoji po 220 KM po toni
Hvala na informacijama,
jesi li koristila ovaj fočanski pellet, ili znas li slucajno nekoga ko jeste, kakva su iskustva?
LP
kokolina wrote:
mukimax wrote:Prošle sezone i dio ove koristio sam kovanov pellet iz Olova. Koštao me 284 KM po toni sa prevozom.Kotao kovan radio dobro. Ove sezone (drugi dio) koristio pellet Bioenergy iz Ilijaša koštao me 270 KM po toni sa prevozom. Kotao radio dobro.
Sa oba pelleta kotao čistim nakon potrošenih 300 - 400 kg, odprlike 8-15 dana.

Što se tiče kaloričnosti, Kovanov pellet je kaloričniji i od 1 kg pelleta sam dobivao 4,15 kWh korisne energije, izmjerene na izlazu iz kotla odnosno polaznom vodu koji ide u radijatore.

Pellet Bioenergy,od 1 kg pelleta sam dobivao 4,02 kWh korisne energije.

Dakle Bioenegy je jeftiniji ali je i manje kaloričan. Ako poredimo cijene korisne energije izražene u KM/kWh, dobijemo slijedeći rezultat:

Pellet Kovan: 1 kWh = 0,0685 KM
Pellet Bioenergy: 1 kWh = 0,0672 KM

Može se zaključiti da je Bioenergijev pellet povoljniji!

Što se tiče sagorjevanja oba peleta su dobra i nisam imao nikakvih problema. Možda kod Bioenergyja da malkice ima vise pepela.
I da dodam, Kovanov pellet je u Olovu 250 KM/t, ljetna cijena ali bez prevoza, mene je prevoz za Sarajevo kostao 34KM/t. Ako bi cijena prevoza iz Olova bila jeftinija od 28 KM po toni onda bi isplativije bilo koristiti Kovanov pellet.
na piku pelet iz Foče još uvijek stoji po 220 KM po toni
Foča pelet je kaloričan ali ostaje troske iza njega,znači cijena je i sad 220 km u Foči bez prevoza i bez pdv-a Sad na ovim temp se vide tragovi troske a šta će tek biti kad peć bude trośila 3 vreće na dan. To je moje iskustvo sa tim peletom sreća pa sam ga isprobao na vrijeme.
mahalaš

#859 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mahalaš »

Filter wrote:

hvala
Ja sam narucio otprilike kada si ovo govorio i vratio sam mu sve nazad.

Prosle godine sam uzimao kod njega i pelet je bio solidan, ove godine dovukao u skroz drugim pakovanjima, predpostavljam sto su mu talijani vratili. Crn, katastrofa. Od Bioenergy vise nikad :run:

Kakav je ovaj Miltel, jel neko uzimao? Neki dan sam vidio kod komsije, cini se dobar. Jel' neko uzimao?

I ima li neko preporuku za dobar pelet? Fis mi se do sada pokazao najbolji, al je dosta skuplji..
Magarece_godine

#860 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Njegov pelet za italiju je u drugačijim vrećama. ..meni je dovezao u onim zelenim... vala u boju nisam zagledao..al cini.mi se ok... u kojim ti je vrecama došao pelet koji si vratio?
Janjicar

#861 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Janjicar »

mahalaš wrote:
Filter wrote:

hvala
Ja sam narucio otprilike kada si ovo govorio i vratio sam mu sve nazad.

Prosle godine sam uzimao kod njega i pelet je bio solidan, ove godine dovukao u skroz drugim pakovanjima, predpostavljam sto su mu talijani vratili. Crn, katastrofa. Od Bioenergy vise nikad :run:

Kakav je ovaj Miltel, jel neko uzimao? Neki dan sam vidio kod komsije, cini se dobar. Jel' neko uzimao?

I ima li neko preporuku za dobar pelet? Fis mi se do sada pokazao najbolji, al je dosta skuplji..
Kovanov :)
I to ganjati u vrijeme Grapos-Expo sajma u Gracanici jer tada po toni bude jeftiniji 20-30 KM, oni te upisu platis i kasnije preuzmes kada zelis.

Prosle godine uzeo njihovu pec i njihov pelet koristim i nikakvih problema, pepela malo a troske nema nikako.
Grean

#862 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Grean »

Moze li info u vezi ugradnje grijanja na pelet.

Radi se o potkrovnom stanu, privatna kuca znaci dosta vanjskih zidova, zidana je od visockog bloka 25cm pa red staklene vune i onda fasadna cigla. Izolacija u krovnom dijelu je 40cm staklene vune, plasticna stolarija. Stan je povrsine 110kvm.

Interesuje me kolika bi potrosnja peleta bila po sezoni dnevna temperatura 26 'C, nocna 21 'C i koji kotao izabrati. Ima razvedeno centralno na plin ali ne bih isao na kamin vec na kotlovnicu.
rovac13

#863 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Grean wrote:Moze li info u vezi ugradnje grijanja na pelet.

Radi se o potkrovnom stanu, privatna kuca znaci dosta vanjskih zidova, zidana je od visockog bloka 25cm pa red staklene vune i onda fasadna cigla. Izolacija u krovnom dijelu je 40cm staklene vune, plasticna stolarija. Stan je povrsine 110kvm.

Interesuje me kolika bi potrosnja peleta bila po sezoni dnevna temperatura 26 'C, nocna 21 'C i koji kotao izabrati. Ima razvedeno centralno na plin ali ne bih isao na kamin vec na kotlovnicu.
Na ovo pitanje niko ne moze tacno odgovorit.......ali eto moze se pretpostavit kad se uporedi sa nasim situacijama .

Posto je izolacija cini se dobra........ja glasam za potrosnju izmedju 1 vreca do 2 vrece dnevno.........prosjek od 1,5 vreca dnevno bi bilo premija mislim..........odnosno 45 vreca mjesecno u prosjeku........to je gore dole oko 100 € mjesecno..........odnosno po sezoni 600-700 € zavisno od zime...........ispod ovog mislim da nebi islo.......a preko mislim da je moguce.
Grean

#864 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Grean »

Hvala @rovac 13 na informaciji. To je prihvatljivo, tj vise nego dobro u poredjenju sa plinom.

Sad mi je najbitnije da izaberem pravi kotao, ono da je lak za rukovati, user friendly sto bi se reklo, jer ovo gledam za roditelje. Ne znam bas procuderu, gledao sam malo stranice Kovana i Thermofluxa, oni proizvode ali ne nadjoh nigdje njihove preporuke ko da projektuje, postavlja.

Kako ste vi radili. Je li to bilo kupi, izaberi kotao na preporuku ovih koji rade centralno grijanje ili ste bas isli na projekat? Mislio sam da rade isti ovi koji su radili centralno na plin ali ne znam je li bas pametno uraditi tek tako bez da neko iz tog faha napravi proracun koja snaga, gdje, sta, kako.
mahalaš

#865 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mahalaš »

Janjicar wrote: Kovanov :)
I to ganjati u vrijeme Grapos-Expo sajma u Gracanici jer tada po toni bude jeftiniji 20-30 KM, oni te upisu platis i kasnije preuzmes kada zelis.

Prosle godine uzeo njihovu pec i njihov pelet koristim i nikakvih problema, pepela malo a troske nema nikako.
Uzeo bi njihov al je problem sto je pec Thermoflux, znas da oni prodaju samo svojim kupcima (prvi put da cujem da je nekom ovakva politika :lol: )

@Magarce
postavicu sliku poslije, skino sam mu 2-3 vrece da probam i siguran sam da je los kvalitet
rovac13

#866 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

U Gracanici na sajmu se ne prodaje samo Kovanov pelet.......kod mojih je isto termoflux kotao.......oni naruce na tom sajmu trgovir pelet......bude kao malo povoljniji......isporuka obicno bude u julu......osim trgovira bilo je u ponudi i neki proizvodjac iz doboj-istok.......ne sjecam se naziva firme........trgovir pelet im uvijek bude odlican.
Armin2013

#867 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Armin2013 »

rovac13 wrote:U Gracanici na sajmu se ne prodaje samo Kovanov pelet.......kod mojih je isto termoflux kotao.......oni naruce na tom sajmu trgovir pelet......bude kao malo povoljniji......isporuka obicno bude u julu......osim trgovira bilo je u ponudi i neki proizvodjac iz doboj-istok.......ne sjecam se naziva firme........trgovir pelet im uvijek bude odlican.
Iz Doboj Istoka je Trenica doo.
Mahalac

#868 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Mahalac »

Grean wrote:Hvala @rovac 13 na informaciji. To je prihvatljivo, tj vise nego dobro u poredjenju sa plinom.

Sad mi je najbitnije da izaberem pravi kotao, ono da je lak za rukovati, user friendly sto bi se reklo, jer ovo gledam za roditelje. Ne znam bas procuderu, gledao sam malo stranice Kovana i Thermofluxa, oni proizvode ali ne nadjoh nigdje njihove preporuke ko da projektuje, postavlja.

Kako ste vi radili. Je li to bilo kupi, izaberi kotao na preporuku ovih koji rade centralno grijanje ili ste bas isli na projekat? Mislio sam da rade isti ovi koji su radili centralno na plin ali ne znam je li bas pametno uraditi tek tako bez da neko iz tog faha napravi proracun koja snaga, gdje, sta, kako.

E ovo sto si ti naveo bi vec bio poslovni potez i to uspjesan poslovni potez, koji bi licio na ono kako to treba da izgleda.

Normalno jel da kad dodjes u centar neko te saslusa pa ako ti odgovara ugrubo cijena dogovorite posjetu, utvrdite posao, uplatis, stavite na listu cekanja za instalatere koji ce dovuci pec i uraditi instalaciju sve skupa s nabavkom popisanog materijala a garantuje servis a ti fino platis, bez da ti oderu kozu, al posteno.

Medjutim sto bi neko to radio, zaradjivao posteno, zaposlio neke od 500 000 nezaposlenih...kad moze prevara, lopovluk, servis/suplja, trgovina/prevara, majstori opet suplja...

Mi gubimo vrijeme zivce, sve zajedno =BIH
ElRe

#869 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by ElRe »

Fekry Foca :thumbup:
Danguba

#870 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Danguba »

rovac13 wrote:U Gracanici na sajmu se ne prodaje samo Kovanov pelet.......kod mojih je isto termoflux kotao.......oni naruce na tom sajmu trgovir pelet......bude kao malo povoljniji......isporuka obicno bude u julu......osim trgovira bilo je u ponudi i neki proizvodjac iz doboj-istok.......ne sjecam se naziva firme........trgovir pelet im uvijek bude odlican.
Probao manje kolicine raznih proizvodjaca i opet se vratio Trgoviru. :thumbup:

290 KM/t u maloprodaji. Meni zadovoljavajuce.

Najbolje je na sajmu kupovati kome treba veca kolicina i ko ima vremena a i skladisnog prostora.
sabanss

#871 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

Moze li komentar od ljudi koji su probali vise vrsta peleta koji se moze dobaviti u SA - koji je najbolji i koja mu je cijena.

Recimo FIS-ov svi hvale ali mu je cijena 315 KM/t bez prevoza na kucnu adresu i to akcija do kraja jula. Koja je varijanta za npr. Trgovir sa/bez prevoza?
Dzematlija

#872 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Dzematlija »

.
Magarece_godine

#873 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Raja kupuje neki iz Hadzica ??? Iskustva ?
kokolina

#874 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kokolina »

ima li ko iskustva sa PELET doo Nevesinje?
Regular1985

#875 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Regular1985 »

Pozdrav za PELET ekipu :)

Ove godine početkom aprila samo kupio Stilmetal kotao/peć na pelet. Ovlašteni serviser je peć pustio u pogon i par dana u aprilu dok je bilo hladno sam grijao kuću i sve je bilo ok...

U međuvremenu sam ja skoro pa sve to zaboravio, a bliži se polako period sezone grijanja...

Čitao sam dosta ovu i još tema na forumu vezano za grijanje na pelet i vidim da ima dosta ljudi koji djeluje da se vrlo razumiju - rovac12, Mahalac.... Sve što sam ja uspio naučiti jeste ono što sam pročitao na internetu, i ono što mi je ovlašteni serviser rekao. Volio bih ovdje zamoliti nekoga ko zna dosta o svemu što se tiče grijanja na pelet da se putem PP dogovorimo eventualno o savjetodavnom sastanku, :)

Volio bih putem termostata podesiti vrijeme grijanja, temperaturu, što mi neće biti problem, ali vidim da se dosta piše o modusu rada peći, gorioniku, snazi sagorjevanja, temperaturi vode, "error-ima" itd, i nisam siguran da bih to znao sve sam na prvu odraditi.
Post Reply