Istočno Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
CSKA

#851 Re: Istočno Sarajevo

Post by CSKA »

Black swan wrote:danas u luxoru lik čita avaz :mrgreen:

Ih to nije nista...Citao sam ja krajem devedesetih zurnal u troli...citam ja,cita pola trole :D

Sljedeca stanica Luxor...da vidimo i to cudo...do sada sam sjedio samo u Tomu,i u onim kaficima gored pored poste.TOM nekad bio pravo jeftin,kafica je ajde manje vise ostala ista,ali pizza,kolaci i ostale djakonije su bile dosta jeftine i kvalitetne.Sada pizza u TOM-u velika 12km,a placam u Strahinica Bana istu pizzu 750 din(oko 13km) u najfensi i najskupljem restoranu.
Creasy

#852 Re: Istočno Sarajevo

Post by Creasy »

radostan dan wrote:ima, to sam i ja skontao par puta navraćajući.
čitanje avaza u tom-ovom kafiću, ništa spektakularno.
jednom sam se zadesio u tušu, onaj kike okupio djecu, pjeva, proziva ih da pjevaju, sve bošnjačka imena kad se predstavljaju.

A meni je smijesno to uopste i pominjati. Svaki put, ali svaki, sretnem nekog iz grada u Tusu... Ljudi dolaze gdje im je blize, uvijek ima mjesta za parkiranje, cijene su OK, imas nekoliko finih prodavnica... Mislim da se malo ko obazire na Bosnjacka imena... pa nije '97. jbt
Creasy

#853 Re: Istočno Sarajevo

Post by Creasy »

CSKA wrote:

Ih to nije nista...Citao sam ja krajem devedesetih zurnal u troli...citam ja,cita pola trole :D

Sljedeca stanica Luxor...da vidimo i to cudo...do sada sam sjedio samo u Tomu,i u onim kaficima gored pored poste.TOM nekad bio pravo jeftin,kafica je ajde manje vise ostala ista,ali pizza,kolaci i ostale djakonije su bile dosta jeftine i kvalitetne.Sada pizza u TOM-u velika 12km,a placam u Strahinica Bana istu pizzu 750 din(oko 13km) u najfensi i najskupljem restoranu.

Jbt, gdje ti zivis? Cuj jos sjedi u Tomu? :lol:
Ja tamo nisam sjedio, ne pamtim. Imas more novih kafica... izgleda da ti nisi odavde. :D
Sto se pizze tice, Tom 0 bodova u odnosu na U2 na Dobrinji, cijena ista.
radostan dan

#854 Re: Istočno Sarajevo

Post by radostan dan »

MedenoSrce wrote:
radostan dan wrote: sve bošnjačka imena kad se predstavljaju.
:-)
ne znam čemu kolutanje?
tim primjerom htjedoh reći - znam da to smeta onom banovanom što bošnjaci idu tamo, vjerovatno i njegovim haverima po -čistoti- sa druge strane, ali tako je.

raja traže veselo, ko će slušat tuđu muku...
Last edited by radostan dan on 01/04/2013 21:42, edited 1 time in total.
CSKA

#855 Re: Istočno Sarajevo

Post by CSKA »

Creasy wrote:
CSKA wrote:

Jbt, gdje ti zivis? Cuj jos sjedi u Tomu? :lol:
Ja tamo nisam sjedio, ne pamtim. Imas more novih kafica... izgleda da ti nisi odavde. :D
Sto se pizze tice, Tom 0 bodova u odnosu na U2 na Dobrinji, cijena ista.
Navika jbg :D

Ma dobar je Tom ljeti.Ima onu basticu,pa sjednes na onu stranu sto gleda na pumpu,tus itd...pa malo uzivas u pogledu,zbog toga mi se svidja sjedeti tamo.

Na dobrinji treba jesti onu piletinu pored Merkatora,jeste da ima milion kalorija,ali je :thumbup:
MedenoSrce

#856 Re: Istočno Sarajevo

Post by MedenoSrce »

radostan dan wrote:
MedenoSrce wrote: :-)
ne znam čemu kolutanje?
tim primjerom htjedoh reći - znam da to smeta onom banovanom što bošjaci idu tamo, vjerovatno i njegovim haverima po -čistoti- sa druge strane, ali tako je.

raja traže veselo, ko će slušat tuđu muku...
reci ba fino muslimanska imena iako je i ovako ocigledno s kim razgovaram
radostan dan

#857 Re: Istočno Sarajevo

Post by radostan dan »

:shock: :-) :roll:
varijabilni

#858 Re: Istočno Sarajevo

Post by varijabilni »

Creasy wrote:
Mozda bi me iznenadilo prije 10 godina, a danas imas "Havaz" u svakom kaficu u IS...

Btw, ima jedan kafic u srcu Lukavice gdje je vise raje iz grada, nego domacih. Sjedio sam tu jednom, meni vala bezveze, ali eto njima se nesto svidio...
aroma bar?
uglavnomja

#859 Re: Istočno Sarajevo

Post by uglavnomja »

ljetos ja u yusk-u iza toma - kad radi momak i na plocici pise ime :shock: :skoljka:

de ljudi sta vam je :-)
ljudi idu gdje ima posla, provoda, bolje ponude, boljih cijena itd.
radostan dan

#860 Re: Istočno Sarajevo

Post by radostan dan »

o tome pričam...
Creasy

#861 Re: Istočno Sarajevo

Post by Creasy »

varijabilni wrote:
Creasy wrote:
Mozda bi me iznenadilo prije 10 godina, a danas imas "Havaz" u svakom kaficu u IS...

Btw, ima jedan kafic u srcu Lukavice gdje je vise raje iz grada, nego domacih. Sjedio sam tu jednom, meni vala bezveze, ali eto njima se nesto svidio...
aroma bar?
Upravo.
Znaci i ti tamo gostujes. :D
varijabilni

#862 Re: Istočno Sarajevo

Post by varijabilni »

Creasy wrote:
varijabilni wrote:
aroma bar?
Upravo.
Znaci i ti tamo gostujes. :D
ma ne, nego sam pretpostavio da bi im se tamo moglo svidjet. ipak ih najviše ima u xl-u i trapu. voli bošnjo ćirilicu. :wink:
radostan dan

#863 Re: Istočno Sarajevo

Post by radostan dan »

a jesu li to kafane ili kafići?
varijabilni

#864 Re: Istočno Sarajevo

Post by varijabilni »

radostan dan wrote:a jesu li to kafane ili kafići?
nešto ko noćni klubovi, sa dugačkim šankovima i iz više prostorija ali ruralnije orijentacije. narodna zikamu. rade samo petkom i subotom.
radostan dan

#865 Re: Istočno Sarajevo

Post by radostan dan »

ništa ono - etno folovi, crvena cigla, drvo i bunar na sred kafane, stara narodna... nego ono -rke koke -urbano-, fol narodno a nigdje harmonike?
varijabilni

#866 Re: Istočno Sarajevo

Post by varijabilni »

radostan dan wrote:ništa ono - etno folovi, crvena cigla, drvo i bunar na sred kafane, stara narodna... nego ono -rke koke -urbano-, fol narodno a nigdje harmonike?
u istočnom se gnušaju papanluka. :lol: šta će im bunar kad većina bunar ima pred kućom. :D po meni u istočnom kopiraju ono najgore od srbije. furke mladih su i dalje mafija, ceca, gudra, bmw, utoke, splavovi, lagodan život bez puno truda i rada začinjeno domaćim krkanlukom.
radostan dan

#867 Re: Istočno Sarajevo

Post by radostan dan »

a to im papanski, cune, toma, violina, etno stil, fićevi, ona grnčarija i tanjiri? e jbg, a ja to obožavam.
varijabilni

#868 Re: Istočno Sarajevo

Post by varijabilni »

radostan dan wrote:a to im papanski, cune, toma, violina, etno stil, fićevi, ona grnčarija i tanjiri? e jbg, a ja to obožavam.
to je starogradski a istočno je hibrid grada. periferija i predgrađe a ti znaš šta se sluša u našim predgrađima i kakve su tu furke.
radostan dan

#869 Re: Istočno Sarajevo

Post by radostan dan »

da, u pravu si, samo što ja više ne vidim granicu koja djeli predgrađe od grada. ne u i sa ili sa, nego uopšte.

čudi me da neko ne napravi takvu kafanu-restoran.
varijabilni

#870 Re: Istočno Sarajevo

Post by varijabilni »

radostan dan wrote:da, u pravu si, samo što ja više ne vidim granicu koja djeli predgrađe od grada. ne u i sa ili sa, nego uopšte.

ma dobro ali ipak ćeš prije naći pankera na vračaru nego u begaljici. :) restorani nisu nešto popularni u zadnje vrijeme. u istočnom je ribnjak u topliku stvarno ekstra ali ni oni nemaju muziku uživo, bar koliko ja znam. za druge restorane ne znam.
Localac

#871 Re: Istočno Sarajevo

Post by Localac »

Pored tog jednog sto si vidio ima jos jedan Avaz. :) I sve ostale "srpske novine" 8)
uglavnomja

#872 Re: Istočno Sarajevo

Post by uglavnomja »

varijabilni wrote:
radostan dan wrote:ništa ono - etno folovi, crvena cigla, drvo i bunar na sred kafane, stara narodna... nego ono -rke koke -urbano-, fol narodno a nigdje harmonike?
u istočnom se gnušaju papanluka. :lol: šta će im bunar kad većina bunar ima pred kućom. :D po meni u istočnom kopiraju ono najgore od srbije. furke mladih su i dalje mafija, ceca, gudra, bmw, utoke, splavovi, lagodan život bez puno truda i rada začinjeno domaćim krkanlukom.
đe su splavovi :D

ps. za nekih 4-5 dana koliko smo bili u bg prije par godina nigdje nismu culi kukulekanje i slicno turbo smece, pogotovo na splavovima. ili smo bili na pogresnim splavovima :shock:

mada raja u bg kaze da se to tamo ne slusa po gradskim kafanama.

a, i skadralija, kao nekad :)
varijabilni

#873 Re: Istočno Sarajevo

Post by varijabilni »

uglavnomja wrote:
đe su splavovi :D

ps. za nekih 4-5 dana koliko smo bili u bg prije par godina nigdje nismu culi kukulekanje i slicno turbo smece, pogotovo na splavovima. ili smo bili na pogresnim splavovima :shock:

mada raja u bg kaze da se to tamo ne slusa po gradskim kafanama.

a, i skadralija, kao nekad :)
na željeznici. :D beograd se izvlači polako ali je svoje smeće prebacio preko drine. beograd je još uvijek meraklijski, gurmanski, rafiniran, kultivisan, artikulisan... sve ono što istočno nije.
Bodkin

#874 Re: Istočno Sarajevo

Post by Bodkin »

varijabilni wrote:
radostan dan wrote:da, u pravu si, samo što ja više ne vidim granicu koja djeli predgrađe od grada. ne u i sa ili sa, nego uopšte.

ma dobro ali ipak ćeš prije naći pankera na vračaru nego u begaljici. :) restorani nisu nešto popularni u zadnje vrijeme. u istočnom je ribnjak u topliku stvarno ekstra ali ni oni nemaju muziku uživo, bar koliko ja znam. za druge restorane ne znam.
toplik je beton. volim otici tamo na klopu. ono sto ne volim je da vidim papke koji se danas nazivaju politicarima sto dolaze sa 5 tjelohranitelja. vazni oni sta li...jebo im ja sve, bolje onoj nicki minaj stoji kako se oblaci nego njima odijelo.

al je sminka kad vidis papeta :D
Jedinstvo_Manchester

#875 Re: Istočno Sarajevo

Post by Jedinstvo_Manchester »

iz zadnje klupe wrote:Posto mi je to struka zato me interesuje ekonomija...

Znam Da famos nesto radi i proizvodi motore koje izvozi u Njemacku, i Energoinvest u Lukavici, ali uzimajuci u obzir da su iselili kompletnu sarajevsku industriju u kojoj je radilo 40.000 ljudi, IS imalo je ( mozda jos uvijek ima) potencijal da bude ako ne vodece, onda jedan od vodecih industrijskih centara BIH ( prvo :-) , zatim bez zezancije :dance: )

Sta je sa ogromnim iseljenim kompleksom Energoinesta sa Stupa, ilidzanskim i vogoscanskim fabrikama, negdje sam procitao podatak da je vrijednost iseljenih fabrika preko milijardu maraka, koliko ljudi realno radi zaradjuje platu od ovih fabrika, 500, 1000 ili preko 2000, pretpostavljam da je veliki problem stručnog kadra jer ono najkvalitetnije je vjerovatno se uhljebilo u Beogradu i po svijetu

Druga stvar, koliko je realno Univezitet Istocno Sarajevo kvalitetno, recimo u bosanskim okvirima, znam da vjerovatno nije blizu Ni sarajevskom ni Banjaluckom, pretpostavljam da je negdje na nivou Dzemala Bijedica u Mostaru.
industrija uglavnom privatizovana i rasprodana, znam da je vogošćanski pretis prije možda 7-8 godina kupio neke prese koje su bile izvučene u Mokro. Famos zastarjela tehnologija nedostatak kadra, nezainteresovanost vlasti da nađe ozbiljne kupce doveli do propasti preduzeća, energoinvest takođe.
Jedino je Orao imao šansu i još solidno radi u Bjeljini, samo ga je nato sjebao jer su radili remonte avio motora za Saddama i Gadafija i uzimali njihove pare i poslove njihovih kompanija.
Što se tiče univerziteta zavisi kako koji fakultet, npr. muzička akademija možda najbolja u BiH, Medicina jako solidna sa dobrim nastavnim kadrom, elektrotehnika takođe, na ekonomiji predaje zamjenik guvernera CB BiH, pravo ima solidne profesore, ima dosta gostujućih profesora iz Bg, dosta je profesora koji su prije rata predavali na Sarajevskom univerzitetu tako da nije loše, samo nema Građevinskog i Arhitekture.
Post Reply