iz zadnje klupe wrote:Posto mi je to struka zato me interesuje ekonomija...
Znam Da famos nesto radi i proizvodi motore koje izvozi u Njemacku, i Energoinvest u Lukavici, ali uzimajuci u obzir da su iselili kompletnu sarajevsku industriju u kojoj je radilo 40.000 ljudi, IS imalo je ( mozda jos uvijek ima) potencijal da bude ako ne vodece, onda jedan od vodecih industrijskih centara BIH ( prvo

, zatim bez zezancije

)
Sta je sa ogromnim iseljenim kompleksom Energoinesta sa Stupa, ilidzanskim i vogoscanskim fabrikama, negdje sam procitao podatak da je vrijednost iseljenih fabrika preko milijardu maraka, koliko ljudi realno radi zaradjuje platu od ovih fabrika, 500, 1000 ili preko 2000, pretpostavljam da je veliki problem stručnog kadra jer ono najkvalitetnije je vjerovatno se uhljebilo u Beogradu i po svijetu
Druga stvar, koliko je realno Univezitet Istocno Sarajevo kvalitetno, recimo u bosanskim okvirima, znam da vjerovatno nije blizu Ni sarajevskom ni Banjaluckom, pretpostavljam da je negdje na nivou Dzemala Bijedica u Mostaru.
industrija uglavnom privatizovana i rasprodana, znam da je vogošćanski pretis prije možda 7-8 godina kupio neke prese koje su bile izvučene u Mokro. Famos zastarjela tehnologija nedostatak kadra, nezainteresovanost vlasti da nađe ozbiljne kupce doveli do propasti preduzeća, energoinvest takođe.
Jedino je Orao imao šansu i još solidno radi u Bjeljini, samo ga je nato sjebao jer su radili remonte avio motora za Saddama i Gadafija i uzimali njihove pare i poslove njihovih kompanija.
Što se tiče univerziteta zavisi kako koji fakultet, npr. muzička akademija možda najbolja u BiH, Medicina jako solidna sa dobrim nastavnim kadrom, elektrotehnika takođe, na ekonomiji predaje zamjenik guvernera CB BiH, pravo ima solidne profesore, ima dosta gostujućih profesora iz Bg, dosta je profesora koji su prije rata predavali na Sarajevskom univerzitetu tako da nije loše, samo nema Građevinskog i Arhitekture.