tek sam se prijavila i pročitala skoro sve postove jer trenutno razmišljam o selidbi. Posebno hvala Operateru zbog svih korisnih informacija koje je iznio.
Sada moja dilema (ako može mišljenje Operatera):
Suprug i ja smo u ranim tridesetima, imamo 3 djece -11, 7 i 5 god. Oboje radimo, poslovi su nam u priliku dobri (ono za bh uvjete 'dobri') plaće (za bh uvjete) solidne, s tim da naravno sastaviš kraj s krajem i to je to. E sad, razmišljamo o budućnosti - ako se hoćemo osamostalit i počet gradnju eventualno kuće treba ti velik kredit i onda spajaš jedva kraj s krajem sljedećih 10 godina s tim da treba i djecu školat i sve ostalo. Mislim općenito trenutno ne živimo loše a tu su nam i oboji roditelji koji pomažu, ne toliko financijski koliko prisustvom - baka dočeka malce kad dođu iz škole i sl
Ali, naravno ali, situacija u BiH nije baš obećavajuća a nikakvih prilika nemaš za djecu tu i ako sutra završe fakultet, pa nas kopka ideja da isprobamo mogućnosti u nekoj razvijenoj zemlji. Kako sam ja od svoje 11. do 14.godine živjela u Njemačkoj jezik sam perfektno savladala i danas ga znam jer ga svakodnevno koristim na svom poslu. Imam završen fakultet i 7 godina radnog iskustva. Uz to dobro znam i engleski. Muž ima završenu srednju školu. Najstarije dijete je ono po propisu Sheldon, za fizičke aktivnosti nikakav a za umne extra. Ovdje mu nemamo šta ponuditi - sutra će završiti gimnaziju a vjerojatno i fax ali pitanje je za posao je nismo baš neki štelići, a sve mi više ide na živce ovaj naš bh mentalitet i kao što je Operator naveo birokracija i sve druge gluposti od političkih do ostalih, da sad ne nabrajam.
Kad čitam o plaćama i životu u Austriji povuče me želja za nekim uređenim životom gdje bi čovjek puno kvalitetnije i ispunjenije živio nego ovdje. Vidim da ima dosta ponuda za posao koji bi mi odgovarao gdje bi se mogla iskombinirati ova 3 jezika koje znam i sličan posao koji sam radila. Nisam još slala nikakve prijave, još sam u fazi razmatranja. Pitam se isplati li se ostaviti ovo što imam i mijenjati kompletan svoj svijet zbog nekakvih par stotina eura više (je li to par stotina?) a opet mrzim prihvaćanje stvari onakvih kakve jesu i ovog korumpiranog mentaliteta i ako ne napravim promjenu sad neću nikad. Koliki su troškovi za djecu - školovanje, vrtići i sutra eventualno fakultet u At? Unaprijed zahvaljujem na odgovorima.