Banksy wrote:Corto Maltese wrote:
Da vidimo o čemu se ovdje radi.
O izvrsnom primjeru koji priča kako povratnici mogu sami sebi organizirati život, kako nije neophodno čekati da država nešto uradi za tebe kad mnogo toga možeš uraditi i sam, kako je održivi povratak moguć ako imaš jaku želju i volju, ako se udružiš s prijateljima, ako ste složni, ako postoji plan i koncept djelovanja.
Ovo je zaista izvrsna priča i ja im od srca čestitam.
Podrazumijeva se da im čestitam i ja. Ovo je sjajna povratnička priča, i pokazuje način na koji se to radi. Do sada jedini uspješan način, način koji je rahmetli Bracika gurao još od 96-te. Dakle ljudi koji se vrate, ili namjeravaju da se vrate, sami kroje svoju sudbinu, koristeći raspoloživa sredstva preko nadležnih ministarstava i međunarodnih grantova. Kako se u tu priču uklapa organizacija Prvi Mart, osnovana od ljudi koji nisu više, ili koji nikada nisu ni bili, izbjeglice? Po meni, uklapa se k'o Merhunisa Komarica.
Banksy wrote:Izvrsno je i što je Inicijativa Prvi mart ovo postavila na svoju stranicu jer ovakve priče treba da se čuju, pogotovo u namjerno kreiranoj atmosferi da i kad ima ovakvih pozitivnih pomaka i primjera koje treba potencirati, politika i mediji čine sve da se za njih nikad ne sazna. Čestitke na objavljivanju priče.
Čestitke na objavi priče!? Pretpostavljam da su trebala velika jaja da se objavi priča o tajnom udruženju koje je javno, zvanično registrovano i uspješno djeluje već dvije godine?
I dalje pitam, koju korist povratnici imaju od "Prvog Marta"? U čemu je to Prvi Mart bolji od Merhunise Komarice? Koje su prednosti udruživanja u "Prvi Mart" u odnosu na, recimo koaliciju "Recom"?
Kažu nam oni sami:
http://www.prvimart.ba/misija
Misija: "Osiguranje ostvarivanja prava glasa u prijeratnim mjestima prebivališta svim povratnicima, internoraseljenim licima i izbjeglicama, kroz potpunu primjenu izbornih pravila i dostupnost izbornog procesa svim građanima Bosne i Hercegovine u zemlji i inostranstvu;"
I tako dalje. U prvih osam tačaka izjave o misiji, nema povratka, postoji samo borba za glasove. I onda u devetoj tačci:
"Sa konačnim ciljem osvajanja dovoljnog broja zastupničkih mjesta u zakonodavnim tijelima na općim izborima 2014. godine na entitetskom i državnom nivou koji će ... osigurati održiv povratak u Republiku Srpsku"
Dakle, može povratak ali tek kada se osvoji vlast, promijeni ustav i šta sve ne. Koliko se meni čini to je u potpunoj kontri sa idejom udruženja "
Povratak, posao i opstanak u modričkoj regiji", čiji članovi ne čekaju da im povratak ostvari dijasporsko glasačkog tjelo, već njihovo povratničko djelo. Stoga me i čudi da su aktivisti Prvog Marta takav šamar samima sebi objavili na svojoj zvaničnoj stranici.