Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post Reply
ponos

#851 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by ponos »

Njemci su izbacili fašistički simbol tj. svastiku a ostavili svoju povijesnu zastavu i grb , dok je kod Hrvata u pitanju stari povijesni grb koji nije nastao 41g.nego puno prije tako da ti je usporedba potpuno neuka,da ne upotrijebim primjereniji izraz za tvoje bisere![/quote]

Naravno da nije nastao 41 god. a da li je istina da je pod tim starim i povijesnim grbom ubijeno masa nedužnih ljudi, da se pod tim povijesnim i starim grbom ratovalo čak do Rusije na strani fašizma, da li je istina da su hrvati antifašisti se odrekli tog grba od 41 do 90 god? Da li su to sve moji "biseri" ili povijesne konstatacije?
Cloud-Xz

#852 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by Cloud-Xz »

Liska wrote:Prije nego odgovorim cloudu xz, komentar o Marinku Pejiću. Ne znam čemu služi napominjanje odakle je rodom??? Meni je važno kako Marinko ni jedne sekunde nije proveo u HVO-u a predsjednik je udruge koja se bori za prava boraca. Malo nelogično, da ne kažem neku goru riječ. Čovjek nije proveo sekunde u ratu a i u biografiji mu piše kako je 1992-1996 proveo u Zagrebu. Zato me i ne čude njegovi komentari jer da je bio u ratu znao bi kako ono nije grb neke nepostojeće Herceg-Bosne nego grb hrvatskog naroda u BiH. Prema tome, Marinko je nebitan u odlučivanju što će biti na spomeniku poginulim pripadnicima HVO-a jer prvo nije bio član HVO-a a drugo, to pravo pripada preživjelim pripadnicima HVO-a i obiteljima poginulih. Siguran sam kako među njima nema onih kojima smeta ono što smeta Marinku, jer oni su se borili pod tim simbolom. Inače mi je nejasno ovo nastojanje da se HVO Sarajevo prikaže kako neki HVO koji nema veze sa ostatkom. Ima, jer imali su iste simbole, imali su iste vrhovne zapovjednike, primali su iste zapovijedi. iste plaće kao i drugi u HVO-u pa se nešto ne sjećam da je Marinko tijekom rata ijednom rekao kako HVO u Sarajevu nema veze sa ostatkom HVO-a. Pardon, on to i nije mogao reći jer nije bio tu.
Cloud, što se tiče te akcije, koliko se ja sjećam došlo je do djelovanja topništva V brigade po HVO-u, koji je išao kao drugi ešalon u akciji. Mislim da je od djelovanja poginuo jedan momak iz Gnojnica. Dakle, nemoguće je da netko preko radio veze daje koordinate. Onaj koji navodi granate ne radi na taj način a granate ne navode ljudi koji se nalaze na liniji, nego topnički izviđači. U prevodu, teško da se desilo kako se neko ubacio u vezu pa navodio pogrešne koordinate. Jer da se to desilo, priča bi glasila, ubacio sam se u njihovu vezu i pogrešno im navodio granate a ne koordinate. Radi se o dvije različite stvari a sve to govori kako je priča izmišljena od nekoga tko nema pojma kako se odvijaju stvari na terenu tijekom bitke. Radilo se o tome kako su Slavonci bili prvi put na ovome terenu a bukvalno su došli na njega dan prije. Nisu imali vremena upucati ciljeve i s toga je logično što se dogodilo ono što se dogodilo.
Za komentar vezano za spomenik :thumbup: još jednom hvala prijatelju na opširnom odgovoru ;-)
kv99

#853 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by kv99 »

Liska wrote: ....Netko je spomenuo Vinkovčane. Radilo se o jednoj bojni V gardijske brigade HV-a....što se tiče te akcije, koliko se ja sjećam došlo je do djelovanja topništva V brigade ....
Samo da se sumira sve ovo jer su neki koji su tvrdili da su bili tvoji saborci tada u Mostaru tvrdili da nije bilo hv pa znaci da je barem tu bio najmanje jedan bataljon iz gardijske brigade hv sa pratecom artiljerijom, da ili ne ?
zović

#854 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by zović »

ponos wrote:Njemci su izbacili fašistički simbol tj. svastiku a ostavili svoju povijesnu zastavu i grb , dok je kod Hrvata u pitanju stari povijesni grb koji nije nastao 41g.nego puno prije tako da ti je usporedba potpuno neuka,da ne upotrijebim primjereniji izraz za tvoje bisere!
Naravno da nije nastao 41 god. a da li je istina da je pod tim starim i povijesnim grbom ubijeno masa nedužnih ljudi, da se pod tim povijesnim i starim grbom ratovalo čak do Rusije na strani fašizma, da li je istina da su hrvati antifašisti se odrekli tog grba od 41 do 90 god? Da li su to sve moji "biseri" ili povijesne konstatacije?[/quote]

Hrvatski grb je sa ideološkim dodatcima postojao i u grbu SRH,a otvori si novu temu pa tamo indoktriniši koliko želiš!
Cloud-Xz

#855 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by Cloud-Xz »

zović wrote:
ponos wrote:Njemci su izbacili fašistički simbol tj. svastiku a ostavili svoju povijesnu zastavu i grb , dok je kod Hrvata u pitanju stari povijesni grb koji nije nastao 41g.nego puno prije tako da ti je usporedba potpuno neuka,da ne upotrijebim primjereniji izraz za tvoje bisere!
Naravno da nije nastao 41 god. a da li je istina da je pod tim starim i povijesnim grbom ubijeno masa nedužnih ljudi, da se pod tim povijesnim i starim grbom ratovalo čak do Rusije na strani fašizma, da li je istina da su hrvati antifašisti se odrekli tog grba od 41 do 90 god? Da li su to sve moji "biseri" ili povijesne konstatacije?
Hrvatski grb je sa ideološkim dodatcima postojao i u grbu SRH,a otvori si novu temu pa tamo indoktriniši koliko želiš![/quote]
Jel taj balavac ovo zaboravlja,doduše premlad je da zna ista,..ili ima amneziju handzar divizija :bih: Image više su jada napravili pod odorom NDH-a nego ijedan ustaša
kv99

#856 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by kv99 »

Cloud-Xz wrote:
zović wrote:

Hrvatski grb je sa ideološkim dodatcima postojao i u grbu SRH,a otvori si novu temu pa tamo indoktriniši koliko želiš!
Jel taj balavac ovo zaboravlja,doduše premlad je da zna ista,..ili ima amneziju handzar divizija :bih: Image više su jada napravili pod odorom NDH-a nego ijedan ustaša
A to je velikanu hrvatskog naroda Anti toliko smetalo da ih je proglasio "hrvatskim cvijecem ". Cudi me da je imao za to vremena pored Jasenovca ili da i to nisu zli i krvolocni muslimani organizovali ;-) Vidim da je sada u modi po onim forumima koje mile placa da rat u Rvackoj 1990-91 svaljuju na Bosnjake , kao " bilo ih je vise u JNA i isli su radije nego oni iz Srbije " pa nije cudno da se pocinje da svaljuje krivica na Bosnjake i za zlocine NDH. Treba se miletu uvuci sto dublje :)
nemoguce vruce

#857 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by nemoguce vruce »

kv99 wrote:
Cloud-Xz wrote:
zović wrote:

A to je velikanu hrvatskog naroda Anti toliko smetalo da ih je proglasio "hrvatskim cvijecem ". Cudi me da je imao za to vremena pored Jasenovca ili da i to nisu zli i krvolocni muslimani organizovali ;-) Vidim da je sada u modi po onim forumima koje mile placa da rat u Rvackoj 1990-91 svaljuju na Bosnjake , kao " bilo ih je vise u JNA i isli su radije nego oni iz Srbije " pa nije cudno da se pocinje da svaljuje krivica na Bosnjake i za zlocine NDH. Treba se miletu uvuci sto dublje :)
evo malo vazelina da ne muce ni mile ni ovi havajci :mrgreen:
Cloud-Xz

#858 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by Cloud-Xz »

kv99 wrote:
Cloud-Xz wrote:
zović wrote:

Ok oprosti nije bilo handzar divizije niti bosnjaka u odoroma vojske NDH..., ja sam se prešo vjerovatno...to su vjerovatno neki drugi,.. opet ja pobjegoh sa teme,bem ti ,ljut sam na sebe :D
ponos

#859 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by ponos »

Eto vidite kad istina zaboli kako ovaj gore škutor Cloud-Xz reagira. iako tvrdi da s "balavcem" neće ulaziti u polemike, na vašu žalost propala je i NDH i HR HB, ova zloglasna HR HB koja je trajala kraće od NDH imala je sve iste okvire i programe, progon nehrvatskog stanovništva,hapšenje staraca, žena i djece, ubijanje nedužnih civila, veliki broj vaših hrabrih bojovnika je nosio ustaško "U" na kapama, pljačka, paljevina,rušenje svega što nije hrvatsko,pjevale su se ustaške pjesme iz prošlog rata, jednom rječju povampireni fašizam, najokorlije ustaše i fašisti za vrijeme NDH nisu bili ni dalmatinci, ni slavonci ni zagrebčani, već ovi odavde iz druge države, iz zapadne hercegovine, dakle škutori. Ali eto iako su veliki vjernici ni gospa im nije pomogla da od dva pokušaja bar jednom dobiju rat, uvijek se nalaze na strani poraženih, dakle očito ne shvataju da sile zla nisu dovoljne da se pobjedi ...
CikaBaja

#860 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by CikaBaja »

ovo je grb SOCIJALISTIČKE REPUBLIKE HRVATSKE. znaš to je ono što je bilo od 45. do 90.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... ia_coa.png
Last edited by CikaBaja on 31/05/2012 10:26, edited 1 time in total.
CikaBaja

#861 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by CikaBaja »

kv99 wrote:
Cloud-Xz wrote:
zović wrote:

najbliže ustašama u prošlom ratu bio je ovaj čovjek, general ABIH i član glavnog stožera ABIH.

Image

a što mu je ono na ramenu? opa, opet ta fašistička šahovnica! :run:
kv99

#862 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by kv99 »

CikaBaja wrote:
kv99 wrote:
Cloud-Xz wrote: Jel taj balavac ovo zaboravlja,doduše premlad je da zna ista,..ili ima amneziju handzar divizija :bih: Image više su jada napravili pod odorom NDH-a nego ijedan ustaša
najbliže ustašama u prošlom ratu bio je ovaj čovjek, general ABIH i član glavnog stožera ABIH.

Image

a što mu je ono na ramenu? opa, opet ta fašistička šahovnica! :run:
I sta je pisac htjeo sa time da kaze ? Sta to dokazuje to sto mu je na ramenu ? Da Ante, poglavnik svih Rvata nije zvao hrvatskim cvijecem pripadnike Handzar divizije ? Da su oni bili inicijatori , planeri i stajali iza Jasenovca i svih onih drugih zlocina u ime NDH pa time bili gori od ustasa ? Da su Bosnjaci izvrsili agresiju u Hrvatskoj a ne braca po krstu Srbi ? Sta to pokazuje to sto ima na ramenu pa si sa time komentarisao moj post ?
adnandus

#863 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by adnandus »

Liska wrote:Prije nego odgovorim cloudu xz, komentar o Marinku Pejiću. Ne znam čemu služi napominjanje odakle je rodom??? Meni je važno kako Marinko ni jedne sekunde nije proveo u HVO-u a predsjednik je udruge koja se bori za prava boraca. Malo nelogično, da ne kažem neku goru riječ. Čovjek nije proveo sekunde u ratu a i u biografiji mu piše kako je 1992-1996 proveo u Zagrebu. Zato me i ne čude njegovi komentari jer da je bio u ratu znao bi kako ono nije grb neke nepostojeće Herceg-Bosne nego grb hrvatskog naroda u BiH. Prema tome, Marinko je nebitan u odlučivanju što će biti na spomeniku poginulim pripadnicima HVO-a jer prvo nije bio član HVO-a a drugo, to pravo pripada preživjelim pripadnicima HVO-a i obiteljima poginulih. Siguran sam kako među njima nema onih kojima smeta ono što smeta Marinku, jer oni su se borili pod tim simbolom. Inače mi je nejasno ovo nastojanje da se HVO Sarajevo prikaže kako neki HVO koji nema veze sa ostatkom. Ima, jer imali su iste simbole, imali su iste vrhovne zapovjednike, primali su iste zapovijedi. iste plaće kao i drugi u HVO-u pa se nešto ne sjećam da je Marinko tijekom rata ijednom rekao kako HVO u Sarajevu nema veze sa ostatkom HVO-a. Pardon, on to i nije mogao reći jer nije bio tu.

Tu demagogiju vjerovatno si razvio sa mentorom Šagoljem
a očigledno neznaš ni razliku šahovnica kao jedan vrsni pozvalac to me baš čudi, jer vidiš čovjek nije protiv šahovnice nego grba nepostojeće i nepriznate tvorevine HB. koju on i mnogi drugi poput njega ne priznaju

"Formiranje Hrvatskog vijeća obrane grada Sarajeva, kao političko-vojnog reprezenta hrvatskog naroda u Sarajevu, inicirali su članovi Hrvatskog gospodarskog društva Bosne i Hercegovine, udruge osnovane poradi zaštite gospodarskih interesa hrvatskih tvrtki u BiH. Osnivačka skupština održana je 29. svibnja 1992. godine na Stupu, a predsjedao je gospodin Vladimir Mađura, predsjednik Hrvatskog gospodarskog društva BiH. Tijekom sjednice jednoglasno je izabrano Vijeće HVO-a Sarajevo u sljedećem sastavu:
predsjednik: Marinko Pejić
dopredsjednici: Jerko Bošnjak, Miroslav Mađura, Jozo Planinić i Vjekoslav Sučić
tajnik: Benjamin Govorušić
članovi: Vladimir Mađura, Božidar Arkus, Bruno Grubešić, Srećko Nuić, Tomo Barić, Danko Uspor, Branimir Huterer, Ante Jerković i Zvonimir Jan
U rad Vijeća su se nakon nekoliko dana uključili stručnjaci iz raznih oblasti znanstvenog i javnog života: Pero Franjić, Mijo Milas, Miroslav Kakarigi, Konstantin Barić, Ivan Borić, Jozo Leutar, Ivan Ilić, Jure Ilić, Mate Erkapić, Ante Markotić, Stijepo Andrijić, Franjo Posavec, Žarko Primorac i Berislav Topić
"

Tako da je Marinko više nego bitan u odlučivanju šta će biti na spomeniku za razliku od jednog ili više forumaša sljedbenika politikanstva Bobana i kompanije.
Cloud-Xz

#864 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by Cloud-Xz »

Evo moj Liska vidiš... to je ograničeno ko balkon,primjetio sam da dobar dio njih ima problema sa drugačijim mišljenjem,i sa drugčijom istinom dobijem dojam da bi te najrađe rastrgali :D čim,ne misliš kao i oni, odmah si bobanovac,ustaša genocidaš, komedija od njih :-) :lol:
FrankSlade

#865 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by FrankSlade »

^^Opet, jesi li napisao jedan post na ovoj temi da ima veze sa temom?
CikaBaja

#866 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by CikaBaja »

kv99 wrote: Sta to pokazuje to sto ima na ramenu pa si sa time komentarisao moj post ?
dokazuje da je alija promovirao baš one hrvate koji su se najviše pozivali na tog poglavnika pavelića na ndh na krvoločne ustaše i koji su često nosili slovo u. što vam smeta u i ustaše ako aliji nije smetalo?
CikaBaja

#867 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by CikaBaja »

ponos wrote:Kriminalne radnje za vrijeme zloglasne HR HB, POSEBNO OBRATITI PAŽNJU NA ZBORNO PODRUČJE MOSTAR:

http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJA ... 3.g/10.pdf

:shock: :shock: :shock: jooooooooooj bona šta je ovo?!?! kriminal u hercegovini?!! neviđeno, čovječe. dotad nikad kriminala nije bilo u bih i u jugi. u svim zemljama okolo svugdje stopa kriminala 0 %, nigdje nema pljački, ubojstava, krađa. samo u hercegovini zloglasnoj. strašno. :run:
kv99

#868 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by kv99 »

CikaBaja wrote:
kv99 wrote: Sta to pokazuje to sto ima na ramenu pa si sa time komentarisao moj post ?
dokazuje da je alija promovirao baš one hrvate koji su se najviše pozivali na tog poglavnika pavelića na ndh na krvoločne ustaše i koji su često nosili slovo u. što vam smeta u i ustaše ako aliji nije smetalo?
Promovirao ga je jer su ostali hrvati kopirali drazu i ostalu cetnicku politiku i propagandu. Ako je Blaz bio predstavnik onih hrvata koji su se pozivali na poglavnika pavelica Franjo je bio predstavnik onih hrvata koji su se pozivali na poglavnika Slobodana. Kada vidis kakav je izbor bio onda nije cudno kako je izabirao.
Liska

#869 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by Liska »

kv99
Sagolj je lazov kao i svi ostali koji su izvjestavali i ratu. Sjecas se Sefke Hodzica i njegovih izvjesca? Marinko Pejic ima dvije biografije. U jednoj sluzbenoj od 1992-1996 je bio u Zagrebu, dakle na Franjinom kazanu. Ne sjecam se kako se nesto bunio dok je radio i skolovao se u vrijeme dok je Hvo Sarajevo ratovao. Mogu sami zakljuciti kako je imao dobru politicku zaledjinu jer mi ostali u HVO .se nismo mogli skolovati. ZNA SE tko je mogao. Drugi Marinko je bio u HVO i otisao je iz njega i Sarajeva krajem kolovoza 1992. godine. Od tada im se biografije podudarajgu. Prekratak je to staz da bi njegov glas bio jaci od onih koji nisu imali vezu za bijeg. Postoji i naziv za takve i nazivaju se dezerteri. Da je HVO Sarajevo bio nesto drugo omao bi druge simbole. Dalje, ima li ista prirodnije nego na spomenik staviti zastavu pod kojom su ginuli? Marinku je svejedno jer ionako nije bio tu u najtezem periodu ali obiteljima nije svejedno. Sto se tice zastave i grba, mozes misliti sto hoces ali to je zastava i grb Hrvata iz BiH i to ce ostatu jos dugo vremena. Ne moze nitko nikome odredjivati zastavu i njen izgled.
kv99

#870 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by kv99 »

Liska wrote:kv99
Sagolj je lazov kao i svi ostali koji su izvjestavali i ratu. Sjecas se Sefke Hodzica i njegovih izvjesca? Marinko Pejic ima dvije biografije. U jednoj sluzbenoj od 1992-1996 je bio u Zagrebu, dakle na Franjinom kazanu. Ne sjecam se kako se nesto bunio dok je radio i skolovao se u vrijeme dok je Hvo Sarajevo ratovao. Mogu sami zakljuciti kako je imao dobru politicku zaledjinu jer mi ostali u HVO .se nismo mogli skolovati. ZNA SE tko je mogao. Drugi Marinko je bio u HVO i otisao je iz njega i Sarajeva krajem kolovoza 1992. godine. Od tada im se biografije podudarajgu. Prekratak je to staz da bi njegov glas bio jaci od onih koji nisu imali vezu za bijeg. Postoji i naziv za takve i nazivaju se dezerteri. Da je HVO Sarajevo bio nesto drugo omao bi druge simbole. Dalje, ima li ista prirodnije nego na spomenik staviti zastavu pod kojom su ginuli? Marinku je svejedno jer ionako nije bio tu u najtezem periodu ali obiteljima nije svejedno. Sto se tice zastave i grba, mozes misliti sto hoces ali to je zastava i grb Hrvata iz BiH i to ce ostatu jos dugo vremena. Ne moze nitko nikome odredjivati zastavu i njen izgled.
Ne razumijem , odgovaras meni na nesto u sto nisam uopste bio ukljucen a ne zelis da odogovoris kada te pitam ?
Ja nisam nigdje spoemnuo ni spomenik ili Marinka, sahovnicu ili bilo sta drugo. Ja sam se samo osvrnuo na tvrdnju da je bosnjaci pripdnici hadzar divizije bili kao okrutniji od ustasa pa ispada da su bas oni organizovali Jasenovac i sve one druge zlocine u ime NDH. Podsjetilo me na novu istoriju po kojoj se svi zlocini na strani Srba-Hrvata svaljuju na Bosnjake : Bosnjaci krivi za zlocine ustasa u 2 SR a i za zlocine JNA po Hrvatskoj.

Tebe sam pitao a vidim da nisi odgovorio o hv jer ako si mogao da primjetis clanovi foruma koji su za sebe tvrdili da su bili pripadnici tzv hvo-a u Mostaru su negirali da je bila hv tu a ti si naveo da je barem u toj jednoj lokaciji bio bataljon iz gardijske brigade HV sa pratecom artiljerijom. Zato da ne bi ubuduce raspravljali o tome : da li su bili tu pripadnici hv ili nisu ?
ponos

#871 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by ponos »

CikaBaja wrote:
Da se Alija pitao a na sreću nije nego bošnjački narod u hercegovini vi bi sad imali HR HB i granica bi bila na Bradini. Prodao je hercegovinu preko I.Hadžiosmanovića nekoliko puta, dao vam bio sve u ruke, ako neko treba da ga žali onda su to hrvati, ja ga lično ni po čemu dobrom ne pamtim bar što se tiče ovih prostora ...
Liska

#872 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by Liska »

Kv99

Ispričavam se, mea culpa. Pisao sam sa mobilnog i nisam baš najvičniji kuckanju na toj tastaturi. Što se tiče odgovora, ne znam je li potreban, već sam napisao i imaš odgovor. Nismo na sudu da bih nekome odgovarao sa da ili ne. Meni to nije sporno jer ako nije bio problem imati jednu bojnu IV gardijske pri oslobođenju Bune u ljeto 1992, zašto je problem jedna bojna V gardijske? Nije problem imati nekoliko gardijskih brigada u Posavini ali je problem imati jednu bojnu u kod Mostara??? Ne možeš sa nekime biti malo saveznik pa malo ne biti. Armija i HVO sa HV su u četiri godine rata bili tri godine saveznici. Nisi saveznik sa neprijateljem a pogotovo sa neprijateljem ne ideš u oslobađanje svoje zemlje. Meni je iskreno žao zbog svakog zločina koji je počinio pripadnik HVO-a i da sam se ja nešto pitao, takve počinitelje bih rješavao po kratkom postupku. Ali isto tako, što bi bilo sa Hrvatima u BiH bez HV i HVO-a??? Ili što bi bilo sa Hrvatima u BiH da je Hrvatska izgubila rat? Nestali bi sa lica zemlje a čitajući poneke komentatore ovdje vidim da im ne bi bilo žao. I ne ljutim se, barem su iskreni. Nitko mi ne može reći da voli više Hrvate od mene, tako bih i ja zvučao licemjerno kad bih napisao da volim Bošnjake više od Hrvata. Svatko je vodio računa o sebi i kako najbezbolnije proći kroz rat. Alija Izetbegović nas sigurno ne bi spasio, nije puno vodio računa ni o svojima a kamoli o Hrvatima. Mi u Mostaru smo na ljeto 1992. dobijali prijedloge iz Sarajeva da idemo u istočnu Bosnu, u zajedničke akcije. To je bila samo fora za zavaljivanje HVO-a jer se nitko ne bi vratio živ, i da smo našli neke budale spremne ići. Raji koja su išla u akciju na Jahorinu sam rekao kako će biti zavaljeni, što se na kraju i dogodilo. Tko je htio mogao je u svemu vidjeti potpis KOS-a, što se na kraju i pokazalo točnim. Knjige su napisane o tome kako su ljudi zavaljeni u toj akciji koja se zvala "Koverat", ako sam se dobro sjetio.Trebala bi čitava stranica nabrojati sve "velike" uspjehe Armije BiH u kojima su poginule desetine vojnika, i to bespotrebno. Prije dan dva je bila godišnjica akcije na Trebeviću kao jedan od primjera kako to nije trebalo raditi. I nije bilo potrebe tako raditi. Ništa se bitno ne bi promijenilo da se nije pošlo u tu akciju, ali se očigledno "moralo".
I za kraj nađoh jedan podatak sa stranice slobodan praljak. Čudi me kako ga ponos nije našao, vjerojatno jer mu nije odgovarao. Znate li kako se Safet Oručević izvukao iz Mostara? Imate podatak u dokumentu pod brojem 602. Dok su ubijali muslimansku fukaru u Mostaru, Safa je ko gospodin u Mercedesu prevezen u Split i to od strane Juke Prazine, negdje krajem svibnja 1992. godine. Pa se onda opet vratio u Mostar, vjerojatno u istom aranžmanu. I što vam to govori? Tko je tu neprijatelj, a tko je saveznik???!!! Neka svatko sam zaključi ono što želi.
Liska

#873 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by Liska »

Što se tiče zastava, izgleda kako je sve relativno. Dakle, kad se ubija pod hrvatskom zastavom onda to znači kako ta zastava više nikada i nigdje ne smije biti izvješena. Kad se npr. ubija pod američkom ili britanskom zastavom onda se još dobije i Nobelova nagrada za mir, a dežurni moralni radnici to ionako ne smiju preispitivati. Ipak je više u pitanju alergija nego etika. Kad se ubija pod ljiljanima, to je još razlog više isticanju ljiljana???!!! Tako ja razumijem one koji su alergični na hrvatske zastave.
Što se tiče Kraljevića, nikada mi nije jasno kako je bh patriota netko tko se borio za NDH? To je ponovio stotinu puta i može se naći na youtubu. Dakle, ne za BiH u bilo kojem obliku nego za Nezavisnu Državu Hrvatsku na ustaškim zasadama, gdje Bošnjaci ne bi bili Bošnjaci nego Hrvati muslimanske vjere. Da je Kraljević malo poživio, imali bi priliku vidjeti njegova djela prema onim Bošnjacima koji se nisu vidjeli kao Hrvati. Isto tako, Kraljević je otvorio prvi logor za civile u Hercegovini, ali njemu je to oprošteno a ako to uradi netko drugi, njemu nije oprošteno???!!! Ili je razlog što je to bio logor za Srbe, a oni se ionako ne računaju. Baš mi je nelogično kako je bh patriota onaj koji otvara logor za Srbe a nije bh patriota onaj koji otvara logor za Bošnjake, a bh patriota je onaj koji otvara logore za Hrvate. U čemu je razlika? Ili su svi bh patriote ili nije nitko, ne može se to biti od prilike do prilike.
ponos

#874 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by ponos »

Liska wrote:Kv99

Ispričavam se, mea culpa. Pisao sam sa mobilnog i nisam baš najvičniji kuckanju na toj tastaturi. Što se tiče odgovora, ne znam je li potreban, već sam napisao i imaš odgovor. Nismo na sudu da bih nekome odgovarao sa da ili ne. Meni to nije sporno jer ako nije bio problem imati jednu bojnu IV gardijske pri oslobođenju Bune u ljeto 1992, zašto je problem jedna bojna V gardijske? Nije problem imati nekoliko gardijskih brigada u Posavini ali je problem imati jednu bojnu u kod Mostara??? Ne možeš sa nekime biti malo saveznik pa malo ne biti. Armija i HVO sa HV su u četiri godine rata bili tri godine saveznici. Nisi saveznik sa neprijateljem a pogotovo sa neprijateljem ne ideš u oslobađanje svoje zemlje. Meni je iskreno žao zbog svakog zločina koji je počinio pripadnik HVO-a i da sam se ja nešto pitao, takve počinitelje bih rješavao po kratkom postupku. Ali isto tako, što bi bilo sa Hrvatima u BiH bez HV i HVO-a??? Ili što bi bilo sa Hrvatima u BiH da je Hrvatska izgubila rat? Nestali bi sa lica zemlje a čitajući poneke komentatore ovdje vidim da im ne bi bilo žao. I ne ljutim se, barem su iskreni. Nitko mi ne može reći da voli više Hrvate od mene, tako bih i ja zvučao licemjerno kad bih napisao da volim Bošnjake više od Hrvata. Svatko je vodio računa o sebi i kako najbezbolnije proći kroz rat. Alija Izetbegović nas sigurno ne bi spasio, nije puno vodio računa ni o svojima a kamoli o Hrvatima. Mi u Mostaru smo na ljeto 1992. dobijali prijedloge iz Sarajeva da idemo u istočnu Bosnu, u zajedničke akcije. To je bila samo fora za zavaljivanje HVO-a jer se nitko ne bi vratio živ, i da smo našli neke budale spremne ići. Raji koja su išla u akciju na Jahorinu sam rekao kako će biti zavaljeni, što se na kraju i dogodilo. Tko je htio mogao je u svemu vidjeti potpis KOS-a, što se na kraju i pokazalo točnim. Knjige su napisane o tome kako su ljudi zavaljeni u toj akciji koja se zvala "Koverat", ako sam se dobro sjetio.Trebala bi čitava stranica nabrojati sve "velike" uspjehe Armije BiH u kojima su poginule desetine vojnika, i to bespotrebno. Prije dan dva je bila godišnjica akcije na Trebeviću kao jedan od primjera kako to nije trebalo raditi. I nije bilo potrebe tako raditi. Ništa se bitno ne bi promijenilo da se nije pošlo u tu akciju, ali se očigledno "moralo".
I za kraj nađoh jedan podatak sa stranice slobodan praljak. Čudi me kako ga ponos nije našao, vjerojatno jer mu nije odgovarao. Znate li kako se Safet Oručević izvukao iz Mostara? Imate podatak u dokumentu pod brojem 602. Dok su ubijali muslimansku fukaru u Mostaru, Safa je ko gospodin u Mercedesu prevezen u Split i to od strane Juke Prazine, negdje krajem svibnja 1992. godine. Pa se onda opet vratio u Mostar, vjerojatno u istom aranžmanu. I što vam to govori? Tko je tu neprijatelj, a tko je saveznik???!!! Neka svatko sam zaključi ono što želi.
Uglavnom se slažem s tvojim tekstom,osim ovoga što se tiče Safeta Oručevića, on je vodio narod i bio s narodom i tom kako je ti nazivaš muslimanskom "fukarom" 93 god. kada je toj "fukari" bilo sto puta gore nego 92 god. Trebalo je vojno a i politički opstati u ta gadna vremena, Safa je uspio na tom političkom planu vodeći mudru politiku, e sad znam da je on vama kost u grlu, mogao je i on kao i I. Hadžiosmanović slušati centralu iz Sarajeva, granica na Bradini, zaokružena hrvatska područja itd. ali nije, on je slušao glas naroda i vojske AR BIH.
mirage77

#875 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by mirage77 »

Liska wrote:Kv99

E Liska ovo je konstruktivan dijalog :thumbup:
Post Reply