Govor o tekfiru na rafidije

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Kroksica

#851 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by Kroksica »

zvizdan wrote: Pa i Poslanik je zivio nekad daaavno. A mogli bi i malo kakve nove vjere izmisliti, ova nam je dotrajala. Sta mislis da se drzimo samo Kur'ana i da se nazovemo kuranije? Tumacit cemo ga po svojoj pameti, ta nismo hable. Ha ja. Ipak je ovo 21. stoljece. :D
:thumbup:
A da se zovemo samo muslimani + ovo zadnje sto si reko?
Towelie

#852 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by Towelie »

Tumacenje Kur'ana (samo) po sopstvenoj pameti moze nas uvaliti u ogromne probleme. Sto se i da videti.
zvizdan

#853 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by zvizdan »

Kroksica wrote:
zvizdan wrote: Pa i Poslanik je zivio nekad daaavno. A mogli bi i malo kakve nove vjere izmisliti, ova nam je dotrajala. Sta mislis da se drzimo samo Kur'ana i da se nazovemo kuranije? Tumacit cemo ga po svojoj pameti, ta nismo hable. Ha ja. Ipak je ovo 21. stoljece. :D
:thumbup:
A da se zovemo samo muslimani + ovo zadnje sto si reko?
Vazda za to :thumbup:
zvizdan

#854 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by zvizdan »

Towelie wrote:Tumacenje Kur'ana (samo) po sopstvenoj pameti moze nas uvaliti u ogromne probleme. Sto se i da videti.
Ma slazem se, vec mi to nesto interno, na komsijsku :D
Kroksica

#855 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by Kroksica »

Towelie wrote:Tumacenje Kur'ana (samo) po sopstvenoj pameti moze nas uvaliti u ogromne probleme. Sto se i da videti.
A Kur'an Kur'anom?
Towelie

#856 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by Towelie »

Kroksica wrote:
A Kur'an Kur'anom?
To svakako. Problem je sto covek umisli sebi da moze razumeti i tumaciti Kur'an nakon dve i po procitane knjige i pamfleta o novotarijama.
zvizdan

#857 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by zvizdan »

Kroksica wrote:
A Kur'an Kur'anom?
To, kao sto znas, vec postoji. I meni licno se plaho svidja. :D
Kroksica

#858 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by Kroksica »

Vidite kako vam ja valjam ovdje, fino se popricasmo, dogovorismo se i sad rahat mozemo zaspat. :lol: :D
mirsad61

#859 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by mirsad61 »

zvizdan wrote:Joj, Mirsade, pa Bosnjaci su vazda voljeli Ehli-bejt bas onako kako treba. Cetiri stoljeca se djecu od malena ucilo da pjevaju: "Ja petero svojih imam da od Vatre stite mene, Muhammeda i Aliju, dva unuka i Fatimu" :-D Sami Bosnjak 1773. pise ovakve stihove: "Osjecati neprijateljstvo prema Jezidovom narodu na nasem je putu velika cast. Na Jezidove sljedbenike donesimo prokletstvo, pa lijmo suze, jer velika je cast podsjetiti se na zalost." A Fadil-pasa Serifovic u svojoj "Molbi za sefaat" nakon svakog bejta kaze: "Gresnik sam, zauzmi se za me, oce najbolje zene." Pa Sabit Aladin Uzicanin veli pocetkom 18. stoljeca: "Nemoj misliti da je to pupoljak na trnu u stepi, to je Jezid na koplje natakao glavu sehida Huseina." A u tekijama se vazda za matem ucilo: "Ko je asik, matem stuje, bol i patnju stusten cuje, danju nocu oplakujem, placuc: Muhammed, Ali, Hu..." Ili ona: "Jezidova dusa da je stoput prokleta, jer od njega na rod casni stize izdaja. Ali ummet voli roda casnoga, ah Husein, vaj Husein, oka moja dva..." To je bosnjacka tradicija, i prezivjet ce aBd.

Pusti vehabije i njihove suplje. Njih kako je djavo donio, tako ce ih i odnijeti, i iz Bosne i sa dunjaluka. Nanose li stetu, nanose, ali sejtanski je posao da stetu cini i ljude zavodi. A na ljudima je da misle glavom. Valja se nama truditi da niposto ne nalikujemo tim budaletinama,i to ti ga je to.
O brate,koliko puta trebam ponavljati da nije ta ljubav kad nije ispoštovan poslanikov emanet:( UPAMTI DA NIKAD NISAM REKO DA SUNIJE NE VOLE POSLANIKOVU PORODICU)

“Došao mi je poziv (od Allaha) i blizu je trenutak da mu odgovorim (tj. da umrem). Ostavljam među vama dvije dragocjenosti: Knjigu Svemogućeg Allaha i moje potomstvo; Allahova Knjiga je (kao) uže koje se proteže od nebesa do zemlje, a moje potomstvo je Ehlul Bejt. Milostivi me je obavijestio da se to dvoje neće razdvajati sve dok mi ne dođu kod Izvora (tj. Kevsera u džennetu). Upozoravam vas da ih ne ostavljate.”

Allama Šejh Muhammed Dževad Balagi, u svojoj knjizi ‘Ala’u-r-Rahman fi tefsiri-l-Kur’an’ kaže: “Hadis Sekalejn je prenesen putem autentičnog lanca prenosioca i citiraju ga naša sunitska braća u svojim knjigama, na osnovu autoriteta Poslanikovih drugova koji su ga lično čuli direktno od Božijeg Poslanika.” Balagi bilježi ovaj hadis na sljedeći način: “Ostavljam među vama dvije dragocjenosti (sekalejn) ili dva nasljednika (halifetejn): Allahovu Knjigu i moju porodicu, moj Ehlul Bejt. Ako ih se čvrsto držite, nikada nećete zalutati, jer se oni nikada neće razdvojiti, sve dok mi ne dođu kod Izvora.”( Ibid. )

Balagi nadalje navodi imena ashaba koji su čuli ovaj hadis direktno iz Poslanikovih usta:
1. Zapovijednik vjernika Ali ibn Ebi Talig a.s,
2. Abdullah ibn Abbas,
3. Ebu Zerr Gifari,
4. Džabir ibn Abdillah Ensari,
5. Abdullah ibn Omer,
6. Huzejfa ibn Usaid Jemeni,
7. Zejd ibn Arkam,
8. Abdur-Rahman ibn Avf,
9. Damra Eslemi,
10. Amir ibn Lejla,
11. Ebu Rafi,
12. Ebu Hurejre,
13. Abdullah ibn Hantub,
14. Zejd ibn Sabit,
15. Umm Seleme, Poslanikova supruga,
16. Umm Hani, Poslanikova rođaka i Alijeva sestra,
17. Huzejma ibn Sabit,
18. Suhejl ibn Sad,
19. Udaj ibn Hatam,
20. Akaba ibn Amir,
21.Ebu Ejjub Ensari,
22. Ebu Said Hudri,
23. Ebu Šurejh Huza’i,
24. Ebu Kudama Ensari,
25. Ebu Lejla,
26. Ebu-l-Hejsem ibn Taihan.

Oni koji su navedeni od Umm Hani pa do kraja, prenijeli su hadis individualno, dok su ostali, zajedno sa još sedam ljudi iz plemena Kurejš prenijeli svoje svjedočanstvo kao grupa na glavnom trgu grada Kufe, govoreći kako su ga čuli direktno od Poslanika. Tako njihov broj raste do trideset i tri, ako dodamo još sedam Kurejšija.

Balagi u nastavku kaže da ovaj hadis takođe navodi Ebu Na‘im Isfahani u svojoj knjizi ‘Mankabatu-l-mutahharejn’ pozivajući se na autoritet Džubejra ibn Mat’ama, Enesa ibn Malika i Bara ibn Aziba. On takođe navodi hadis Muvaffaka ibn Ahmeda Hatiba iz Hvarizma, koji je citirao Amra ibn El-Asa, koji je opet taj hadis čuo od Poslanika. On dodaje da čovjek rijetko može naći zbirku hadisa koju su napisali sunitski učenjaci, a da ona ne sadrži baš ovaj hadis, otkako su hadisi umjesto učenja napamet počeli da se zapisuju. Neke od tih knjiga obično prenose hadis Sekalejn citirajući jednog ili više Poslanikovih drugova, dok se u nekim drugim poziva na autoritet gotovo dvadeset Poslanikovih ashaba, bilo uopšteno, kao u knjigama poput ‘Es-Seva’ik,’ bilo u detaljima, kao u knjigama Sahavija, Sujutija, Samhudija i drugih. Ukratko, naći ćemo da nijedan od velikih sunitskih naučnika nije propustio da spomene ovaj hadis.

On zatim dodaje: “Svi imamitski (šiitski) naučnici su zabilježili ovaj hadis u svojim knjigama, pozivajući se na opšte prihvaćene autoritete takvih izuzetnih potomaka Božijeg Poslanika kao što su imami Muhammed El-Bakir, Dža‘fer Es-Sadik, Musa El-Kazim i Ali Er-Rida (neka je mir sa njima) koji predstavljaju neprekinut lanac koji vodi do samog Poslanika. Izvori koji se nalaze u imamitskim knjigama i koji se tiču ovog hadisa su: Zapovijednik vjernika Ali ibn Ebi Talib, Džabir ibn Abdillah, Ebu Said, Zejd ibn Arkam, Zejd ibn Sabit, Huzejfa ibn Usaid Jemeni i nekoliko drugih, koji ga prenose direktno od Poslanika.” (Balagi, ‘Ala’u-r-Rahman’, str. 43, drugo izdanje. )

Još jedan poznati naučnik, Allama Firuzabadi, piše da je Ahmed ibn Hanbel ponovio istovjetne riječi u sljedeća dva toma iste knjige ‘Musned,’ IV tom, str. 366;
Balagi u svom ‘Sunenu,’ II tom, str. 148. i VII tom, str. 30;
Darimi u svom ‘Sunenu,’ II tom, str. 431;
Muttaki u djelu ‘Kenzu-l-‘ummal,’ I tom, str. 45 i VII tom, str. 102;
Tahavi u djelu ‘Muškilu asar,’ IV tom, str. 368;
Tirmizi u svom ‘Sahihu,’ II tom, str. 308;
Ibn Esir Džezri u djelu ‘Asadu-l-gaba,’ II tom, str. 12;
Sujuti u djelu ‘Duru-l-mensur’ u komentaru ajeta Meveddet iz sure Šura;
‘Mustedrek es-sahihejn,’ III tom, str. 109. i 148;
Nesai u djelu ‘Hasa’is,’ str. 21. Prenosi se da je poznati pravnik Imam Ahmed ibn Hanbel u svom ‘Musnedu,’ III tom, str. 17. zapisao hadis koji je Ebu Said Hudri prenio od Poslanika: “Uskoro ću biti pozvan, i moraću odgovoriti (umrijeti). Ostavljam vam dvije dragocjenosti, a to su Knjiga Uzvišenog Allaha i moje potomstvo. Allahova Knjiga je uže koje se proteže između nebesa i zemlje, a moje potomstvo je Ehlul Bejt. Milostivi me je obavijestio da se oni neće rastati sve dok mi se ne pridruže kod Izvora (u džennetu). Dakle, pazite na svoje ponašanje prema njima nakon mene.” Ahmed ibn Hanbel je ponovio iste riječi u svom ‘Musnedu,’ IV tom, str. 371. i V tom, str. 181. Pored toga, Ebu Na’im u djelu ‘Huljetu-l-evlija,’ I tom, str. 355, ‘Kenzu-l-‘ummal,’ I tom, str. 96, Hejsemi u djelu ‘Madžam‘,’ IX tom, str. 64 i 163; Ibn Hadžer u djelu ‘Seva’ikul-muhrika,’ str. 75. takođe spominju isti hadis.

Stoga autoritativan lanac prenosilaca ovog hadisa i njegovo jasno naglašavanje čvrste veze između Allahove Knjige i Poslanikovog Ehlul Bejta dovoljni su da pomognu svakom muslimanu bistrog uma da shvati činjenice da Kur’an ne može biti pravilno tumačen niti njegova pravila mogu biti primijenjena na ispravan način, osim ako i kada se muslimanski narod okrene prema Poslanikovoj primjernoj porodici radi upute, koji su bez i najmanje sumnje njeni prirodni čuvari.
Last edited by mirsad61 on 14/04/2015 01:10, edited 1 time in total.
mirsad61

#860 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by mirsad61 »

Muslim citira Zejda ibn Arkama koji je rekao da je jednom Poslanik ustao i, hvaleći Allaha, obratio se svojim ashabima sljedećim riječima: “O ljudi, ja sam samo smrtnik i vrijeme je da se odazovem pozivu izaslanika moga Gospodara (tj. da umrem). Ostavljam među vama dvije dragocjenosti, od kojih je prva Allahova Knjiga (Kur’an) u kojoj je uputa i svjetlost, dakle uzmite Allahovu Knjigu i čvrsto je se držite, i moj Ehlul Bejt. Podsjećam vas na Allaha (tj. Njegove naredbe) po pitanju mog Ehlul Bejta.” ( Šabravi Šafi‘i, djelo ‘El-Isaf bi hubbi-l-ešref’, str. 22 )
Last edited by mirsad61 on 14/04/2015 01:13, edited 1 time in total.
Towelie

#861 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by Towelie »

Kroksica wrote:Vidite kako vam ja valjam ovdje, fino se popricasmo, dogovorismo se i sad rahat mozemo zaspat. :lol: :D
Jah. Pogledaj iznad glave da nema oreol neki. :lol:
mirsad61

#862 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by mirsad61 »

Hadis sekalejn

Ono što dokazuje da su šije sljedbenici nepatvorenog i izvornog poslaničkog sunneta jesu riječi koje je izgovorio Božiji Poslanik, s.a.v.a., a ostale su poznate kao hadis sekalejni. Božiji Poslanik, s.a.v.a., u tom hadisu ocrtava budućnost ummeta:

“Ostavljam vam dvije vrijedne stvari: Allahovu knjigu i moje potomstvo, Ehli-bejt. Ako ih se budete pridržavali, nikada nećete zalutati poslije mene. Nemojte ići ispred njih, pa da budete uništeni, i nemojte im umanjivati značaj, pa da opet budete uništeni. Ne učite vi njih, jer oni znaju bolje od vas!” A u nekim drugim predajama stoji: “Doista me je Samilosni, Sveznajući obavijestio da se ovo dvoje (Kitabullah i Potomstvo) neće razdvajati sve dok meni ne dođu na Havd (tj. sve do Sudnjeg dana).”

Ovaj hadis “sekalejn” prenosi ehli sunnet vel džemaat u više izvora, sahiha i musneda, a šije ga prenose u svim hadiskim knjigama.

Kao što vidiš, ovaj hadis ne može biti jasniji i nema sumnje da je ehli sunnet vel džemaat zalutao, jer se ne pridržavaju obje ove vrijedne stvari i propali su, jer su otišli ispred Ehli-bejta. Ehli sunnet drži da su Ebu Hanifa, Malik, Šafija i Ibn Hanbel učeniji od čistog potomstva, zato i slijede njih, a ostavili su Čisto Potomstvo.

Neki od njih tvrde da se pridržavaju Kur’ana, ali za to nemaju dokaza, jer Kur’an o svemu govori uopćeno, u njemu nema navedenih detalja o propisima, ima različite oblike i zato mora postojati neko ko će ga objasniti i protumačiti, kao što je slučaj sa poslaničkim sunnetom koji zahtijeva pouzdane prenosioce i učene tumače.
Ovdje nema rješenja za ovaj problem sem povratka Ehli-bejtu, znači Imamima iz čistog potomstva koje je Allahov Poslanik, s.a.v.a., odredio za svoje opunomoćenike.

Možemo dodati ovom hadisu sekalejn i druge hadise istog značenja, pa Poslanik, s.a.v.a., na jednom mjestu kaže: “Ali je sa Kur’anom, a Kur’an je sa Alijem. Ovo dvoje se neće razdvajati sve dok ne dođu meni na Havd (na Sudnji dan).”

Isto tako kaže: “Ali je sa istinom, a istina je sa Alijem, neće se razdvajati sve dok ne dođu meni na Havd, na Sudnjem danu.” Ovo potvrđuje nama i svakom iskrenom istraživaču da ko ostavi Alija, ostavio je istinsko tumačenje Allahove knjige. Ko ostavi Alija bacio je istinu za leđa i slijedi laž, a poslije istine je samo zabluda.

Također nam je potvrđeno da je ehli sunnet vel džemaat ostavio Kur’an i Poslanikov sunnet, jer su ostavili istinu, a to je Ali ibn Ebi Talib, mir neka je s njim. Isto tako, potvrdilo se poslanstvo Muhammedovo, s.a.v.a., njegovim riječima da će se njegov ummet podijeliti u 73 skupine, sve su u zabludi, sem jedne skupine.

Ova spašena skupina je ona koja slijedi istinu i uputu slijedeći Imama Alija, mir neka je s njim! Oni su se borili kad se i on borio, a živjeli u miru kad je i on živio u miru, slijedili su ga u njegovom znanju i držali se odabranih Imama od njegove djece.

“Oni su, zbilja, najbolja stvorenja, njih nagrada u Gospodara njihova čeka, edenski vrtovi kroz koje će rijeke teći, u kojima će vječno i zauvijek boraviti. Allah će biti njima zadovoljan, a i oni će biti Njime zadovoljni. To će biti za onoga koji se bude bojao Gospodara svoga.”
prenosnik

#863 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by prenosnik »

Baš kako hadiska metodologija i nalaže da se prenese i analizira hadis. Ili tako nekako :lol:
Last edited by prenosnik on 23/04/2015 13:53, edited 1 time in total.
asurbanipal

#864 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by asurbanipal »

"La seyfe illa Zulfiqar ve la feta illa Ali (Nema sablje kao što je Zulfikar, nema viteza kao što je Ali !)„

Alijeva sablja dvosjeklica uzdizala se iznad glava predanika Bogu, kao potpora i ohrabrenje, i iznad glava poricatelja Istine, kao poziv i prijetnja. Do savršenstva je udešen zamah te sablje s njegovim glasom, pogledom i osjećanjem svijeta ispunjenog nepravdama. A zastava koju je preuzeo, nosio i predao, okuplja vojske Islama.
Ta njegova sablja skovana je po nalogu Poslanika Božijeg - mir i milost Božiji neka su s njim i njegovima ! - od dvije sablje. Prednji dio sa sječivom kazuje o Poslaniku koji, onim što mu Bog spušta na srce i primjerom koji slijedi iz spuštenog, prosjeca varke i prodire u unutrašnji smisao svega. Druga, skovana uz prvu, kazuje o imamu Aliji koji, nerazdvojiv od poslanika Muhammeda - mir i milost Božiji neka su s njim i njegovima ! - budno motri iz vanjskog poslaničkog prodiranja u unutarnje, slijedeći u svemu put svoga učitelja i uranjajući u sve u što on uranja.

Image
mirsad61

#865 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by mirsad61 »

prenosnik wrote:
salik79 wrote:

Ejvallah, Allah raziolsun! Identicno misljenje/razmisljanje svih sija koje poznajem, pocevsi od sejh Eydija, insana koji je mladost proveo uz Imama Homeinija k.s.. Ovo sto mirsad zastupa me asocira na sljedbenike onog Yassira al-Habbiba, smutljivca koji identicno vehabijama siri fitnu i mrznju medju muslimanima. Oni jedino sebe smatraju ispravnim/istinskim sijama, a sve ostale zalutalim. Na njih je ukazao/upozorio i sejh Hassan NasrAllah, u interwievu koji sam vise puta postavljao. Volio bih da grijesim u vezi mirsada, ali mi sve ukazuje na to.
Tebe jarane trebaju te asocirati sunitski shejhovi koji su preneli ovo što ja prenesam i niko mi ne može zatvoriti vrata (osim Allaha) istraživanja.Ako po vašem misljenju moji postovi asociraju na ekstremizam onda trebaš znati da ti isti šejhovi bili ekstremni prema poslanikovom ehlibejtu a.s.
salik79

#866 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by salik79 »

mirsad61 wrote:
prenosnik wrote:
salik79 wrote:

Ejvallah, Allah raziolsun! Identicno misljenje/razmisljanje svih sija koje poznajem, pocevsi od sejh Eydija, insana koji je mladost proveo uz Imama Homeinija k.s.. Ovo sto mirsad zastupa me asocira na sljedbenike onog Yassira al-Habbiba, smutljivca koji identicno vehabijama siri fitnu i mrznju medju muslimanima. Oni jedino sebe smatraju ispravnim/istinskim sijama, a sve ostale zalutalim. Na njih je ukazao/upozorio i sejh Hassan NasrAllah, u interwievu koji sam vise puta postavljao. Volio bih da grijesim u vezi mirsada, ali mi sve ukazuje na to.
Tebe jarane trebaju te asocirati sunitski shejhovi koji su preneli ovo što ja prenesam i niko mi ne može zatvoriti vrata (osim Allaha) istraživanja.Ako po vašem misljenju moji postovi asociraju na ekstremizam onda trebaš znati da ti isti šejhovi bili ekstremni prema poslanikovom ehlibejtu a.s.
Kratko i jasno: sejh Hassan Nasrallah, ili Yassir Al-Habbib?
mirsad61

#867 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by mirsad61 »

salik79 wrote: Kratko i jasno: sejh Hassan Nasrallah, ili Yassir Al-Habbib?
Jarane znaj da ovo pitanje ne opravdava tvoje licemjerstvo.
Da sam sa jasirom,budi siguran da na mom portalu postavio bih najmanje jedan njegov video klip ili neki odlomak od njegovih rasparava.
Takodže trebaš znati da mnogi bosanci i ostali muslimani balkana krenuli putem šiizma upravo sa mog portala.
Takodže trebaš znati da,bio ti iskreni šija ili budala kao ja,danas ili sutra svakako češ bit ubijen jer si rafidija.
salik79

#868 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by salik79 »

mirsad61 wrote:
salik79 wrote: Kratko i jasno: sejh Hassan Nasrallah, ili Yassir Al-Habbib?
Jarane znaj da ovo pitanje ne opravdava tvoje licemjerstvo.
Da sam sa jasirom,budi siguran da na mom portalu postavio bih najmanje jedan njegov video klip ili neki odlomak od njegovih rasparava.
Takodže trebaš znati da mnogi bosanci i ostali muslimani balkana krenuli putem šiizma upravo sa mog portala.
Ako je tvoj portal siizam.com cijenim i postujem tvoj trud. Ali reci da sam licemjer zbog toga sto tvrdim da je stav sejh Nasrallaha da je hz Aisa nasa majka je u najmanju ruku :-)
asurbanipal

#869 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by asurbanipal »

salik79 wrote:
Ako je tvoj portal siizam.com cijenim i postujem tvoj trud. Ali reci da sam licemjer zbog toga sto tvrdim da je stav sejh Nasrallaha da je hz Aisa nasa majka je u najmanju ruku :-)

Sve Poslanikove žene su majke vjernika, ali u kojem smislu i značaju. I zašto se Aišin značaj kao Poslanikove žene prenaglašava ? Šta je sa ostalim ženama, majkama-vjernika ?
salik79

#870 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by salik79 »

asurbanipal wrote:
salik79 wrote:

Sve Poslanikove žene su majke vjernika, ali u kojem smislu i značaju. I zašto se Aišin značaj kao Poslanikove žene prenaglašava ? Šta je sa ostalim ženama, majkama-vjernika ?
S ovim se u potpunosti slazem. Moje misljenje je da je i jedan od razloga taj sto je bila najekstrovertnija od svih zena.
salik79

#871 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by salik79 »

Citirat cu Imama Homeinija k.s.: "Neslaganje izmedju sunita i siita, te prosirenje lazi, je losa propaganda, da bi se stvorio metez i neprijateljstvo medju muslimanima. To je opasnije od stvaranja nacionalizama" i "Duznost svih nas - siita i sunita - je da uspostavimo bratstvo medju nama, i da prekinemo moc grabezljivih koji otimaju ono sto posjedujemo". Ovo nije moguce ako neki od nas nastoje vrijedjati nasu majku (ukazati na njene (nehoticne? Mozda iz najbolje namjere?) greske DA, ali vrijedjati NE).
asurbanipal

#872 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by asurbanipal »

salik79 wrote:Citirat cu Imama Homeinija k.s.: "Neslaganje izmedju sunita i siita, te prosirenje lazi, je losa propaganda, da bi se stvorio metez i neprijateljstvo medju muslimanima. To je opasnije od stvaranja nacionalizama" i "Duznost svih nas - siita i sunita - je da uspostavimo bratstvo medju nama, i da prekinemo moc grabezljivih koji otimaju ono sto posjedujemo". Ovo nije moguce ako neki od nas nastoje vrijedjati nasu majku (ukazati na njene (nehoticne? Mozda iz najbolje namjere?) greske DA, ali vrijedjati NE).

Ne znam koliko su bile nehotične njene greške, ali više puta je otvoreno iskazala neprijateljstvo prema Ehli-bejtu, Aliji, Fatimi, vrijeđala je i druge Poslanikove žene, pokazivala neposlušnost prema Poslaniku a.s., o tome ima i suri At-Tahrim. Zabranila je i ukop Imama Hasana kraj svog djeda, Poslanika a.s.
salik79

#873 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by salik79 »

Ne bih ulazio u te stvari, jer meni je mjerodavno ono sto kazu autoriteti (obrati paznju, ovi sto su postavili ovaj interwiev su s ekavskog govornog podrucja i Yassirovi sljedbenici):

Uglavnom, sejhov stav je jasan, a jos jasniji Merdze - Ajatullaha sejjid Alija Hameneija.
zagortenej

#874 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by zagortenej »

asurbanipal wrote:
salik79 wrote:Citirat cu Imama Homeinija k.s.: "Neslaganje izmedju sunita i siita, te prosirenje lazi, je losa propaganda, da bi se stvorio metez i neprijateljstvo medju muslimanima. To je opasnije od stvaranja nacionalizama" i "Duznost svih nas - siita i sunita - je da uspostavimo bratstvo medju nama, i da prekinemo moc grabezljivih koji otimaju ono sto posjedujemo". Ovo nije moguce ako neki od nas nastoje vrijedjati nasu majku (ukazati na njene (nehoticne? Mozda iz najbolje namjere?) greske DA, ali vrijedjati NE).

Ne znam koliko su bile nehotične njene greške, ali više puta je otvoreno iskazala neprijateljstvo prema Ehli-bejtu, Aliji, Fatimi, vrijeđala je i druge Poslanikove žene, pokazivala neposlušnost prema Poslaniku a.s., o tome ima i suri At-Tahrim. Zabranila je i ukop Imama Hasana kraj svog djeda, Poslanika a.s.
ja sam našao suprotno, evo citata:

Suyuti's writes in his Tarikh ul Khulfa:
"Imam Hassan said: I have asked Ayesha that I should be burried with the Messenger of Allah and she said "Yes". When I die, ask her about that but I only anticipate that people will try to prevent you. If they do, don't bandy words with them. When He died, Al Hussein came to the mother of believers, Ayesha, and she said, " Yes and it is an honour" but Marwan prevented them. Then Al-Hussein and those with Him donned their swords until Abu Huraira prevented them and so Al Hassan was burried by the side of His mother."

i drugi:
It is written in Tazkirat-ul-Khawas that when the Bani Umayyad came to know the huge crowd accompanying the holy body of the son of Hazrat Ali Murtaza (as) and Hazrat Fatimah Zahra (sa), they prevented from getting him buried near the grave of his holy grand father. Ibn-e-shahr Ashoob writes they sprayed arrows at his holy dead body. Seventy sticks of arrows were removed from the holy body of Prophet (SAW)'s grandson Imam Hassan."
asurbanipal

#875 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by asurbanipal »

zagortenej wrote:
Suyuti's writes in his Tarikh ul Khulfa:
"Imam Hassan said: I have asked Ayesha that I should be burried with the Messenger of Allah and she said "Yes". When I die, ask her about that but I only anticipate that people will try to prevent you. If they do, don't bandy words with them. When He died, Al Hussein came to the mother of believers, Ayesha, and she said, " Yes and it is an honour" but Marwan prevented them. Then Al-Hussein and those with Him donned their swords until Abu Huraira prevented them and so Al Hassan was burried by the side of His mother."
Koliko mi je poznato, za mezar Fatime ez-Zehre se ne zna gdje je, tako da nije mogao biti ukopan kraj svoje majke.
Then they went on with (the body of) al-Hasan, peace be on him, and they buried him in (the cemetery of) al-Baqi' beside his grandmother, Fatima daughter of Asad b. Hashim b. 'Abd Manaf, may God be pleased with her.
When he passed on his (final) journey, al-Husayn, peace be on him, washed and shrouded his (body). Then he carried him on his bier. Marwan and those of the Banu Umayya who were with him had no doubt that they would try to bury him beside the Apostle of God, may God bless him and his family. They gathered together and armed themselves. When al-Husayn, peace be on him, approached the tomb of the Apostle of God, may God bless him and his family, with (the body of al-Hasan) so that he might renew his covenant with him, they came towards them with their group. 'A'isha had joined them on a mule and she was saying:

"What is there between you and me that you should allow someone
I don't want to, to enter my house ?"

Marwan began to recite:

"O Lord, battle is better than ease."

(Then he went on:)

"Should Uthman be buried in the outskirts of Medina and al-Hasan be
buried alongside the Prophet, may God bless him and his family?
That will never be while I carry a sword."

Discord was about to occur between the Banu Umayya and the Banu Hashim. Ibn 'Abbas hurried to Marwan and said to him;

"Go back to where you came from, Marwan. Indeed we do not intend to
bury our companion with the Apostle of God, may God bless him
and his family. But we want him to be able to renew his covenant with
him by visiting him. Then we will take him back to his grandmother,
Fatima, and bury him alongside her according to his last instructions
concerning that. If he had enjoined that he should be buried alongside
the Prophet, may God bless him and his family, you know that you
would be the least able to deter us from that. However, he, peace be
on him, was much too aware of God and His Apostle and the
sacredness of his tomb to bring bloodshed to it as others have done
(who) have entered it without his permission."

Then he went to A'isha and said to her:

"What mischief you bring about, one day on a mule and one day on a
camel! Do you want to extinguish the light of God and fight the
friends (awliya') of God? Go Back ! You have been given assurance
against what you fear and have learned what you wanted (to know).
By God, victory will come to this House, even if it is after sometime."
zagortenej wrote:
i drugi:

It is written in Tazkirat-ul-Khawas that when the Bani Umayyad came to know the huge crowd accompanying the holy body of the son of Hazrat Ali Murtaza (as) and Hazrat Fatimah Zahra (sa), they prevented from getting him buried near the grave of his holy grand father. Ibn-e-shahr Ashoob writes they sprayed arrows at his holy dead body. Seventy sticks of arrows were removed from the holy body of Prophet (SAW)'s grandson Imam Hassan."
Ovdje se sigurno radi o Imamu Huseinu, a ne o Hasanu. Imam Hasan je bio otrovan.
Post Reply