nasa wrote:osim zelje da nekako izjednacis Saudiju i Iran?
Ovo cu ti posebno odgovoriti. Ne da ih zelim nekako izjednaciti vec u mojim ocima jesu isti jer ne vidim da se mlati i gine njihov narod vec s i r o t i nj a i b i j e d a koju niko nista ne pita...de daj te jedan red bogatih, razmazenih, zakuhivackih i bogatih lezihljebovica iz Irana i Saudije da vidimo kako tesko podnose sijske i sinitske patnje sirom pustinje, da vidimo kako se samobicuju zbog bahreinaca sirijaca, jemeneca....mozda zbog palestinaca ili ipak cak ni to...ili cemo jos malo o uzvisenim ciljevima...
A o kojim konkretno "bogatim, razmazenim, zakuhivackim (i opet) bogatim lezihljebovicima" pricas? Nesto nije poznato da neki iranski visokopozicionirani drzavni sluzbenik zivi visim standardom nego bilo koji njegov kolega po funkciji u ostalim zemljama demokratskog svijeta. Za saudijske nam je valjda poznato. Inace, Iran je republika, demokratija, sa izborima, strankama, ostrom polarizacijom na politickoj sceni (istina, sve u okvirima specificnog ustava, onako kako oni dozivljavaju pojam islamske republike, ali to je ocito volja vecine tamosnjeg naroda), zemlja u kojoj postoje gradjanske slobode i ljudska prava (sve to opet u okvirima specificnog drustvenog uredjenja i osobitih normi javnog morala), ali u svakom slucaju izmastana zemlja za rigidnu monarhiju jahtasa u kojoj bi vrhunac civilizacijskog napretka u narednih 100 godina bio dopustiti zensku da sjedne za volan. Bez zelje da idealiziram Iran, ali bezveze je uopce je praviti usporedbe sa SA (drzavi koja se zvanicno zove po vladajucj dinastiji

) U Iranu postoje pisci, pjesnici, kinematografija, pozorista, slikari, vajari, filharmonija, ulicni sviraci, cure koje ulicom lizu sladoled, internetski forumi... Naravno, mnogo toga moze biti bolje, postoje i besmislena ogranicenja, ali nove generacije donose nove vjetrove. Ipak je to oblik drustva kakav nije imao premca u savremenom islamskom svijetu, trazi se, gradi se, grijesi se i popravlja, pada i ustaje... Ali smijesno ih je u bilo kom smislu porediti sa Saudjom. Zar ti to treba crtati?
Btw, Iran je, vidis, tesko podnosio i nase patnje, pa ucinio koliko je mogao da nam ih olaska, i to svi znamo da nam ih nisu olaksavali hurmama i brosuricama "O nekim zabludama koje moramo ispraviti." Mene su ved tada i time kupili zauvijek. I ne znam zasto onda mislis da ih ne zanimaju patnje drugih muslimana?
Uh, ispisah se ko nikad na forumu, a ne znam ni zasto. Necu ti vise odgovarati, dovoljno sam star da znam da to nema smisla. Jesu, eto, isti su skroz, I Saudija i Iran, imas ti pravo.