CARINA U BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

luxferre

#8476 Re: CARINA U BiH

Post by luxferre »

zubi wrote: 11/12/2025 14:57
luxferre wrote: 11/12/2025 14:50 Upravo to, prijaviti o objasniti probleme Iherbu.
Imate li neki mail, hvala
Citas li sta je iherb odgovorio?

Nije njihov problem, to je stvar In Time-a (third-mile carrier).

Nema mail, posaljes im poruku sa stranice.
Zapravo i jeste, da taj dio uračunaju u prevoz nikad nebi dobili posao ali to su krili u detaljima pregovora oko transporta.
Evo sa Temu redovno naručujem, nema tog troška? Paritet, kamion?
teuta06

#8477 Re: CARINA U BiH

Post by teuta06 »

naručila sam kaput sa mango stranice, e sad cijena kaputa je 360 KM, nisam razmisljala o carini kad sam naručivala, skroz sam zab, da li ce mi ocariniti, ima li šanse da prođe ispod radara
NostradamusfromBandH

#8478 Re: CARINA U BiH

Post by NostradamusfromBandH »

Vidim da naručuje raja s iherba suplemente i to... važi li isto do 300KM carina za proteine i te praškaste materije ili kako već?
mc-twin

#8479 Re: CARINA U BiH

Post by mc-twin »

Prolaze stvari i od 300+ KM Sve zavisi kakve ces biti srece. :)
Hakiz

#8480 Re: CARINA U BiH

Post by Hakiz »

Šta na kraju bi sa InTime i 30 KM?
crnivrag

#8481 Re: CARINA U BiH

Post by crnivrag »

Hakiz wrote: 19/12/2025 19:21 Šta na kraju bi sa InTime i 30 KM?
Meni danas došla pošiljka iz Japana preko Fedex-a i isporučena putem In Time-a, potpuno besplatno, a iznos pošiljke je bio 161,98 KM.
Hakiz

#8482 Re: CARINA U BiH

Post by Hakiz »

crnivrag wrote: 19/12/2025 22:28
Hakiz wrote: 19/12/2025 19:21 Šta na kraju bi sa InTime i 30 KM?
Meni danas došla pošiljka iz Japana preko Fedex-a i isporučena putem In Time-a, potpuno besplatno, a iznos pošiljke je bio 161,98 KM.
:thumbup:

Ako se ne varam, tih 30 KM se naplaćuje na pošiljke koje dođu drumskim saobraćajem. Avionske ne naplaćuju.

Ali odjednom je prestala diskusija o tome, a neki forumaši su pisali da su slali pritužbe itd, pa rekoh, da priupitam šta bi na kraju od svega.
1Dante1

#8483 Re: CARINA U BiH

Post by 1Dante1 »

Hakiz wrote: 19/12/2025 22:46 Ali odjednom je prestala diskusija o tome, a neki forumaši su pisali da su slali pritužbe itd, pa rekoh, da priupitam šta bi na kraju od svega.
Nista, jer se mora advokat angaozvati i dalju proceduru voditi. Sto se tice nadleznih inspekcijskih organa, ne zele ulaziti u to
Institucija ombudsmana je razmatrala Vašu email predstavku i nastavno na navedeno, daje se odgovor da se u konkretnom slučaju radi o različitim osnovima naplate, carinskoj kao javnoj /državnoj obavezi i drugoj, koju naplaćuje posrednička kompanija za uslugu podnošenja zahtjeva za oslobađanje od carine i za sto ima pravo tražiti novac.

Osnovno je da ne smije lažno predstavljati tu naknadu kao carinu ili nejasno prikazati naplatu. Problem bi bio da su naveli da se radi o carini i na taj način doveli Vas u zabludu. U dostavljenom odgovoru se navodi obaveza podnošenja zahtjeva za carinsko oslobađanje koje se ne primjenjuje automatski, zbog čega se smatra da u konkretnom slučaju nema kršenja Vaših potrošačkih prava.

Za sve dalje upite možete se direktno obratiti Upravi za indirektno oporezivanje BiH.
Hakiz

#8484 Re: CARINA U BiH

Post by Hakiz »

1Dante1 wrote: 20/12/2025 14:09
Hakiz wrote: 19/12/2025 22:46 Ali odjednom je prestala diskusija o tome, a neki forumaši su pisali da su slali pritužbe itd, pa rekoh, da priupitam šta bi na kraju od svega.
Nista, jer se mora advokat angaozvati i dalju proceduru voditi. Sto se tice nadleznih inspekcijskih organa, ne zele ulaziti u to
Institucija ombudsmana je razmatrala Vašu email predstavku i nastavno na navedeno, daje se odgovor da se u konkretnom slučaju radi o različitim osnovima naplate, carinskoj kao javnoj /državnoj obavezi i drugoj, koju naplaćuje posrednička kompanija za uslugu podnošenja zahtjeva za oslobađanje od carine i za sto ima pravo tražiti novac.

Osnovno je da ne smije lažno predstavljati tu naknadu kao carinu ili nejasno prikazati naplatu. Problem bi bio da su naveli da se radi o carini i na taj način doveli Vas u zabludu. U dostavljenom odgovoru se navodi obaveza podnošenja zahtjeva za carinsko oslobađanje koje se ne primjenjuje automatski, zbog čega se smatra da u konkretnom slučaju nema kršenja Vaših potrošačkih prava.

Za sve dalje upite možete se direktno obratiti Upravi za indirektno oporezivanje BiH.
Izgleda da se baš za sve mora prijetiti vladajućim partijama da neće dobiti glasove. Ako institucije ne rješavaju, ostaje ili pomiriti se sa stanjem ili ovo šta sam napisao.

Čak i kada je "nezavisna ekspertska" agencija u pitanju, mijenjaj zakone o agencijama.

Ljudi postoje da plaćaju, vlast nije zbog ljudi.

Ali, dobro, i u EU je isto sa ovih 3 eura za pošiljke male vrijednosti iz Kine. Bit će da naručiš 3 različita proizvoda iz 3 različiite radnje, po 1 euro svaki, ukupno 3 eura proizvodi, platiš carinu 9 eura. Računa se 3 eura na svaki "item", dakle svaku pošiljku koja dođe.

I to će nas zakačiti na putu u EU.
kazo

#8485 Re: CARINA U BiH

Post by kazo »

Raja, hocu posiljku da izvrsim sa myus.com stranice. Prosli put sam napravio gresku pa sam platio usluge DHL-a 150 KM i carine 200+ KM.

Da ne bih opet bio donji, zna li neko da li postarina sa myus.com ulazi u prag od 300,00 KM?
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#8486 Re: CARINA U BiH

Post by liaar »

kazo wrote: 24/12/2025 09:28 Raja, hocu posiljku da izvrsim sa myus.com stranice. Prosli put sam napravio gresku pa sam platio usluge DHL-a 150 KM i carine 200+ KM.

Da ne bih opet bio donji, zna li neko da li postarina sa myus.com ulazi u prag od 300,00 KM?
Ulazi neovisno odakle naručuješ
peca777

#8487 Re: CARINA U BiH

Post by peca777 »

:D :D nemoj pls, sada ce dezurni narucivaoci da krenu s pricom da transport ne ulazi :D
mc-twin

#8488 Re: CARINA U BiH

Post by mc-twin »

Sobzirom da ce ti ga vjerovatno prikazati na fakturi ulazit ce.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#8489 Re: CARINA U BiH

Post by mk ultra »

teuta06 wrote: 19/12/2025 13:23 naručila sam kaput sa mango stranice, e sad cijena kaputa je 360 KM, nisam razmisljala o carini kad sam naručivala, skroz sam zab, da li ce mi ocariniti, ima li šanse da prođe ispod radara
Nema sanse da prodje ispod radara....
Hakiz

#8490 Re: CARINA U BiH

Post by Hakiz »

kazo wrote: 24/12/2025 09:28 Raja, hocu posiljku da izvrsim sa myus.com stranice. Prosli put sam napravio gresku pa sam platio usluge DHL-a 150 KM i carine 200+ KM.

Da.
HelaS

#8491 Re: CARINA U BiH

Post by HelaS »

NE! Oslobađa se od plaćanja carine i PDV roba u vrijednosti do 300 KM, a ne prema njenoj carinskoj osnovici, u koju ulaze troškovi transporta ili poštarina u BiH. Postupak oslobađanja od plaćanja carine vrši se usmeno, predočenjem carinskom službeniku fakture ili drugog dokumenta iz koje se očitava vrijednost robe. Ne provodi se carinska procedura po kojoj se obračunava carinska osnovica.
Pasodoble

#8492 Re: CARINA U BiH

Post by Pasodoble »

Znaci ti hoces da kazes da se ja mogu dogovroiti s prodavacem da mi posalje MacbookPro za 2.000$, navede da je artikal 150$, a dostavu zasebno fakturise i da mi nece biti cairne? I tako platim, artikal 150 na fakturi i dostavu 2k?
HelaS

#8493 Re: CARINA U BiH

Post by HelaS »

Pasodoble wrote: 24/12/2025 23:12 Znaci ti hoces da kazes da se ja mogu dogovroiti s prodavacem da mi posalje MacbookPro za 2.000$, navede da je artikal 150$, a dostavu zasebno fakturise i da mi nece biti cairne? I tako platim, artikal 150 na fakturi i dostavu 2k?
Oslobađa se roba zanemarive vrijednosti do 300 KM. Nijedan carinski službenik nije idiot da ne zna vrijednost MacPro... Međutim, teoretski - da, ali u praksi se to ne može tako ostvariti zbog ozbiljnosti druge strane.
Hakiz

#8494 Re: CARINA U BiH

Post by Hakiz »

Kupovina putem interneta

Prilikom naručivanja proizvoda putem interneta ili na neki drugi način, a koji se dostavljaju u BiH poštanskim putem, lice koje je naručilac tih dobara je obveznik plaćanja uvoznih dažbina.

Carinska procedura uvoza svih roba, pa tako i roba koje putem poštanskih paketa stižu u Bosnu i Hercegovinu, obavlja se u skladu sa Zakonom o carinskoj politici BiH i svim važećim podzakonskim aktima.

U skladu sa članom 207. Zakona o carinskoj politici BiH, te članom 24. Odluke o uslovima i postupku ostvarivanja prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih i izvoznih dadžbina, od plaćanja uvoznih dažbina oslobađa se roba zanemarive vrijednosti sadržana u pošiljci poslanoj direktno iz druge države primaocu u Bosni i Hercegovini.

Robom zanemarive vrijednosti smatra se roba čija je ukupna vrijednost do 300,00 konvertibilnih maraka po pošiljci, isključujući alkoholne proizvode, parfeme i toaletne vode, duvan i duvanske prerađevine. Uobičajeno primanje paketa, u smislu navedenog oslobađanja, podrazumijeva primanje paketa iz inostranstva jednom u toku nedelje. Poštanske pošiljke koje ispunjavaju uslove za navedeno oslobađanje od plaćanja carine, oslobođene su i od plaćanja poreza na dodanu vrijednost u skladu sa članom 26. tačka 2. Zakona o porezu na dodanu vrijednost.

U skladu sa članom 207. Zakona, te članom 26. Odluke od plaćanja uvoznih dažbina oslobađa se roba nekomercijalnog karaktera sadržana u pošiljci koju besplatno šalje fizičko lice iz druge države fizičkom licu u Bosni i Hercegovini.

Pošiljke nekomercijalnog karaktera, smatraju se povremene pošiljke koje sadrže isključivo robu namijenjenu ličnoj upotrebi ili upotrebi članova domaćinstva korisnika oslobađanja, koja po svojoj vrsti i količini ukazuje da se ne radi o komercijalnom karakteru i da ih je pošiljalac primaocu poslao besplatno.

Oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina primjenjuje se na robu vrijednosti do 90,00 konvertibilnih maraka po pošiljci.

Oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina količinski se ograničava, po pošiljci, za određenu robu:

duhan i duhanski proizvodi, do 50 cigareta ili 10 cigara, te 50 grama duhana za pušenje
alkohol i alkoholna pića, u količini od 1 litra, te vino u količini, 2 litre,
parfemi, do 50 ml ili toaletne vode do 250 ml.

Oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina za robu iz člana 24. i 26. ove Odluke odobrava usmeno carinski ured kojem je roba predočena.

U slučaju da vrijednost robe koja iz inostranstva stigne poštanskom pošiljkom u BiH, prelazi vrijednost od 300 KM, odnosno 90 KM u slučajevima kad pakete šalju fizička lica, carinska služba obavještava lice koje je naručilo robu o preuzimanju iste putem poštansko carinske deklaracije za fizička lica.

Ukoliko lice u BiH prima poštansku pošiljku od fizičkog lica iz inostranstva, na utvrđenu carinsku vrijednost (vrijednost robe + svi zavisni troškovi nastali u procesu nabave), obračunava se jedinstvena stopa carine za nekomercijalnu robu u iznosu od 10 % carine, a onda tako dobijen ukupan iznos predstavlja osnovicu za obračun 17 % PDV-a. U osnovicu za obračun uvoznih dažbina ulaze i svi zavisni troškovi nastali prilikom uvoza robe, poput transporta, osiguranja i sl.

Ukoliko lice iz BiH prima poštansku pošiljku od pravnog lica iz inostranstva, na utvrđenu carinsku vrijednost obračunava se standardna stopa carine u skladu sa Carinskom tarifom BiH (5%, 10%, 15% - ovisno o vrsti robe) i PDV 17 %. U osnovicu za obračun uvoznih dažbina ulaze i svi zavisni troškovi nastali prilikom uvoza robe, poput transporta, osiguranja i sl. Prilikom utvrđivanja carinske osnovice za obračun uvoznih dažbina najčešće se uzima fakturna vrijednost robe, i to iz same fakture koja prati određenu robu ili se traži potvrda o plaćanju putem izvadaka sa računa kreditne kartice. Na utvrđenu carinsku vrijednost se obračunavaju i plaćaju zakonom predviđene dažbine. Ukoliko za određenu robu koja je predmet uvoza ne postoji faktura, carinska služba upućuje poziv primaocu da dostavi dokaz o plaćanju putem kreditne kartice, a ukoliko ni to ne postoji, carinska služba u skladu sa važećim propisima pristupa utvrđivanju stvarne vrijednosti te robe koja će predstavljati osnovicu za obračun uvoznih dažbina, a na osnovu vrijednosti iste ili slične robe koja je uvezena u prethodnom periodu. Dodatni dokumenti koji se traže of fizičkih lica dostavljaju se direktno u carinske referate pri poštanskim kancelarijama u BiH, putem faxa, ili e-maila.
https://www.uino.gov.ba/portal/bs/infor ... interneta/

Ako se ne varam, ovo bukvalno znači:

Račun broj 252523452323
Datum xx.zz.zzzz

1. Proizvod X - 100 KM
2. Proizvod Y - 50 KM
3. Transport - 200 KM
--------------------------
Ukupno (1+2+3) - 350 KM

Carini se i osnovica je 350 KM.
zubi

#8495 Re: CARINA U BiH

Post by zubi »

Da.

Postarina ulazi u osnovu za carinjenje.
Pasodoble

#8496 Re: CARINA U BiH

Post by Pasodoble »

Naravno da ulazi, ali eto pojedini vole da pametuju, jer neko u njigovom slucaju nije ispostovao zakon, pa misle da je to pravilo
Hakiz

#8497 Re: CARINA U BiH

Post by Hakiz »

Zamislite kupim od knjižare koja se zatvara 100 knjiga po 1 KM knjiga. Ukupno 100 KM za knjige.

Paket težak 50 kg, preko mora, kaže transport 300 KM.

Ukupno 400 KM.

Carina, država će se odreći carine i PDV-a na onih 300 KM transporta i carinit će samo 100 KM knjige, to jeste osloboditi od carine? Neće uzeti ništa, a da carini transpirt uzela bi barem 100 KM?

Država se toga odrekne? Nema šanse.

Zbog primjera kao na početku se transport i carini. Nekada carina može više uzeti na transport nego na sam proizvod.
luxferre

#8498 Re: CARINA U BiH

Post by luxferre »

Ateista wrote: 11/12/2025 11:46 Tad sam htio pisati fedexu da znaju s kim imaju posla, medjutim kad mi je konacno dosla narudzba bio sam previse okupiran tme i uzbudjen, jer je bilo nesto na sta sam cekao oko 20 godina da to sebi kupim, kad je konacno doslo zaboravio sam na tih 10 dana cekanja.
Sad mi je krivo sto nisam, ne ide sad jer je proslo puno, ali savjetujem svima koji sad dobijaju pakete preko fedex/intime da pisu fedexu i zale se.
Moja zadnja narudžba je takođe prošla bez otkupa od "nebitnih" Haman što je išla cijelo vrijeme avionom

Nnije bilo otkupa jer je svei išlo avio transportom;
Ruta: USA-Belgija-Francuska-Slovenija-BIH (Sarajevo)

Vrijednost bila oko 170 usd, sadržaj:
Solgar, Glucosamine Hyaluronic Acid Chondroitin MSM, 120 Tablets x 2 boce
Carlson, Tri-B with B-6, B-12 & Folic Acid, 120 Tablets
Thorne, Zinc Picolinate, 15 mg, 60 Capsules
Thorne, Selenium, 200 mcg, 60 Capsules
Thorne, Calcium-Magnesium Malate, 240 Capsules
NOW Foods, L-Lysine, 1,000 mg, 100 Tablets

Kad sve saberem, Kod nas 120 kom Solgar Glucosamina msm košta oko 150-160 km, mozda cak i više, znači samo ova dva su odprilike 300 kmova! (pronašao sam samo boce od 60 kom i one su od 70 do 75 km kod nas a zadnjih 5 god uzimam roditeljima) Znači sve ostalo je bilo gratis :)
Kako sam stekao dojam u razgovoru sa ljekarima, svi preporučuju korištenje poznatih brendova a ne nekih tamo proizvođača, mada je sve danas outsorsano pa ne znam koliko je ta teza istinita.

HVala kolegama koji su već ovdje napisali da Throne suplementi obaraju cijenu transporta plus izbjegavanje otkupa in time jer je išlo avio putem ali ajde ga sada znaj, dali će svaki put slati na taj način. Ukupna cijena transporta je bila oko 7-8 km.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#8499 Re: CARINA U BiH

Post by mk ultra »

Pasodoble wrote: 24/12/2025 23:12 Znaci ti hoces da kazes da se ja mogu dogovroiti s prodavacem da mi posalje MacbookPro za 2.000$, navede da je artikal 150$, a dostavu zasebno fakturise i da mi nece biti cairne? I tako platim, artikal 150 na fakturi i dostavu 2k?
Prvo bi on imao problem sa svojim finansijama a da, carina bi zaustavila paket radi nerealne cijene na fakturi.

Zato cak i kad dobijas gratis uređaj, npr zamjenski u garanciji ne moze se lupiti neka niska cifra, moze je staviti da bude manja ali ne vise od 20%

Sve se carini
teuta06

#8500 Re: CARINA U BiH

Post by teuta06 »

mk ultra wrote: 24/12/2025 22:18
teuta06 wrote: 19/12/2025 13:23 naručila sam kaput sa mango stranice, e sad cijena kaputa je 360 KM, nisam razmisljala o carini kad sam naručivala, skroz sam zab, da li ce mi ocariniti, ima li šanse da prođe ispod radara
Nema sanse da prodje ispod radara....
nije mi ocarinjeno, rekla mi je prijateljica da mango šalje neki akt vezano za svoje artikle koje šalje u Bosnu, uredno mi došao paket :ljulja:
Post Reply