BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
782
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1308

Seawolf

#8476 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Seawolf »

archi_a wrote:
insomnia78 wrote:Pa mozes ti pricati sta hoces CINJENICA je da je projekat puske propo ko muda kroz poderane gace. Sta si se upalio ko da si je ti dizajniro. Jebo te puska to danas svaka susa pravi
Ti reče da bi bio najsretniji da proizvodimo nosač. Eto proizvode puške, budi sretan, pašice. Nemoj mi se brinuti. :wink:
Izvini, ali u izvještaju koji si postavio, nema nikakvih pušaka bosanskohercegovačke proizvodnje.

Imaju 4 automata kalibra 9x19 mm, koje je proizvela goraždanska firma i prodala u Sloveniju.
archi_a

#8477 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by archi_a »

:lol:
Automat je naziv koji se koristi za automatsko oružje za uništavanje neprijateljske sile i neposrednu samoodbranu koje koristi pištoljsku municiju. Iako se ponekad naziva strojnicom ili mašinskom puškom u pravilu ima slabiji domet od puške i mitraljeza, ali to nadoknađuje time što je lakši za nošenje.
Nema problema. Goraždanska firma iz Bosne i Hercegovine je prodala Sloveniji automat, nije pušku.
animus

#8478 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by animus »

Zar nije poenta mogucnost proizvodnje, masine i ljudi koji to mogu. Pusaka imamo svakako dovoljno. A kad imas fabriku koja to moze proizvoditi onda si siguran i za duzi rat jer nece faliti novih pusaka. Imamo mi drugih kriticnih tacaka koje su puno bitnije. Bitka za Brcko ce biti kljucna. Tu ce se sve rijesiti jer istok drzave nece biti problem. BL i krajina zavise od Brckog i oni to znaju. U Brckom se rješava da li ce rat trajati mjesec ili godinu.
anelsol

#8479 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Ovima iz BNTa minobacači idu ko halva. Za Tursku i UAE 450 komada u 2018. godini. I oni čekaju ko ozeblo sunce da H 155 proradi.
anelsol

#8480 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Gledajući listu partnera za ACU najvjerovatnije je da oni rade sklopove za druge velike firme. Ono što je na glavnoj stranici, SMG i okviri, je njihov brend, ali mislim da je većina posla koji odrađuju rade kao "podizvodjac" za druge firme.
Seawolf

#8481 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Seawolf »

archi_a wrote:....
Nema problema. Goraždanska firma iz Bosne i Hercegovine je prodala Sloveniji automat, nije pušku.
Kad smo već kod automata (ne pušaka), evo friška vijest iz USA:

https://www.thefirearmblog.com/blog/201 ... ct-weapon/

U.S. ARMY je na svom natječaju za izbor novog sub-kompaktnog automata, izabrala švajcarski B&T APC9 K.

Inicijalna isporuka će brojati 350 komada, a u budućnosti će ih biti i više.
155_mm

#8482 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

mislim da bi ovaj pokusaj trolanja teme (namjerno ili iz neznanja, sasvim nebitno) trebalo iskoristiti i pojasniti neke stvari oko proizvodnje pjesadijskog oruzja u BiH.
155_mm

#8483 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

trziste pjesadijskog oruzja je jedno od najtezi i opstanak na istom je skoro nemoguca misija. a o ulasku na isto kao sasvim novi igrac da i ne govorimo. jedna francuska ili engleska danas ne proizvode svoje jurisne puske. veliki H&K bio pred gasenjem. a razlog je veoma jednostavan. svak ko kupuje iole vecu kolicinu pusaka za vojsku ili policiju trazi da se to proizvodi kod njega. na primjer madjari i ceski BREN ili rumuni i talijanska BERETA.

vecina prozvodjaca pjesadijskog oruzja opstaje zahvaljujuci civilnom trzistu i direktnoj pomoci drzave u sistemima gdje je to moguce.
155_mm

#8484 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

i u takvoj situaciji jedna mala drzavica koja nikad nije proizvodila pjesadijsko orujzje (ako izuzmemo dupovke) odlucuje da mora pod svaku cijenu imati vlastitu proizvodnju pjesadijskog oruzja. i to proizvodju koja je dugorocno odrziva.
155_mm

#8485 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

i neko dolazi na genijalnu ideju da se ne smije ici na "cistokrvnog" proizvodjaca oruzja koji bi imao neki svoj gotov proizvod i nudio ga po principu "uzmi ili ostavi" nego se mora ici na nesto sto se lakse probija na trziste i tamo opstaje.
155_mm

#8486 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

a rijesenje je da se prvo odvoji proizvodnja cijevi od proizvodnje ostalih dijelova. trziste cijevi funkcionise samo za sebe. cijevi se trose vise od ostalih dijelova. jedno kuciste puske od AK moze izdrzati nekoliko cijevi. neki proizvodjaci oruzja kupuju cijeci sa strane za svoje proizvode.

a cijevi treba da radi firma koja moze opstati da ne proizvede ni jednu cijev za godinu dana. znaci IGMAN. ali to se nece dogoditi jer ta firma ima sama godisnju potrebu od 5000 cijevi za testiranje svoje municije. to garantuje minimalnu proizvodnju cijevi tako da se linija za proizvodnju istih odrzava u radnom stanju.
155_mm

#8487 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

nakon cijevi trebalo se rijesiti problem ostatka puske. tu se ide na privatnu firmu koja ima ogromno iskustvo sa polimerima, danas najvaznijem materijalu u proizvodnji pjesadijskog oruzja. a ta firma je u principu prozvodjac djelova za puske AK i AR. znaci za dvije najrasprostranjenije puske na svijetu. kako na civilnom tako i na vojnom trzistu.
Besides from the production of complete small arms we focus on the following services:

Upgrades of standard small arms systems

High precision spare parts for AK-47

Accessories and spare parts for AR-15

Production High Strength Polymer Ammunition Boxes

Production of high capacity magazines for different calibers from 9x19 to 7,62x51

International trading of military goods from the region
http://ac-unity.com/services
155_mm

#8488 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

nadam se da je sad malo jasnije da BiH ne mora prodati nikad ni jednu gotovu pusku da bi dugorocno mogla zadrzati mogucnost proizvodnje vlastitog pjesadijskog oruzja.
Porodice Foht

#8489 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Porodice Foht »

´´Dodik: SDA kontroliše fabrike oružja i priprema Bošnjake koji nisu vojno obučeni!´´ (Oslobodjenje) :lol:

Dobra vijest. Jasno je sta ga zulja. A i bolje pricati o tome nego o rezervnom sastavu policije RS.
archi_a

#8490 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by archi_a »

Image

Na svakog rezervistu u entitetu pi si, bošnjaci samo u šest kantona entiteta fBiH mogu angažovati 5 rezervista. Poruka je jasno, odmjereno poslana. Neka drugi razmišljaju u šta srljaju. Jasno je ko se ovdje osjeća kao krme u Teheranu, jasno je kome je i sopstvena koža tijesna, koga vlastiti grkljan guši. Pogledajte ovu sliku, pogledajte, izobličenu facu, pogledajte repetirane obrve, krvave oči. Takav je na većini slika i u većini situacija. Takav je i lukač, takva im je i entitetska predsjednica, takvi su i voditelji emisija na pi si ti-viju. To je mrtvilo koje je napalo te ljude koji su indoktrinirani, zavedeni, puni mržnje i ljutnje jer ne ide po planu i kako su zamislili. Bosna i Hercegovina je iz rata izašla kao nezavisna zemlja, unatoč daytonskom sporazumu koji je postavio nakaradno unutrašnje uređenje zemlje. Samim tim što je BiH opstala kao zemlja, a znamo kako su zamišljali u komšiluku, jasno je ko je najveći gubitnik 90-tih. Jednostavno, oni ne znaju šta da rade od svoje muke. Tijesno im je u rođenom dvorištu. A i Bosna će se kad tad urediti kao zemlja građana. To ih najviše žulja, jer je to nepovratan proces. :bih:
155_mm

#8491 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Dodik je ukazao da su fabrike namjenske industrije, kojih je šest na teritoriji Federacije, povećale nekontrolisanu proizvodnju oružja i municije.

„Neprihvatljivo je da fabrika namjenske industrije proizvodi nešto mimo odluke vlasti i potreba vojske“, poručio je on.

Dodik je kazao da zbog toga Bošnjaci žele da zadrže u Savjetu ministra podobne Srbe kako bi pustili namjensku industriju da proizvodi oružje a obaveštajna služba da kontroliše i prati zvaničnike Srbije i RS.

„Moraćemo to da raščistimo u budućnosti“, objasnio je on.

Dodik je podvukao da je takve informacije dobio sa uvjerljivih mjesta, i da posjeduje i datume kada su održavani sastanci.
najbolji dokaz da je NI u bosnjana na dobrom putu. pocela je ozbiljno da zulja.
Maraschino

#8492 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Maraschino »

archi_a wrote: Na svakog rezervistu u entitetu pi si, bošnjaci samo u šest kantona entiteta fBiH mogu angažovati 5 rezervista. Poruka je jasno, odmjereno poslana. Neka drugi razmišljaju u šta srljaju. Jasno je ko se ovdje osjeća kao krme u Teheranu, jasno je kome je i sopstvena koža tijesna, koga vlastiti grkljan guši. Pogledajte ovu sliku, pogledajte, izobličenu facu, pogledajte repetirane obrve, krvave oči. Takav je na većini slika i u većini situacija. Takav je i lukač, takva im je i entitetska predsjednica, takvi su i voditelji emisija na pi si ti-viju. To je mrtvilo koje je napalo te ljude koji su indoktrinirani, zavedeni, puni mržnje i ljutnje jer ne ide po planu i kako su zamislili. Bosna i Hercegovina je iz rata izašla kao nezavisna zemlja, unatoč daytonskom sporazumu koji je postavio nakaradno unutrašnje uređenje zemlje. Samim tim što je BiH opstala kao zemlja, a znamo kako su zamišljali u komšiluku, jasno je ko je najveći gubitnik 90-tih. Jednostavno, oni ne znaju šta da rade od svoje muke. Tijesno im je u rođenom dvorištu. A i Bosna će se kad tad urediti kao zemlja građana. To ih najviše žulja, jer je to nepovratan proces. :bih:
Odraz nemoci.

Tvoji postovi mi dodju kao oblog na dusu. :thumbup:

:kiss:
PM72

#8493 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by PM72 »

Znači,ne gine nam "rezerva"? Meni haman petobanka i da zadužim polovnu uniformu i raskliman kalašnjikov pa da ćumuram u inat "anam onima".Jok ja bogami.Ekstremno sam netolerantan na te vrste kretenluka.
Atego

#8494 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Atego »

Nece te niko pitat
155_mm

#8495 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

archi_a wrote:Image
:bih:
cvetkovic i macek se u grobu okrecu kad vide kome su svoj sporazum u amanet ostavili.
PM72

#8496 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by PM72 »

Atego wrote:Nece te niko pitat
:lol: grohotom se smijem.Ja i moja djeca za Bakirovu džamahiriju nećemo prolit ni kap krvi ni kap znoja.Mogu samo proliti koju kap sperme da im hebem svu familiju.
Atego

#8497 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Atego »

PM72 wrote:
Atego wrote:Nece te niko pitat
:lol: grohotom se smijem.Ja i moja djeca za Bakirovu džamahiriju nećemo prolit ni kap krvi ni kap znoja.Mogu samo proliti koju kap sperme da im hebem svu familiju.
Sad ti kazem , nece vas niko pitat
PM72

#8498 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by PM72 »

I ne treba,znam šta mi je radit'.I u onom ratu si mogao birati a kamoli u ovom što nam pripremaju.Prije bih pucao vlastitom djetetu u nogu nego ga pustio da obuče uniformu pa sa tekbirom da juriša na Pale jal Sokolac.Kome? Za šta? Oni koji su guzicu sklonili na vakat znaju o čemu pričam.
Atego

#8499 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Atego »

PM72 wrote:I ne treba,znam šta mi je radit'.I u onom ratu si mogao birati a kamoli u ovom što nam pripremaju.Prije bih pucao vlastitom djetetu u nogu nego ga pustio da obuče uniformu pa sa tekbirom da juriša na Pale jal Sokolac.Kome? Za šta? Oni koji su guzicu sklonili na vakat znaju o čemu pričam.
Ubogaljit rodjeno dijete ?!?! I kakvo tekbiranje ? Zar ne pricamo o rezervistima ?
Atego

#8500 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Atego »

I koji si ti qrac uopste da kazes da bi pucao na svoje dijete samo radi svog kaprica ?! Jesil dobro ?
Post Reply