Desavanja u Hrvatskoj

Post Reply
zg2

#8476 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by zg2 »

De ba dogovorite se već jednom je li Karamarko crnokošuljaš ili udbaš, nemere biti jedno i drugo.
Karamarko je provincijski pohlepni supak...:D
8)
mislite na "crnogMarka?
govorite Hrvatski da vas ceo svet razume ...
ronnie

#8477 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by ronnie »

sve jasno, ne kontam samo kakvi se to crnokošuljaši nekim forumašima priviđaju, ja vidim samo bijelu boju (neka me prirodoslovci isprave ako bijelo nije boja :D )

Image
NeenaSa

#8478 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by NeenaSa »

JohnnyS wrote:
seln wrote:Tocno, odgovor je tocan. jebes ideologiju.
Ni, jos uvijek postoje oni dole i oni gore, i dok oni postoje, postojace i ideologija.
Za Hrvatsku, koja trenutno izgleda prilicno desno (danke, Zoki) mogu reci samo ovo:
drzave, u kojima je radnicka klasa nastrojena desno, uglavnom su drzave pune sirotinje. I uglavnom se sporo mijenjaju.

Ima istine u ovom tekstu:

http://www.jutarnji.hr/uznemirujuca-ist ... -/1318191/

Europska ljevica se bazirala na raznorazne manjine, što vjerske, što nacionalne, to rodne, a radničku klasu je skroz zanemarila i tako ju je otjerala u naručje ekstremnih desničara. Tako da radnici iz tvornica širom Europe (vjerojatno bi tako isto i u Hrvatskoj bilo, da je ostalo tvornica...) slušaju govore zajapurenih ekstremista jer im se socijaldemokratski šminkeri više i ne obraćaju.
Toliko istine i nezmariti.
dječak sa šibicama

#8479 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by dječak sa šibicama »

ronnie wrote:sve jasno, ne kontam samo kakvi se to crnokošuljaši nekim forumašima priviđaju, ja vidim samo bijelu boju (neka me prirodoslovci isprave ako bijelo nije boja :D )

Image
Jel ovo Antina supruga, ili Markova?

Gotovina uvijek faker bio, povalio pola zenskog dijela HRT-a.
dalmatinka

#8480 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by dalmatinka »

dječak sa šibicama wrote:
ronnie wrote:sve jasno, ne kontam samo kakvi se to crnokošuljaši nekim forumašima priviđaju, ja vidim samo bijelu boju (neka me prirodoslovci isprave ako bijelo nije boja :D )

Image
Jel ovo Antina supruga, ili Markova?

Gotovina uvijek faker bio, povalio pola zenskog dijela HRT-a.
Kninska gradonačelnica. S druge strane je šibensko-kninski župan.
gospodja profiterka

#8481 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by gospodja profiterka »

Banksy wrote:Besmisleno je raspravljati u tim kategorijama. Da je bio šta je bio ako nije bio i bi li se Milošević mogao razmahati i postati za Tita, bi li Tuđman otcijepio Hrvatsku, da li bi otišli Slovenci i šta bi bilo s JNA, sve su to besmislice.

U ideološkom smislu, Hrvatska je podijeljena zemlja, kao što su podijeljene i mnoge druge, Italija recimo, na strastvenu desnicu i strastvenu ljevicu i nije problem u vječitim i uobičajenim podjelama već u strasti kojom potomci ustaša i partizana propovijedaju i jedno i drugo.
Da je Hrvatska tako desničarska zemlja, ne bi bilo ni Josipovića ni Mesića ni Milanovića ni Račana ni antifašističkih udruga i struja, ni njihovih unuka, ni ovog razgovora, uostalom.
U ovom trenutku Hrvatska je otišla udesno, kao što je u nekom prethodnom otišla ulijevo, i sve tako jedni pa drugi unatrag 25 godina, i sad, u ovom trenutku, uživamo plodove te desničarske vlasti koja je uzjahala samo i isključivo zaslugom nesposobne ljevičarske vlasti koja nije bila u stanju da odgovori na zahtjeve osiromašenog puka kojem je u jednom trenutku postalo svejedno koja je ideologija na Pantovčaku, sve dok su im stomaci prazni. Traže novo i traže bolje jer nisu zadovoljni starim i jer vjeruju da će im možda neki novi, crni, žuti ili plavi donijeti kruh na sto.
Tito je državnik, bivši predsjednik i maršal, mjesto mu je u povijesti, u spomenicima, ulicama i bistama, u muzejima, u knjigama. Kako će se koja vlast odnositi prema njemu, manje je bitno. I jednima i drugima svakako služi kao pokriće pri razračunavanju s političkim protivnicima, kao kišobran kojim se pokriju kad ne obave svoje poslove kako treba, kad kasne mirovine i kad zatvaraju fabrike, kad treba mobilizirati biračko tijelo u jednom ili u drugom pravcu.
Određivati, pozicionirati hrvatski narod i njegovo ideološko desno ili lijevo raspoloženje prema tome kako se koja vlast u kojem trenutku odnosi prema Titu je krajnja bedastoća.
Pa ja i tvrdim, barem kada je Hrvatska u pitanju, da ideologija građana ne može utjecati na odnos prema Titu. Naime, čini mi se da neki ovdje brkaju bošnjački narativ o Jugoslaviji s hrvatskim. Bošnjački narativ veli da je Jugoslavija valjala do Miloševića, hrvatski narativ veli da Jugoslavija nikada nije valjala, da je bila "tamnica hrvatskoga naroda" i da su Hrvati izlaskom iz Jugoslavije ostvarili svoj "tisućljetni san". I nema tu trte-mrte. Robijev dedo sa Šolte je po tom pitanju barem pošten: on je Jugoslaven, pjeva Hej Slaveni s prozora i kenja se na hrvatsku državnost općenito, a ne u ovisnosti o tome ko je pobjedio na izborima.

Milošević je slab izgovor za jugonostalgičare, jer je kapitulacija pred njim ravna kapitulaciji partizana pred sporazumom Cvjetković-Maček i pristupanjem Paktu. Onaj kome je bilo do Jugoslavije (one prave, ne Miloševićeve) uradio bi ono što su partizani uradili pedeset godina prije: našao bi istomišljenike u svim republikama, latio se puške i otišao u šumu da se bori protiv Miloševića, Tuđmana i svih drugih koji su stali na čelo nacionalističkih pokreta i radili na rastakanju Jugoslavije u korist vlastitih velikodržavnih projekata.

Ali to niko nije učinio. Lažni jugonostalgičari sada liječe svoje frustracije buljenjem u Titove biste i table s imenima ulica nazvanih po njemu. To je licemjerno i bezveze. Pogotovo u Hrvatskoj, ponavljam, jer Bošnjaci barem jugoslavenstvo dijele na vrijeme prije i vrijeme poslije Miloševića, što Hrvati ne čine. Jasno je da ne možeš NIKAKO biti hrvatski domoljub ako ti je Tito omiljena historijska ličnost (naglašavam, omiljena, a ne bitna, jer bitan svakako jeste) bez obzira na ideologiju. Dakle, ni hrvatski ljevičar, ukoliko je ujedno hrvatski domoljub, ne bi smio voljeti Tita. Džaba vrdanje, za to su se borili i za to su se izborili. Ako im to ne leži trebali su boriti za nešto drugo.

Ali svi znamo da su "urbani ljevičari" kukavice i prelivode i baš zato ih niko ne uzima za ozbiljno.
sinuhe

#8482 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by sinuhe »

Hrvati do 90. nisu tražili nikad nezavisnost od bilo koje države u čijem su sastavu bili.
Često se to njihovo hrvatstvo preuveličava a i Bošnjaci su pod uticajem hrvatskih medija.
gospodja profiterka

#8483 Re: Desavanja u Hrvatskoj

sinuhe wrote:Hrvati do 90. nisu tražili nikad nezavisnost od bilo koje države u čijem su sastavu bili.
Često se to njihovo hrvatstvo preuveličava a i Bošnjaci su pod uticajem hrvatskih medija.
Nisu je mogli "tražiti", ali su lagano radili na njoj. Zadnji projekt na kojem su Hrvati radili prije uspostave Druge Jugoslavije zvao se Nezavisna Država Hrvatska. Ne dajte da vas zbune historijske okolnosti pod kojima je ona nastala, ona je bila plod nakane da Hrvatska više ne bude dio Jugoslavije, pa tek onda sve drugo što je bila.

Uostalom, sve i da nikada prije nisu guknuli o neovisnosti, guknuli su 1990. i to pod okolnostima i sa narativom kako su opisani u mome gornjem postu. Je li svaki Hrvat koji danas živi u Hrvatskoj ujedno i hrvatski domoljub i zagovornik neovisnosti svoje domovine? Deklarativno - jeste. Kraj priče. Kakav Tito, kakvi partizani, kakvi bakrači.
sinuhe

#8484 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by sinuhe »

Uticaj hrvatskih medija. Otkud neovisnost, Domovinski rat i slicno u rjecniku jedne Bosnjakinje :-)
gospodja profiterka

#8485 Re: Desavanja u Hrvatskoj

sinuhe wrote:Uticaj hrvatskih medija. Otkud neovisnost, Domovinski rat i slicno u rjecniku jedne Bosnjakinje :-)
???
Ja nisam Bošnjakinja.
sinuhe

#8486 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by sinuhe »

Na drugoj temi reče da nisi Hrvatica. :? Sigurno Srpkinja.
gospodja profiterka

#8487 Re: Desavanja u Hrvatskoj

sinuhe wrote:Na drugoj temi reče da nisi Hrvatica. :? Sigurno Srpkinja.
:-)
A na trećoj temi rekoh da sam pripadnica Ostalih.
E kuku nama...
dječak sa šibicama

#8488 Re: Desavanja u Hrvatskoj

sinuhe wrote:Hrvati do 90. nisu tražili nikad nezavisnost od bilo koje države u čijem su sastavu bili.
slabo ti poznajes hrvatsku povijest, ali nije ni cudo, ko je odrastao u Jugoslaviji ne moze ni znati vise.

Ucilo se o srpskim ustancima, ne i o Jelacicu, Zrinjskim i Frankopanima, Starcevicu i slicno. To je u jugoslovenskoj istoriji bila tabu tema, naravno, za razliku od Marka Kraljevica i Kosovke djevojke.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#8489 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Domaci izdajnik »

Ne lupetaj! U toj Jugoslaviji je i podignut spomenik Seljačkoj buni 1573 i Matiji Gupcu, a ujedino i snimljen istoimeni film 70tih.
Image

Učilo se i o Zrinjskom, Jelačiću i Frankopanu u istoriji. U sred ZG spomenik Petrici Kerempuhu podignut 1955. Samo opera Nikola Šubić Zrinjski je u HNK izvedena preko 1300 puta. Čuj tabu tema.... :-)
dječak sa šibicama

#8490 Re: Desavanja u Hrvatskoj

U sarajevskim skolama se o Zrinjskim i Frankopanima nije ucilo, definitivno ne.

Niti o Nikoli Subicu. Bar ne u osnovnoj skoli, ne znam za srednje ali sumnjam.

Znam jer sam jednu takvu licno pohadjao. Ali smo uredno ucili o srpskim ustancima, bunama protiv dahija, Gavrilu Principu i naravno Marku Kraljevicu u formi pjesmica.

Kad kazem "u Jugoslaviji", naravno da mislim na BiH skolstvo, ne na hrvatsko zaboga.
Martinez_

#8491 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Martinez_ »

dječak sa šibicama wrote:U sarajevskim skolama se o Zrinjskim i Frankopanima nije ucilo, definitivno ne.

Niti o Nikoli Subicu. Bar ne u osnovnoj skoli, ne znam za srednje ali sumnjam.

Znam jer sam jednu takvu licno pohadjao. Ali smo uredno ucili o srpskim ustancima, bunama protiv dahija, Gavrilu Principu i naravno Marku Kraljevicu u formi pjesmica.

Kad kazem "u Jugoslaviji", naravno da mislim na BiH skolstvo, ne na hrvatsko zaboga.
U SFRJ se učilo o borcima za slobodu svih naših naroda. Naravno da ćeš učiti više o Karađorđu nego o mađarskom vojskovođi Nikoli Šubiću.
mayab

#8492 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by mayab »

Image
VigdisAlba

#8493 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by VigdisAlba »

Davor Suker izabran u izvrsni odbor UEFA-e.

Image
Šuker je poručio kako se nada da će rad Uefe biti još bolji, ali i dodao kako je još rano za ocjene kakvu će korist od njegovog izbora imati hrvatski nogomet.
"Osmijeh na licu sve govori, prekrasan je osjećaj, no nije bilo lako," naglasio je predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Davor Šuker koji je izabran u novi Izvršni odbor Europskog nogometnog saveza (UEFA) na kongresu koji se održava u Beču, a na toj će dužnosti biti sljedeće četiri godine.
"Mislim da sam savršeno isplanirao kandidaturu. No nisam mislio da ću proći sigurno. Nadao sam se da ću prikupit više od 28 glasova. Ljudi koji rade u nogometu su to prepoznali," dodao je Šuker za kojeg je glasovalo 34 od 54 predstavnika svih nacionalnih saveza članica UEFA-e. Uz njega u novi IO izabrani su Portugalac Fernando Gomes, Španjolac Angel Maria Villar, Mađar Sandor Csany, Ukrajinac Grigorij Surkis, Švicarac Peter Gillieron i Bugarin Borislav Mihajlov. Šuker je tako postao prvi hrvatski predstavnik u nekom od izvršnih tijela UEFA-e.
mO k3

#8494 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by mO k3 »

slabo ti poznajes hrvatsku povijest, ali nije ni cudo, ko je odrastao u Jugoslaviji ne moze ni znati vise.

Ucilo se o srpskim ustancima, ne i o Jelacicu, Zrinjskim i Frankopanima, Starcevicu i slicno. To je u jugoslovenskoj istoriji bila tabu tema, naravno, za razliku od Marka Kraljevica i Kosovke djevojke.
nazalost si u pravu ....
Banksy

#8495 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Banksy »

Pa i nije baš.
Učili smo prije rata u školama i Zrinjskog i Frankopane i Starčevića, Jelačića baš i ne pamtim, a Marka Kraljevića i Kosovku djevojku isključivo u par epskih pjesama.
L u c i f e r

#8496 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by L u c i f e r »

.
dječak sa šibicama

#8497 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Martinez_ wrote:
U SFRJ se učilo o borcima za slobodu svih naših naroda. Naravno da ćeš učiti više o Karađorđu nego o mađarskom vojskovođi Nikoli Šubiću.
Nikola Subic Zrinjski je sa Zrinjske gore u sred Banovine, u sred Hrvatske, sa Madjarskom ima veze samo utoliko sto je branio madjarski grad Siget od najezde Turaka... i sasvim sigurno mu babu nije oplodio turski beg, kao mozebitno Crnom Djordju.
ronnie

#8498 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by ronnie »

Dirljiva priča o tome kako u Hrvatskoj podjela na ustaše i partizane ne može biti uvijek podjela na loše i dobre dečke

http://blog.vecernji.hr/zvonimir-despot ... stavu-6473
ronnie

#8499 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by ronnie »

Martinez_ wrote:
Nikola Subic Zrinjski je sa Zrinjske gore u sred Banovine, u sred Hrvatske, sa Madjarskom ima veze samo utoliko sto je branio madjarski grad Siget od najezde Turaka... i sasvim sigurno mu babu nije oplodio turski beg, kao mozebitno Crnom Djordju.
Pa zato se i kaže da je Hrvatska predziđe kršćanstva :izet:
dječak sa šibicama

#8500 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Predzidje krscanstva ili Antemurale Christianitatis je naziv kojim je Hrvatsku titulirao Papa Lav x.

Logicno jer Osmanlije preko Hrvatske nikada nisu presli, pokorili su brojne krajeve poput Slavonije ili dijelova Like i Dalmacije ali nisu pokorili Hrvatsku. Do Siska, dalje ne. Par stoljeca su trajali pokusaji Osmanlija da pokore Hrvatsku, ali nisu uspjeli. Izmedju ostalih, zahvaljujuci i Nikoli Subicu koji vazi za jednog od najvecih junaka Europe opcenito. Bitka za Siget je eklatantni primjer epske bitke.

Medjutim, mi u Jugoslaviji o tome nismo ucili skoro nista. Govorim opet o BiH skolstvu.

Ali nista cudno, ja se ne sjecam ni jednog spomena Safvet Bega Basagica, Zmaja od Bosne se spomenulo tu i tamo jer je prevelika licnost da ga se zanemari, ali smo uredno ucili o dahijama, Obrenovicima, Karadjordjevicima, Carnojevicu i tako dalje.

Dakle, logicno je da neki forumasi nemaju pojma o stoljetnim teznjama Hrvata za nezavisnoscu, tu je tema o ovome i pocela. Sta prosjecni bosanac i hercegovac zna o Zrinjskim i Frankopanima, odsijecanju glava u Beckom Novom mestu sto je tada bila vijest koja je cijelu Europu potresla, i tako dalje.
Post Reply