Povorka ponosa u Sarajevu
- drag_gost
#8476 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
E cuj "ugrozenosti ni u tragovima", a snajperisti sa krovova pratili paradu. Ko zna sve sta je koristeno da prodje sve kako treba. Da je bilo belaja, onda kao "propaganda ne bi lagala". Morbidno.
- insomnia78
#8477 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
To je zbog hambasadoradrag_gost wrote:E cuj "ugrozenosti ni u tragovima", a snajperisti sa krovova pratili paradu. Ko zna sve sta je koristeno da prodje sve kako treba. Da je bilo belaja, onda kao "propaganda ne bi lagala". Morbidno.
- Rugafet
#8478 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Ajde eto jednom bilo omaklo se. Što bi rekli bilo ne ponovilo se
- ¤ jelena ¤
#8479 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Da je bilo belaja, to bi onda bio plaćeni incident.drag_gost wrote:E cuj "ugrozenosti ni u tragovima", a snajperisti sa krovova pratili paradu. Ko zna sve sta je koristeno da prodje sve kako treba. Da je bilo belaja, onda kao "propaganda ne bi lagala". Morbidno.
Cc...ne pratiš pažljivo cirkus.
- Dinostula
#8480 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Kaze ova jedna vodieteljica danas "Sarajevo je polozilo ispit zrelosti i pokazalo toleranciju" a vamo 2000 policajaca naoruzanih do zuba. 
-
A_A_AKCIJA
#8481 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Zloupotreba tekbira?! Hazime, imamo bingo!moet-perignon wrote:A_A_AKCIJA wrote:Većina onih koji su bili na pravoj strani 92. i omogućila ovo danas herojskom odbranom Sarajeva, je danas ostala kući, jer se nije igrala njihova utakmica (tj jeste, ali u Yerevanu). Pogotovo za njih nisu igrali ovi alergični na tekbire, oni koji ismijavaju vjerske svetinje Sarajlija... Znam, saće priča, ma nisu svi takvi. Možda, ali niko, niko, pa čak ni na ovom forumu, to nije ozbiljno osudio..
daj, kakve su ti to zvake? lijepo mozes procitati u mojem postu kada i u kojim okolnostima se veceras tekbir (zlo)upotrijebio. grupa maloljetnika je hodala mirnom ulicom i bez ikakvog povoda uzvikivala je "tekbir". dakle, nije bio poziv na namaz, niti je postojao stvarni duhovni razlog da se on koristi.
uopste, tekbir se od posljednjeg rata na ovamo dosta zloupotrebljava i postao je omrazenim mnogima, jer se koristio samo za strasenje drugih etnickih skupina, kao i manjina u prostoru gdje zivi Bosnjacka populacija.
tekbir ima svoje mjesto i vrijeme, i dok god se zloupotrebljava i okaljava, treba se sankcionisati pozivom sluzbi koje mogu da upozore male hohstaplere da se ne zezaju i skrnave nesto sto ima svoje duhovno znacenje.
no sve se ovdje skrnavi i krivo interpretira, tako da smo dobro dok ne puca.
i pusti te zvake o Sarajlijama i braniocima.
Ima li negdje neko pravilo o upotrebi tekbira? Mislim, ako ti hoćeš da možeš sa mužem (inšallah
Ili, brate-sestro (da se ne uvrijediš, halali), da zabranimo duhovnost, pa da eliminišemo vjere totalno, a ostavimo samo javno pokazivanje sexualnosti kao vrh civilizacije?
Ili da se držimo tradicije (jesil siguran-na da si bio-la na pravoj povorci danas?), pa da, tradicionalno, tekbir koristimo za kakav mubareć dan, kad se potrefi? Kao što se potrefio večeras, Ašura se zove, obilježava dosta važnih događaja iz istorije Islama, pa možda se omakne i neki tekbir... Ali, valja se upoznavati sa svim tim detaljima sugrađana od kojih tražiš prava, poštovanje, ko će se time bavit... A i nemre bit da je taj tekbir bio benigan, onako realno, Parada je bila centar univerzuma danas svima, realno...
Eh, da, i Queer fest je bio zakazan za 27. noć Ramazana, ali ko sad gleda te sitnice i činjenicu da muslimani vjeruju da je samo ta jedna noć vrijednija od 83 godine života? Da se našao neko da obilježava svoj životni stil grješnika, kako vjeruju baš ti muslimani, baš tu noć? Bitno je samo o svom dupetu voditi računa, gledati da mene neko ne uvrijedi, a ako ja nekoga uvrijedim, onda je to primitivizam uvrijeđenog, zatucanost, uzeeše nam praava, fašistiii...
- S4mpion
#8482 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Ne umišljaj se, ambasadar SAD-a je u povorci.drag_gost wrote:E cuj "ugrozenosti ni u tragovima", a snajperisti sa krovova pratili paradu. Ko zna sve sta je koristeno da prodje sve kako treba. Da je bilo belaja, onda kao "propaganda ne bi lagala". Morbidno.
- cyprus
#8483 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Znači tekbiranje je u svakoj prilici OK i ne postoje zloupotrebe? Zanimljivo otkriće
Padaju mi napamet i neke zanimljive moguće situacije, ali ne bih detaljisao...
- DzordzHodzic
#8484 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
To je ono prije nego se raznesesherbett wrote:Sta je tekbir?
- Hajlac
#8485 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Salje se slika onakva kakva JESTE, priznali mi to sebi ili ne!pizarro wrote:vidi nesto, radi se o tome kakva se negativna slika o nama salje u svijet.Hajlac wrote:A ti ZNAS da ne moraju? Imas medju prijateljima i porodicom gejeve i lezbace pa licno od njih cuo da nemaju takve probleme u Sarajevu?pizarro wrote:maloprije na njemackom radiju wdr ide vijest da se ovo danas odrzalo u bosni i da je sve proslo u miru.
onda dodaju kako u bosni ovi ljudi svakodnevno moraju racunati sa nasiljem na ulici, problemima na poslu i kod trazenja stana![]()
napravise ljudi afganistan od nas.
Daleko od ociju - daleko od uma!
Hajde ba produzi...
da muskarac a la bozo vreco proseta dresdenom i sarajevom, vece su sanse da ce ga neko u dresdenu polomiti.
i da, svojim ukucanima govori da produze
A ti i slicni tebi bi da sve 'pod tepih' zarad LAZNE slike i turizma investicija bla bla, okrenete pogled na svaku ksenofobiju, prebijanje marskanje po ulici iz "njegovog Sarajeva", silovanje od strane vrsnjaka "zenskastih" djecaka/momaka i "muskobarastih" djevojcica/djevojaka (kao da im izbiju/prisjedne pederluk) koja se promptno zataskaju itd.
Nerijetko porodice gube svoju djecu jer, pod utiskom izopstavanja od strane okoline, pocine samoubistvo. Ni porodica ni prijatelji u pravilu ne objelodane stvarni razlog samoubistva nego bude "ocjene", "djevojka" itd. ... Mozda si i ti od onih koji potajno likuju sa onom "jedan derpe/lezba manje"?
Ono sto su radili Mahiru i njegovom skolskom drugu nije "bilo jednom i nikad vise" - desava se redovno ali od pogresnog osjecaja SRAMA vecina roditelja i te djece odnesu u grob istinu o zlostavljanju i homofobiji jer je ovo drustvo zaguljeno i krcato osudjivanjem svake vrste.
Zato jos jednom - produzi ba i ne ubjedjuj ljude da je bijel zid zapravo crn. Jest, urotili se njemacki mediji protiv cednih i bezgresnih Sarajlija.
Na ranu nas privit.
Znam ja nas...
Last edited by Hajlac on 08/09/2019 23:05, edited 2 times in total.
- Idemedosumom
#8486 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
I šta velite, činjenica da se odvilo bez incidenata nije pokazatelj naše civiliziranosti, već našeg kukavičluka, jerbo, bilo je xyz policajaca, snajperista... K'o da mi nismo navikli na snajpere.
- Hajlac
#8487 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
To je zbog LINCOVANJA, PREBIJANJA I ZLOSTAVLJANJA 2008-e od strane FGR navijaca i ovih istih Vehabija s danasnjeg i jucerasnjeg kontra-protesta!insomnia78 wrote:To je zbog hambasadoradrag_gost wrote:E cuj "ugrozenosti ni u tragovima", a snajperisti sa krovova pratili paradu. Ko zna sve sta je koristeno da prodje sve kako treba. Da je bilo belaja, onda kao "propaganda ne bi lagala". Morbidno.
A dzaba je trollerima i crtati
-
A_A_AKCIJA
#8488 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
heheheh, ne, nego je jako zanimljivo da neko sa Parade liberalnosti, pomijeranja granica i rušenja pravila, prava za sve i svuda, dekonstrukcije tradicionalnosti, dođe kući, ono ni šminku nisi skino kako treba, a odmah bi drugima nametao pravila, ograničavao, izdavao dozvole za tekbire, zoveš policiju... Čitav koncept ti se bazira na tome da ti nikoga i nikako ne možeš uvrijediti svojim ponašanjem, i da je uvrijeđeni kriv što to tako gleda, kad ono...cyprus wrote:Znači tekbiranje je u svakoj prilici OK i ne postoje zloupotrebe? Zanimljivo otkrićePadaju mi napamet i neke zanimljive moguće situacije, ali ne bih detaljisao...
Ja naravno vjerujem da je sloboda ograničena slobodama drugih, te da je za suživot potrebno razumjevanje, pogotovo u pluralnim društvima poput našeg.
Ili, je možda Parada danas bila stvarno za prava svih, osim možda nekih, da ih ne imenujemo, samo ćemo im zovnuti policiju na svaki nagovještaj njihovog identiteta...?
-
smijesni_ste
#8489 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Što si islamofobDzordzHodzic wrote:To je ono prije nego se raznesesherbett wrote:Sta je tekbir?
- insomnia78
#8490 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Pa sta. Mislili snajperima dejstvovati po veabijama i navijacima?Hajlac wrote:To je zbog LINCOVANJA, PREBIJANJA I ZLOSTAVLJANJA 2008-e od strane FGR navijaca i ovih istih Vehabija s danasnjeg i jucerasnjeg kontra-protesta!insomnia78 wrote:To je zbog hambasadoradrag_gost wrote:E cuj "ugrozenosti ni u tragovima", a snajperisti sa krovova pratili paradu. Ko zna sve sta je koristeno da prodje sve kako treba. Da je bilo belaja, onda kao "propaganda ne bi lagala". Morbidno.
- славянин
#8491 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Izgleda da je reciprotretna sila nekim nepoznata - Doduse svasta je moguce sa nasom lolicijom 
- Hajlac
#8492 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Pa da se neki pokusao autom zapucati u masu, ili k'o onomad Mevlid s kalashom na Povorku dosao, naravno da bi po kratkom postupku jer je tu bila sticena osoba, i jer bi to bio cisti cin TERORIZMA!insomnia78 wrote:Pa sta. Mislili snajperima dejstvovati po veabijama i navijacima?Hajlac wrote:To je zbog LINCOVANJA, PREBIJANJA I ZLOSTAVLJANJA 2008-e od strane FGR navijaca i ovih istih Vehabija s danasnjeg i jucerasnjeg kontra-protesta!insomnia78 wrote: To je zbog hambasadora
Last edited by Hajlac on 08/09/2019 23:09, edited 1 time in total.
-
hAZNADAR
#8493 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Ispada da je po tebi Sarajevo muslimanski grad i po slovu zakona, da su muslimani vjernici vlasnici ulica i svih objekata. Ono da se bilo kakav dogadjaj mora prilagoditi vjerskom kalendaru i kod nekoga traziti dozvola? 27 noc ramazana je kao i ostali datumi nesto sto ljudi slave i obiljezavaju privatno i u dzamijama. Ono sto se desava na ulicama i u objektima koji nisu vjerski - nije briga nijednog vjernika, nijedne vjerske institucije jer je samo drzava tu zakon. Istu tu 27 noc si imao tocenje i konzumiranje alkohola na nizu lokacija, ljubljenje parova,... a o lopovluku od sitne boranije pa do politicara u vrhu da ne govorimo - pa se bradati huligani nisu tu istresali. A i tekbire su vala ocrnili, degradirali, uprljali i napravili seljackim primitivizmom drekavci bez imalo kulture, pameti i dobrote. Idi tekbiraj u samoposluzi i zakljuci kako je sve go islamofob, komunjara i cetnik ko se trzne i cudno te pogleda.A_A_AKCIJA wrote:Zloupotreba tekbira?! Hazime, imamo bingo!moet-perignon wrote:
daj, kakve su ti to zvake? lijepo mozes procitati u mojem postu kada i u kojim okolnostima se veceras tekbir (zlo)upotrijebio. grupa maloljetnika je hodala mirnom ulicom i bez ikakvog povoda uzvikivala je "tekbir". dakle, nije bio poziv na namaz, niti je postojao stvarni duhovni razlog da se on koristi.
uopste, tekbir se od posljednjeg rata na ovamo dosta zloupotrebljava i postao je omrazenim mnogima, jer se koristio samo za strasenje drugih etnickih skupina, kao i manjina u prostoru gdje zivi Bosnjacka populacija.
tekbir ima svoje mjesto i vrijeme, i dok god se zloupotrebljava i okaljava, treba se sankcionisati pozivom sluzbi koje mogu da upozore male hohstaplere da se ne zezaju i skrnave nesto sto ima svoje duhovno znacenje.
no sve se ovdje skrnavi i krivo interpretira, tako da smo dobro dok ne puca.
i pusti te zvake o Sarajlijama i braniocima.![]()
Ima li negdje neko pravilo o upotrebi tekbira? Mislim, ako ti hoćeš da možeš sa mužem (inšallah) proći ulicom bez nekog pravila o zlopupotrebi muža, javne ekspresije svoje sexualnosti, ošta nam je sada da namećemo i drugima neka pravila?
Ili, brate-sestro (da se ne uvrijediš, halali), da zabranimo duhovnost, pa da eliminišemo vjere totalno, a ostavimo samo javno pokazivanje sexualnosti kao vrh civilizacije?
Ili da se držimo tradicije (jesil siguran-na da si bio-la na pravoj povorci danas?), pa da, tradicionalno, tekbir koristimo za kakav mubareć dan, kad se potrefi? Kao što se potrefio večeras, Ašura se zove, obilježava dosta važnih događaja iz istorije Islama, pa možda se omakne i neki tekbir... Ali, valja se upoznavati sa svim tim detaljima sugrađana od kojih tražiš prava, poštovanje, ko će se time bavit... A i nemre bit da je taj tekbir bio benigan, onako realno, Parada je bila centar univerzuma danas svima, realno...
Eh, da, i Queer fest je bio zakazan za 27. noć Ramazana, ali ko sad gleda te sitnice i činjenicu da muslimani vjeruju da je samo ta jedna noć vrijednija od 83 godine života? Da se našao neko da obilježava svoj životni stil grješnika, kako vjeruju baš ti muslimani, baš tu noć? Bitno je samo o svom dupetu voditi računa, gledati da mene neko ne uvrijedi, a ako ja nekoga uvrijedim, onda je to primitivizam uvrijeđenog, zatucanost, uzeeše nam praava, fašistiii...
- ¤ jelena ¤
#8494 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Nije moje da se petljam, što jest-jest, a i nisam nešto upućena, ali....
zar Ašura nije sutra
zar Ašura nije sutra
-
A_A_AKCIJA
#8495 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Mislim, ja znam kakav je osjećaj kad ti nestane struje upo filma i da se ti i društvo sada tako osjećate. Taman da se zakuha, kad ono krajHajlac wrote: A ti ZNAS da ne moraju? Imas medju prijateljima i porodicom gejeve i lezbace pa licno od njih cuo da nemaju takve probleme u Sarajevu?
Hajde ba produzi...
Salje se slika onakva kakva JESTE, priznali mi to sebi ili ne!
A ti i slicni tebi bi da sve 'pod tepih' zarad LAZNE slike i turizma investicija bla bla, okrenete pogled na svaku ksenofobiju, prebijanje marskanje po ulici iz "njegovog Sarajeva", silovanje od strane vrsnjaka "zenskastih" djecaka/momaka i "muskobarastih" djevojcica/djevojaka (kao da im izbiju/prisjedne pederluk) koja se promptno zataskaju itd.
Nerijetko porodice gube svoju djecu jer, pod utiskom izopstavanja od strane okoline, pocine samoubistvo. Ni porodica ni prijatelji u pravilu ne objelodane stvarni razlog samoubistva nego bude "ocjene", "djevojka" itd. ... Mozda si i ti od onih koji potajno likuju sa onom "jedan derpe/lezba manje"?
Ono sto su radili Mahiru i njegovom skolskom drugu nije "bilo jednom i nikad vise" - desava se redovno ali od pogresnog osjecaja SRAMA vecina roditelja i te djece odnesu u grob istinu o zlostavljanju i homofobiji jer je ovo drustvo zaguljeno i krcato osudjivanjem svake vrste.
Zato jos jednom - produzi ba i ne ubjedjuj ljude da je bijel zid zapravo crn. Jest, urotili se njemacki mediji protiv cednih i bezgresnih Sarajlija.
Na ranu nas privit.
Znam ja nas...
Šta da se radi, za uzbuđenja ćete morati na safari u neke egzotične krajeve, pa neka vas tamo marišu. Ovo je Sarajevo, upamti.
Isto tako, znam da se u nedostatku pravog poticaja uzbuđenja, često pristupa maštanju, namaštavanju, izmišljanju... Ali, treba imati mjeru.
Tačno vam žao što nije pala mrtva glava
-
moet-perignon
#8496 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
A_A_AKCIJA wrote:Zloupotreba tekbira?! Hazime, imamo bingo!![]()
Ima li negdje neko pravilo o upotrebi tekbira? Mislim, ako ti hoćeš da možeš sa mužem (inšallah) proći ulicom bez nekog pravila o zlopupotrebi muža, javne ekspresije svoje sexualnosti, ošta nam je sada da namećemo i drugima neka pravila?
ima pravilo o uznemiravanju u neko doba noci.
gradjanin ima pravo da prijavi. opet ponavljam, tekbiranje veceras nije bilo iz nekih duhovnih pobuda, vec cista obijest i osjecaj inferiornosti.
da su ti momci koji su vikali malo vise okupirani publikacijama, i apliciranjem istih za neke casopise, kako bi dobili visa akademska zvanja,
definitivno im ne bi na um palo da hodaju kasno u noci i uzvikuju tekbir.
iskustvo mi je pokazalo da osobe koje imaju ambicije u naucnom razvoju, gotovo nemaju poriv i obicaj da izadju na ulicu u neko
doba noci, i ciljano uzvikuju nesto sto bi drugoga uznemirilo, a jos manje imaju poriv da izadju na ulicu i bez stvarnog povoda uzvikuju tekbir.
ovo je moje iskustvo.
takodjer vjerujem da ni stvarno duhovna osoba ne bi izasla u neko doba noci i uzvikivala tekbir. potpuno vjerujem u to.
dakle, recimo da su to bili obicni hohstapleri koji kradu Bogu dane i iz ciste dosade koja je proizvela obijest, uzivkuju to sto uzivkuju.
prije mi je bilo vazno da izrazim postovanje prema nekim vjerskim obicajima, ali istrosilo me to postovanje, dok s druge strane isplivavaju ovi danas sa bradama i kapicama. na zalost, zbog takvih nemam vise strpljenja da nesto gledam i uvazavam obicaje koji su prerasli u cistu zloupotrebu i nametanje.
ali postoje ljude koji vjeruju, ali ne i religiozne ljude.
stoga, ne zanima me ako je onda bila 27. noc, jer nikoga nisu ugrozavali. te 2008. bilo je otvorenje umjetnicke izlozbe, u zatvorenom prostoru.
dakle, izmedju cetiri zida, a vi to niste ispostovali. vec ste usli i u taj prostor ta cetiri zida i poceli ste proganjati sve one sto su dosli na otvorenje
izlozbe.
niko vam nije smetao, niko vas nije ugrozavao. negdje u jednom prostoru, jedne akademije, odrzavala se izlozba kao i svaka druga.
vecina vas nikada ne bi ni znala za tu akademiju, da nije bilo avazovog huskanja tih dana koji vas je navukao na foru i pokazali ste kakvi ste nasilnici i siledzije.
Last edited by moet-perignon on 08/09/2019 23:30, edited 1 time in total.
-
A_A_AKCIJA
#8497 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
E pošto tako lijepo pitaš, rado ću ti odgovoriti, u ime suživota i međusobnog uvažavanja.¤ jelena ¤ wrote:Nije moje da se petljam, što jest-jest, a i nisam nešto upućena, ali....
zar Ašura nije sutra
Kod muslimana, dan završava sa zalaskom sunca i počinje novi. Dakle, večeras je, ono što se u našem narodu zove uoči Ašure, jer je našima trebalo malo dovijanja, da pomire i shvate zapadnjački i muslimanski pojam vremena, kada počinje i završava dan... Svaki novi dan počinje sa akšamom, ali se recimo, posti od izlaska sunca do zalaska. Znam, malo komplicirano, ali šta da se radi
Imaš na Baščaršiji sat, jedini na svijetu, koji tako mjeri i pokazuje vrijeme.
- Hajlac
#8498 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
Tačno nemaš pojma o čemu vaziš(li vaziš) liče!A_A_AKCIJA wrote:Mislim, ja znam kakav je osjećaj kad ti nestane struje upo filma i da se ti i društvo sada tako osjećate. Taman da se zakuha, kad ono krajHajlac wrote: A ti ZNAS da ne moraju? Imas medju prijateljima i porodicom gejeve i lezbace pa licno od njih cuo da nemaju takve probleme u Sarajevu?
Hajde ba produzi...
Salje se slika onakva kakva JESTE, priznali mi to sebi ili ne!
Na ranu nas privit.
Znam ja nas...![]()
Šta da se radi, za uzbuđenja ćete morati na safari u neke egzotične krajeve, pa neka vas tamo marišu. Ovo je Sarajevo, upamti.
Isto tako, znam da se u nedostatku pravog poticaja uzbuđenja, često pristupa maštanju, namaštavanju, izmišljanju... Ali, treba imati mjeru.
Tačno vam žao što nije pala mrtva glava
Sve fula do fule
Džaba pričati o (nepopularnoj) istini, kad si je ono utripovalo da je sve med i mlijeko u "šeheru"...
Samo da se još riješit onih uljeza, aBd.
- S4mpion
#8499 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
"Kakvo je naopako vrijeme došlo, neće Sarajlije ni da nas biju." 
-
moet-perignon
#8500 Re: Povorka ponosa u Sarajevu
S4mpion wrote:"Kakvo je naopako vrijeme došlo, neće Sarajlije ni da nas biju."
ne, nisu Sarajlije svi koji tekbiraju.
i zbog njih je bilo obezbijedjenje. rado bi se oni momci bez zena
p.s. nece link da se otvori, ali slobodno ukucaj queer sarajevo festival, i ima da se ibretis od saka i naguravanja od onih sa kapicom i bradicom, i hooliganima.