Sirija vol. 2
- Ironmen
#8476 Re: Sirija vol. 2
Orke nece nikad pobijediti nisu ni 1945 niti 1992 nece nikad jednostavno otpor prema domovini je uvjek jaci od svega i uvjek se odbrambeni ratovi dobijaju 
- nixon69
#8477 Re: Sirija vol. 2
Kikiju je pred ocima samo zuta boja YPG zastave i nista drugo ne vidi.moke_31 wrote:Već si par puta napisao kolosalne gluposti o Egiptu, tipa MB su teroristička organizacija, htjeli odvesti narod (valjda demokratijom) u propast i sl., ali ova je za anala foruma. Egipatska vojska spasila egipatski narod!!!!!Kikibombona wrote:Ne znam zasto mislis da meni mozes drzati lekciju i obracati se na taj nacin?Challenger__ wrote:Kiki.
Ljudi koji su na ovoj stranici prozreli prevaru zvanu "arapsko" nazovi "proljeće" nisu nikakvi advokati diktatora, već ljudi sa mudima i inteligencijom kojima se ne može prodati ubleha. Postaješ iritantnan sa tim lošim pokušajima da se pozicionraš kao moralna vertikala.
Asad je bolesnik, prikaza odgovorna za veliki broj zivota. Najodgovorniji Sirijac za krvoprolice i devastaciju drzave. Diktator kao i njegov raspali otac.
To sto su pobunjenici za sirijsku buducnost gora opcija od Asada ne cini njega normalnim covjekom. Naprotiv!
Egiptu je prijetila ista sudbina kao i Siriji. Spas za Egipat je bio sto raspala diktatorcina Mubarak nije kontrolisao vojsku. Za razliku od sirijske, egipatska vojska je bila i ostala u sluzbi naroda. Egipatska vojska je spasila, a sirijska masakrirala vlastiti narod.WTF
Nije slusao covjeka koji je govorio (u jednom videu koji sam prikacio) da je Egipat trebao da padne poslije Sirije (u kojem planu je bila i Libija prije toga,koja je vec osvojena). To sto su u Egiptu napravili je bila samo priprema,ali malo su se preracunali sa Sirijom,jer su mislili da ce puno lakse ici.
Rusi im malo pobrkali planove.
- Mlohavi
#8478 Re: Sirija vol. 2
NIKO NE SPORI prisustvo dobrovoljaca u svim ratovima, problem je u broju onih koji su se iz svih krajeva svijeta sjatili u Siriju da "stite nemocne". Cim su ti ljudi bili motivisani?sarajevoxxxx wrote: Mislim da kako je rat uzimao maha da su dobrovoljci stizali i na jednu i na drugu stranu.Smiješno je tvrditi da je Hezbollah odgovor na pojavu Nusra fronta ili Isila. Posmatraj bilo koji sukob, ili eskalaciju rata u bilo kojoj zemlji, vidjet ćeš za nekoliko sedmica dobrovoljce i na jednoj i na drugoj strani.
Jednom sam razgovarao sa Kikijem na tu temu. Pazi, ljudi ne žele priznati da da je u Siriji na sceni strašno neravnopravan rat, i da opozicija uprkos svemu odlijeva i ostaje na nogama. Ne radi se tu o stranim borcima, avijaciju niko ne može nadomjestiti. Stotine ili hiljade tenkova u bilo kojoj vojsci ničim ne možeš nadomjestiti. To je vojna nadmoć koja ti u normalnim okolnostima, pri tome mislim, da imaš narod uz sebe, otvara milion mogućnosti.
U sirijskom ratu to nije slučaj. Grad idlib pada preko noći, dok se jedno prorežimso selo Fu'ah i Kafraya udaljeno od Idliba nekoliko kilometara drži se sedmicama, mjesecima, i gdje opozicija navaljuje svom žestinom, i gdje su u potpunom okruženju. Ali opet odolijevaju. Znači gdje je narod uz tebe, u Fu'ah i Kafraya to su šiitske enklave, možeš imati sto puta bolju poziciju, crknut ćeš i proliti krv za svaki metar kojeg zauzmeš. Eh, preslikaj to na cijelu Siriju. Suniti imaju stotinu tih enklava, i naravno da je brane kao što šiiti brane svoje. Znači možeš imati sve, možeš me držati mjesecima u okruženju, ali kvart nećeš nikada zauzeti, osim možda pregovorima ili dogovorom.
Mislim, skroz mi je smjesna ta tvoja tvrdnja da svi oni video snimci stradanja ljudi s pocetka pobune nemaju nikakve veze s dolaskom pomenutih dobrovoljaca u redove pobunjenik, kad vala i djetetu je jasno da su ti i takvi snimci vjesto upakovani bili glavno oruzje pri regrutovanju.
Sad malo zabrinut jer stvarno ne kuzim iz kojih razloga ti to uopste pokusavas osporiti?
Kad vec pokusavas, onda u narednom postu da napises ko i kako je motivisao dolazak nekoliko hiljada mladica zapadne Evrope u Siriju.
Nazad na pocetak, dobrovoljci stizu, moje pitanje je bilo, ko je prvi u svojim redovima imao ZNACAJAN broj dobrovoljaca.
Stvarno, ne moras ni odgovoriti, znam vec kao vjerujem i vecina onih koji barem povrsno prate rat u Siriji. Ne pitam to s namjerom dokazivanja da je Hezbollah odgovor na strance u redovima pobunjenika, to nisam nikad ni pomislio. Pomenuo sam to, samo kako bi se upitali zbog cega bi MZ i na koji nacin poduzela nesto po pitanju stranaca danas kad ih ima veliki broj i na strani rezima, kad nista nije poduzela dok su desetine hiljada pristizale pobunjenicima? Ne mogu sa sigurnoscu tvrditi ali prilicno sam siguran da prije 2-3 godine nisi pisao da bi MZ trebala nesto poduzeti da se sprijeci dolazak stranih dobrovoljaca u Siriju.
Nego, ako je mogucnost odbrane teritorija uvjetovana tim koliko narod odobrava branioce, da zakljucimo da u posljednje vrijeme narod sve vise odobrava rezim, a sve manje pobunjenike? Hajde ne moramo ni tako, a da zakljucimo da na podrucjima koja rezim drzi, koja su najgusce naseljena podrucja Sirije, narod podrzava rezim?
- Opetja033
#8479 Re: Sirija vol. 2
Svaka cast momci, svaka cast!Maystor wrote:Em2r wrote:Nek mu je rahmet. Borio se i on za neki cilj. Nazalost u ocima mnogih taj cilj nije bio ispravan. Da mu Allah oprosti grijehe, upise dobra djela i nagradi po zasluzi.
Ko god da je bio, bio je covjek, sin, otac nekome ce nedostajati.
Kakvih krvolocnih figura u Siriji ima on je bio pitom.![]()
![]()
![]()
Nema potrebe da bilo ko likuje nad ovom informacijom. Zehran se borio za ono što je smatrao ispravnim i nije bio ratni zločinac. Bog dragi jedini zna ko je od nas u pravu, a ko u krivu. Volio bih da ovim činom prestane ubijanje u Guti i da se postigne neki sporazum.
Rahmetullahi alejh Alloushu. Sehid.
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#8480 Re: Sirija vol. 2
zehranovoj smrti se najviše raduju krvoloci isila i njima najviše pogoduje
bojim se da će ojačati na ovim teritorijama gdje je zehran imao kontrolu i preuzeti je u svoje ruke
bojim se da će ojačati na ovim teritorijama gdje je zehran imao kontrolu i preuzeti je u svoje ruke
- Kombat
#8481 Re: Sirija vol. 2
to je ovaj low cost company Jihad Air (u vlasnistvu amidze Sammira iz chemerike)Challenger__ wrote:Nego, znate li da lokalci obavještavaju avganistanske autoritete da "neidentifikovani helikopteri" prebacuju ISILovce na pozicje u Afganistanu... Popušila pshopatska stoka u Iraku i Siriji pa pokušavaju kreirati novo krizno žarište, bliže Iranu, Kini i Rusiji...
Uzalud, kasno je za sve.
-
sarajevoxxxx
#8482 Re: Sirija vol. 2
Mrsko mi tražiti, imaš na ovoj temi Kasim Kerbelai se zove. Pogledaj snimak pa vidi kako se kod šiita regrutuju strani borci da brane Damask.Mlohavi wrote:NIKO NE SPORI prisustvo dobrovoljaca u svim ratovima, problem je u broju onih koji su se iz svih krajeva svijeta sjatili u Siriju da "stite nemocne". Cim su ti ljudi bili motivisani?sarajevoxxxx wrote: Mislim da kako je rat uzimao maha da su dobrovoljci stizali i na jednu i na drugu stranu.Smiješno je tvrditi da je Hezbollah odgovor na pojavu Nusra fronta ili Isila. Posmatraj bilo koji sukob, ili eskalaciju rata u bilo kojoj zemlji, vidjet ćeš za nekoliko sedmica dobrovoljce i na jednoj i na drugoj strani.
Jednom sam razgovarao sa Kikijem na tu temu. Pazi, ljudi ne žele priznati da da je u Siriji na sceni strašno neravnopravan rat, i da opozicija uprkos svemu odlijeva i ostaje na nogama. Ne radi se tu o stranim borcima, avijaciju niko ne može nadomjestiti. Stotine ili hiljade tenkova u bilo kojoj vojsci ničim ne možeš nadomjestiti. To je vojna nadmoć koja ti u normalnim okolnostima, pri tome mislim, da imaš narod uz sebe, otvara milion mogućnosti.
U sirijskom ratu to nije slučaj. Grad idlib pada preko noći, dok se jedno prorežimso selo Fu'ah i Kafraya udaljeno od Idliba nekoliko kilometara drži se sedmicama, mjesecima, i gdje opozicija navaljuje svom žestinom, i gdje su u potpunom okruženju. Ali opet odolijevaju. Znači gdje je narod uz tebe, u Fu'ah i Kafraya to su šiitske enklave, možeš imati sto puta bolju poziciju, crknut ćeš i proliti krv za svaki metar kojeg zauzmeš. Eh, preslikaj to na cijelu Siriju. Suniti imaju stotinu tih enklava, i naravno da je brane kao što šiiti brane svoje. Znači možeš imati sve, možeš me držati mjesecima u okruženju, ali kvart nećeš nikada zauzeti, osim možda pregovorima ili dogovorom.
Mislim, skroz mi je smjesna ta tvoja tvrdnja da svi oni video snimci stradanja ljudi s pocetka pobune nemaju nikakve veze s dolaskom pomenutih dobrovoljaca u redove pobunjenik, kad vala i djetetu je jasno da su ti i takvi snimci vjesto upakovani bili glavno oruzje pri regrutovanju.
Sad malo zabrinut jer stvarno ne kuzim iz kojih razloga ti to uopste pokusavas osporiti?
Kad vec pokusavas, onda u narednom postu da napises ko i kako je motivisao dolazak nekoliko hiljada mladica zapadne Evrope u Siriju.
Nazad na pocetak, dobrovoljci stizu, moje pitanje je bilo, ko je prvi u svojim redovima imao ZNACAJAN broj dobrovoljaca.
Stvarno, ne moras ni odgovoriti, znam vec kao vjerujem i vecina onih koji barem povrsno prate rat u Siriji. Ne pitam to s namjerom dokazivanja da je Hezbollah odgovor na strance u redovima pobunjenika, to nisam nikad ni pomislio. Pomenuo sam to, samo kako bi se upitali zbog cega bi MZ i na koji nacin poduzela nesto po pitanju stranaca danas kad ih ima veliki broj i na strani rezima, kad nista nije poduzela dok su desetine hiljada pristizale pobunjenicima? Ne mogu sa sigurnoscu tvrditi ali prilicno sam siguran da prije 2-3 godine nisi pisao da bi MZ trebala nesto poduzeti da se sprijeci dolazak stranih dobrovoljaca u Siriju.
Nego, ako je mogucnost odbrane teritorija uvjetovana tim koliko narod odobrava branioce, da zakljucimo da u posljednje vrijeme narod sve vise odobrava rezim, a sve manje pobunjenike? Hajde ne moramo ni tako, a da zakljucimo da na podrucjima koja rezim drzi, koja su najgusce naseljena podrucja Sirije, narod podrzava rezim?
"Snimci žrtava vješto upakovanih" koristiš ječnik monstruma, hajvana, djecoubica, bolesnika. Tako i oni pravdaju svoje klanje i masovno ubijanje djece i žena.
- Challenger__
#8483 Re: Sirija vol. 2
Nije Kasim nego Besim (Bassim Al-Karbalaei). Priviđa ti se Kasim.sarajevoxxxx wrote:Mrsko mi tražiti, imaš na ovoj temi Kasim Kerbelai se zove.
-
sarajevoxxxx
#8484 Re: Sirija vol. 2
Basim Al Kerbelai, evo imaš na ovom linku
http://forum.klix.ba/sirija-t91613s13275.html
http://forum.klix.ba/sirija-t91613s13275.html
-
sarajevoxxxx
#8485 Re: Sirija vol. 2
Ovo je moj upis iz maja 2013. na onoj prvoj temi o Siriji.
Postby sarajevoxxxx » 31/05/2013 00:44
Evo jedan mali video od nekoliko minuta lijepa prilika da se upoznamo i sa nekim sitskim obicajima a koji su na zalost danas cesto u sluzbi lokalne politike, ili kao sto je slucaj u ovom videu u kojem se sitska mladost motivise za rat ili odbranu kabura Sejjide Zejneb r.a. (kcerke Alije r.a.) u Damasku.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=TQ4RZjzcTq4 [/youtube]
Narator je Basim Kerbeli, mjesto desavanja je neka sala u Kuvajtu, predstava ili izvedba je jedna od milion koje se svakodnevno odvijaju diljem sitskog svijeta. Od Irana, Libanona, Iraka, i svih ostalih mjesta koja naseljavaju sitski muslimani. Narator se maksimalno unosi u pjesmu, bukvalno je zivi, gestikulacijom, visokim tonom, i dobrim ozvucenjem postize jednu zaista spektakularnu atmosferu za prisutne sitske muslimane, koji kraj pjesme uglavnom docekaju u ekstazi i placu, ne radi se o glumi, zaista se tako osjecaju. Jednostavno od malih nogu se odgajaju na pricama o hazreti Huseinu, sejjidi Zejneb r.r., Aliji r.a. i uglavnom se tu govori o nepravdi koju su dozivjeli tokom svog zivota.
Dakle, pjesma ili kako se to vec zove, videa koji je postan (preveden je i na engleski) i na kojem Basim Kerbeli pjeva ide otprilike ovako:
"Hazihi evvel hamle didena neffezuha" - "Ovo je prva bitka protiv nas i poveli su je".
- Obraca se sitskim muslimanima, a hamle na nasem jeziku pohod ili bitka, je valjda ovo sto se desava u Siriji, a oni koji su je pokrenuli su sunitski muslimani, i pokrenuli su je ili zapoceli "didena" protiv nas , sitskih muslimana.
"Ana kull havfi alejh Zejneb la jedzuha" - "Jedino cega se bojim ili sav moj strah je da ne dodju do Zejneb"
- Zejneb je kcerka Alije r.a. ili cetvrtog halife muslimana koji je za sije poslije Poslanika s.a.v.s. vjerovatno najznacajnija i najvrjednija osoba. Zejneb smo i na forumu spominjali nekoliko puta, jedan od razloga otkud Hezbollah u Siriji je i kabur Zejneb r.a., koju postuju i vole svi muslimani i sije i sunije, a za kojeg se smatra da se nalazi u Damasku. Kazem smatra, jer postoji nekoliko verzija gdje je ukopana. Neki kazu da je ukopana u Medini ili Saudijskoj Arabiji, drugi da je ukopana u Damasku, treci da je ukopana u kairu, u Egiptu.
- Dakle, poenta: "bojim se ili strah me je da ne dodju do kabra Zejneb r.a."
"Billahi lev nebesu kabreha ve taleuha" - "Tako mi Allaha da iskopaju njen kabur i da je izvade".
"ja uzr jenfea ja mehdi men ebuha" - "kakav ces izgovor imati o Mehdi pred njenim ocem"
Mehdi je jedno od najpopularnijih imena kod sitskih muslimana. "Ja mehdi" znaci obraca se svim sijama, kakav ces izgovor imati ili sta ti je bilo opravdanje pa si dopustio da to urade, tj nisi nista poduzeo da se to ne desi, ili zar te nije stid njenog oca Alije r.a., ili nemoj dozovoliti zbog njenog oca da se to uradi
Nakon ove recenice cuje se plac (pocinje kod 1:25) prisutni placu sto je karakteristika i nije nista novo za sije. Koje bio na hadzu zna o cemu se radi. Svako je imao priliku vidjeti sitske muslimane okupljene a u sredini narator sa listom papira ispred sebe koji cita a prisutni placu. Uglavnom se u pjesmama govori o smrti Huseina, Alije r.a. i sl.
"Lev jezil sekteh al veda' badzir jenbeshuha" - "Ako nastave ovako sutra ce ga (Zejnebin kabur) prokopati"
"Kellimni ja valijj Alijj lazim jukatil duneh" - "A sada reci ti koji si prijatelj Alije r.a. trebamo li se boriti protiv njegovih (Alijinih) neprijatelja.
"Edri bi sevrat" - "Najbolje znam sta je revolucija"
"Tentehi bil m'esat" - "Sa njom (revolucijom) nestaju nase nesrece".
Valjda se misli na Homeinijevu revoluciju sa kojom su sije ili vjernici muslimani u Iranu "dosli na svoje".
- Eh sada, sto ce mu "sevre" ili revolucija u svemu ovome, vjerovatno zna sam autor pjesme. Sije su u Kuvajtu (edit)u manjini, i oni zeljno iscekuju neko desavanje naroda u tim zemljama, "a oni najbolje znaju sta je to revolucija".
- salik79
#8486 Re: Sirija vol. 2
Daleko agresivnije, pa i suptilnije, to rade vehabitski promotori po Bosni. Pridobivaju omladinu, zeljnu vjere, na svoja "vjerska" predavanja, te im suptilno, od samog starta provlace tezu o sijama-rafidijama, koje su uzrok svakog zla ummeta i ujedno najljuci i najperfidniji neprijatelj islama i muslimana, uopce. Evo, i jucer, dok se kod normalnih muslimana Bosne ucio Mevlud, oni, u hotelu Bristol, organizuju promociju nekakve knjige "Sije i Haridzije na vagi Ehli suneta vel dzemata", ciji su promotori bili Dzevad Golos i the newcomer Mithad Ceman. Klasicno ispiranje mozga i stvaranje slike iskonskog zla i neprijatelja od muslimana sitskog pravca u islamu.
A najbanalnije u svemu tome je kada neoharidzije "vagaju" sije i haridzije na nekakvoj svojoj "vagi". To kao kada bi neonacisti "vagali" socialdemokrate i naciste na nekom svom "kantaru".
A najbanalnije u svemu tome je kada neoharidzije "vagaju" sije i haridzije na nekakvoj svojoj "vagi". To kao kada bi neonacisti "vagali" socialdemokrate i naciste na nekom svom "kantaru".
-
sarajevoxxxx
#8487 Re: Sirija vol. 2
Erol Avdović: Nije isključeno da pored Bašara Al Asada i neko drugi odgovara za ratne zločine protiv sirijskih civila.
- salik79
#8488 Re: Sirija vol. 2
Kad smo vec kod Erola, evo jos jedna:sarajevoxxxx wrote:Erol Avdović: Nije isključeno da pored Bašara Al Asada i neko drugi odgovara za ratne zločine protiv sirijskih civila.

- Kikibombona
#8489 Re: Sirija vol. 2
Je li Mehdi Mahdavikija sija? 
- insomnia78
#8490 Re: Sirija vol. 2
Kikibombona wrote:Je li Mehdi Mahdavikija sija?
Nije, on je sufija
K'o Salik
- Challenger__
#8491 Re: Sirija vol. 2
Zove se latmija (naricaljka, žalopojka; lamentacija, panegirik).sarajevoxxxx wrote:[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=TQ4RZjzcTq4 [/youtube]
Dakle, pjesma ili kako se to vec zove
_______
- sinoć je Al-Nusra pokrenula napad na naselje Bashkoy, rif Alepo. Napad je propao:
20+ militants were killed in #JN's failed attack on Bashkoy last night #SAA #Aleppo
_______Islamist rebels suffer heavy casualties in a failed bid to capture Bashkoy in northern Aleppo
http://www.almasdarnews.com/article/isl ... rn-aleppo/ | Al-Masdar News
- sirijska armija presjekla opskrbnu rutu između Darije i Moadmije:

_______Izvori s terena sada ističu kako je ruta presječena, a vojska je pritom pronašla veće količine oružja i municije. Ovo je važan potez pred početak pripremanja neke veće ofenzive koja bi imala za cilj potpuno osloboditi ove prostore.
- odgovornost za likvidaciju Zehrana Aluša je preuzela Sirijska Arapska Armija. Kao odgovor, "Vojska islama", proglasila je čitav Damask za ratnu zonu.
- Challenger__
#8492 Re: Sirija vol. 2
- navodno, brana Tišrin je u rukama kurdske SDF koalicije...

Kiki?

#Tishrin Dam liberated by Syrian Democratic Forces. (ANF) #TwitterKurds
Kiki?
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#8493 Re: Sirija vol. 2
"fire control"...znaci...na puškometu
.Mašinski i energetski dio se nalazi s one strane tako da o nekom oslobadjanju je tesko govoriti
.
- Challenger__
-
RepublikanskaGarda
- Mlohavi
#8496 Re: Sirija vol. 2
Naravno da regrutuju, lice i nalicje iste zastave su oni.sarajevoxxxx wrote:
Mrsko mi tražiti, imaš na ovoj temi Kasim Kerbelai se zove. Pogledaj snimak pa vidi kako se kod šiita regrutuju strani borci da brane Damask.
"Snimci žrtava vješto upakovanih" koristiš ječnik monstruma, hajvana, djecoubica, bolesnika. Tako i oni pravdaju svoje klanje i masovno ubijanje djece i žena.
- Herr Flick
- Challenger__
#8498 Re: Sirija vol. 2
- Znači, likvidacija Zehrana Aluša i saradnika je oficijelno akcija sirijske armije. Sa druge strane, Rusi žele eliminaciju lidera AQ (Al Nusre) za Siriju, al-Joulanija...
... dok se još od ranije tvrdi da šef ruske države želi "glave" (žive ili mrtve) svih čelnika tzv. "Islamske" nazovi "države".
E. Magnier#Russia, according to private sources, was aiming to kill Abu Mohammad al-Joulani, #AQ Leader in #Syria.
... dok se još od ranije tvrdi da šef ruske države želi "glave" (žive ili mrtve) svih čelnika tzv. "Islamske" nazovi "države".
Last edited by Challenger__ on 26/12/2015 11:17, edited 1 time in total.
- asurbanipal
#8499 Re: Sirija vol. 2
Vidim, propustio sam dosta toga od jučer poslijepodne i sinoć...
Pogibija Aluša i party kod @waltera...
Pogibija Aluša i party kod @waltera...
- Ironmen
#8500 Re: Sirija vol. 2
salik79 wrote:Daleko agresivnije, pa i suptilnije, to rade vehabitski promotori po Bosni. Pridobivaju omladinu, zeljnu vjere, na svoja "vjerska" predavanja, te im suptilno, od samog starta provlace tezu o sijama-rafidijama, koje su uzrok svakog zla ummeta i ujedno najljuci i najperfidniji neprijatelj islama i muslimana, uopce. Evo, i jucer, dok se kod normalnih muslimana Bosne ucio Mevlud, oni, u hotelu Bristol, organizuju promociju nekakve knjige "Sije i Haridzije na vagi Ehli suneta vel dzemata", ciji su promotori bili Dzevad Golos i the newcomer Mithad Ceman. Klasicno ispiranje mozga i stvaranje slike iskonskog zla i neprijatelja od muslimana sitskog pravca u islamu.
Upravo to ispiranje mozga i zagovaranje mrznje ovako na slican nacin vrbuju omladinu po ovim njihovim centrima van islamske zajednice BiH i na ovakav slican nacin huskaju ih na mrznju protiv drugih muslimana.