Tadasnja privreda YU je imala svoju cijenu a to je zatvoreno trziste, inflacija i monolitna politika. Ne moze se nijedna pozitivna stvar iz bivse YU hvaliti a da se zanemari cijeli kontekst.Bodkin wrote:
Znam koliki je brazil. Znam sigurno vise o njihovoj poljoprivredi od tebepoenta nije bila “mi mozemo kao brazil”. Poenta je bila “stocarstvo nije par krava nego se od uzgoja i proizvodnje mesa moze stotine miliona zaraditi”.
Opet kazem, jasno je meni da ste otisli na zapad i poredite tadasnju jugoslaviju sa sadasnjom amerikom, skandinavijom ili njemackom. Ali to je pogresno. Uporedite tadasnju privredu sa ovim sto imamo danas gdje angola jedan naftni projekat napravi koliko je gdp cijele bosne
I opet je pogresno da neki porede zemlju sa 20 i kusur miliona ljudi i kaze da smo mi imali brodogradilista, nuklearku,... Bilo nase i nasa ponos koliko i kupleraji po Pesti jos prije.
Isto Angola, visemilionska zemlja sa ogromnim resursima nafte, dijamanata, zlata,.. sa prosjecno mladim stanovnstvom - pa naravno da ce biti jaci od male zemljice sa 4 milionica.
BiH danas samo mozes porediti sa nekom drugom malom drzavicom koja je prethodno shebana, ispreseljavana, i da ima nesto nalik Dejtonu. Pa ako neko zna takvu zemlju a da je jaca, uspjesnija,... volio bih cuti.