PC gamerske konfiguracije

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Averus

#8476 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

Averus wrote:Crkla mi dva diska, ukupno 3TB :(

SSD planuo, ali je iz nekog razloga ziv...

Fuck. Me.
caseytron wrote:
Jesi li skontao sta si uradio? Tesko da mozes pogresnim spajanjem nesto takvo izazvati. Bas me zanima sta se desilo, ako skontas podijeli ovdje da jos neko ne naj***
febo_acm wrote:

Kako to?

Iskreno, ne znam. Evo digao Win10 na SSD bez ikakvih problema, vrti čitav dan, sve radi normalno... A na power priključku na njemu fale dva pina :lol:

Moja sumnja je na napojni kabl koji je išao iz PSU-a na IDE/SATA uređaje... Haman je bio negdje načet, pa moguće da je dohvatio lim od kućišta ili koji već klinac...

Bit priče: Diskovi crkli, SSD preživio uprkos požaru :jbt:

Sad se valja strpiti nekih mjesec dana, pa razmišljati o daljoj kupovini... Podaci ćao :oops:
Maharadza

#8477 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Maharadza »

diablobih wrote:Pa zato sto su ti od 120 GB inace od 20-30 dolara...
Ma sve ispod 240GB je patnja...
Averus

#8478 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

Maharadza wrote:
Fakat jeste
Ono, može se, ali ako si iole ozbiljniji korisnik, premalo je...

Ja sam (prije ove katastrofe sa diskovima) imao "Program Files 2" folder na drugom disku, gdje sam smještao manje korištene aplikacije.

Jbt, dok instaliraš Windows, Photoshop i još par stvarčica, ode 50GB. Do prvih update-a već preguli 60.
Ja ga sve držao na ~50% (Samsung Evo 840 120GB), ali malo-malo pređe preko toga...

Zato će sljedeći da bude najmanje 250 (nadam se)
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#8479 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Chmoljo »

Averus wrote: Sad se valja strpiti nekih mjesec dana, pa razmišljati o daljoj kupovini... Podaci ćao :oops:
žan klaud van dam majka.
caseytron

#8480 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by caseytron »

Averus wrote:
Averus wrote:Crkla mi dva diska, ukupno 3TB :(

SSD planuo, ali je iz nekog razloga ziv...

Fuck. Me.
caseytron wrote:
Jesi li skontao sta si uradio? Tesko da mozes pogresnim spajanjem nesto takvo izazvati. Bas me zanima sta se desilo, ako skontas podijeli ovdje da jos neko ne naj***
febo_acm wrote:

Kako to?

Iskreno, ne znam. Evo digao Win10 na SSD bez ikakvih problema, vrti čitav dan, sve radi normalno... A na power priključku na njemu fale dva pina :lol:

Moja sumnja je na napojni kabl koji je išao iz PSU-a na IDE/SATA uređaje... Haman je bio negdje načet, pa moguće da je dohvatio lim od kućišta ili koji već klinac...

Bit priče: Diskovi crkli, SSD preživio uprkos požaru :jbt:

Sad se valja strpiti nekih mjesec dana, pa razmišljati o daljoj kupovini... Podaci ćao :oops:
A koja je napojna bila u pitanju? Je l' neki kinez? Na ovim kvalitetnijim malo kablovi su dosta deblji, jedino da nije LC Power :mrgreen:. Dobro je da nije sta povuklo sa sobom, opet HDD je jeftinija komponenta pa se moze nadoknaditi.
Averus

#8481 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

Chmoljo wrote:
Averus wrote: Sad se valja strpiti nekih mjesec dana, pa razmišljati o daljoj kupovini... Podaci ćao :oops:
žan klaud van dam majka.
Da... Sreća neke stvari imam spašene na cloudu
Mjesec dana se kanim da spasim "sve bitno" i eto na kraju se nisam nakanio kad mi je najviše trebalo :oops:

caseytron wrote: A koja je napojna bila u pitanju? Je l' neki kinez? Na ovim kvalitetnijim malo kablovi su dosta deblji, jedino da nije LC Power :mrgreen:. Dobro je da nije sta povuklo sa sobom, opet HDD je jeftinija komponenta pa se moze nadoknaditi.
Ma jok, Seasonic M12II EVO 620W
Kupljena prije dvije godine nova

I ja sam sretan da mi nije grafička stradala (~450-500KM) ili procesor/ploča (300-400KM minimalno). Ovako opet ostalo na najjeftinijoj varijanti :zoka:
diablobih

#8482 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by diablobih »

Maharadza wrote:
Meni je vise, sve ispod 500 GB je patnja. To jest kad prestaneš koristiti ikako HDD. Instaliraš nekoliko igri na 250, ode u kurac.

A sad kako 500 GB košta 200 KM ne vrijedi cjepidlaciti.
use your illusion

#8483 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by use your illusion »

http://genelec.ba/wan-router-d-link-dir ... 80211gn-p2 kakav je kvalitet ovog routera..trenutno imam onaj telekomov Zte..je li ovaj bolji
febo_acm

#8484 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by febo_acm »

ovo je neki mid range router... zadovoljava većinu kućne upotrebe i sugurno je bolju od telekomovog smeca.
Maharadza

#8485 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Maharadza »

diablobih wrote:
Maharadza wrote:
Meni je vise, sve ispod 500 GB je patnja. To jest kad prestaneš koristiti ikako HDD. Instaliraš nekoliko igri na 250, ode u kurac.

A sad kako 500 GB košta 200 KM ne vrijedi cjepidlaciti.
Doduše ja imam par ovih externih "debelih" HDD-ova na koje ugl. idu igre, filmovi, itd. (na ssd samo najigraniji naslovi u datom trenutku), ali da njih nije sigurno mi ni terabajt ssd ne bi bio dovoljan! :mrgreen:

Jeftini su i ovi externi trenutno, pogotovu vani gdje zna biti na akciji WD 4TB USB 3.0 za ~80EUR! ;-)
Last edited by Maharadza on 11/08/2018 23:41, edited 2 times in total.
febo_acm

#8486 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by febo_acm »

ja sam neki dan prodao ovaj "stari" pc i izvadim svoj ssd i ubacim neki hdd 500 GB i instaliram win... ja vec nekih 5 godina nemam dodir sa WIN koji nije na SSD. muka mi je bilo koristiti pc bez ssd
ferratilis

#8487 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by ferratilis »

Zar mozemo koristiti svoj router? Ako npr. kupim, da li mogu sam namjestiti ili moram njih zvati? Ovaj ZTE je stvarno smece, svako jutro ga moram restartovati. Kad se pozalim tamo na BH Telecom temi, samo mi obrisu post :-x
diablobih

#8488 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by diablobih »

Koliko ja znam, mozes jedino kupiti novi router, i koristiti kao neku vrstu extendera, ne kao primarni router.
relevantan

#8489 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by relevantan »

ferratilis wrote:Zar mozemo koristiti svoj router? Ako npr. kupim, da li mogu sam namjestiti ili moram njih zvati? Ovaj ZTE je stvarno smece, svako jutro ga moram restartovati. Kad se pozalim tamo na BH Telecom temi, samo mi obrisu post :-x
Ne samo da možemo druže, nego i moramo kad vidiš kakvo smeće uzimaju na kubik po cijeni od par dolara i postavljaju nam u kuće. Ja sam prije 3-4 godine kupio TP LINK TL-WR1043ND gigabitni ruter na koji sam nabacio DD WRT i konfigurisao ga kako meni paše. Logosoftova ZTE igračka mi je samo izlaz vani preko njihove mreže i ugašen mu je wifi.

@diablobih

Ruter od ISP-a je naravno uvijek primarni, ali u ovoj situaciji on bude samo gateway. Kompletnu lokalnu mrežu konfigurišeš preko novog rutera. Ja sam iskoristio i Raspberry PI koji imam na koji sam nabacio Pi-hole dns server. Zahvaljujući njemu, reklame mi uopšte ne ulaze na kućnu mrežu, blokira preko milion scam, malware i sl. domena, client monitoring na mreži. ma saso mange:

https://ibb.co/kevO1U
Averus

#8490 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

relevantan wrote:Ja sam iskoristio i Raspberry PI koji imam na koji sam nabacio Pi-hole dns server. Zahvaljujući njemu, reklame mi uopšte ne ulaze na kućnu mrežu, blokira preko milion scam, malware i sl. domena, client monitoring na mreži. ma saso mange:

Bgt koliko je zahmetli bilo nabaviti, srediti, pripremiti, podesiti pi?
relevantan

#8491 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by relevantan »

Ma ide lahko ako si pomalo blentav za mrežama i serverima kao ja :D Nije uopšte teško jer imaju zaista odličnu dokumentaciju online a i community je vrh. Veći mi je bio problem dok sam kako treba napravio kućište i pasivno hlađenje na Raspberry Pi. Ako imaš spreman Pi mogu ti pomoći oko konfigurisanja.

Izvinjavam se na offtopic, odosmo daleko od vrh konfiguracija do 5 stoja :D
Averus

#8492 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

relevantan wrote:Ma ide lahko ako si pomalo blentav za mrežama i serverima kao ja :D Nije uopšte teško jer imaju zaista odličnu dokumentaciju online a i community je vrh. Veći mi je bio problem dok sam kako treba napravio kućište i pasivno hlađenje na Raspberry Pi. Ako imaš spreman Pi mogu ti pomoći oko konfigurisanja.

Izvinjavam se na offtopic, odosmo daleko od vrh konfiguracija do 5 stoja :D
Eh hvala :D
DNS server znam podesiti, ali nisam imao iskustva sa RPi, pa zato pitam
Pogledam malo na netu, nije loša ideja :thumbup:
Averus

#8493 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

Eh, update...

Digao sistem na SSD (Samsung EVO 840 120GB) bez problema. Evo treći dan vrti sistem, nigdje štopanja, nigdje trzanja, nikakvih zvukova ili dima :thumbup:
Naravno, ne zavaravam se - dva pina koja mu fale na naponu me čine paranoičnim, tako da ću prvom prilikom da ga mijenjam, ali kao prva pomoć funkcioniše "flawlessly" :D

Ubacio još jedan 2.5" disk od 320GB 7200rpm koji mi se motao po kući neko vrijeme, tako da imam i nešto storage-a.

Jutros odradio (konačno) cable management i zatvorio kućište. Sve radi bez problema. Slike ispod.

Dalji plan je kupiti jedan "kako treba" storage i jedan SSD (vjerovatno crucial MX500), ali to moram sačekati mjesec-dva

Image
Urađeno to nešto malo cable management-a (neka mi niko ne spominje ovaj disk pri dnu slike, to treba tako :lol:

Image
Ovako izgleda zatvoreno. Jedva čekam večeras, da vidim kako u mraku šljašti :D

Image
Device Manager

Image
Temperature. Ovo je u trenutku kad je u prostoriji ~30 stepeni

Image
Disk info
Last edited by Averus on 12/08/2018 18:32, edited 2 times in total.
diablobih

#8494 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by diablobih »

relevantan wrote:
@diablobih

Ruter od ISP-a je naravno uvijek primarni, ali u ovoj situaciji on bude samo gateway. Kompletnu lokalnu mrežu konfigurišeš preko novog rutera. Ja sam iskoristio i Raspberry PI koji imam na koji sam nabacio Pi-hole dns server. Zahvaljujući njemu, reklame mi uopšte ne ulaze na kućnu mrežu, blokira preko milion scam, malware i sl. domena, client monitoring na mreži. ma saso mange:

Znaci mogao bi se mesh sistem ugraditi nekad u buducnosti.

@averus, samo kad ti se zavrti ovaj hdd dole, ima da lupa k'o stara masina za ves :D
Averus

#8495 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

diablobih wrote:
@averus, samo kad ti se zavrti ovaj hdd dole, ima da lupa k'o stara masina za ves :D

Ma jok ba, vrti, šuti 8-)
avaks

#8496 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

Zašarafi ga da ne skače po kućištu, zaprdićeš i njemu :lol:

btw fino si upakovo kolipacno je kućište :thumbup:
relevantan

#8497 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by relevantan »

Dobro je prošlo na kraju :thumbup: Samo ti je pogrešno okrenut taj ventilator nazad. U ovoj konfiguraciji ti ubacuje zrak unutra i sudara se sa ovim hladnjakom na procesoru. Okreni ga i bit će temperature kako treba. Malo je povisoka temmperatura od ovog SSD Samsunga, ali to je do kućišta. Tek vidiš kolika je ova Strix karta kad je ubaciš u manje kućište :-)

Edit: imam osjećaj da ti je i na hladnjaku ventilator kontra okrenut. Možda griješim jer ne vidi se dobro sa slike.
Averus

#8498 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

Na hladnjaku je ok, na kućištu je pogrešno... Evo upravo ga rotirao :lol:
febo_acm

#8499 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by febo_acm »

Meni ssd ide do 50 u igranju...
Averus

#8500 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

Mislim da je ovo ipak ok... Googlao sam i otprilike su to te temperature
Evo i sad mi je 40 stepeni, igram RL, a u prostoriji je oko 35 :zoka:

Mada, ništa me ne bi čudilo od SSD-a koji je prije tri dana dimio k'o dizel kad pomiješa vodu i gorivo :D
Post Reply