Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
palermo

#8476 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by palermo »

splinter wrote:
SirokiB wrote:upravo ono čega sam se bojao i što sam govorio..

sve loše, negativno izlazi na površinu brzinom svjetlosti, a ono pozitivno se utraba u zemlju i nema izlaza..
je li to radi medija, radi senzacija, čitanosti ili čega ne znam..

al počelo je se zaboravljat što se dogodilo onih prvih dana kad je svatko svakome pomagao..
a meni se čini brzo će se zaboraviti i sve ostalo, a najgore i oni koji su nahebali najviše..

i ne mogu zamjerit ljudima ako zaborave jer svatko ima svoje probleme, ali vlast je za kurac...nema je nikako, nista nisu uradili, nista organizirali, nigdje ih nije bilo osim za koju slicicu da se uslikaju

svima dobre volje svaka čast..
Pa dobro sad, adrenalin popušta, ljudi postaju svijesni težine situacije, padaju u očaj i lako je njima manipulisati.
Sad treba biti istrajan i izdržati jer velika je količina energije u narodu da se pomogne, jako je puno volontera i pomoći iz svih krajeva, sad je vrijeme da spontanost ustupi mjesto dobroj organizaciji.
I još jednom vezano za Doboj, al savjest mi ne dopušta da šutim, nas su isti ti policajci dočekali prije neki dan stvarno i više nego ok i sve je bilo za pohvalu, nije mi jasno da je sad situacija drukčija, ne kontam ništa
Lijepo napisano. Nažalost teško je očekivati od vlasti da nešto baš uspješno organizira, ponekad čak i kad i hoće i zna, ne može zbog ustroja, ostaje nam da opet na nivou naših malih mikro zajednica budemo što organiziraniji.

Nego, zaista se tek vide razmjeri katastrofe......mislim, ko od nas još prije par dana nije mislio da će se sve za nekoliko dana moći kako tako normalizovati. A gledaj ti ovo :(
@mba

#8477 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by @mba »

palermo wrote:
splinter wrote:

sve loše, negativno izlazi na površinu brzinom svjetlosti, a ono pozitivno se utraba u zemlju i nema izlaza..

al počelo je se zaboravljat što se dogodilo onih prvih dana kad je svatko svakome pomagao..
a meni se čini brzo će se zaboraviti i sve ostalo, a najgore i oni koji su nahebali najviše..

i ne mogu zamjerit ljudima ako zaborave jer svatko ima svoje probleme, ali vlast je za kurac...nema je nikako, nista nisu uradili, nista organizirali, nigdje ih nije bilo osim za koju slicicu da se uslikaju

Pa dobro sad, adrenalin popušta, ljudi postaju svijesni težine situacije, padaju u očaj i lako je njima manipulisati.
Sad treba biti istrajan i izdržati jer velika je količina energije u narodu da se pomogne, jako je puno volontera i pomoći iz svih krajeva, sad je vrijeme da spontanost ustupi mjesto dobroj organizaciji.
I još jednom vezano za Doboj, al savjest mi ne dopušta da šutim, nas su isti ti policajci dočekali prije neki dan stvarno i više nego ok i sve je bilo za pohvalu, nije mi jasno da je sad situacija drukčija, ne kontam ništa
Lijepo napisano. Nažalost teško je očekivati od vlasti da nešto baš uspješno organizira, ponekad čak i kad i hoće i zna, ne može zbog ustroja, ostaje nam da opet na nivou naših malih mikro zajednica budemo što organiziraniji.

Nego, zaista se tek vide razmjeri katastrofe......mislim, ko od nas još prije par dana nije mislio da će se sve za nekoliko dana moći kako tako normalizovati. A gledaj ti ovo :(

zemljak ja tebe razumiejm da je situacija vise nego teska, ali jeli to razlog da se psuje balijska mater da se ljudi napadaju???

** DA NAM NIJE FEDERACIJE POCRKALI BI OD ZEDJI** i onda ovao nest, halooooo ba pa jesul to ljudi il hajvani????
emmir1

#8478 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by emmir1 »

Strašno me nerviraju na sjednici kantona Sarajevo.

Pa jebote ljudi pričaju samo ono što su čuli iz medija te se bave šprekulacijama koliko košta kutija cigara u Maglaju , kako se flaša vode prodaje za 5 km u Maglaju.
dobojlija81

#8479 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by dobojlija81 »

Bio je snimak onaj ovdje na forume kad dodik dolazi po ono dijete,ono je režija čista i lično sam vidio,iskoristio je tu priliku a ljudima sa probijenim čamcem doslovno rekao da sačekaju dok se on ne poslika koji put,taj se čamac čekao i možda bi spasio nečiji život,javit ce se neko valjda da ovo potvrdi,doboj nema neta,vode i struje...pozdrav ...napunio sam baterije
eluna

#8480 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by eluna »

e hebala vas politika i sitnodušnositnonacionalno prepucavanje ... iako su mi postovi usmjereni na ukazivanje na LJUDSKOST brisani su pa se nadam da će i ova čista nacionalno podjarmljivačka i huškačka prepiska doživiti istu sudbinu :twisted:
O'zone
Globalni moderator

#8481 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

emmir1 wrote:Strašno me nerviraju na sjednici kantona Sarajevo.

Pa jebote ljudi pričaju samo ono što su čuli iz medija te se bave šprekulacijama koliko košta kutija cigara u Maglaju , kako se flaša vode prodaje za 5 km u Maglaju.
Jel ti gledaš sjednicu skupštine KS ili čitaš forum :mrgreen:
SirokiB

#8482 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by SirokiB »

splinter wrote:

nisi me skuzio..
mislio sam na ovo da je netko nekoga nazivao balijama, da ovi bojkotiraju gradnju pruge itd..
sutra ce isto tako reci široki fašistički grad, lopovi, ustaše..
navijaci ce na utakmicama pjevat jebi listicu, listicu malenu ili kako vec ide :(
eluna

#8483 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by eluna »

O'zone wrote:

:D :D :D :D :D :D
isto mu ga haman dođe
Fact

#8484 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Fact »

@mba wrote:

zemljak ja tebe razumiejm da je situacija vise nego teska, ali jeli to razlog da se psuje balijska mater da se ljudi napadaju???

** DA NAM NIJE FEDERACIJE POCRKALI BI OD ZEDJI** i onda ovao nest, halooooo ba pa jesul to ljudi il hajvani????
Odakle znaš da su psovali?.Treba tek da se utvrdi da su izjave relevantne.
palermo

#8485 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by palermo »

@mba wrote:

Ne, nije, ne postoji situacija u kojoj bi bio dovoljan razlog da se bilokome psuje balijska/vlaška/škutorska mater. Al to zaista nema mnogo veze sa pomoći ljudima. Ti pomažeš ljudima.....jel sad zbog neljudi treba da prestaneš pomagati ljudima.

Al ova je priča već bila, moderacije je reagovala i izbrisala postove, i nema smisla da ponovno počinjemo ovu priču. Barem ne na ovoj temi.
@mba

#8486 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by @mba »

hajd nema veze, zivjelo bratstvo i jedinstvo!!!
palermo

#8487 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by palermo »

SirokiB wrote:
nisi me skuzio..
mislio sam na ovo da je netko nekoga nazivao balijama, da ovi bojkotiraju gradnju pruge itd..
sutra ce isto tako reci široki fašistički grad, lopovi, ustaše..
navijaci ce na utakmicama pjevat jebi listicu, listicu malenu ili kako vec ide :(
:D moradoh se nasmijati.....pa hoće naravno, ta ne misliš da se ljudi i sistemi vrijednosti mijenjaju preko noći.....al opet, kao što neko reče, pokazalo se da ovo društvo, i ovakko rascjepkano ipak ima svoju vitalnost, žilavost....i neće baš svi zaboraviti da je pomoć stizala i iz Širokog....
dimitrov

#8488 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by dimitrov »

Kakvi su putevi trenutno do Maglaja i Doboja?
eluna

#8489 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by eluna »

dimitrov wrote:Kakvi su putevi trenutno do Maglaja i Doboja?
koliko znam prohodno - barem brze pošte idu čak i u bijeljinu
O'zone
Globalni moderator

#8490 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

Ljudi, dokumentujte koje firme pomazu sad, ko se ukljucio ODMAH. Kad sve ovo prodje, i njima ce biti tesko i kriza, dajte da kupujemo njihovu robu i koristimo njihove usluge. Moramo prosiriti memorije, pamtiti, pamtiti, pamtiti.

Dokumentujte i govna od ljudi koji sad naplacuju i zaradjuju.
:thumbup: PAMTI PA VRATI! I u potrebi i bez nje.
Mr.Sojic

#8491 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Mr.Sojic »

Nije u vezi teme ali pruza makar malo radosti u ovoj teskoj situaciji :thumbup:

Casopis i online magazin chip.de objavio nasu himnu za download :bih: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Ako moderatori misle da negdje drugo treba premjestiti post neka premjeste.

Nemojte zahatoriti ali tako sam ponosan NA JEDNU JEDINU :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:

Image

Ljudi moji ja se lose osjecam vec par dana--kako gledam vijesti glava ne prestaje da boli :bih: :bih: :bih: :bih:
emmir1

#8492 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by emmir1 »

O'zone wrote:

Ma jok , na forumu su kritikovali medije , evo tamo ih maksimalno hvale kao su super izvještavali.

Kada se samo sjetim prvih 48 sati poplava , pa niko ništa
Fact

#8493 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Fact »

Kakav je ovo nepriznati tekst himne? :evil:
Last edited by Fact on 21/05/2014 12:27, edited 1 time in total.
SirokiB

#8494 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by SirokiB »

It_is_a_Leclerc wrote:
SirokiB wrote:gledam vijesti u hrvatskoj...
tamo se tocno zna:
-> taj u taj racun za humanitarne toliko i toliko novca
->taj i taj broj toliko i toliko novca
itd itd
-> drzavni stanovi, zgrade kuce ce se ustupiti za ove koji su ostali bez kuca ...

znaci sve se zna ko sta di kako..

sta se ovdje zna osim sto se po forumima nabacuje sa nekim milijunskim iznosima austrije, japana,kuvajta,nizozemske i ostalih..

one smijesne cifre ronalda itd necu ni spominjat jer je to ocigledno netko izvalio, ili nisam u toku...

bojim se da ce se ubrzo sve zaboraviti (a vec pomalo opada interes) i da će ova bijeda na kraju ostat sama sa sobom..

samo će pojedinci (a neki vec jesu) ovo iskoristiti za politicke poene, krađu itd :(
Js sam o tome jučer govorio.
Nije fazon u tome da nema vrlo lijepih priča iz BIH koje su se, silom prilika, desila i o kojima treba pričati i pisati. Evo, zašto nijedna tv ekipa nije snimila da Široki Brijeg, kao općina koja se bori sa dosta nezgodnom reputacijom, pomaže ostatku BiH ?! To niko nije rekao, ni prikazao.

Ali smo zato redovno izvještavani od HITNO POUZDANO izvora kojima je od tetkinog zeta unuk objasnio da se u Maglaju krade pomoć potrkijepljeno presmiješnim videom na kome se nalazi jedan eklatantni lopov, da nas je HAARP potrovao, da je Dodik namjerno žrtvovao Posavinu za Šabac, da policajci hapse vozače i spominju im majku, i tako to. đ

Dovoljno je samo da pogledaš naslovnicu Jutarnjeg lista i Avaza, i usporediš. Na Jutarnjem je - "POBJEDA HRVATSKE", a u Avazu je : "Krade se pomoć" (u tom stilu).
Jednostavno, prebrzo smo uplovili u negativnu atmosferu, u klasično bosansko pljuvanje i mržnju.
ma koga boli briga za to? i ne samo široki..posušje,čitluk,čapljina,mostar itd..
al što jest jest iz širokog je otišlo toliko toga od prvog dana da sam i ja sam iznenađen da su ljudi tako priskočili pomoć (iako su uvijek ovdje priskakali kome god treba)..i što je važno još uvijek se skuplja, nije stalo..

istina jest i to da široki ima unaprijed predznak ustaše, fašisti, lopovi, šverceri, škutori itd da ne nabrajam više, ali sad se pokazalo tko je tko i kakav je tko..i neka je..
i uz sve to kad uzmes u obzir da je to grad od 10 000 stanovnika, a općina od 29 000 :shock:
sve to dobije jednu veliku dimenziju...

ljepio sam ovdje redovno vijesti o donacijama, humanitarnim akcijama, skupljanjima, bili su i video prilozi sa nekih portala..al koga to briga..

evo recimo klix, nije u stanju bio staviti za utakmicu široki-igokea da je humanitarnog karaktera bila, da je prikupljeno 5500 KM za pomoć za Bosnu, da je počela minutom sutnje..nista.

i onda tamo imas na izvjestaju komentar tipa: " ološ igrala danas, o bože ima li te. "

al jebo to..bitno da se raspisalo kako je komsic dao ovo ono i kasnij se demantiralo..da su navijaci real stavili transparent za bosnu i srbiju (a nisu nego je slika namontirana)..vaznije je sto se stavio transparent nego sto su mostarci 3 dana isli spasavat i 3 puta se vracali kuci spavat jer im nitko nije dao ni smjestaj ni hranu (mislim na vlast)..da su ovi iz širokgo otisli u svom trosku, sa svojim autima, čamcima..radili 24h i vratili se kuci itd..

BITAN JE KLIK! :-) :roll:
emmir1

#8495 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by emmir1 »

Danas Bbi centar pravi neku akciju za skupljane pomoći
Fact

#8496 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Fact »

SirokiB wrote:

ma koga boli briga za to? i ne samo široki..posušje,čitluk,čapljina,mostar itd..
al što jest jest iz širokog je otišlo toliko toga od prvog dana da sam i ja sam iznenađen da su ljudi tako priskočili pomoć (iako su uvijek ovdje priskakali kome god treba)..i što je važno još uvijek se skuplja, nije stalo..

istina jest i to da široki ima unaprijed predznak ustaše, fašisti, lopovi, šverceri, škutori itd da ne nabrajam više, ali sad se pokazalo tko je tko i kakav je tko..i neka je..
i uz sve to kad uzmes u obzir da je to grad od 10 000 stanovnika, a općina od 29 000 :shock:
sve to dobije jednu veliku dimenziju...

ljepio sam ovdje redovno vijesti o donacijama, humanitarnim akcijama, skupljanjima, bili su i video prilozi sa nekih portala..al koga to briga..

evo recimo klix, nije u stanju bio staviti za utakmicu široki-igokea da je humanitarnog karaktera bila, da je prikupljeno 5500 KM za pomoć za Bosnu, da je počela minutom sutnje..nista.

i onda tamo imas na izvjestaju komentar tipa: " ološ igrala danas, o bože ima li te. "

al jebo to..bitno da se raspisalo kako je komsic dao ovo ono i kasnij se demantiralo..da su navijaci real stavili transparent za bosnu i srbiju (a nisu nego je slika namontirana)..vaznije je sto se stavio transparent nego sto su mostarci 3 dana isli spasavat i 3 puta se vracali kuci spavat jer im nitko nije dao ni smjestaj ni hranu (mislim na vlast)..da su ovi iz širokgo otisli u svom trosku, sa svojim autima, čamcima..radili 24h i vratili se kuci itd..

BITAN JE KLIK! :-) :roll:
hebo te široki više i čitava zapadna hercegovina!evo ja sam hrvat i studiram na sveučilištu u mostaru tako da sam u kontaktu sa ljudima iz svih krajeva z.hercegovine i ljudi iz posušija,širokog,ljubuškog su uglavnom teški nacionalisti,šta ih pravdaš?
O'zone
Globalni moderator

#8497 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

Autor videa iz Crnog Blata: 'Mislio sam da će zemlja sve redom da sruši' (VIDEO)
21. maj 2014. u 11:09

Stanje s klizištima na području općine Tuzla i dalje je kritično. Sva aktivirana klizišta su još uvijek neizvjesna. Geolozi i ekipe civilne zaštite su na terenu i prate stanje. Sve dok geolozi ne budu imali stav o tome da je kretanje terena zaustavljeno, ne mogu se poduzimati sanacione mjere. Najkritičnije je i dalje u naselju Crno Blato, zatim i u naselju Badre.

Na području Crnog Blata tlo se i dalje kreće. Ovom mjestu bukvalno prijeti cijela šuma da će se sručiti na kuće koje postepeno i onako same već propadaju u zemlju, a neke su totalno uništene, piše portal Tuzlanski.ba.

Mještani su izmješteni kod rodbine ili u prihvatne centre i školu Dokanj. Međutim, veliki problem je to što neki mještani ne žele napustiti svoje kuće. Većina ih se bavila poljoprivredom i stočarstvom, što im je bio jedini izvor prihoda.

Redakcija portala Tuzlanski.ba jučer je posjetila najveće pokrenuto klizište na području općine Tuzla. Na svakom metru Crnog Blata vidljive su posljedice aktiviranog klizišta, štete su ogromne. Snimak urušavanja jedne od kuća u ovom selu u kratkom vremenu obišao je region.

Autor videozapisa koji je prikazan na skoro svim televizijama je Ajdin Saletović mještanin Crnog Blata čija je kuća bila oko stotinjak metara ispod kuće koju je uništilo klizište.

O'zone
Globalni moderator

#8498 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

emmir1 wrote:Danas Bbi centar pravi neku akciju za skupljane pomoći
BBI, Pomozi.ba i Konzum na -1 kod naplatnih kućica će biti punkt
guber90

#8499 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by guber90 »

Drinski wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:
Ali smo zato redovno izvještavani od HITNO POUZDANO izvora kojima je od tetkinog zeta unuk objasnio da se u Maglaju krade pomoć potrkijepljeno presmiješnim videom na kome se nalazi jedan eklatantni lopov, da nas je HAARP potrovao, da je Dodik namjerno žrtvovao Posavinu za Šabac,
Ma ovo je hrpa lazi.

I krimosi korsite priliku
Grupa od 16 zatvorenika sinoć je oko 21 sat uspjela pobjeći iz Kazneno-popravnog zavoda u Orašju. Kako saznaje "Avaz", došlo je do pobune u oraškom zatvoru zbog prodora vode iz pravca Kopanica.

Pripadnici Specijalne jedinice Federalne uprave policije (FUP) koji su u Posavski kanton upućeni da bi pomogli izmještanje lokalnog stanovništva uspjeli su jutros pronaći i uhapsiti 10 zatvorenika, dok se za šest bjegunaca još uvijek traga, potvrdio je za "Avaz" Dragan Lukač, direktor FUP-a.

Lukač navodi da su za potragu za odbjeglim zatvorenicima nadležni pripadnici sudske policije, ali da se FUP uključio u akciju zbog vanrednih okolnosti .
Osuđenici su, prema ranijem planu, trebali biti evakuirani u zatvor u Tuzli, ali su, kako se čini, u stanju potpune katastrofe, kasnije zaboravljeni.

- Šest zatvorenika je uhvaćeno na području naše Općine koja je suha, terenutno je to 20 posto područja, a ostalo je potopljeno. Ostalih 12 zatvorenika su uhvaćeni na području nadležnosti centra javne bezbijednosti Doboj. Svi zarobljenici su odmah uhapšeni tokom noći, dakle od 21.30 sati kako je njihovo bjekstvo prijavljeno do 05.00 sati tokom noći - potvrđeno nam je iz MUP-a Orašje.

Oko stotinjak zatvorenika oraškog zatvora zbog poplave danas je premješteno u druge zatvore FBiH.

Interesantno je da je dan prije pobune, Sud BiH povukao svoje zatvorenike iz oraškog zatvora.
Ja ne skontah bas, pobjeglo 16 zatvorenika, a oni uhapsili 18? :D
O'zone
Globalni moderator

#8500 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

Vidim puni hvale za novog komadanta đenerala Zeca
Ljerka Stanimirović: Jedva čekamo da novinari dođu u Doboj
21. maj 2014. u 12:03

Kako je za portal Radiosarajevo.ba potvrdila Ljerka Stanimirović, glasnogovornica Centra javne bezbjednosti Doboj, situacija u ovom gradu nakon nedavnih poplava i dalje je teška.

"Mi jedva čekamo da nam dođu novinari i da snime kakva je ovdje zaista situacija. Ovdje su gomile smeća na ulicama, četiri dana se ništa nije odvozilo. Sad se barem počelo nešto raditi i uklanja se otpad", rekla nam je Stanimirović.

Podsjećamo, Štab za vanredne situacije Republike Srpske imenovao je generala Momira Zeca za povjerenika za Doboj zbog "uočenih slabosti u sređivanju situacije".
Post Reply