TV uređaji - sve o tome

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
friskyoreo

#8476 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by friskyoreo »

amar1994 wrote:dobra cijena,ja bi ti od VA panela preporucio ovu 55cu,e sad ne znam s kojim parama raspolazes :)

https://www.saturn.de/de/product/_sony- ... 91103.html

na slicnoj udaljenosti ako ne i manjoj,otprilike 1.5m je kod mene 55"(sony xe7077) i dobra je slika osim na SD 576i kanalima ;-)
Imam taj na akciji od 43 inca, kosta s popustom 400 eura, imam i kupon neki tako da bi me kostao 370...

https://www.ao.de/produkt/kd43xf7005-so ... 2-108.aspx

Bojim se da ce sve vece od 43 inca biti preveliko, jer ovaj sad koji imam je 4o incni i taman je. Sada ostaje pitanje da li je bolji onaj Samsung ili ovaj Sony.

https://www.saturn.de/de/product/_samsu ... 96074.html
amar1994

#8477 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by amar1994 »

friskyoreo wrote:
amar1994 wrote:dobra cijena,ja bi ti od VA panela preporucio ovu 55cu,e sad ne znam s kojim parama raspolazes :)

https://www.saturn.de/de/product/_sony- ... 91103.html

na slicnoj udaljenosti ako ne i manjoj,otprilike 1.5m je kod mene 55"(sony xe7077) i dobra je slika osim na SD 576i kanalima ;-)
Imam taj na akciji od 43 inca, kosta s popustom 400 eura, imam i kupon neki tako da bi me kostao 370...

https://www.ao.de/produkt/kd43xf7005-so ... 2-108.aspx

Bojim se da ce sve vece od 43 inca biti preveliko, jer ovaj sad koji imam je 4o incni i taman je. Sada ostaje pitanje da li je bolji onaj Samsung ili ovaj Sony.

https://www.saturn.de/de/product/_samsu ... 96074.html
Samsung definitivno :thumbup:
SanskiBiser

#8478 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by SanskiBiser »

sencobih wrote:@sanski biser

Za taj efekt da li mogla poslužiti ona usb led lampa za laptop, ili je preslaba?

mislim da je preslabo to.

A katastrofa je kad se uzme prejako i bez mogucnosti dimminga kao ovaj genijalac i to jos na OLED TV gdje bias light mora biti na minimumu tek toliko da olaksa posao oku.

aktivacija

#8479 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by aktivacija »

U vezi ovog ambilight-a...
Zanima me hoce li biti prejako svjetlo u nekim situacijama, - mislim na ove led trake koje idu preko adaptera ili ici na opciju neke usb/hdmi varijante koje sam vidio na netu? Moja najveca bojazan je da mi svjetlo “ždije” kad je potreba da bude diskretno...
Idealna opcija bi bila da se jacina svjetla prati sliku...
typeOnegative

#8480 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by typeOnegative »

imas kontrolu jacine svjetla na daljinskom ... a ovo da prati sliku moras puno vise platiti .
stvar je ukusa , ja ga ne bi ni da mi plate a i previse odvlaci paznju sa TV ekrana po meni , dok ovo i ne primjecujem maltene .
aktivacija

#8481 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by aktivacija »

typeOnegative wrote:imas kontrolu jacine svjetla na daljinskom ... a ovo da prati sliku moras puno vise platiti .
stvar je ukusa , ja ga ne bi ni da mi plate a i previse odvlaci paznju sa TV ekrana po meni , dok ovo i ne primjecujem maltene .
Al to bi onda znacilo da stalno moram daljinski koristiti i da pratim kad da smanjujem kad da pojacam...
typeOnegative

#8482 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by typeOnegative »

ma nastimas kako ti odgovara i ne diras , nisam uzeo daljinski u ruke godinu dana
SanskiBiser

#8483 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by SanskiBiser »

aktivacija wrote:U vezi ovog ambilight-a...
Zanima me hoce li biti prejako svjetlo u nekim situacijama, - mislim na ove led trake koje idu preko adaptera ili ici na opciju neke usb/hdmi varijante koje sam vidio na netu? Moja najveca bojazan je da mi svjetlo “ždije” kad je potreba da bude diskretno...

Kao prvo moras povuci razliku izmedju ambilight i bias lightning. Nije isto. Bias light ima svrhu da ti olaksa gledanje tv i da steknes utisak bolje slike kao sto je objasnjeno na temi. Bias light treba da je diskretan, znaci ne ide uopste jaka svjetlost nego tek koliko je dovoljno da se osvjetli pozadina iza televizora i da je to primjetno. 6500 Kelvina je idealna bijela svjetlost za bias light uslovno moze proci i svjetlost 5500K pa navise, Ambilight moze biti bilo koje boje i ima prije svega cilj da ti poboljsa ugodjaj u prostoriji i tokom gledanja TV.

6500K svjetlost ne izgleda na pocetku dobro tj. nelogicno je ljudima da je to optimalno pa obicno odaberu drugu boju i onda vise nemaju Bias light nego imaju ambilight. Period navikavanja traje neko vrijeme i obicno se poslije ne moze gledati bez toga.

6500 K svjetlost tj. bijela svijetlost ide zato sto sve tv serije i filmovi kao i TV program koji gledas su u samoj video produkciji radjeni tako da je white balance tj. balans ciste bijele kalibriran prema 6500K. Dakle tu dolazimo do zakljucka da pozadinska rasvjeta za Bias light treba da ima toplinsku vrijednost bijele boje video materijala koji se gleda a to je po pravilu 6500K. Ambilight moze biti bilo koje boje, olaksace ti gledanje tj. smanjiti zamor ociju ali neces imati pozitivan uticaj na kvalitet slike. Bias lightining kad se jednom podesi fiksan je. Najlakse ga je podesiti ako uzmes neki film sa puno tamnih scena ili scena snimanih nocu i da podesavas jacinu dok ti slika ne izgleda pretamno naravno sve pod uslovom da si kalibrirao sliku na tv prije toga.

Na ovoj slici ti je TV sa ispravno uradjenim Biasom

Image

Ovo je prejako:

Image

Ovo je ambilight:
Image
probook

#8484 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by probook »

Prljave Metalike wrote::D

E ovo je dobro kad svjetlo prati sadrzaj na tv-u.

Moze link sta si kupio, kako si namjestio da automatski radi itd.
aktivacija

#8485 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by aktivacija »

SanskiBiser wrote:
aktivacija wrote:U vezi ovog ambilight-a...

Kao prvo moras povuci razliku izmedju ambilight i bias lightning. Nije isto. Bias light ima svrhu da ti olaksa gledanje tv i da steknes utisak bolje slike kao sto je objasnjeno na temi. Bias light treba da je diskretan, znaci ne ide uopste jaka svjetlost nego tek koliko je dovoljno da se osvjetli pozadina iza televizora i da je to primjetno. 6500 Kelvina je idealna bijela svjetlost za bias light uslovno moze proci i svjetlost 5500K pa navise, Ambilight moze biti bilo koje boje i ima prije svega cilj da ti poboljsa ugodjaj u prostoriji i tokom gledanja TV.

6500K svjetlost ne izgleda na pocetku dobro tj. nelogicno je ljudima da je to optimalno pa obicno odaberu drugu boju i onda vise nemaju Bias light nego imaju ambilight. Period navikavanja traje neko vrijeme i obicno se poslije ne moze gledati bez toga.

6500 K svjetlost tj. bijela svijetlost ide zato sto sve tv serije i filmovi kao i TV program koji gledas su u samoj video produkciji radjeni tako da je white balance tj. balans ciste bijele kalibriran prema 6500K. Dakle tu dolazimo do zakljucka da pozadinska rasvjeta za Bias light treba da ima toplinsku vrijednost bijele boje video materijala koji se gleda a to je po pravilu 6500K. Ambilight moze biti bilo koje boje, olaksace ti gledanje tj. smanjiti zamor ociju ali neces imati pozitivan uticaj na kvalitet slike. Bias lightining kad se jednom podesi fiksan je. Najlakse ga je podesiti ako uzmes neki film sa puno tamnih scena ili scena snimanih nocu i da podesavas jacinu dok ti slika ne izgleda pretamno naravno sve pod uslovom da si kalibrirao sliku na tv prije toga.

Na ovoj slici ti je TV sa ispravno uradjenim Biasom

Image

Ovo je prejako:

Image

Ovo je ambilight:
Image
Super objasnjeno, hvala. Ja sam se pogresno izrazio, i mislio sam na bias lightning.
aktivacija

#8486 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by aktivacija »

Kolika je potreba za bias lightningom kod oled televizora?
arnes_king

#8487 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by arnes_king »

Evo napokon sam nastimao sve :D za 25KM pravo extra stvar. Hvala svima na savjetima a pogotovo @SanskiBiser! :thumbup:

Ispalo je odlicno, radi fore i atmosfere nekad staviti neku boju ali mi je na defaultu bijela sa smanjenim osvjetljenjem :) nadam se samo da je prava bijela jer mi se nekako cini da ide na plavkasto malo...

Moze se naruciti i kontroler za 4-5$ pa preko app na mobitelu paliti i podesavati.

Image
Image
Image
Image
Sehro

#8488 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Sehro »

arnes_king wrote:Evo napokon sam nastimao sve :D za 25KM pravo extra stvar. Hvala svima na savjetima a pogotovo @SanskiBiser! :thumbup:

Ispalo je odlicno, radi fore i atmosfere nekad staviti neku boju ali mi je na defaultu bijela sa smanjenim osvjetljenjem :) nadam se samo da je prava bijela jer mi se nekako cini da ide na plavkasto malo...

Moze se naruciti i kontroler za 4-5$ pa preko app na mobitelu paliti i podesavati.

Image
Image
Image
Image
Perfect :bih: , poseban like za Knjigu iza :thumbup: :kiss:
SanskiBiser

#8489 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by SanskiBiser »

aktivacija wrote:Kolika je potreba za bias lightningom kod oled televizora?
pomaze puno da bude manji zamor ociju i kod OLED i kod starih plazma televizora i da percepija boja bude sto blize onome kako su autori videa predvidjeli samo se mora bas pravilno podesiti da ne bude prejako...
SanskiBiser

#8490 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by SanskiBiser »

arnes_king wrote:Evo napokon sam nastimao sve :D za 25KM pravo extra stvar. Hvala svima na savjetima a pogotovo @SanskiBiser! :thumbup:

Samo drzi na minimumu snage u pocetku, treba vremena da se naviknes pa poslije mozes podesavati i ako ti se bude odljepila traka (meni se desilo na par mjesta) kupis onu dvostranu bijelu traku sto je od PU materijala i ta drzi odlicno nema sanse da otpadne poslije. Sto se tice boje, mozes naci malih led panela 3 W sa 6500K true white vec za 4-5 KM po prodavnicama (AC/DC konverter dolazi uz njih) kao ovaj:

Image

i taj kad upalis pored televizora mozes uporediti s tim svjetlom od led traka i vidjeti koliko su podudarni.

Inace premium kvalitet 6500K bias light sa kvalitetnim diodama i provjerenim kvalitetom svjetla kosta puno vise od 25KM.:

59$ za 140 cm:

https://www.ebay.com/itm/MediaLight-Sin ... ctupt=true

Posto je i u tebe Samsung, u zamracenoj sobi sa ukljucenim bias light pazi da ti backlight nije prejak, treba da se krece od 5 do 8 tako tu.
Kataklinger

#8491 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Kataklinger »

@off-topic

Izvinjavam se na off topicu, ali samo jedna dobronamjerna sugestija za korisnika koji je postavio sliku TV-a s musafom iza. Musaf bi trebao biti na visini iznad struka. Ako nisam u pravu, neka me neko ispravi, onda sam očito u zabludi dugi niz godina.

@on-topic

Prodje 8-9 godina otkako se nisam ponovio s TV-om...posljednji koji sam kupio je neki Samsungov LED TV, nekad krajem 2010 ili početkom 2011, ne znam ni ja više. Ništa WiFi, SMART čuda itd...vrijeme je da ga zamijenim nečim savremenijim...zahtjevi: da ima brz i user-friendly interface (čini mi se da je Samsung u tome među najboljim), otprilike 50 inča i da je po mogućnosti QLED, zakrivljen ne mora biti jer ću ga svakako stavljati na zid. Nisam u zadnje vrijeme u toku s TV tehnologijom, pa pitam ovdje za preporuke...inicijalni budžet mi je bio 1200KM ali kad sam pomjerio standard na QLED vidim da nema ispod 1500-1600....tako da sad nemam neki fiksan budžet, već šta predložite...uvijek ima onih od +2000 a recimo neki best buy koji nije mnogo lošiji se može naći za 1600-1700 pa što bih davao 500 više za nešto ne toliko bitno za običnog korisnika. Isto tako, ako ima nekih brutalno dobrih, koji su npr bili best buy za 2018 a nisu QLED i koji su ispod 1500-1600, možete i to preporučiti.
Malo sam ja guglao i zasad mi je za oko zapao ovaj Samsung QLED QE49Q6 (https://www.olx.ba/artikal/31157877/sam ... -wifi-udh/).
M416

#8492 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by M416 »

Ako si vec naumio taj mozda bi bilo bolje malo dodati i uzeti veci displej :

https://www.olx.ba/artikal/32456393/sam ... -55-q6fna/

A mogao bi i nazvati ekupi i pitati hoce li biti dobavljiv po ovoj cijeni uskoro :

https://www.ekupi.ba/SAMSUNG-QLED-telev ... 80303.aspx
zorann5

#8493 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zorann5 »

MTV

#8494 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by MTV »

Najbolji je taj prvi.
crnivrag

#8495 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by crnivrag »

Intelinside

#8496 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Intelinside »

Pozdrav,
Imam Philips 4k tv i imam problem sa kvalitetom slike. U pitanju su naravno SD kanali.
Na vecini kanala slika je losa. Desava se da kada gledam neki film, neki predmeti izgledaju da imaju "ostre" ivice. Napr naocare imaju ostre linije, auta, autoput. Kao da se te linije pomjeraju.ostrina slike u podesavanjima je normalno podesena,nije do toga. Ne znam kako da objasnim :/
amar1994

#8497 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by amar1994 »

Intelinside wrote:Pozdrav,
Imam Philips 4k tv i imam problem sa kvalitetom slike. U pitanju su naravno SD kanali.
Na vecini kanala slika je losa. Desava se da kada gledam neki film, neki predmeti izgledaju da imaju "ostre" ivice. Napr naocare imaju ostre linije, auta, autoput. Kao da se te linije pomjeraju.ostrina slike u podesavanjima je normalno podesena,nije do toga. Ne znam kako da objasnim :/
kockice,nema od tog spasa,jednostavno losa kvaliteta programa tj. slike ,nije do TV-a :thumbup:

tzv. pixelizacija..

ovako u mojim ocima SD 576i kanali izgledaju nakon gledanja 4K materijala na 55" :run:

Image
Intelinside

#8498 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Intelinside »

Da, napr evo na pinku kad gledam neku seriju ili film ivice namjestaja linije kao da se pomjeraju ostre bas. Kako se kamera pomjera tako i ivice kao da idu krecu se.to se odnosi na staticne predmete, koji se ne krecu. To mnogo nervira kad se gleda :(
SanskiBiser

#8499 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by SanskiBiser »

Intelinside wrote:Da, napr evo na pinku kad gledam neku seriju ili film ivice namjestaja linije kao da se pomjeraju ostre bas. Kako se kamera pomjera tako i ivice kao da idu krecu se.to se odnosi na staticne predmete, koji se ne krecu. To mnogo nervira kad se gleda :(

smanji sharpness na 0 i pogasi sve reklamirane opcije za "poboljsanje" slike, vidi koji model tacno imas pa na youtube potrazi best image settings za taj model. Mozda i na Rtings sajtu imaju. Ako imas nesto kao Auto Motion Plus/Judder reduction/Led clear motion to ugasi ako moze na OFF potpuno, pa vidi kako izgleda onda.
hekaton

#8500 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by hekaton »

M416 wrote:Ako si vec naumio taj mozda bi bilo bolje malo dodati i uzeti veci displej :

https://www.olx.ba/artikal/32456393/sam ... -55-q6fna/
Kakav je ovaj TV, trebao bi kupiti u narednim danima novi TV, pratim ovu temu ali tesko je za nas laike sve ove cake pohvatati pa samostalno odluciti. Dakle je ovo best buy ili sta :)
Post Reply