BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- ODVRATAN_i_GADAN
#8451 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.
-
Eborg
#8452 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.
Gledaju se današnje granice a ne Osmanske, Austro-ugarske ili Jugoslovenske.
Uostalom, većina današnjih reprezentativaca je rođena u SFRJ.
- ODVRATAN_i_GADAN
#8453 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.
Nisam bas siguran da je tako tj. da se to nebi moglo koristiti kao argument u tim i takvim sporovima!
-
Eborg
#8454 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.
Bilo je nekih pokusaja ali je to neuspjesno zavrsilo.
FSS nije pravni sljednik FSJ iako oni redovno govore da jesu i prisvajaju sve jugoslovenske medalje.
FSS nije pravni sljednik FSJ iako oni redovno govore da jesu i prisvajaju sve jugoslovenske medalje.
- antifascism
#8455 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.
Nazalost jesu, napravit cu temu o tome. I meni je cudnoEborg wrote:Bilo je nekih pokusaja ali je to neuspjesno zavrsilo.
- GeneralBHF
#8456 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.
Nisu zavrsili karijere jer imaju godista iz 1990-ih tako da oni tek dolaze.udrch wrote:pa uglavnom su završili fudbalske karijereODVRATAN_i_GADAN wrote:Sta se desava sa fudbalerima koji su rodjeni u SFRJ?Eborg wrote:Ja govorim o pravu, Ljajic nema nista sa BiH i tako ce i ostati. Te nekakve price o maticama i ovom i onom nisu za ovaj podforum. Sandzaklije ne mogu igrati za BiH i to ne smatram nekim velikim problemom.
S druge strane BH Hrvati i Srbi imaju pravo na hrvatsko i srpsko drzavljanstvo na osnovu njihovih zakona. Svi znamo da nasa vlast nece nikada moci napraviti nesto slicno zbog (ne)interesa Srbije/BH Srba tako da prestanite fantazirati o nekom panbalkanskom ujedinjenju Bosnjaka.
Ponavljam - sandzacki fudbaleri su za nas u pravnom smislu kao i urugvajski...
- alphonse kauders
-
udrch
#8458 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.
pogrešno..GeneralBHF wrote:Nisu zavrsili karijere jer imaju godista iz 1990-ih tako da oni tek dolaze.
SFRJ državljanstvo u smislu u kojem ovdje pričamo su imali oni koji su bili punoljetni i aktivni fudbaleri kad je došlo do raspada..ovi 1990. godište i stariji kad su došli u poziciju da biraju državljanstvo uopće nisu imali izbor SFRJ..
ja koliko znam ima onaj neki srbin u Singapuru, najbolji strijelac da je aktivan
treba pitati Cypra..
- antifascism
#8459 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.
Kao i obicno nemas pojma o cemu pricasudrch wrote:pogrešno..GeneralBHF wrote:Nisu zavrsili karijere jer imaju godista iz 1990-ih tako da oni tek dolaze.
SFRJ državljanstvo u smislu u kojem ovdje pričamo su imali oni koji su bili punoljetni i aktivni fudbaleri kad je došlo do raspada..ovi 1990. godište i stariji kad su došli u poziciju da biraju državljanstvo uopće nisu imali izbor SFRJ..
ja koliko znam ima onaj neki srbin u Singapuru, najbolji strijelac da je aktivan..za ostale ne znam..
treba pitati Cypra..
Djeca rodjena u SFRJ su imali drzavljanstva SFRJ, a SFRJ je postojala do 1992. Ja koliko znam jos nijedan igrac rodjen u nezavisnoj BiH nije igro za reprezentaciju? Besic je jedinii rodjen 1992 ali je on rodjen u Njemackoj.
- Logovan
#8460 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.
Bravo Ermine.alphonse kauders wrote:
![]()
![]()
![]()
- and
#8461 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.
III. PRAVO NASTUPA ZA REPREZENTATIVNE MOMČADI
Članak 5 - Načelo
1
Svaka osoba koja ima stalno državljanstvo koje nije ovisno o prebivalištu u određenoj zemlji,
ima pravo nastupa za reprezentativne momčadi saveza te zemlje.
2 Uz izuzetak uvjeta navedenih u članku 8 u nastavku, svaki igrač koji je već sudjelovao u
utakmici (bilo u cijelosti, ili djelomično), u služenom natjecanju, bilo koje kategorije ili bilo koje
vrste nogometa za jedan Savez ne može igrati međunarodnu utakmicu za reprezentativnu
momčad drugog Saveza.
Članak 6 - Državljanstvo koje igračima daje pravo da predstavljaju više od jednog
Saveza
1
Igrač koji prema odredbama čl. 5 ima pravo predstavljati više od jednog saveza osnovom svog
državljanstva, može igrati međunarodnu utakmicu za jedan od tih Saveza, samo ukoliko pored
relevantnog državljanstva, on također ispunjava najmanje jedan od sljedećih uvjeta:
a) Rođen je na teritoriju relevantnog saveza;
b) Njegova biološka majka ili biološki otac je bio rođen teritoriju relevantnog saveza;
c) Njegova baka ili djed je bio rođen na teritoriju relevantnog saveza.
d) Živio je neprekidno najmanje dvije godine na teritoriju relevantnog saveza.
2 Bez obzira na stavak 1 ovog članka, Savezi koji dijele isto državljanstvo mogu napraviti
sporazum prema se kojem točka (d) st. 1 ovog članka u potpunosti briše ili mijenja na način da
određuje dulje vremensko ograničenje. Takvi sporazumi se dostavljaju i odobrava ih Izvršni
komitet.
Članak 7 - Stjecanje novog državljanstva
Svaki igrač koji se poziva na čl. 5 st. 1 da bi stekao novo državljanstvo i koji nije igrao
međunarodni nogomet u skladu s čl. 5 st. 2 ima pravo igrati za novu reprezentativnu momčad
samo ako ispunjava jedan od sljedećih uvjeta:
(a) Rođen je na teritoriju relevantnog Saveza;
(b) Njegova biološka majka ili biološki otac je bio rođen na teritoriju relevantnog saveza;
(c) Njegova baka ili djed je bio rođen na teritoriju relevantnog saveza;
(d) Nakon navršene 18. godine živio je neprekidno najmanje pet godina na teritoriju
relevantnog saveza.
Članak 8 - Promjena saveza
1 Ukoliko igrač ima više od jednog državljanstva, ili ako igrač stekne novo državljanstvo, ili ako
igrač ima pravo nastupa za nekoliko reprezentativnih momčadi na račun svog državljanstva, on
može, samo jednom, zahtijevati promjenu Saveza za koji ima pravo igrati međunarodne
utakmice na Savez druge zemlje čije ima državljanstvo, a što je predmetom sljedećih uvjeta:
(a) Da nije igrao utakmicu (bilo u cijelosti, ili djelomično) u službenom natjecanju na „A“
međunarodnoj razini za svoj sadašnji Savez, i da je u vrijeme svog prvog cjelokupnog ili
djelomičnog nastupa na međunarodnoj utakmici u službenom natjecanju za svoj
sadašnji savez, već imao državljanstvo reprezentativne momčadi za koju želi igrati.
(b) Nije mu dopušteno igrati za svoj novi Savez u bilo kojem natjecanju u kojem je već
igrao za svoj prijašnji Savez.
2 Ukoliko igrač kojega je njegov Savez uveo u igru na međunarodnoj utakmici sukladno čl. 5. st.
2 stalno izgubi državljanstvo te zemlje bez svog pristanka ili protiv svoje volje a zbog odluke
vladinih tijela, on može zahtijevati dozvolu da igra za drugi savez čije već državljanstvo ima ili
ga je stekao.
3 Svaki igrač koji ima pravo promijeniti Saveze sukladno st. 1 i 2. ovog članka podnosi pisani,
obrazloženi zahtjev glavnom tajništvu FIFA-e. Komisija za status igrača donosi odluku o
zahtjevu. Postupak će biti u skladu s Pravilnikom o postupcima Komisije za status igrača i
Komore za rješavanje sporova. Kada igrač podnese svoj zahtjev, on više nema pravo igrati za
niti jednu reprezentativnu momčad dok njegov zahtjev ne bude obrađen.
- Romanista 101%
#8462 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.
Medunjanin zasluzuje da igra u punom boljem klubu. Ako se ne proda sad kad ce onda?!?
- MOSALJOZE
#8463 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.
Eto šta jedan trener moze da ti uradi od karijere.U Makabiju se zaklinjali u njega,i onda dodje neki hajvan sve pokvari.Romanista 101% wrote:Medunjanin zasluzuje da igra u punom boljem klubu. Ako se ne proda sad kad ce onda?!?
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#8464 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.
skor isti slučaj s Misketom...prvo fula s Rusima pa onda i sa Turcima...hebote otišo lik u Kinu i procvjeto.....kako je samo Grke ubio ko da mu je 20 godina.
bilo bi dobro da Džeki ode negdje đe će igrati...još jedna ovakva klupa sezona bi ga mogla unazaditi dobro....Mancini ga je već hebo u zdrav mozak....meni je bio najlošiji naš igrač u Rigi
bilo bi dobro da Džeki ode negdje đe će igrati...još jedna ovakva klupa sezona bi ga mogla unazaditi dobro....Mancini ga je već hebo u zdrav mozak....meni je bio najlošiji naš igrač u Rigi
-
cindrlimindrli
#8465 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.
Ma ne sekiram se ja za njega, odemo li u Brazil odose i oni koji vec nisu tamo svi u lige petice, a vjerovatno i prije.Romanista 101% wrote:Medunjanin zasluzuje da igra u punom boljem klubu. Ako se ne proda sad kad ce onda?!?
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#8466 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.
i s njegovim ulaskom HR djeluje kao da ima igrača manje...naravno Mamić zadovoljno trlja ruke...ima jš jednog reprezentativca za tušnut ovog ljetaKvaziExpert wrote:![]()
50' Halolović nema punih 17 godina. U igru ulazi umjesto Ivana Strinića. Najmlađi je debitant hrvatske reprezentacije u povijesti.I odmah ide u akciju, nakon prodora traži Iličevića, ali on ne prihvaća loptu na pravi način.
- Infaze Studio
#8467 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.
Malac nije uopste lose odigr'o za 17-o godisnjeg debitanta. Izgubio par lopti, ali isto tako i znalacki povukao par lopti s desne strane prema untura, kada je trebalo. Imao skoro pa najopasniji udarac na protivnicki gol. Suigraci mu ne daju loptu ni kad je sam k'o duh, iako je i on mogao dodati onu na kraju kada je driblao u 16 i tukao (pokusao tuci) na gol.JoseMujica wrote:i s njegovim ulaskom HR djeluje kao da ima igrača manje...naravno Mamić zadovoljno trlja ruke...ima jš jednog reprezentativca za tušnut ovog ljetaKvaziExpert wrote:![]()
50' Halolović nema punih 17 godina. U igru ulazi umjesto Ivana Strinića. Najmlađi je debitant hrvatske reprezentacije u povijesti.I odmah ide u akciju, nakon prodora traži Iličevića, ali on ne prihvaća loptu na pravi način.
Uopste nisam njegov miljenik, ali samo realno govorim.
- cyprus
#8468 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.
Ne znam šta predstavlja pitanje za meneudrch wrote:pogrešno..GeneralBHF wrote:Nisu zavrsili karijere jer imaju godista iz 1990-ih tako da oni tek dolaze.
ja koliko znam ima onaj neki srbin u Singapuru, najbolji strijelac da je aktivan..za ostale ne znam..
treba pitati Cypra..
Aleksandar Đurić
- Muhamed Đakmić
#8469 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.
Inače rekorder i zakletva mnogih singapurskih ekipa. Na FM-u sam ga imao, ubija 
- DonVito
#8470 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.
Lazio zeli Medunjanina, tesko Romi.Romanista 101% wrote:Medunjanin zasluzuje da igra u punom boljem klubu. Ako se ne proda sad kad ce onda?!?
- shalla
#8471 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.
Znam da ova Albanija vjerovatno nije mjerilo ali Bgm itekako me raduje ova danas tekma. Ima ovdje jako finog materijala, Cajic, Bevab, Arezina, pa i Prcic...
Mislim da Bevab i Cajic vec sad ne bi odigrali nesto losije od Salihovica na beku i Zahirovica na dmc-u...
Svaka cast momci, prijatno iznenadjenje definitivno
Sent from my iPhone using Tapatalk
Mislim da Bevab i Cajic vec sad ne bi odigrali nesto losije od Salihovica na beku i Zahirovica na dmc-u...
- and
#8472 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.
svaka čast mladima,ima stvarno dobrih igrača,a arežina mi je najbolji.shalla wrote:Znam da ova Albanija vjerovatno nije mjerilo ali Bgm itekako me raduje ova danas tekma. Ima ovdje jako finog materijala, Cajic, Bevab, Arezina, pa i Prcic...
-
zlajapravaraja
#8473 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.
Alen Halilovic i Izet Hajrovic jos uvijek nisu izgubljeni 
- phillie
#8474 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.
ma oni su izgubljeni u vremenu i prostoru. nesto kao zona sumraka....zlajapravaraja wrote:Alen Halilovic i Izet Hajrovic jos uvijek nisu izgubljeni
-
todd_smith
#8475 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.
Medo se ubio za Serije A