F1 2008, 2009, 2010 and counting

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#8451 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by _BataZiv_0809 »

zforumas wrote:
Koji vozac pusta bilo kojeg vozaca namjerno? Plavim zastavama im moraju po 2 kruga mahati da puste ove za cio krug a kamo li u direktnoj borbi za poziciju. A druga stvar je sto ni sam Glock a ni Hamilton vjerujem u tom trenutku nisu znali da je upravo to preticanje bilo odlucujuci momenat za prvenstvo.
Glock je napravio gresku, zato sam ga naveo. Nisam od onih teoreticara zavjere koji vjeruju u sabotaze, zavjere i sl.

Isto kao sto mislim da Glock nije pustio Hamiltona tako mislim i da je pomisao da ga Mercedes sabotira totalna glupost.

Eto da ne raspravljamo :-D

Nego da te pitam, imas li neku "favorit" utrku?
Ma upravo tako. Jedan od ludjih krugova u Formuli 1 kojeg sam ikad gledao uzivo. Hamilton je bio na full wet gumama i to je momenat koji je odlucio trku i titulu te godine, a siguran sam da oni nisu imali pojma sta se tacno desava.

Eh sto se tice favorit utrke moram priznati da si me malo zatekao pitanjem. Hajde skoncentrisat cu se na utrke koje sam gledao uzivo, mada sam dosta utrka gledao i na snimcima i moglo bi se svasta izabrati.

Evo ovako iz glave, sto znaci da cu sigurno zaboraviti barem nekoliko, prvo mi na pamet pada Spa 1998, pa opet ista staza 2000 godine, Suzuka 2005, Nirburgring i Hokenhajm iste godine, kao i Montojina pobjeda sa ostecenom gumom u zadnjih desetak krugova-ne sjecam se na kojoj stazi, Nurburging 2007, hmmm zatim vec spominjani Interlagos 2008, , pa sto da ne i Silverstone te iste sezone. Od ovih novijih definitivno Kanada 2011 otkad su se moje sumnje oko Fetelovih kvaliteta obistinile.
drndalo

#8452 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by drndalo »

_BataZiv_0809 wrote: I misljenja sam da postoje tri vrste vozaca koji sjednu u konkurentan bolid. Oni koji jednostavno nisu materijal za sampiona (Kultard, Edi Irvajn, Barikelo, Fisikela, Masa), "obicni" sampioni (Fetel, a i Kekeov mali ako uzme ovu sezonu) i veliki sampioni (Sumi, Alonso, Hamo).

Prvu kategoriju ne treba posebno objasnjavati, Fetel usprkos svoje 4 titule i dalje vuce aureol sampiona u predominantnom bolidu koji uopste nije neki trkač i Sumi, Alonso i Hamo koji su svaki na svoj nacin vozaci sa ukusom i mirisom.
Opet se necu sloziti, ali ovo sam samo ja... Zasto ? Zato sto VELIKI sampion ne moze biti onaj ko preko radija place sto ga ne pustaju naprijed, a obojica jos nisu prosla taj stadij, ma sta ja mislio o njima kao pilotima F1... Jedan je bolji u jednom, drugi u drugom...

I oko ostalih bi se moglo raspravljati, ali nisam objektivan...

Veliki sampioni modern(ij)e F1 su po meni Sumaher, Senna, Prost, Mensel, Lauda (mada je kod njega vec diskutabilno ovo modernije), Hakinen... Mozda jos poneko koga sam sada nakon 2 pive zaboravio, ali odgovaraju ovom dijelu "ne place preko radija", nego se sam bori, pa kom opanci, kom obojci... Dovoljno siguran u sebe, da je drcan i agresivan iako mozda i u losijem autu tog momenta, ali psihicki jaci...

Da se razumijemo, ni Senna ni Schumaher, kao po meni dva najveca vanzemaljca nisu u startu bili veliki sampioni... To je doslo tek kasnije, nakon 2-3 titule...
zforumas

#8453 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by zforumas »

_BataZiv_0809 wrote: Ma upravo tako. Jedan od ludjih krugova u Formuli 1 kojeg sam ikad gledao uzivo. Hamilton je bio na full wet gumama i to je momenat koji je odlucio trku i titulu te godine, a siguran sam da oni nisu imali pojma sta se tacno desava.

Eh sto se tice favorit utrke moram priznati da si me malo zatekao pitanjem. Hajde skoncentrisat cu se na utrke koje sam gledao uzivo, mada sam dosta utrka gledao i na snimcima i moglo bi se svasta izabrati.

Evo ovako iz glave, sto znaci da cu sigurno zaboraviti barem nekoliko, prvo mi na pamet pada Spa 1998, pa opet ista staza 2000 godine, Suzuka 2005, Nirburgring i Hokenhajm iste godine, kao i Montojina pobjeda sa ostecenom gumom u zadnjih desetak krugova-ne sjecam se na kojoj stazi, Nurburging 2007, hmmm zatim vec spominjani Interlagos 2008, , pa sto da ne i Silverstone te iste sezone. Od ovih novijih definitivno Kanada 2011 otkad su se moje sumnje oko Fetelovih kvaliteta obistinile.
Montoya...Monza 2005 :)
To je bio lud lik, temperamentan i otkacen.
Iz ovog novijeg doba se i ne moze izabrati vise od ovoga sto si ti naveo :thumbup:

@drndalo

Ma kukali bi i ovi prije, ali niti je bilo toliko radio saobracaja u eteru niti se na to obracala paznja, ali nerijetko su se zato znali obracunati sakama u boxu ili odmah pored staze.

Sjecam se da je Schumy odvezao jednu utrku bez radio veze, Mislim da je to bila Imola 2003, nakon smrti majke.
Prije su i pravila bila drugacija, backmarkeri nisu bili obavezni da se sklone, stoga nije ni bilo smisla "galamiti"
zforumas

#8454 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by zforumas »

KvaziExpert wrote:a sjećate li se ove situacije :? :mrgreen:

Image
1996. Monaco, Coulthard posudio od Schumya kacigu jer je njegova imala tendenciju da skuplja kondenz. Inace zavrsio na drugom mjestu.

Volim ove slike, sjecam se igre na f1-hr forumu, bio je stos pogoditi situaciju. Dobra slika :thumbup:
drndalo

#8455 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by drndalo »

@zforumas

Radio je odavno standard, samo ga publika nije dobijala tako lako... Sta se pricalo na vezi tada, morao je uvijek neko "pustiti" u javnost, preko novinara, jer interneta, live timing-a, i ostalih zajebancija nije bilo kao sada.

Plave zastave su uvijek bile obaveza, samo je sudijsko tumacenje i kaznjavanje bivalo manje fixno tada.... Sto se saketanja tice, ne bi ni sad falilo nekima malo "reality check-a"...
zforumas

#8456 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by zforumas »

drndalo wrote:@zforumas

Radio je odavno standard, samo ga publika nije dobijala tako lako... Sta se pricalo na vezi tada, morao je uvijek neko "pustiti" u javnost, preko novinara, jer interneta, live timing-a, i ostalih zajebancija nije bilo kao sada.

Plave zastave su uvijek bile obaveza, samo je sudijsko tumacenje i kaznjavanje bivalo manje fixno tada.... Sto se saketanja tice, ne bi ni sad falilo nekima malo "reality check-a"...
Zato sam i rekao da nije bilo radio saobracaja u eteru, to jest da ga je bilo izmedju vozaca i tima ali mi gledaoci nismo to mogli da cujemo dok nam neko ne dopusti, za razliku od danas.
Zastave su uvedene 1963 godine ja mislim.
drndalo

#8457 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by drndalo »

Pa dobro, nismo bas previse pricali o Mosu, Stjuartu, Fandju... ;-)
zforumas

#8458 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by zforumas »

Vidim da sam otisao u off...tema je od 2008...

Nego kakva su ocekivanja od ovonedjeljne utrke?
Dr Baltazar

#8459 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by Dr Baltazar »

zforumas wrote:Vidim da sam otisao u off...tema je od 2008...

Nego kakva su ocekivanja od ovonedjeljne utrke?
Iskreno mislim da Hamilton uzima ove naredne dvije i da će odluka pasti u Abu Dhabi-u. F1 je veliki biznis i nemaju bolju priliku zaraditi ogromnu lovu nego da im se novi šampion kruniše u mjestu punom zlata, $$$$ i sl. :)

A i činjenica je da se većina šampionata odlučivala u zadnjoj trci. Slučajno ? Mislim da ne.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#8460 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by _BataZiv_0809 »

zforumas wrote:
Objektivno :D
Ja sam navijac Ferrarija i bilo mi je jako tesko, spomenuo sam Glocku porodicno stablo par puta (nisam ni muske preskakao pa me sad stid) :D
Kako ono kazu "ludom srcu nikad dosta", pa tako i vi Ferrarijevci. :P

Zar nije dovoljan nacin na koji su se uzele konstruktorska i vozacka titula 2007? Da se i 2008 uzelo i to onako, ipak bi bilo malo previse, zar ne :D

Ovako je ipak pravednije ispalo :)

Sklon sam vjerovati da i u sportu kao i u zivotu ipak ima neke pravde i da se se vrati kad tad. Iako sam simpatijama blizak arhitepskim gubitnicima velikih takmicenja poput Bajerna i reprezentacije Njemacke u fudbalu. Ovog prvog sam poceo pratiti one mitske gubitnicke 1999 :-)

A i za Meklaren sam poceo navijati valjda iz istog refleksa sklonosti biti opozicionar vecini koja je navijala za Sumahera i Ferari :zjev:

N
Anakyn

#8461 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by Anakyn »

Trenutno postoji 50% sanse za kisu tokom utrke, tako da ne iskljucujem Red Bull kao kandidata za pobjedu (citaj Dani Ricc :lol: )

Ako iko ocekuje nesto od Ferrarija ove sezone, ovo je utrka u kojoj mogu donekle prismrdit mercu, ostale dvije nema teorije... nadmorska visina, drugacije ponasanje motora, velika pravcina, samo jedan tehnicki sektor, i tako...

Evo izdvojicu Madjarsku 2006 (prva pobjeda Buttona u F1) kao jednu od boljih i zanimljivijih utrka ovog milenija (upravo je sagledao). E sad bih volio zaci i pobrojati sve kisne utrke, ali evo bacicu Brazil 2003 kao spektakl ravan Belgiji 1998 :lol:
zforumas

#8462 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by zforumas »

@_BataZiv_0809

Ti si "opozicija" ali sa pazljivo odabranim kandidatima :lol: (sto ne navijas za Cottbus, Lihtenstajn i Williams :razz: )
Sta fali 2007. bas je bilo nice :D
Btw. jesi ti to u "Heimatu"?

@Anakyn
Ako postoji sansa za promjenjive uslove onda to Button uzima 'ladno...Button kralj haosa. Tacno je on znao "ukazati" se u zadnjih par krugova i pokupiti kajmak u tim haoticnim utrkama.
I odavno pravci nisu Ferrarijeva prednost, cak bih rekao da ove godine Ferrariju nista nije prednost, jednostavno su "promasili cijeli fudbal"

Ovdje ce RB opet umijesati Mercedesima i uciniti ovo koliko toliko zanimljivim, ja se iskreno nadam nekom krsu u prvih par zavoja, cisto onako da se tenzije jos dignu prije zadnje 2 utrke.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#8463 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by _BataZiv_0809 »

zforumas wrote:@_BataZiv_0809

Ti si "opozicija" ali sa pazljivo odabranim kandidatima :lol: (sto ne navijas za Cottbus, Lihtenstajn i Williams :razz: )
Hehe da to danas tako izgleda, ali uzmi u obzir kontekst kraja 1990-tih, tad je su nabrojani bili alternativa, ako ne i avantgarda ;-)

Zamisli svoju reakciju 2008 pa mi reci je li bilo "nice" :D

"Heimatu"? :?

P.S. U koliko je trka i ima li kakav stream?
zforumas

#8464 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by zforumas »

_BataZiv_0809 wrote:
zforumas wrote:@_BataZiv_0809

Hehe da to danas tako izgleda, ali uzmi u obzir kontekst kraja 1990-tih, tad je su nabrojani bili alternativa, ako ne i avantgarda ;-)

Zamisli svoju reakciju 2008 pa mi reci je li bilo "nice" :D

"Heimatu"? :?

P.S. U koliko je trka i ima li kakav stream?
Ma razumijem ali morao sam te malo bocnuti, ipak si u suprotnom taboru :-D

Hahah zato i kazem nice, jer mi se vratilo istom mjerom, nazalost.

Heimat...Dojcland.. vidim spominjes vazda Svabe i Njemacku repku pa zato pitam da nisi u DE negdje.

Utrka u 20:00 po nasem vremenu a ja imam SKY pa gledam tu, sa streamovima sam se patio u BiH ali pretpostavljam da ti vise nisu aktivni jer ih gase cim ih primjete
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#8465 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by _BataZiv_0809 »

zforumas wrote:

Heimat...Dojcland.. vidim spominjes vazda Svabe i Njemacku repku pa zato pitam da nisi u DE negdje.

Utrka u 20:00 po nasem vremenu a ja imam SKY pa gledam tu, sa streamovima sam se patio u BiH ali pretpostavljam da ti vise nisu aktivni jer ih gase cim ih primjete
Nisam. :)

Ne znam ni sam sto sam poceo navijati za Njemacku, djecija furka valjda.

Mozda zbog dresa reprezentacije kojeg sam dobio od ocevog brata, gastarbajtera. A tad su svi mahom navijali za Brazil, pa se poklopilo da mogu biti u opoziciji :D Sad manje vise.

A u Njemackoj sam prvi put bio vako 2009. :lol:

A kad ti kazem da sam entuzijasta talijanskih auta koji ne navija za Ferrari pozlit ce ti :razz:
zforumas

#8466 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by zforumas »

_BataZiv_0809 wrote:
zforumas wrote:

Nisam. :)

Ne znam ni sam sto sam poceo navijati za Njemacku, djecija furka valjda.

Mozda zbog dresa reprezentacije kojeg sam dobio od ocevog brata, gastarbajtera. A tad su svi mahom navijali za Brazil, pa se poklopilo da mogu biti u opoziciji :D Sad manje vise.

A u Njemackoj sam prvi put bio vako 2009. :lol:

A kad ti kazem da sam entuzijasta talijanskih auta koji ne navija za Ferrari pozlit ce ti :razz:
Aaa tako znaci, ja nikad nisam "mirisao" Nijemce (osim doba Brazze u Bayernu) mada sad eto silom prilika sve mi se vise i vise svidjaju kao repka (zbog Kroosa kojeg gotivim a i zbog toga jer tu zivim)

Ma daj s ja gotivim Minhenski brand :wink: Samo mi nemoj reci da je Alfa Romeo u pitanju :skoljka:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#8467 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by _BataZiv_0809 »

zforumas wrote:
Aaa tako znaci, ja nikad nisam "mirisao" Nijemce (osim doba Brazze u Bayernu) mada sad eto silom prilika sve mi se vise i vise svidjaju kao repka (zbog Kroosa kojeg gotivim a i zbog toga jer tu zivim)

Ma daj s ja gotivim Minhenski brand :wink: Samo mi nemoj reci da je Alfa Romeo u pitanju :skoljka:
Geri Lineker ipak nije upravu jer su njemacki klubovi i reprezentacija rekorderi po broju izgubljenih finala velikih takmicenja :)

U 20 godina koliko pratim fudbal biljezim 7 izgubljenih finala,odnosno 8 ako ubrojimo i Borusiju koja je izgubila od Bajerna ( reprezentacija SP 2002 i EP 2008, Bajern 3 finala LP 1999, 2010, 2012, Bajer Leverkuzen finale LP 2002, Borusija izgubljeno finale Kupa UEFA 2002 i LP 2013).

To je zato sto oni i kad nisu u top formi imaju mentalnu snagu da izboksuju plasman u finale kada ih pobijedi reprezentacija koja je u top formi. A Bajern je bas kolekcija lose sportske srece sto jest jest.

Volim i Alfu i Fiat i sve talijanske proizvodjace, ali c'e solo un' amore Lancia :kiss: :thumbup:
zforumas

#8468 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by zforumas »

_BataZiv_0809 wrote:
zforumas wrote:

Geri Lineker ipak nije upravu jer su njemacki klubovi i reprezentacija rekorderi po broju izgubljenih finala velikih takmicenja :)

U 20 godina koliko pratim fudbal biljezim 7 izgubljenih finala,odnosno 8 ako ubrojimo i Borusiju koja je izgubila od Bajerna ( reprezentacija SP 2002 i EP 2008, Bajern 3 finala LP 1999, 2010, 2012, Bajer Leverkuzen finale LP 2002, Borusija izgubljeno finale Kupa UEFA 2002 i LP 2013).

To je zato sto oni i kad nisu u top formi imaju mentalnu snagu da izboksuju plasman u finale kada ih pobijedi reprezentacija koja je u top formi. A Bajern je bas kolekcija lose sportske srece sto jest jest.

Volim i Alfu i Fiat i sve talijanske proizvodjace, ali c'e solo un' amore Lancia :kiss: :thumbup:
Odosmo mi sa staze na stadion al' hajd...Race of Champions :D
Punto mk2 moje prvo auto bio :lol:
Lancia je samo jedna i zna se koja :wink:
Bayern krivca u Europskim takmicenjima treba traziti u domacoj ligi koju oni sami cine manje jakom jer kupuju sve sto valja, smanjuju sebi konkurenciju i samim time kvalitet svojih igara. Koji se to klub u zadnjih 15-ak godina odrzao 2-3 sezone ispred Bayerna? (sad ce i pola Leipziga kupiti)

Nego pratis li jos sta(WTCC, MotoGP) osim F1 i fuce?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#8469 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by _BataZiv_0809 »

zforumas wrote:
Bayern krivca u Europskim takmicenjima treba traziti u domacoj ligi koju oni sami cine manje jakom jer kupuju sve sto valja, smanjuju sebi konkurenciju i samim time kvalitet svojih igara. Koji se to klub u zadnjih 15-ak godina odrzao 2-3 sezone ispred Bayerna? (sad ce i pola Leipziga kupiti)

Ma nema veze nista neobicno za forum :D

Slazem se da je to jedan dio problema, medjutim to rade svi veliki klubovi. Pa bih ja postavio pitanje kako je moguce da ostale lige petice imaju bar 2 ili 3 ekstra jaka kluba, a Bundes samo Bajern. Do koga je to? ;-)

Ostale sportove slabije pratim, doduse u zadnje vrijeme ne pratim skoro nista osim foruma zbog profesionalnih obaveza :D

A ti? :thumbup:
zforumas

#8470 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by zforumas »

_BataZiv_0809 wrote:
zforumas wrote:

Ma nema veze nista neobicno za forum :D

Slazem se da je to jedan dio problema, medjutim to rade svi veliki klubovi. Pa bih ja postavio pitanje kako je moguce da ostale lige petice imaju bar 2 ili 3 ekstra jaka kluba, a Bundes samo Bajern. Do koga je to? ;-)

Ostale sportove slabije pratim, doduse u zadnje vrijeme ne pratim skoro nista osim foruma zbog profesionalnih obaveza :D

A ti? :thumbup:
Ja mislim da veliku ulogu igra njemacki patriotizam i nedostatak tih arapskih i ruskih financijskih injekcija u pojedine klubove. Njemacki klubovi direktno zavise od njemackih sponzora i nisu privatna svojina (osim Wolfsburgak koliko ja znam). Bayern je tu neprikosnoven kao najveci klub i to je to, nesto kao Ferrari u F1 :D :razz:

Pratim MotoGP koliko mogu, WTCC do pojave Citroena razjebavanja cijele serije (naravno navijao za BMW), DTM gledam koliko uspijem a u zadnje vrijeme sam se navukao na V8 Supercars (utrkivanje je toliko intenzivno i serija je nesto najbolje sto sam gledao u zadnjih par godina).
WEC isto bacim oko s tim da LeMans pogledam u komadu svih 24 sata
El_comadante

#8471 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by El_comadante »

kad več pričate o historiji šta se desilo sa Brwan GP? Buton uze titulu oni pobjedili u konstruktorskom poredku slijedeče sezone te ekipe nema nikako...
zforumas

#8472 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by zforumas »

El_comadante wrote:kad več pričate o historiji šta se desilo sa Brwan GP? Buton uze titulu oni pobjedili u konstruktorskom poredku slijedeče sezone te ekipe nema nikako...
Kako nema, evo ih ove godine uzese titulu :D
El_comadante

#8473 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by El_comadante »

zforumas wrote:
El_comadante wrote:kad več pričate o historiji šta se desilo sa Brwan GP? Buton uze titulu oni pobjedili u konstruktorskom poredku slijedeče sezone te ekipe nema nikako...
aha znaći to je sada mercedes. hvala nikako da skontam.

meni je bio dobar i olivier panis koji je mislim bio jako dobar u vrhu ali ga je nesreča odvojila od vrha i bolje karijere... isto i kubica
zforumas

#8474 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by zforumas »

El_comadante wrote:
zforumas wrote:
aha znaći to je sada mercedes. hvala nikako da skontam.

meni je bio dobar i olivier panis koji je mislim bio jako dobar u vrhu ali ga je nesreča odvojila od vrha i bolje karijere... isto i kubica
Njih je Mercedes kupio na kraju sezone i oko tog tima poceo graditi ovaj trenutni (otud Brawn na mjestu sefa)

Panis...da, jedan od one stare garde. kubicu su dizali u nebesa ali ja ga nikad nisam mirisao, daleko od toga da nije bio dobar
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#8475 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by _BataZiv_0809 »

Mogli smo malo baciti prisjecanja na vozace koji nisu ostvarili neki uspjeh ali su ostali upecatljivi po drugim stvarima ;-)
Post Reply