Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Dozer

#8451 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

Hakiz wrote:
vatrogasac wrote:
Dozer wrote:Ne mozes promijeniti prirodu necega, pogotovo prirodu onoga sto je stvorio bog :D
Bog nije stvorio ni arene, ni piramide, ali homoseksualnost - jeste :D

Ko si ti da sad mijenjas njegovu volju?
Previđa se tu nešto drugo, a vrlo bitno. Najveći uspjeh sotone je kada uspije ubijediti čovjeka da on ne postoji. Bog je stvorio atom, ali nećeš Ga valjda zbog toga okriviti i za Hirošimu i Nagasaki.
A sotona je došao niotkuda ili je i njega neko stvorio? Recimo, taj isti bog.
Kao da to do sad nisi naucio... Bog je stvorio djavolka da bi nas ovaj mogao testirati navodjenjem na zlo. I ako se odupremo - dzenet, hurije, taslacina do besvijesti (a niko ne moze ostati trudan, sto ce reci da nema Durexa), obilje svega & svacega (a sto nam zapravo ni ne treba tamo). :D
Ako podlegnemo, jbg... dzehennem, krckanje, dozivotna...pardon - vjecna patnja i tako to :D
JVC

#8452 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

Hakiz wrote: A sotona je došao niotkuda ili je i njega neko stvorio? Recimo, taj isti bog.
Sa perspektive Pisma...

U hebrejskom jeziku, ime Lucifer prevedeno je iz hebrejske rijeci "helel", sto znaci svjetlost. Ujedno sljedece oznake se isto odnose na Lucifera, "jutarnja zvijezda", "sjajna zvijezda" sto se vidi u Izaiji.
Izaija 12:12-14 "Kako si ti pao s neba, Zvijezdo sjajna, Sine Zore? Kako si se ti sunovratio na zemlju, ti koji si srozavao narode, ti koji si govorio: ” Ja ću se uspeti u nebesa, ja ću uzvisiti prijestol moj iznad zvijezda Božjih, ja ću stolovati nad planinom božanskog sabora na krajnjem sjeveru, ja ću se uspeti na vrh oblaka, ja ću biti kao Sve-Višnji."
Grijeh koji je pokvario Lucifera je njegov ponos. Postao je iskvaren, i njegovo ime se promijenilo sa Lucifer "jutarnja zvijezda" u Sotonu "suparnik".
Dozer

#8453 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

Znaci...i Sotona je vanzemaljac? :D
JVC

#8454 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

Dozer wrote:Znaci...i Sotona je vanzemaljac? :D
Salu na stranu :-D
beni-bu-man

#8455 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

Dozer wrote:Znaci...i Sotona je vanzemaljac? :D
God Is an Astronaut 8-)

Dozer

#8456 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

:lol: :lol: :lol:
John Cleese

#8457 Re: Ateizam vs. Religija

Post by John Cleese »

JVC wrote:
John Cleese wrote: Cudni su putevi gospodnji :|
Ajde :shock:
I nedokucivi :|
beni-bu-man

#8458 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

John Cleese wrote:
JVC wrote:
Losa mu navigacija
Hakiz

#8459 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

JVC wrote:
Hakiz wrote: A sotona je došao niotkuda ili je i njega neko stvorio? Recimo, taj isti bog.
Sa perspektive Pisma...

U hebrejskom jeziku, ime Lucifer prevedeno je iz hebrejske rijeci "helel", sto znaci svjetlost. Ujedno sljedece oznake se isto odnose na Lucifera, "jutarnja zvijezda", "sjajna zvijezda" sto se vidi u Izaiji.
Izaija 12:12-14 "Kako si ti pao s neba, Zvijezdo sjajna, Sine Zore? Kako si se ti sunovratio na zemlju, ti koji si srozavao narode, ti koji si govorio: ” Ja ću se uspeti u nebesa, ja ću uzvisiti prijestol moj iznad zvijezda Božjih, ja ću stolovati nad planinom božanskog sabora na krajnjem sjeveru, ja ću se uspeti na vrh oblaka, ja ću biti kao Sve-Višnji."
Grijeh koji je pokvario Lucifera je njegov ponos. Postao je iskvaren, i njegovo ime se promijenilo sa Lucifer "jutarnja zvijezda" u Sotonu "suparnik".
Poenta je u tome da bog nije uništio onoga ko mu se direktno suprotstavio. Nego mu je još dao moć da utiče na ljude. I negativan uticaj je opet uticaj, oblik moći. A i ko kaže da je to šta sotona radi ljudima loše?

Tako da te prijetnje paklom i ne moraju biti tačne.
Dozer

#8460 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

Ne znam, ljudi...ali kako god da krenemo i gdje god da okrenemo pricu, uvijek nadodjemo na to da su sve to zapravo velike ublehe. Ovo kazem bez ikakve namjere vrijedjanja ili sprdnje.

Sva ta religijska prica o tome kako smo mi posebni, kako je sve napravljeno za nas, kako je nasa svrha da sluzimo nekome/necemu tamo negdje (i niko ne zna gdje), a radi cega cemo onda biti nagradjeni ili kaznjeni, naprosto je besmislena. I meni je, kao nekome ko je procitao dvije od tri knjige, zaista tesko shvatiti da se neko moze upecati na sve ono i povjerovati da je istina.

U jos veci besmisao sve to upada kada se zna koliki je nama trenutno vidljivi svemir, i koliko je u njemu galaksija, zvijezda i planeta, i u cemu Zemlja ne predstavlja nista vise od jedne nano cestice. Tek tada je ova nasa religijska utopija totalna fula i vise nego ocigledan proizvod ljudskog uma koji jos uvijek ne zna objasniti vlastito porijeklo, pa je kroz izmisljanje nekog natprirodnog i svemocnog bica, ili cega vec, to bilo najlakse uraditi.
I mogu shvatiti da se to desavalo prije 300+ godina, s obzirom na tadasnja znanja i poimanja svega oko sebe, ali mi je neshvatljivo da ima ljudi koji i danas vjeruju u sve to...
Razumijem tradiciju, obicaje, navike, prenose s koljena na koljeno, ali uz danasnje znanje o svemu, pri cemu i dalje ne znamo vlastito porijeklo iako je umnogome utvrdjeno koliko smo stari kao vrsta i ko su nam moguci predaci, opet je ljudima strasno tesko prihvatiti da ipak nismo nikakva posebna vrsta, kao i da sigurno nismo bozija kreacija.
Necija mozda jesmo, ali to definitivno nije bog kakvim ga prikazuju religije.
Last edited by Dozer on 18/09/2018 16:35, edited 2 times in total.
JVC

#8461 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

John Cleese wrote:
JVC wrote:
Eh sad, kako kome :D
beni-bu-man

#8462 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

jes to ti "uhvatio boga za muda" :lol: :lol: :lol:
Dozer

#8463 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

A...kako znamo da bog nije - zensko? Ili hermafrodit, sto je i vrlo logicno s obzirom da "niti je nastao, niti je rodjen" ...
JVC

#8464 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

beni-bu-man wrote:jes to ti "uhvatio boga za muda" :lol: :lol: :lol:
Naravno, ovo ne vidim kao nastojanje da se ukljucis u bilo kakav dijalog. Upravo suprotno. To je taj modus operandi koji se trazi u ophodenju. Kapa dole.
Hakiz

#8465 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

Dozer wrote:Ne znam, ljudi...ali kako god da krenemo i gdje god da okrenemo pricu, uvijek nadodjemo na to da su sve to zapravo velike ublehe. Ovo kazem bez ikakve namjere vrijedjanja ili sprdnje.

Sva ta religijska prica o tome kako smo mi posebni, kako je sve napravljeno za nas, kako je nasa svrha da sluzimo nekome/necemu tamo negdje (i niko ne zna gdje), a radi cega cemo onda biti nagradjeni ili kaznjeni, naprosto je besmislena. I meni je, kao nekome ko je procitao dvije od tri knjige, zaista tesko shvatiti da se neko moze upecati na sve ono i povjerovati da je istina.

U jos veci besmisao sve to upada kada se zna koliki je nama trenutno vidljivi svemir, i koliko je u njemu galaksija, zvijezda i planeta. Tek tada je ova nasa religijska utopija totalna fula i vise nego ocigledan proizvod ljudskog uma koji jos uvijek ne zna objasniti vlastito porijeklo, pa je kroz izmisljanje nekog natprirodnog i svemocnog bica, ili cega vec, to bilo najlakse uraditi.
I mogu shvatiti da se to desavalo prije 300+ godina, s obzirom na tadasnja znanja i poimanja svega oko sebe, ali mi je neshvatljivo da ima ljudi koji i danas vjeruju u sve to...
Razumijem tradiciju, obicaje, navike, prenose s koljena na koljeno, ali uz danasnje znanje o svemu, pri cemu i dalje ne znamo vlastito porijeklo iako je umnogome utvrdjeno koliko smo stari kao vrsta i ko su nam moguci predaci, opet je ljudima strasno tesko prihvatiti da ipak nismo nikakva posebna vrsta, kao i da sigurno nismo bozija kreacija.
Necija mozda jesmo, ali to definitivno nije bog kakvim ga prikazuju religije.
Prije neki dan gledam da je na Univerzitetu Columbija napravljen robot koji izgleda kao insekt sa 4 noge. Sve šta radi (kako "razmišlja", softver kojim upravlja svojim pokretima) prati se grafički na monitoru. I kada su mu uklonili polovinu jedne noge, poslije izvjesnog vremena na grafičkom prikazu je nestao i ostatak te noge. Robot je prestao koristiti tu nogu. To je zastrašujuće. To znači da taj robot nije samo svjestan okoline nego ima i svijest o sebi. Shvatio je da nema nogu.

Roboti su odavno jači od nas, odnedavno su postali pametniji od nas, postaju i kreativni uskoro će zadnji bastion ljudske jedinstvanosti, kreativnost, pripasti robotima, i još uz to dobijaju svijest i o okruženju i o samima sebi.

Tako da mi se čini da je svrha postojanja ljudi da stvori AI mašine koje će nas zamijeniti. Za maksimalno 500 godina postajemo apsolutno nepotrebni kao vrsta. Mašine biti iznad nas po svemu. Priroda im neće biti potrebna, mašine su, ne treba im hrana itd.

U tom svjetlu, bog stvano nema svrhu postojanja.
beni-bu-man

#8466 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

JVC wrote:
Naravno, ovo ne vidim kao nastojanje da se ukljucis u bilo kakav dijalog. Upravo suprotno. To je taj modus operandi koji se trazi u ophodenju. Kapa dole.
#samopitam :mrgreen:
JVC

#8467 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

Hakiz wrote: Poenta je u tome da bog nije uništio onoga ko mu se direktno suprotstavio. Nego mu je još dao moć da utiče na ljude. I negativan uticaj je opet uticaj, oblik moći. A i ko kaže da je to šta sotona radi ljudima loše?

Poenta je da ti nisi upoznat sa krscanstvom ili sa Pismom.
Ako uzmemo ono sto @Dozer govori, koliki je univerzum i da smo mi samo nano prasina u svemu tome.
Pitanje koje ti postavljas, zasto Bog nije Lucifera unistio "namah" lezi vjerovatno u cinjenici da bi to porazilo samu svrhu koju je imao u stvaranju bica sa njihovom mogucnoscu izbora na prvom mjestu. Svi bi mu sluzili mu iz straha, a ne iz ljubavi.
Nakon sto svi razumiju smrtonosnu prirodu grijeha i destruktivnu prirodu Sotonove filozofije, Bog moze unistiti Sotonu i grijeh.
Last edited by JVC on 18/09/2018 18:07, edited 2 times in total.
JVC

#8468 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

beni-bu-man wrote: #samopitam :mrgreen:
Neka te, nisam ja Smrcak. doduse vjerovatno mislis da sam i ja "maka" :lol: sa svom svojom pricom.
p.s. Pozdravi Tareta kad budes u Jazzbini na kafici ili na pivu :D
John Cleese

#8469 Re: Ateizam vs. Religija

Post by John Cleese »

JVC wrote:
John Cleese wrote:
Eh sad, kako kome :D
Blasfemija :|

Zaista, zaista ti kazem danas - ekskomuniciran si.
(I odlicno si pros'o - nesto sam dobro raspolozen.)
John Cleese

#8470 Re: Ateizam vs. Religija

Post by John Cleese »

Bogohulnice jedan :|

Tebe, nazalost, ne mogu cak ni ekskomunicirat.
beni-bu-man

#8471 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

JVC wrote:
beni-bu-man wrote: #samopitam :mrgreen:
Neka te, nisam ja Smrcak. doduse vjerovatno mislis da sam i ja "maka" :lol: sa svom svojom pricom.
p.s. Pozdravi Tareta kad budes u Jazzbini na kafici ili na pivu :D
Bujrum na kaficu :mrgreen:
beni-bu-man

#8472 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

John Cleese wrote:
Bogohulnice jedan :|

Tebe, nazalost, ne mogu cak ni ekskomunicirat.
subhanallahsta mi to rece, gdje ce ti dusa :mrgreen:
Hakiz

#8473 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

JVC wrote:
Hakiz wrote: Poenta je u tome da bog nije uništio onoga ko mu se direktno suprotstavio. Nego mu je još dao moć da utiče na ljude. I negativan uticaj je opet uticaj, oblik moći. A i ko kaže da je to šta sotona radi ljudima loše?

Poenta je da ti nisi upoznat sa krscanstvom ili sa Pismom.
Ako uzmemo ono sto @Dozer govori, koliki je univerzum i da smo mi samo nano prasina u svemu tome.
Pitanje koje ti postavljas, zasto Bog nije Lucifera unistio "namah" lezi vjerovatno u cinjenici da bi to porazilo samu svrhu koju je imao u stvaranju bica sa njihovom mogucnoscu izbora na prvom mjestu. Svi bi mu sluzili mu iz straha, a ne iz ljubavi.
Nakon sto svi razumiju smrtonosnu prirodu grijeha i destruktivnu prirodu Sotonove filozofije, Bog moze unistiti Sotonu i grijeh.
Svi koji mu služe i služe mu iz straha. Da nema raja i pakla, dakle da nema interesa ili straha, tek tada bi se za one koji mu služe moglo reći da mu služe iz istinske ljubavi prema njemu. Ovako ne može ni on biti siguran, a kamoli mi.

Tako da Sotona nije test. Sotona je želja boga da postoji zlo.

U suštini nema potreba da bog testira ljude. Da su ljudi nešto nezavisno od boga, pa se pojave i kažu mu da hoće u raj, onda bi imalo svrhe testirati ih da se vidi zasužuju li ga. Ali nema svrhe stvoriti nešto i onda to testirati da vidiš zaslužuje li raj. Jer, ako ne zaslužuje onda si pogriješio.

To ti je kao proizvod. Napraviš parametre koje proizvod mora zadovoljiti. Ako proizvod koji si napravio ne zadovoli te paramente, to znači da si ti kriv, nisi proizvod napravio kako treba. Druga mogućnost je da je parametre nemoguće zadovoljiti, a tada si opet kriv jer si postavio pogrešne parametre. Ali u svakom slučaju si ti kriv.

A kako je bog svemoguć, jedini razlog za pravljenje proizvoda koji ne zadovoljava parametre je taj da bog neće da taj proizvod zadovolji parametre. A tada nje kriv proizvod.

Tako da sve to, Sotona, testiranje, slobodna volja, raj kao nagrada i pakako kao kazna jednostavno nemaju smisla.
zijancer

#8474 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zijancer »

Ja sam mišljenja da je Gone with the wind ustvari priča o Melanie Wilkes, a ne o građanskom ratu :-D, i ne o Scarlet
vatrogasac

#8475 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Hakiz wrote: To ti je kao proizvod. Napraviš parametre koje proizvod mora zadovoljiti. Ako proizvod koji si napravio ne zadovoli te paramente, to znači da si ti kriv, nisi proizvod napravio kako treba. Druga mogućnost je da je parametre nemoguće zadovoljiti, a tada si opet kriv jer si postavio pogrešne parametre. Ali u svakom slučaju si ti kriv.
A da pokušaš zamisliti da Bog nije čovjek?
Locked