Dozer wrote:Ne znam, ljudi...ali kako god da krenemo i gdje god da okrenemo pricu, uvijek nadodjemo na to da su sve to zapravo velike ublehe. Ovo kazem bez ikakve namjere vrijedjanja ili sprdnje.
Sva ta religijska prica o tome kako smo mi posebni, kako je sve napravljeno za nas, kako je nasa svrha da sluzimo nekome/necemu tamo negdje (i niko ne zna gdje), a radi cega cemo onda biti nagradjeni ili kaznjeni, naprosto je besmislena. I meni je, kao nekome ko je procitao dvije od tri knjige, zaista tesko shvatiti da se neko moze upecati na sve ono i povjerovati da je istina.
U jos veci besmisao sve to upada kada se zna koliki je nama trenutno vidljivi svemir, i koliko je u njemu galaksija, zvijezda i planeta. Tek tada je ova nasa religijska utopija totalna fula i vise nego ocigledan proizvod ljudskog uma koji jos uvijek ne zna objasniti vlastito porijeklo, pa je kroz izmisljanje nekog natprirodnog i svemocnog bica, ili cega vec, to bilo najlakse uraditi.
I mogu shvatiti da se to desavalo prije 300+ godina, s obzirom na tadasnja znanja i poimanja svega oko sebe, ali mi je neshvatljivo da ima ljudi koji i danas vjeruju u sve to...
Razumijem tradiciju, obicaje, navike, prenose s koljena na koljeno, ali uz danasnje znanje o svemu, pri cemu i dalje ne znamo vlastito porijeklo iako je umnogome utvrdjeno koliko smo stari kao vrsta i ko su nam moguci predaci, opet je ljudima strasno tesko prihvatiti da ipak nismo nikakva posebna vrsta, kao i da sigurno nismo bozija kreacija.
Necija mozda jesmo, ali to definitivno nije bog kakvim ga prikazuju religije.
Prije neki dan gledam da je na Univerzitetu Columbija napravljen robot koji izgleda kao insekt sa 4 noge. Sve šta radi (kako "razmišlja", softver kojim upravlja svojim pokretima) prati se grafički na monitoru. I kada su mu uklonili polovinu jedne noge, poslije izvjesnog vremena na grafičkom prikazu je nestao i ostatak te noge. Robot je prestao koristiti tu nogu. To je zastrašujuće. To znači da taj robot nije samo svjestan okoline nego ima i svijest o sebi. Shvatio je da nema nogu.
Roboti su odavno jači od nas, odnedavno su postali pametniji od nas, postaju i kreativni uskoro će zadnji bastion ljudske jedinstvanosti, kreativnost, pripasti robotima, i još uz to dobijaju svijest i o okruženju i o samima sebi.
Tako da mi se čini da je svrha postojanja ljudi da stvori AI mašine koje će nas zamijeniti. Za maksimalno 500 godina postajemo apsolutno nepotrebni kao vrsta. Mašine biti iznad nas po svemu. Priroda im neće biti potrebna, mašine su, ne treba im hrana itd.
U tom svjetlu, bog stvano nema svrhu postojanja.