PC gamerske konfiguracije

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
relevantan

#8451 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by relevantan »

MSI Afterburner je vrh za podešavanje curve, ali je pogotovo vrh što s njim dođe i RivaTuner server i onda možeš naštimati on-screen display u igrama. Baciš ga negdje u ćošak ekrana i ko čoek pratiš temperature i brzinu ventilatora (ako su pwm) u kućištu. Evo kako kod mene izgleda (gornji desni ugao) dok igram ESO:

https://imgur.com/a/iiQ9C1e
ferratilis

#8452 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by ferratilis »

Nisam znao ovo za RivaTuner, hvala za pro tip :thumbup:

Namjestio sam :izet:
https://i.imgur.com/s5biVIh.jpg
diablobih

#8453 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by diablobih »

relevantan wrote:MSI Afterburner je vrh za podešavanje curve, ali je pogotovo vrh što s njim dođe i RivaTuner server i onda možeš naštimati on-screen display u igrama. Baciš ga negdje u ćošak ekrana i ko čoek pratiš temperature i brzinu ventilatora (ako su pwm) u kućištu. Evo kako kod mene izgleda (gornji desni ugao) dok igram ESO:

Moze li na svaku graficku msi afterburner?

Ja pojma nemam cija je moja, je li acer proizvodi graficke? Helios 300, 1060, 6GB i ima samo da se stima koliko jako zelim da drma ventilatore sa PredatorSense.
typeOnegative

#8454 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by typeOnegative »

dzeko1 wrote:Kod mene se ventilator na GTX 1050 TI Gigabyte pali tek na 60 stepeni, moze li se namjestiti da se pali ranije, npr. na 50-55 stepeni, a da se time ne dira u garanciju, jer sam cuo da overclock ponistava garanciju? :D
Inače dobar feature ali ne bas u ovim ljetnim danima. Možeš slobodno mjenjati i to nema veze sa garancijom. Ja sam kod sebe malo modificirao krivulju ventova .umjesto na 60 sada se pale na 45 jer ne želim da mi grije sve okolne komponente po ovim paklovima ovih dana. U idleu ljeti bude preko 50 dok je ovako 42-43 a ne čujem je.Kad zahladni malo opet na default.
dzeko1

#8455 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by dzeko1 »

Bas zbog tog sam htio provjeriti, ima ovaj gigabyteov program, pa cu sa njim modifikovati zbog ovih trenutnih vrucina, a kuciste mi je relativno malo i slabo prozracno, nisam jos ubacio dodatne vent-ove, mislim da ni ne mogu 120mm, vec 80mm, bice nekad upgrade na bolje kuciste i napajanje, ovo je privremeno :D
caseytron

#8456 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by caseytron »

Ljudi kakav overclock i garancija k'o da ce on znat' sta se radi. Jednostavno napravis profil na MSI Afterburneru, kad ti je potreban clock i jaci ventilator ucitas i to je to. Ove danasnje kartice trpe sve zivo i nije bas kao nekada da crknu. Pogotovo AMD sa svojim starijim cipovima kojima je load temp isao do 95. Samo rokajte i ne razmisljajte. Kod mene je otprilike na 70 stepeni ide 65% venta i to je to :-D
aditon

#8457 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by aditon »

diablobih wrote:
relevantan wrote:MSI Afterburner je vrh za podešavanje curve, ali je pogotovo vrh što s njim dođe i RivaTuner server i onda možeš naštimati on-screen display u igrama. Baciš ga negdje u ćošak ekrana i ko čoek pratiš temperature i brzinu ventilatora (ako su pwm) u kućištu. Evo kako kod mene izgleda (gornji desni ugao) dok igram ESO:

Ja pojma nemam cija je moja, je li acer proizvodi graficke? Helios 300, 1060, 6GB i ima samo da se stima koliko jako zelim da drma ventilatore sa PredatorSense.
Afterburner je alat za tuning grafike. To mu je osnovna namjera ali ima još mali milion opcija. Neko je spominjao riva tune aplikaciju koja dolazi uz isti, a služi za praćenje raznih parametara mašine u realnom vremenu. Karticu je nemoguće spržiti klokanjem preko afterburnera. Pravilnim OC će ili raditi ili neće,ali se kartica uvijek može vratiti na default stanje. tako da, ne vidim kako će neko garanciju izgubiti jer distributer kod kojeg je kupljena ne može to znati ako karticu vratiš na default postavke.
caseytron

#8458 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by caseytron »

aditon wrote:
diablobih wrote:

Afterburner je alat za tuning grafike. To mu je osnovna namjera ali ima još mali milion opcija. Neko je spominjao riva tune aplikaciju koja dolazi uz isti, a služi za praćenje raznih parametara mašine u realnom vremenu. Karticu je nemoguće spržiti klokanjem preko afterburnera. Pravilnim OC će ili raditi ili neće,ali se kartica uvijek može vratiti na default stanje. tako da, ne vidim kako će neko garanciju izgubiti jer distributer kod kojeg je kupljena ne može to znati ako karticu vratiš na default postavke.
Ma nasa posla i suplja prica nasih distributera. Ja sam RX570-ke przio na majningu do znoja, evo dvije godine rove bez ikakvih problema. I vjeruj da ce trajat koliko hoces. GPU clock na 1450, memorija na 2150 i to Sapphire Pulse model. Dakle nista pretjerano jak model. Samo temperature neka su sto vise dole, vjerujte ventilator neka prati stepene. Meni je do 50-0%/60-60%/70-70%... Jos ako imate malo kvalitetnije kuciste buka uopste nije velika.
Raptor44

#8459 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Raptor44 »

Image

Nikad jeftiniji ssd,pritom nije neka lijeva marka nego Kingston.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#8460 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Chmoljo »

gdje su ovi?
Raptor44

#8461 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Raptor44 »

Chmoljo wrote:gdje su ovi?
Cazin,općenito su jako dobra firma i odlično posluju jer praktički na području USK-a nema velike konkurencije i mogu reći da imam odlična iskustva sa njima.
Jedina mana je što im je web stranica zastarjela tako da nema 10% artikala,ali barem su ažurni na fb-u pa se da dogovoriti sve..
Chmoljo

#8462 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Chmoljo »

a ti si im komercijalista? :D

zezam se. kakvi su sa garantnim rokovima?
Averus

#8463 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

Crkla mi dva diska, ukupno 3TB :(

SSD planuo, ali je iz nekog razloga ziv...

Fuck. Me.
diablobih

#8464 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by diablobih »

Sta im je bilo odjednom?
Averus

#8465 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

Valjda sam negdje napravio kratak spoj kad sam sve pokopcao... Zapusi se sata prikljucak na ssd-u, a diskovi mrtva priroda...

Ssd radi normalno (wtf :-) ), a diskovi (dakle svi vazni podaci) nula bodova.

Ovaj seagate od 2tb sam probao i sa drugom elektronikom, ali nista...
sheilak

#8466 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by sheilak »

Jebo si mu majku majcinu
Taj halali disk i kupuj novi (r)
Averus

#8467 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

Ma gotova prica, sta cu jbg...

Nije moglo u gorem trenutku
Chmoljo

#8469 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Chmoljo »

Averus wrote:Crkla mi dva diska, ukupno 3TB :(

Fuck. Me.
Image
l33t

#8470 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by l33t »

Raptor44 wrote:Image

Nikad jeftiniji ssd,pritom nije neka lijeva marka nego Kingston.
sta je ovo spala cijena ovako?

imas link? - nasao na fb hvala
diablobih

#8471 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by diablobih »

Pa zato sto su ti od 120 GB inace od 20-30 dolara...
Averus

#8472 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

ferratilis wrote:Podsjeti me na ovo :D

https://clips.twitch.tv/CorrectPeacefulBibimbap4Head
Pa otprilike tako je i izgledalo :lol: :lol: :lol:
Chmoljo wrote:
Image
:kiss:

l33t wrote: sta je ovo spala cijena ovako?

imas link? - nasao na fb hvala

To je taj neki "nije baš nešto ekstra, ali SSD je SSD" model od Kingstona :D
Vidim hvale ga, ali kažu da drama uspori čim se približiš 50% kapaciteta
caseytron

#8473 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by caseytron »

Averus wrote:Valjda sam negdje napravio kratak spoj kad sam sve pokopcao... Zapusi se sata prikljucak na ssd-u, a diskovi mrtva priroda...

Jesi li skontao sta si uradio? Tesko da mozes pogresnim spajanjem nesto takvo izazvati. Bas me zanima sta se desilo, ako skontas podijeli ovdje da jos neko ne naj***
relevantan

#8474 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by relevantan »

caseytron wrote:
Averus wrote:Valjda sam negdje napravio kratak spoj kad sam sve pokopcao... Zapusi se sata prikljucak na ssd-u, a diskovi mrtva priroda...

Jesi li skontao sta si uradio? Tesko da mozes pogresnim spajanjem nesto takvo izazvati. Bas me zanima sta se desilo, ako skontas podijeli ovdje da jos neko ne naj***
Vjerovao ili ne, ovo sranje znaju napraviti sami sata (data) kablovi. Iz čista mira ubiju diskove. Ja bi ih na njegovom mjestu sve pobacao i uzeo druge (nove).
Averus wrote:To je taj neki "nije baš nešto ekstra, ali SSD je SSD" model od Kingstona :D
Vidim hvale ga, ali kažu da drama uspori čim se približiš 50% kapaciteta
A pogotovo kad su na preko 70%, osjetan pad performansi. Zato se i ne preporučuje da se dugoročno pune preko 70% kapaciteta. Ono što sam iskusio je kada jednom Samsungov SSD ubaciš, tek vidiš šta valja. Imam trenutno dva u mašini: Kingston HyperX 120 GB i Samsung 850 EVO 250 GB koji sam polovan kupio. Oba su deklarisana na preko 500 MB/s read i write. Pogledaj brzine na testu:

Kingston:
Image

Samsung:
Image

Kada budem nadograđivao računar, definitivno idem sa nekim Samsung NVME SSD-om.
febo_acm

#8475 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by febo_acm »

Averus wrote:Crkla mi dva diska, ukupno 3TB :(

Fuck. Me.

Kako to?
Post Reply