Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
guber90

#8451 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by guber90 »

Po obicaju se kod nas skace na prvu. Kao da ovih dana nije bio kamion dezinformacija.

Sent from my iPhone using Tapatalkz
SirokiB

#8452 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by SirokiB »

gledam vijesti u hrvatskoj...
tamo se tocno zna:
-> taj u taj racun za humanitarne toliko i toliko novca
->taj i taj broj toliko i toliko novca
itd itd
-> drzavni stanovi, zgrade kuce ce se ustupiti za ove koji su ostali bez kuca ...

znaci sve se zna ko sta di kako..

sta se ovdje zna osim sto se po forumima nabacuje sa nekim milijunskim iznosima austrije, japana,kuvajta,nizozemske i ostalih..

one smijesne cifre ronalda itd necu ni spominjat jer je to ocigledno netko izvalio, ili nisam u toku...

bojim se da ce se ubrzo sve zaboraviti (a vec pomalo opada interes) i da će ova bijeda na kraju ostat sama sa sobom..

samo će pojedinci (a neki vec jesu) ovo iskoristiti za politicke poene, krađu itd :(
emmir1

#8453 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by emmir1 »

Kanton Sarajevo sjednica na TVSA

Hitna

Uglavnom za sad pričaju o tome ko će upravljat o parama koje se uplaćuju za unesrečene
O'zone
Globalni moderator

#8454 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

Janjicar wrote:
kamen spoticanja wrote:mozda nije tema ali je aktuelno
jucer su u doboju oko 14h lokalni policijski sluzbenici ,uhapsili a potom i pretukli 4 vozaca komiona jedna zenicke firme
uz obavezni folklor jebavanja balijski majki
ev ih kod nas na pregledima
Sad si postao drzavni neprijatelj br 1. :D

Pa ce ti reci da lazes, daj video itd.

Znaci zivot se u doboju vraca u normalu ? :)
sve u svemu halal im bila pomoc koja je poslata al ko im 'ebe mater.
Rekoh ja da od smjene kriznog štaba Doboja i postavljanja đenerala Zeca tamo teče med i mlijeko.

Nehumano je i što pomišljam ali bih javno pozvao da se obustavi sva vrsta pomoći za gradove u RS-u osim za povratnička mjesta. Misle da mogu sami? Da će im Rusi i Srbijanci pomoći? Eto neka čekaju pomoć.

Međutim nije narod kriv, kriva je politika a narod je najebao i šuti :roll:
palermo

#8455 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by palermo »

Boga vam, pustite se fascinacije Vučićem. Srbija sa njim može samo najebati, uostalom pogledajte malo šta se piše i po nekim srpskim forumima.

A ovo za Doboj, pa jasno je da će politika opet pokušati da sve vrati na utabani stari kolosijek, nisu li uostalom baš u Doboju postavili nekog oficira kao vlast oduzevši sve ingerencije lokalnoj vlasti.

Koliko god to zvučilo utopistički, ali nama ništa drugo ne preostaje nego da budemo bolji od njih (od njih-vlasti i onih koji podržavaju sistem vrijednosti koji ta vlast promoviše). I ne treba da žalimo zbog toga što smo bolji.
SirokiB

#8456 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by SirokiB »

emmir1 wrote:Kanton Sarajevo sjednica na TVSA

Hitna

Uglavnom za sad pričaju o tome ko će upravljat o parama koje se uplaćuju za unesrečene
ključno pitanje, naravno! :roll:
O'zone
Globalni moderator

#8457 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

emmir1 wrote:Kanton Sarajevo sjednica na TVSA

Hitna

A to im je jedino bitno. Ko će raspolagati lovom i imati nagradno putovanje na Tropske destinacije zahvaljujući donacijama građana iz zemlje i inozemstva. Naša politika.
say_cheese

#8458 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by say_cheese »

Zovem se Zelena wrote:
StupskaBitanga wrote:ali meni nije jasno kako se samo tako olako šalju u ta područja bez ikakve informacije, adekvatne opreme i recimo vakcinacije. Nek jedno donese neku bolest eto ti zaraze i u Sarajevu
O tome i ja govorim. Nije ovo poplavica gdje par hiljada ljudi može raditi čišćenje. Ovdje je ozbiljno narušen ekosistem... Dok to nekima dođe do sive mase, bojim se biće kasno.
Pa hajmo onda upitati ove glavne iz studentskih udruzenja, jer koliko sam ja shvatila da su oni odgovorni za pokretanje radne akcije. Je li rade u dogovoru sa civilnom zastitom ili su samovoljno krenuli na paradu sa lopatom preko ramena? Vozikati studente od Sarajeva do Doboja, pa ih navecer opet kuci vracati, za taj plan je potrebna nadprosjecna inteligencija. Ovo je akcionizam koji nikakvog efekta nece imati, bar ne pozitivnog.
Last edited by say_cheese on 21/05/2014 11:09, edited 1 time in total.
SirokiB

#8459 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by SirokiB »

Čapljinci odvezli tri kombija potrepština u Bijeljinu

U organizaciji Crvenog križa općine Čapljina organizirano je proteklih dana prikupljanje potrepština za ugrožene u poplavama. Humani Čapljinci donirali su velike količine potrepština, a tri puna kombija odvezla su potrepštine izravno u Bijeljinu.

Pored vozača u ekipi koja je sudjelovala u odvoženju potrepština bili su volonteri Crvenog križa općine Čapljina.

U Bijeljini su Čapljince dočekali volonteri općinski dužnosnici, koji su pomogli u istovaranju stvari, i zahvalili se Čapljincima na ovakvoj akciji i hrabrom podvigu dovoženja hrane u Bijeljinu.

Iz Crvenog križa općine Čapljina zahvaljuju svima koji su pomogli na bilo koji način i obavještavaju da se akcija nastavlja te mole građane da ne donose odjeću, zbog toga što su proteklih dana donesene tolike količine odjeće da je Crveni križ pretrpan istom.

Image
:thumbup:
splinter

#8460 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by splinter »

SirokiB wrote:
Čapljinci odvezli tri kombija potrepština u Bijeljinu

U organizaciji Crvenog križa općine Čapljina organizirano je proteklih dana prikupljanje potrepština za ugrožene u poplavama. Humani Čapljinci donirali su velike količine potrepština, a tri puna kombija odvezla su potrepštine izravno u Bijeljinu.

Pored vozača u ekipi koja je sudjelovala u odvoženju potrepština bili su volonteri Crvenog križa općine Čapljina.

U Bijeljini su Čapljince dočekali volonteri općinski dužnosnici, koji su pomogli u istovaranju stvari, i zahvalili se Čapljincima na ovakvoj akciji i hrabrom podvigu dovoženja hrane u Bijeljinu.

Iz Crvenog križa općine Čapljina zahvaljuju svima koji su pomogli na bilo koji način i obavještavaju da se akcija nastavlja te mole građane da ne donose odjeću, zbog toga što su proteklih dana donesene tolike količine odjeće da je Crveni križ pretrpan istom.

Image
:thumbup:
Svaka čast hercegovci :thumbup:
Drinski

#8461 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Drinski »

eluna wrote:
eluna wrote:helem - ima li vijesti iz brčkog?? ...... meni se moji ne javljaju pa ne znam ništa :roll:
radonačelnik u Brčkom Anto Domić je kazao da je sinoć održan sastanak sa nadležnim iz Posavskog kantona koji su zahtjevali da sa na području Distrikta na jednom dijelu probije nasip kako bi se voda koja je iscurila u Kopanicama (općina Orašje), mogla vratiti u korito Save.

-Nezadovoljni su i načinom na koji su sutrčnjaci iz Austrije i Luksemburga vodili operaciju sanacije puknuća nasipa u Kopanicama. Iako smo to danas mogli završiti stručnjaci su odustali od toga jer su sinoć bili kritizirani od strane nadležnih iz Posavskog kantona- kazao je Domić, dodajući da se danas ne ide na Kopanice jer Brčko nema odgovornosti na području Posavskog kantona.

Dodajući da će se raditi alternativne mjere ubrzanog protoka vode kroz Brčko Distrikt, a tome će predhoditi uklanjanje prepreka na putu ka rijeci Tinji.

-Idemo na pumpnu stanicu da vidimo kakva je situacija na tom području. Higijensko epidemiolška situacija je povoljna, mada postoji rizik jer ima dosta uginulih životinja. Dat je nalog Inspektoratu i JP „Komunalno-Brčko“ da leševe životinja sakupljaju i uništavaju- kazao je Domić.

Naglašavajući da postoji stotinjak osoba koji se nalaze u improviziranom smještaju, te da će se radi na toma da im se osigura adekvatniji smještaj. /E.R./
O'zone
Globalni moderator

#8462 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

Građani Golubinjaka spriječili radnike Željeznica FBiH da saniraju most "Gostiva"

Građani Golubinjaka na području Živinica zaustavili su jutros u 10 sati radnike Željeznica FBiH koji su vršili sanaciju nasipa oko željezničkog mosta "Gostiva“ na relaciji pruge Živinice-Donja Višća.

Građani od željezničara zahtijevaju da se obavežu da će izvršiti sanaciju korita rijeke Gostelja, što je van mogućnosti i nadležnosti ŽFBiH i ne dozvoljavaju im da nastave radove dok se ne obavežu da će ispuniti njihove zahtjeve.

Ovim putem, Željeznice FBiH apeluju na nadležne iz Opštine Živinice i Kantonalni štab Civilne zaštite da se angažuju i omoguće nam sanaciju pruge, kako bi se što prije osposobio saobraćaj na relaciji Živinice-Donja Višća-Banovići, saopćeno je iz Željeznica FBiH.
:roll:
Alfons Kauders

#8463 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Alfons Kauders »

O'zone wrote:
Građani Golubinjaka spriječili radnike Željeznica FBiH da saniraju most "Gostiva"

Građani Golubinjaka na području Živinica zaustavili su jutros u 10 sati radnike Željeznica FBiH koji su vršili sanaciju nasipa oko željezničkog mosta "Gostiva“ na relaciji pruge Živinice-Donja Višća.

Građani od željezničara zahtijevaju da se obavežu da će izvršiti sanaciju korita rijeke Gostelja, što je van mogućnosti i nadležnosti ŽFBiH i ne dozvoljavaju im da nastave radove dok se ne obavežu da će ispuniti njihove zahtjeve.

Ovim putem, Željeznice FBiH apeluju na nadležne iz Opštine Živinice i Kantonalni štab Civilne zaštite da se angažuju i omoguće nam sanaciju pruge, kako bi se što prije osposobio saobraćaj na relaciji Živinice-Donja Višća-Banovići, saopćeno je iz Željeznica FBiH.
e jebi ga fakat

(a o gostelji i divljoj gradnji uz istu bi se dalo duuuugo pricati)
It_is_a_Leclerc

#8464 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by It_is_a_Leclerc »

SirokiB wrote:gledam vijesti u hrvatskoj...
tamo se tocno zna:
-> taj u taj racun za humanitarne toliko i toliko novca
->taj i taj broj toliko i toliko novca
itd itd
-> drzavni stanovi, zgrade kuce ce se ustupiti za ove koji su ostali bez kuca ...

znaci sve se zna ko sta di kako..

sta se ovdje zna osim sto se po forumima nabacuje sa nekim milijunskim iznosima austrije, japana,kuvajta,nizozemske i ostalih..

one smijesne cifre ronalda itd necu ni spominjat jer je to ocigledno netko izvalio, ili nisam u toku...

bojim se da ce se ubrzo sve zaboraviti (a vec pomalo opada interes) i da će ova bijeda na kraju ostat sama sa sobom..

samo će pojedinci (a neki vec jesu) ovo iskoristiti za politicke poene, krađu itd :(
Js sam o tome jučer govorio.
Nije fazon u tome da nema vrlo lijepih priča iz BIH koje su se, silom prilika, desila i o kojima treba pričati i pisati. Evo, zašto nijedna tv ekipa nije snimila da Široki Brijeg, kao općina koja se bori sa dosta nezgodnom reputacijom, pomaže ostatku BiH ?! To niko nije rekao, ni prikazao.

Ali smo zato redovno izvještavani od HITNO POUZDANO izvora kojima je od tetkinog zeta unuk objasnio da se u Maglaju krade pomoć potrkijepljeno presmiješnim videom na kome se nalazi jedan eklatantni lopov, da nas je HAARP potrovao, da je Dodik namjerno žrtvovao Posavinu za Šabac, da policajci hapse vozače i spominju im majku, i tako to. đ

Dovoljno je samo da pogledaš naslovnicu Jutarnjeg lista i Avaza, i usporediš. Na Jutarnjem je - "POBJEDA HRVATSKE", a u Avazu je : "Krade se pomoć" (u tom stilu).
Jednostavno, prebrzo smo uplovili u negativnu atmosferu, u klasično bosansko pljuvanje i mržnju.
SirokiB

#8465 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by SirokiB »

upravo ono čega sam se bojao i što sam govorio..

sve loše, negativno izlazi na površinu brzinom svjetlosti, a ono pozitivno se utraba u zemlju i nema izlaza..
je li to radi medija, radi senzacija, čitanosti ili čega ne znam..

al počelo je se zaboravljat što se dogodilo onih prvih dana kad je svatko svakome pomagao..
a meni se čini brzo će se zaboraviti i sve ostalo, a najgore i oni koji su nahebali najviše..

i ne mogu zamjerit ljudima ako zaborave jer svatko ima svoje probleme, ali vlast je za kurac...nema je nikako, nista nisu uradili, nista organizirali, nigdje ih nije bilo osim za koju slicicu da se uslikaju

svima dobre volje svaka čast..
pemanapemani

#8466 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by pemanapemani »

Treba postaviti signalizaciju gdje se može ostaviti humanitarna pomoć za pojedina sela i manja mjesta.
Od Sarajeva do Bosanskog Šamca samo kod Srebrenika na kartonu napisano da se pomoć može ostaviti 100 m dalje. Nigdje nikoga od CZ i policije. Nabili se u gradove, a ljude u selima ostavili da se sami snalaze.

Nema nikoga da uputi ljude. Po selima ljudi sami čiste, nikakve koordinacije, nikoga da kaže gdje sa smećem, gdje sa leševima...
Samo ih Bog, Allah, Isus, Krišna, Buda i ostali mogu sačuvati od zaraze. Volio bih da se varam.
sha_ba

#8467 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by sha_ba »

"Uz jasno navedenog krajnjeg korisnika humanitarne pomoći svaku pošiljku mora pratiti i sljedeća dokumentacija: specifikacija robe, izjava pošiljaoca da se radi o robi koja se poklanja tj. donira u humanitarne svrhe za područja pogođena poplavama u BiH, te ko je pošiljalac humanitarne pošiljke. Sve pristigle pošiljke humanitarne pomoći upućuju se sa graničnih prijelaza u carinske ispostave gdje se podnosi carinska prijava uz zahtjev za oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina", navodi se u saopštenju.

Uz sve ispunjene uslove donosi se rješenje o oslobađanju od plaćanja uvoznih dažbina, čime se završava carinski postupak i roba može biti upućena krajnjem korisniku.

"UIO BiH donijela je jučer i odluku da carinske ispostave Bihać, Gradiška, Brod, Orašje, Brčko, Zvornik, Trebinje, Sarajevo, Aerodrom Sarajevo rade 24 sata dnevno za sve humanitarne pošiljke namijenjene područjima pogođenim poplavama u BiH. Uprava je uputila dopis i svim nadležnim inspekcijskim službama da u pomenutim carinskim ispostavama organizuju dežurstvo kako bi se te pošiljke ocarinile u što kraćem roku", ističe se u saopštenju.
Pitarrr82

#8468 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Pitarrr82 »

Ma i ne ostavljati nigdje, po meni bolje ako moze i ima se vremena direktno ljudima podijeliti...
O'zone
Globalni moderator

#8469 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

SirokiB wrote:upravo ono čega sam se bojao i što sam govorio..

sve loše, negativno izlazi na površinu brzinom svjetlosti, a ono pozitivno se utraba u zemlju i nema izlaza..

al počelo je se zaboravljat što se dogodilo onih prvih dana kad je svatko svakome pomagao..
a meni se čini brzo će se zaboraviti i sve ostalo, a najgore i oni koji su nahebali najviše..

i ne mogu zamjerit ljudima ako zaborave jer svatko ima svoje probleme, ali vlast je za kurac...nema je nikako, nista nisu uradili, nista organizirali, nigdje ih nije bilo osim za koju slicicu da se uslikaju

E moj Široki a kad je vlast bila za nešto?

Naš narod se hrani negativnošću. Portali i mediji žive od prenosa negativnih informacija. Ljudi kod nas uzimaju novine da čitaju crnu hroniku ostatak nije bitan.

Svijest nam je K..... i nema promjene dok se mi ne promjenimo.

I još jednom svaka čast za Široki i Hercegovinu :thumbup:
Drinski

#8470 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Drinski »

It_is_a_Leclerc wrote:
Ali smo zato redovno izvještavani od HITNO POUZDANO izvora kojima je od tetkinog zeta unuk objasnio da se u Maglaju krade pomoć potrkijepljeno presmiješnim videom na kome se nalazi jedan eklatantni lopov, da nas je HAARP potrovao, da je Dodik namjerno žrtvovao Posavinu za Šabac,
Ma ovo je hrpa lazi.

I krimosi korsite priliku
Grupa od 16 zatvorenika sinoć je oko 21 sat uspjela pobjeći iz Kazneno-popravnog zavoda u Orašju. Kako saznaje "Avaz", došlo je do pobune u oraškom zatvoru zbog prodora vode iz pravca Kopanica.

Pripadnici Specijalne jedinice Federalne uprave policije (FUP) koji su u Posavski kanton upućeni da bi pomogli izmještanje lokalnog stanovništva uspjeli su jutros pronaći i uhapsiti 10 zatvorenika, dok se za šest bjegunaca još uvijek traga, potvrdio je za "Avaz" Dragan Lukač, direktor FUP-a.

Lukač navodi da su za potragu za odbjeglim zatvorenicima nadležni pripadnici sudske policije, ali da se FUP uključio u akciju zbog vanrednih okolnosti .
Osuđenici su, prema ranijem planu, trebali biti evakuirani u zatvor u Tuzli, ali su, kako se čini, u stanju potpune katastrofe, kasnije zaboravljeni.

- Šest zatvorenika je uhvaćeno na području naše Općine koja je suha, terenutno je to 20 posto područja, a ostalo je potopljeno. Ostalih 12 zatvorenika su uhvaćeni na području nadležnosti centra javne bezbijednosti Doboj. Svi zarobljenici su odmah uhapšeni tokom noći, dakle od 21.30 sati kako je njihovo bjekstvo prijavljeno do 05.00 sati tokom noći - potvrđeno nam je iz MUP-a Orašje.

Oko stotinjak zatvorenika oraškog zatvora zbog poplave danas je premješteno u druge zatvore FBiH.

Interesantno je da je dan prije pobune, Sud BiH povukao svoje zatvorenike iz oraškog zatvora.
splinter

#8471 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by splinter »

SirokiB wrote:upravo ono čega sam se bojao i što sam govorio..

Pa dobro sad, adrenalin popušta, ljudi postaju svijesni težine situacije, padaju u očaj i lako je njima manipulisati.
Sad treba biti istrajan i izdržati jer velika je količina energije u narodu da se pomogne, jako je puno volontera i pomoći iz svih krajeva, sad je vrijeme da spontanost ustupi mjesto dobroj organizaciji.
I još jednom vezano za Doboj, al savjest mi ne dopušta da šutim, nas su isti ti policajci dočekali prije neki dan stvarno i više nego ok i sve je bilo za pohvalu, nije mi jasno da je sad situacija drukčija, ne kontam ništa
Fact

#8472 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Fact »

Možda su lagala ova dvojica što su dala izjavu. :run:
Silent.Hunter

#8473 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Silent.Hunter »

Tvornica cementa Kakanj donira 500.000 KM za pomoć ugroženima i obnovu
http://www.klix.ba/biznis/privreda/tvor ... /140521055
@mba

#8474 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by @mba »

crnoplavo wrote:
jucer su u doboju oko 14h lokalni policijski sluzbenici ,uhapsili a potom i pretukli 4 vozaca komiona jedna zenicke firme

http://www.prijateljisrebrenice.org/ind ... enica.html
Naime, po pozivu porodice iz sela Orahovica nadomak Srebrenice, ekipa Civilne zaštite opštine Srebrenica izašla je na teren radi utvrđivanja činjeničnog stanja.

- Mi smo evidentirali da se ne radi o nekom većem klizištu, da je klizište bilo van kuće, okrenuli smo se da idemo dalje, međutim osoba koja je bila u vidno pijanom stanju, je napala mene, dva puta me udarila. Moram da kažem da je to još jedan atak na Bošnjake. Opsovao mi je majku tursku, oca, dijete i dr. Ja sam to sve prešutio i mogu da kažem da se Bošnjaci nalaze u zaista teškoj situaciji u Srebrenici, kaže Bego Bektić.
ne znam kome je u cilju da siri ove informacije (cak i da su istinite) :roll:

cekaj sada, jesam li te dobro razumo, hoces da kazes da ovako nest treba da se precuti, da ne ide u javnost jeli???
dobojlija81

#8475 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by dobojlija81 »

krater wrote:
Alfons Kauders wrote:
:shock:

ima li kakvih detalja?
Nisu....nemam vremena sad pisati
Post Reply