arnes_king wrote:Nesto razmisljam da ubacim iza TV-a one trakaste led diode sa kontrolerom pa posto sam vidio ovdje da su to neki vec radili da li moze pomoc i prijedlog sta je najbolje da kupim.
TV mi je 58'' a kupovat cu u ovoj radnji pa ako moze neko da baci oko ovdje ima i tih traka i kontrolera a ja se ne razumijem bas najbolje.
https://www.doper.ba/led-rasvjeta
Ne mora ni biti bas iz te radnje njih sam naveo jer su mi blizu ali da ja znam sta treba gledati pa mogu i negdje drugo pogledati.
Vidim na olx su oko 20-25KM komplet trakaste rgb diode plus adapter i kontroler.
Sada sam zvao doper tech i rekose mi te RGB od 5m da su oko 19KM a kontrolere trenutno na stanju imaju samo neke skuplje koji su oko 33KM.
Sta mi je bitno gledati, kakve treba uzeti i na sta obratiti paznju?
Ja sam vec stavljao link a evo ponovo ovo sto pisu neki da ima samo efekta kad se boje mijenjaju u skladu sa sadrzajem nisu upuceni u tematiku dovoljno... zona od 5500-6500 Kelvina se trazi, 6500K idealna rasvjeta...
http://www.digitaltrends.com/home-theat ... ng-for-tv/
Obrati paznju na ovu sliku:
Ova centralna traka je iste boje cijelom duzinom ali na desnoj strani zbog opticke varke da tako kazemo izgleda tamnije jer je okruzenje svijetlo na toj strani slike, na taj nacin ti slika postaje kontrastnija sa Bias rasvjetom i nacito su crne i sive upecatljivije i vjerodostojnije. Jos jednom za ovaj efekat treba cista bijela svjetlost idealno 6500K mada vec i od 5500K moze proci.
Bez bias lightning jednom kad se naviknes nema sanse gledati barem u mom slucaju, manje se zamaraju oci i slika je kontrastnija sa uvjerljivijom crnom bojom, ako ti je tv na komodi, stolu posao bias lightninga ce ti odraditi i najeftinija stolna lampa sa led sijalicom koja je 6500K true white ima ih uzeti kod nas po prodavnicama, 2-3W ne treba jace, stavi se iza televizora da svijetli prema zidu. Ako je na zidu tv i nema prostora za stolnu lampu onda led trake idu po rubovima dovoljno sa tri strane, odozdo ti ne trebaju, samo true white 6500K svjetlo ce ti imati pozitivan ucinak i na bolji utisak kvaliteta slike kao i na manji zamor ociju, za 58 Incha treba ti barem 2 metra trake kontroler ti treba zbog dimminga na trakama, da mozes smanjiti ili pojacati jacinu svjetlosti i prilagoditi je da bude optimalna, prejako bias svjetlo dovodi to toga da slika izgleda pretamno.