SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Naslovnica

#84376 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

sumirprimus wrote: 03/09/2024 18:19
Rothmans wrote: 03/09/2024 18:15
nivla wrote: 03/09/2024 11:37 na deset ubistava koja imamo u 2 mjeseca jedno je vezano za migrante i odmah je stav da ih treba istjerati itd
kao da se medijski zeli stvoriti atmosfera da su opasni iako ih je vecina samo u potrazi za boljim zivotom na zapadu i ovo im je usputna stanica
i madjari i poljaci jesu nacisticki nastrojeni jer im ukrajinski migranti ne smetaju
A trebamo im se naguzit svi pa da ne ispadnemo nacisticki nastrojeni ? Nek su im se najebali matere odmah na startu pa tamo i ne pomisljaju pomolit lopovske njuske, a tolerantnoj Evropi vec izlazi na nos koketiranje s ovom gubarijom.
Zanimljivo razmisljanje, da je druga tema u pitamju bio bi trajni ban
A zašto bi dobio ban?
Realno, čovjek nije ništa slagao, samo je nazvao stvari pravim imenom, onako kako jeste.
vjeshalica

#84377 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Chloe wrote: 03/09/2024 17:48
dječak sa šibicama wrote: 03/09/2024 17:34
Spoiler
Show
Tacno, u SLO sam ratnih godina druzio sa ljudima koji su ilegalno prebacivali ljude preko granica, iz Hrvatska preko Sutle u SLO a onda preko sume u Austriju.
Za par hiljada dojc maraka, prelazak preko sume i u trenutku kad shvatis da si prosao (mnoge su granicari hvatali pa vracali nazad u SLO) bacas svoj pasos i licnu kartu ako je imas, obicno su se u Klagenfurtu i Liebnitzu neki i u Grazu ako dodju do njega, prijavljivali u prvu policijsku stanicu i idu u azilantski centar. Pola godine godinu zabrana izlaska, a onda lagano u sistem imigracije, dozvole za kretanje, radna dozvola itd.

Upoznao sam dosta krajisnika koji su preko SAO Krajine izlazili, vecinom kanalima kroz autonomiju, neki su isli i sumom pa bio je i slucaj onih nesretnika sto su iz Rijeke krenuli ka Krajini pa pohvatani na slunjskim brdima od strane Marticeve vojske.
Trgovina ljudima je cvjetala, tada kao i sada, i ti azilantski centri bar kako sam ja cuo od ovih poznanika, bili su puni ljudi iz "trecih zemalja". Samo nije taj talas migranata bio tako masovan kao danas, daleko manji brojevi.

Poslije rata su iz B. Krupe i Cazina ljudi svercovani u Malme, sistem je bio u gepeku, ili sakriveni u kamionu, meni poznanici nudili ja odbio rekoh ne pada mi na pamet da se blamiram na granici :D oni sto su otisli, ako su prosli bitno da se docepaju Malmea, dobiju od policije smjestaj u centru azilantskom i kasnije svedske papire.
Nekad u to vrijeme sa kraja devedesetih bio je i kanal za srebrenicane u Francusku, pa su zivjeli u satorima i nekim improvizovanim centrima, cak je i par medija pisalo o tome. Mislim da su kasnije svi prebaceni u "raj za bosance", Saint Louis. Malo mi cudno zasto tako, jer su srebrenicani sa IOM papirima vrlo lako odlazili u Ameriku.

Uvijek se trgovalo ljudima i trgovace se.

Cak su se i papiri za Kanadu rjesavali preko "posrednika", nas covjek koji sredjuje sa Kanadjanima za par hiljada markica da te ne zajebavaju, ne odbiju i slicno, jer su imali neke programe koje moras zadovoljiti uvjetima. Nevjerovatno ali istinito.

Da.

Drugi su one prve masovne kolone koje su neke države primale u određenom broju u kolektivne smještaje.
Poslije se moglo legalno samo ako neko može garantirati za tebe i ispunjavati određene uslove.

U tim kolektivnim smještajima je bilo isto svega, i tuča, i krađa, i policija dežurala .... Bilo je situacija gdje su Nijemci selili iz tih kvartova zbog izbjeglica sa Balkana.

Ništa Balkanci nisu bili bolji od migranata, osim što su bili u uređenijim državama.
Znaci isti su nasi ljudi bili kad su iselili 90tih?
Tesko.....
Naslovnica

#84378 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

vjeshalica wrote: 03/09/2024 18:43
Spoiler
Show
Tacno, u SLO sam ratnih godina druzio sa ljudima koji su ilegalno prebacivali ljude preko granica, iz Hrvatska preko Sutle u SLO a onda preko sume u Austriju.
Za par hiljada dojc maraka, prelazak preko sume i u trenutku kad shvatis da si prosao (mnoge su granicari hvatali pa vracali nazad u SLO) bacas svoj pasos i licnu kartu ako je imas, obicno su se u Klagenfurtu i Liebnitzu neki i u Grazu ako dodju do njega, prijavljivali u prvu policijsku stanicu i idu u azilantski centar. Pola godine godinu zabrana izlaska, a onda lagano u sistem imigracije, dozvole za kretanje, radna dozvola itd.

Upoznao sam dosta krajisnika koji su preko SAO Krajine izlazili, vecinom kanalima kroz autonomiju, neki su isli i sumom pa bio je i slucaj onih nesretnika sto su iz Rijeke krenuli ka Krajini pa pohvatani na slunjskim brdima od strane Marticeve vojske.
Trgovina ljudima je cvjetala, tada kao i sada, i ti azilantski centri bar kako sam ja cuo od ovih poznanika, bili su puni ljudi iz "trecih zemalja". Samo nije taj talas migranata bio tako masovan kao danas, daleko manji brojevi.

Poslije rata su iz B. Krupe i Cazina ljudi svercovani u Malme, sistem je bio u gepeku, ili sakriveni u kamionu, meni poznanici nudili ja odbio rekoh ne pada mi na pamet da se blamiram na granici :D oni sto su otisli, ako su prosli bitno da se docepaju Malmea, dobiju od policije smjestaj u centru azilantskom i kasnije svedske papire.
Nekad u to vrijeme sa kraja devedesetih bio je i kanal za srebrenicane u Francusku, pa su zivjeli u satorima i nekim improvizovanim centrima, cak je i par medija pisalo o tome. Mislim da su kasnije svi prebaceni u "raj za bosance", Saint Louis. Malo mi cudno zasto tako, jer su srebrenicani sa IOM papirima vrlo lako odlazili u Ameriku.

Cak su se i papiri za Kanadu rjesavali preko "posrednika", nas covjek koji sredjuje sa Kanadjanima za par hiljada markica da te ne zajebavaju, ne odbiju i slicno, jer su imali neke programe koje moras zadovoljiti uvjetima. Nevjerovatno ali istinito.

Da.

Drugi su one prve masovne kolone koje su neke države primale u određenom broju u kolektivne smještaje.
Poslije se moglo legalno samo ako neko može garantirati za tebe i ispunjavati određene uslove.

U tim kolektivnim smještajima je bilo isto svega, i tuča, i krađa, i policija dežurala .... Bilo je situacija gdje su Nijemci selili iz tih kvartova zbog izbjeglica sa Balkana.

Ništa Balkanci nisu bili bolji od migranata, osim što su bili u uređenijim državama.
Tesko.....
Ma pusti ba, možeš pričati do sutra, vidiš kako priča ide - da smo bili isti kao i ovi divljaci.
I da jesmo bili isti, to nema nikakve veze, marva je marva. Horde ljudi krajnje upitnih namjera koje bauljaju glavnim gradom (nebitno, može biti bilo koje mjesto u BiH), bez identiteta, vidno nadrogirani, pijani, naoružani...
To ovoj državi ne treba. Ne treba niti jednoj državi.
Zaštićeniji su od pola našeg naroda.
dječak sa šibicama

#84379 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

Nismo isti, a nismo bili ni sjajni.

Nasi ljudi su radili, najgore poslove, kopanje kanala ciscenje wc kompleksa i slicno, pa i sam sam. Kao da imas izbora, ali nismo hodali naoruzani i dzabalebarili. Bar vecina nije, a da je bilo bandita sa one strane zakona, a bilo je kao i svugdje.

Ovi vecinom ne zele raditi, i nije slucajno da se guraju u Njemacku, Austriju, tamo se lijepo zivi i od socijale.
NediM17

#84380 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by NediM17 »

Je li te pucala nEstalgija za domovinom dok si bio u minKenskoj bojni?
sumirprimus

#84381 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sumirprimus »

NediM17 wrote: 03/09/2024 19:39 Je li te pucala nEstalgija za domovinom dok si bio u minKenskoj bojni?
Joj pa blago onom ko je otiso odma 92ge i bio generalisimus minkenske bojne pa kud ces ljepseg scenarija u zivotu. Minken i bavarija su ispunjenje svih snova orosjecnog bosanca sve ono sto nikada nece ovde doziivjet.
Naslovnica

#84382 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

NediM17 wrote: 03/09/2024 19:39 Je li te pucala nEstalgija za domovinom dok si bio u minKenskoj bojni?
Išlo od ruke do ruke...
Image
dječak sa šibicama

#84383 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Koga nije, svaki mjesec neki koncert, Benjamin Isovic recituje pjevaci pjevaju o Bosni, Esad Plavi i Nihad Kantic Šike.
Dimu1927

#84384 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Dimu1927 »

U rs nijednog migranta nema a ovdje svi naoruzani

Nece ovo na dobro dok nekome ne prekipi pa ih pocnu u komadima nalaziti po jarcima...

A ministru komesaru i nacelnicima yebem najmilije evo nek me nadju slobosno u facu cu im ponoviti. Stoka nesposobna naoruzani migranti im hodaju po gradu ne mogu jednu akciju da organizuju
HelaS

#84385 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by HelaS »

Dimu1927 wrote: 03/09/2024 23:13 U rs nijednog migranta nema a ovdje svi naoruzani

Nece ovo na dobro dok nekome ne prekipi pa ih pocnu u komadima nalaziti po jarcima...

A ministru komesaru i nacelnicima yebem najmilije evo nek me nadju slobosno u facu cu im ponoviti. Stoka nesposobna naoruzani migranti im hodaju po gradu ne mogu jednu akciju da organizuju
Ma svakom migrantu koji bude evidentiran u Policiji za strance, odmah dati po 100 EUR i otpremiti ih negdje u blizini granice, nek se dalje sami organizraju. Jeftinije tako nego ih hraniti u prihvatnim centrima, odijevati i servisirati kompletnom drugom logistikom, pa plus policijski troškovi, stres stanovništva, itd. Pa ni 200 EUR nije malo... :D
tramvajtrojka

#84386 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tramvajtrojka »

HelaS wrote: 03/09/2024 23:18
Dimu1927 wrote: 03/09/2024 23:13 U rs nijednog migranta nema a ovdje svi naoruzani

Ma svakom migrantu koji bude evidentiran u Policiji za strance, odmah dati po 100 EUR i otpremiti ih negdje u blizini granice, nek se dalje sami organizraju. Jeftinije tako nego ih hraniti u prihvatnim centrima, odijevati i servisirati kompletnom drugom logistikom, pa plus policijski troškovi, stres stanovništva, itd. Pa ni 200 EUR nije malo... :D
Pa dodick shuttle bus to upravo radi sve sto primi na Drini laganini preveze do federacije i istrese ovamo da se snalazimo :mrgreen:
Chloe
Photo mod

#84387 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chloe »

vjeshalica wrote: 03/09/2024 18:43
Spoiler
Show

Da.

Tesko.....
Nisu bili isti, bilo je to prije 30 godina, i u urađenim državama, sa građanima kojima je kolektivna odgovornost usađena.
Pokušaj zamisliti tri zaraćena naroda da izbjegnu sad u BiH ( kao tad npr. u izbjegličkom centru u Frankfurtu), smještene u izbjegličke centre zajedno, i naš sistem i kolektivnu neodgovornost građana. :-)

Mi za sve krivimo druge, jaki na jeziku, kritikama, upiremo prstom u političare, stranke a sami smo neodgovorni i nesavjesni građani. I mi snosimo odgovornost za stanje kakvo imamo, u svim sferama, a ne samo migrantskoj krizi.
Haris.ba

#84388 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

tramvajtrojka wrote: 03/09/2024 23:55
Pa dodick shuttle bus to upravo radi sve sto primi na Drini laganini preveze do federacije i istrese ovamo da se snalazimo :mrgreen:
Migranti su bili takav izborni zicer da je zanimljivo da ga nijedna stranka iz FBiH nije iskoristila.

Nase prodane duse cule da ce biti kamp, odmah vidjele novac i poletile.
Daj da ja oprekim kamp, daj da ja prodajem hranu, daj da ja pruzam usluge....

Da ne pricam o vise ritualnom skidanju gaca kada ih neki stranac nazove i kaze bicu kamp tu i tu.
bejzik

#84389 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by bejzik »

Prijateljica mi putuje na relaciji hadžići-ilidža
kaže da se masu puta našla u neugodnim situacijima
ona i naš narod općenito

kad ono blažujsko pleme nagrne u bus i kaže da nikad nijedan policajac
nije bio na stanici ili da se provoza u busu malo da ulijeva sigurnost građanima
ili da nadzire, prikuplja operativna saznanja itd..

pa me zanima gdje su raspoređeni toliki silni policajci, ako nisu na takvim
bezbjednosno-interesantnim mjestima i relacijama ??
poziraju na raskrsnicama i čiste prašinu sa semafora ?
loše je rukovodstvo što ne koristi bolje policijske resurse
policajci većinski dobro rade svoj dio posla
nekome

#84390 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nekome »

bejzik wrote: 04/09/2024 09:18 Prijateljica mi putuje na relaciji hadžići-ilidža
kaže da se masu puta našla u neugodnim situacijima
ona i naš narod općenito

kad ono blažujsko pleme nagrne u bus i kaže da nikad nijedan policajac
nije bio na stanici ili da se provoza u busu malo da ulijeva sigurnost građanima
ili da nadzire, prikuplja operativna saznanja itd..

pa me zanima gdje su raspoređeni toliki silni policajci, ako nisu na takvim
bezbjednosno-interesantnim mjestima i relacijama ??
poziraju na raskrsnicama i čiste prašinu sa semafora ?
loše je rukovodstvo što ne koristi bolje policijske resurse
policajci većinski dobro rade svoj dio posla
"nemamo dovoljno ljudi"
ps. jel ona sigurna da to nisu studenti sa onih fakulteta :D
zigson

#84391 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zigson »

https://avaz.ba/vijesti/bih/926489/mons ... nu-rodbinu

Samo da izdvojim ovo
U ponedjeljak je svjedočila i njegova supruga Amela Dešavac koja je za optuženog kazala da je bio psihički naporan. Emira je, prema njenim riječima, često plakala i zvala ih. Prvi put je u sigurnoj kući Emira bila tri mjeseca, nakon čega se, kako je rekla svjedokinja, po savjetu Centra za socijalni rad vratila Anelu.
Piaty

#84392 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Piaty »

zigson wrote: 04/09/2024 10:26 https://avaz.ba/vijesti/bih/926489/mons ... nu-rodbinu

Samo da izdvojim ovo
U ponedjeljak je svjedočila i njegova supruga Amela Dešavac koja je za optuženog kazala da je bio psihički naporan. Emira je, prema njenim riječima, često plakala i zvala ih. Prvi put je u sigurnoj kući Emira bila tri mjeseca, nakon čega se, kako je rekla svjedokinja, po savjetu Centra za socijalni rad vratila Anelu.
Joj brate, a i ovo kada reče da je dijete u šoku i da "samp crta krugove" :sad:

Inače ja sam Emiru poznavao još dok je dijete bila, poznavao sam joj i majku. Bila je jako simpatično dijete, nasmijana i općenito pozitivna i žalonso je da je završila sa ovim majmunom.
bejzik

#84393 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by bejzik »

nisam znao za ovaj detalj da je pucao u potiljak
prokleti monstrum

CENTAR ZA SOC.RAD potpuna reforma pod hitno
dječak sa šibicama

#84394 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Jutros na parkingu lik sa tvrdim naglaskom ne znam odakle ali onako karakteristican naglasak ruralnog tipa govori nekome na telefon "nemoj da vas obje zakoljem, ne dovodi mi je u kucu, kurvu, nemoj da izadjem na dnevniku, zaklacu vas obje"

Koja konverzacija
bejzik

#84395 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by bejzik »

Evo avaz piše prije par minuta

AKCIJA U VOGOŠĆI

Policija uhapsila još jednog Afganistanca, kod njega pronađen pištolj s okvirom i municijom

Još se traga za jednim Afganistancem osumnjičenim za učešće u ubistvu

naoružani do zuba :bih: :faraon:
noviclan

#84396 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by noviclan »

"nije" promlem sto je uhapsen, problem je sta radi "nasa" policija i ko sve nosi pucaljku
Piaty

#84397 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Piaty »

bejzik wrote: 04/09/2024 11:08 Evo avaz piše prije par minuta

AKCIJA U VOGOŠĆI

Policija uhapsila još jednog Afganistanca, kod njega pronađen pištolj s okvirom i municijom

Još se traga za jednim Afganistancem osumnjičenim za učešće u ubistvu

naoružani do zuba :bih: :faraon:
:bih: :kiss:
insaneinthebrain

#84398 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by insaneinthebrain »

Umjesto da ih pretresaju gdje god stignu oni ih pustili da rade sta hoce. Ko zna koliko ih je naoruzano i hoda tako po gradu. :-)
Laplace

#84399 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

zigson wrote: 04/09/2024 10:26 https://avaz.ba/vijesti/bih/926489/mons ... nu-rodbinu

Samo da izdvojim ovo
A ja ću samo da izdvojim prvi komentar na članak:
Samo dragi Bog zna sta je bilo i sta ga je dovelo u tu situaciju da uradi to sto je uradio
Odoh da se ispovraćam.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#84400 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

dječak sa šibicama wrote: 04/09/2024 10:54 Jutros na parkingu lik sa tvrdim naglaskom ne znam odakle ali onako karakteristican naglasak ruralnog tipa govori nekome na telefon "nemoj da vas obje zakoljem, ne dovodi mi je u kucu, kurvu, nemoj da izadjem na dnevniku, zaklacu vas obje"

Koja konverzacija
vako ja s rodbinom moram priznat
:(
Post Reply