BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
GeneralBHF

#8426 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by GeneralBHF »

p206 wrote:
MyTao wrote:
Sarajevo1946 wrote:http://nationalsels.org/home/wp-content ... -14-10.pdf

Evo pravila. Nisam čitao, samo otvorio prvi link koji je iskočio, vjerujem da je to to :D

Znači, svaki igrač koji igra za neki tim, igra na osnovu ovih pravila. Nema izuzetaka :D

Evo nasao sam ja... znaci da bi neko igrao za reprezentaciju mora ispunjati jedan od ovih uslova

His birth is in the territory of the relevant Association;
• Either his biological mother or father was born in the territory of
the Association;
• Either his grandmother or grandfather were born in the territory of
the Association; or
• The player has lived continuously in the territory of the Association
for at least two (2) years
4
e sad ovo primjeni na Šimunića?
Posljednje izmjene pravila su stipile na snagu 2010 i do tada je moglo ali vise ne moze. Zato ima ovo 2 godine dovedes ga iz Latinske Amerike u Europu gdje su jace lige. Ovo je uradjeno da ne bi bogate zemlje Bliskog istoka jednostavno kupili igrace ali problem nastaje kako zadrzati jednog Brazilca 2 godine na Bliskom istoku.

Tako da Portugal moze i dalje da naturalizira igrace iz Brazila s tim da ih kao i uvike dovedu mlade i onda se smatraju kao domacim ispod 18 godina.
Eborg

#8427 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by Eborg »

Pa ne baš, teško ih je dovesti ispod 18 godina ali je teoretski izvodivo ali i vrlo teško za izvesti.
rajv0sa

#8428 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by rajv0sa »

Ozil wrote:jao koje gluposti :-) kosarkasku repku vec dugo ne pratim zbog ovih gluposti a sada nam treba to i u fudbalu da nam stranci oblace sveti dres :skoljka:
jucer nakon poluvremena tekme hrv-sko palim stream da se malo nasladjujem kad imam ti sta vidjeti, u svakoj liniji po jedan stranac...u odbrani neki lik sa njemackim/austrijskim prezimenom, u srednjem redu samir a u napadu eduardo. nakon toga mi je merak bio jos veci 8)
Rece' lik koji ima za nik ime osobe koja je stranac :lol:
Kemal Malovčić

#8429 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by Kemal Malovčić »

Kome ova tupa ideja naumpade? :mrgreen:
KPNCTNJAH

#8430 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by KPNCTNJAH »

Kako je onda Baiano dobio drzavljanstvo, cini mi se da je bio u nasoj drzavi samo godinu dana prije nego sto je pozvan u reprezentaciju.
Eborg

#8431 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by Eborg »

Tada su bila na snazi druga pravila. On je tada mogao zaigrati za BiH čak i da nije igrao kod nas.

Ko je tada pratio "Avazov Sport" sjetit će se da je Slišković muntao nekog Srbina iz Druge Bundeslige da nam bude kreativac i glavni veznjak, imao je oko 30-tak godina. Dugo se mislio, mislio i na kraju ipak "odabrao dres s orlovima radije nego s ljiljanima iz porodičnih razloga". Nikada nije ni zaigrao za Srbiju niti je imao ikakve veze sa BiH. :mrgreen:

Ovo pravilo je uvedeno kada je Katar htio da dovede Ailtona u svoju reprezentaciju i još nekoliko igrača. Inače, jedan od boljih poteza FIFA-e koji je prošao kroz nekoliko oblika dok nije došao do ovoga danas.

Posjedovanje državljanstva (recimo ukoliko je dobijeno putem Vijeća ministara) ne povlači sa sobom i pravo nastupa za BiH u fudbalu, u drugim sportovima da.

Svi naturalizovani igrači u BiH su dobili državljanstvo ili preko reda, tj. putem Vijeća ministara ili na osnovu porijekla. Inače je potrebno živjeti 8 godina u BiH da bi se dobilo državljanstvo.

Mirko Hrgović - državljanstvo putem Vijeća ministara nakon 3 godine/nastup na osnovu starih pravila
Ricardo Baiano - državljanstvo putem Vijeća ministara nakon 1 godine/nastup na osnovu starih pravila
Ivan Radeljić - državljanstvo putem Vijeća ministara bez življenja u BiH/nastup na osnovu novih pravila i porijekla majke
Last edited by Eborg on 08/06/2013 23:01, edited 1 time in total.
Muhamed Đakmić

#8432 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by Muhamed Đakmić »

To je dobro u fudbalu, i hvala Bogu da je tako.
antifascism

#8433 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by antifascism »

Eborg wrote:Tada su bila na snazi druga pravila. On je tada mogao zaigrati za BiH čak i da nije igrao kod nas.

Ko je tada pratio "Avazov Sport" sjetit će se da je Slišković muntao nekog Srbina iz Druge Bundeslige da nam bude kreativac i glavni veznjak, imao je oko 30-tak godina. Dugo se mislio, mislio i na kraju ipak "odabrao dres s orlovima radije nego s ljiljanima iz porodičnih razloga". Nikada nije ni zaigrao za Srbiju niti je imao ikakve veze sa BiH. :mrgreen:

Ovo pravilo je uvedeno kada je Katar htio da dovede Ailtona u svoju reprezentaciju i još nekoliko igrača. Inače, jedan od boljih poteza FIFA-e koji je prošao kroz nekoliko oblika dok nije došao do ovoga danas.

Posjedovanje državljanstva (recimo ukoliko je dobijeno putem Vijeća ministara) ne povlači sa sobom i pravo nastupa za BiH u fudbalu, u drugim sportovima da.
Radio sam u Kataru par mjeseci i odvratnijeg naroda nikada u zivotu nisam sreo. Neradnici, svoje bijele Landcruisere voze ko budale dok iskoristavaju "muslimansku bracu" da im sve rade a dnevnica par dolara. Cak im pasose uzimaju da nemogu napustiti zemlju. Robovlasništvo u 2013. godini, drago mi je sto je FIFA uvela ove zakone inace bi gamad napravila reprezentativni Manchester City.
Eborg

#8434 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by Eborg »

Zaljevske zemlje su nažalost poznate po svom skoro robovlasničkom odnosu ka radnicima. Najgore je onima iz Indije, Bangladeša i ostalih pizdi materina, potrošna su roba.

Mi kao Evropljani možda mrvicu bolje kotiramo i ne radimo te najgore poslove tamo.

Valjda će konačno ljudi prestati spominjati Ljajića i ostale Sandžaklije. Oni nemaju NIŠTA sa BiH i NIKADA neće igrati za BiH.

Možda ima nekih izuzetaka sa korijenima iz BiH ali to je 2-3%.
iamia

#8435 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by iamia »

ljajic moze po sandzackoj karti iz 1887 dokazati da mu je pradid zivio u dijelu bosne i samim tim je i on bosnjak.
Eborg

#8436 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by Eborg »

Odlično, sad će nam i Turska i Austrija i Mađarska početi otimati reprezentativce. :lol: Prokleti kolonijalizam! :lol:
Korisničkoime

#8437 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by Korisničkoime »

Eborg wrote:Zaljevske zemlje su nažalost poznate po svom skoro robovlasničkom odnosu ka radnicima. Najgore je onima iz Indije, Bangladeša i ostalih pizdi materina, potrošna su roba.

Mi kao Evropljani možda mrvicu bolje kotiramo i ne radimo te najgore poslove tamo.

Valjda će konačno ljudi prestati spominjati Ljajića i ostale Sandžaklije. Oni nemaju NIŠTA sa BiH i NIKADA neće igrati za BiH.

Ne bih se složio da nemaju ništa sa BiH. Naravno da Ljajić neće i ne može nikada zaigrati za BiH ali i on kao i druge Sandžaklije su Bošnjaci. Matica Bošnjaka je BiH. Uz neke izmjene zakona koje bi olakšale sticanje državljanstva Bošnjacima van granica naše države ovo što govorim bi dobilo i svoj zakonski oblik i ne bi bila smo priča. Na žalost kod sadašnjih političara od toga naravno nema ništa i ovo je u biti off topic ali nije tačno da Bošnjaci van granica BiH nemaju ništa sa BiH.
Eborg

#8438 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by Eborg »

To su već politička pitanja i nije im mjesto ovdje. Sad oni nemaju u pravnom a time ni fudbalskom smislu ništa sa BiH i mislim da time ništa i ne gubimo.
rajv0sa

#8439 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by rajv0sa »

Eborg wrote:Zaljevske zemlje su nažalost poznate po svom skoro robovlasničkom odnosu ka radnicima. Najgore je onima iz Indije, Bangladeša i ostalih pizdi materina, potrošna su roba.

Kolasinac ti je porijeklom iz Sandzaka
Image
p206

#8440 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by p206 »

Eborg wrote:To su već politička pitanja i nije im mjesto ovdje. Sad oni nemaju u pravnom a time ni fudbalskom smislu ništa sa BiH i mislim da time ništa i ne gubimo.
očito imaš neke komplekse
Korisničkoime

#8441 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by Korisničkoime »

Eborg wrote:To su već politička pitanja i nije im mjesto ovdje. Sad oni nemaju u pravnom a time ni fudbalskom smislu ništa sa BiH i mislim da time ništa i ne gubimo.
Naravno političko jeste i u fudbalu možda i ne gubimo puno ali na svim drugim razinama gubimo ljudi se osjećaju kao Bošnjaci mi u matičnoj zemlji Bošnjaka bi to makar trebali da poštujemo a jednog dana da omogućimo da se taj osjećaj pripadnosti pretoči u zakonski uređen odnos.
antifascism

#8442 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by antifascism »

:-) :lol:

Jel BiH reprezentacija bosnjaka ili Bosne i Hercegovine?
Ajatolah_

#8443 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by Ajatolah_ »

+
Korisničkoime wrote:
Naravno političko jeste i u fudbalu možda i ne gubimo puno ali na svim drugim razinama gubimo ljudi se osjećaju kao Bošnjaci mi u matičnoj zemlji Bošnjaka bi to makar trebali da poštujemo a jednog dana da omogućimo da se taj osjećaj pripadnosti pretoči u zakonski uređen odnos.
To nema veze s temom niti je ko spominjao.
Kolašincu je mama iz Čapljine, inače ne bi mogao igrati.
Korisničkoime

#8444 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by Korisničkoime »

antifascism wrote::-) :lol:

Jel BiH reprezentacija bosnjaka ili Bosne i Hercegovine?
Ko živi u BiH, između ostalog i Bošnjaci koji između ostalih igraju za reprezentaciju BiH, kako se osjeća većina Sandžaklija kao Bošnjaci, koja je matična država Bošnjaka - BiH. Veza pripadnosti postoji u svim pravca Bošnjaci - BiH - Sandžaklije - reprezentacija BiH pri čemu ta veza niti isključuje niti bi smjela isključiti bilo koju drugu etničnu ili nacionalnu vjersku pripadnost. Nije baš pravedno da je Bošnjacima u Srbiji uskraćeno nešto što je Srbima i Hrvatima u BiH omogućeno dok je pomalo sramotan naš odnos spram naših sunarodnjaka. Međutim da moderatori ne bi trebali brisati bezveze postove bolje da stanemo. Šta mene više zanima kolika je zaista šansa da imamo Bičakčića već za Slovačku.
iamia

#8445 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by iamia »

ma samo nas je trznuo izjavom da ljajic nema nikakvu vezu sa BiH.
ali subotic ima sa srbijom ?> how yes no.
Eborg

#8446 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by Eborg »

Ja govorim o pravu, Ljajic nema nista sa BiH i tako ce i ostati. Te nekakve price o maticama i ovom i onom nisu za ovaj podforum. Sandzaklije ne mogu igrati za BiH i to ne smatram nekim velikim problemom.

S druge strane BH Hrvati i Srbi imaju pravo na hrvatsko i srpsko drzavljanstvo na osnovu njihovih zakona. Svi znamo da nasa vlast nece nikada moci napraviti nesto slicno zbog (ne)interesa Srbije/BH Srba tako da prestanite fantazirati o nekom panbalkanskom ujedinjenju Bosnjaka.

Ponavljam - sandzacki fudbaleri su za nas u pravnom smislu kao i urugvajski.
It_is_a_Leclerc

#8447 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by It_is_a_Leclerc »

S tim da je Kolašinčeva majka rođena u BiH i u pravnom smislu, na osnovu toga, on ostvaruje pravo na bh. državljanstvo. Ako ga je mogao dobiti Emir Spahić koji ima korijene iz BiH, ali i iz Sandžaka, i koji je rođen u Dubrovniku, ne vidim što ih ne bi mogao dobiti Sead.
Eborg

#8448 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by Eborg »

Spahic i Kolasinac imaju jednog roditelja koji je rodjen u BiH i to je u skladu sa novim pravilima.

Spahic je mogao igrati za Hrvatsku, Crnu Goru i BiH.

Kolasinac moze igrati za Njemacku, Crnu Goru i BiH.

Isto je i sa bracom Hajrovic - Svicarska, Crna Gora i BiH.
ODVRATAN_i_GADAN

#8449 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by ODVRATAN_i_GADAN »

Eborg wrote:Ja govorim o pravu, Ljajic nema nista sa BiH i tako ce i ostati. Te nekakve price o maticama i ovom i onom nisu za ovaj podforum. Sandzaklije ne mogu igrati za BiH i to ne smatram nekim velikim problemom.

S druge strane BH Hrvati i Srbi imaju pravo na hrvatsko i srpsko drzavljanstvo na osnovu njihovih zakona. Svi znamo da nasa vlast nece nikada moci napraviti nesto slicno zbog (ne)interesa Srbije/BH Srba tako da prestanite fantazirati o nekom panbalkanskom ujedinjenju Bosnjaka.

Sta se desava sa fudbalerima koji su rodjeni u SFRJ?
udrch

#8450 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by udrch »

ODVRATAN_i_GADAN wrote:
Eborg wrote:Ja govorim o pravu, Ljajic nema nista sa BiH i tako ce i ostati. Te nekakve price o maticama i ovom i onom nisu za ovaj podforum. Sandzaklije ne mogu igrati za BiH i to ne smatram nekim velikim problemom.

Sta se desava sa fudbalerima koji su rodjeni u SFRJ?
pa uglavnom su završili fudbalske karijere :D ..
Post Reply