TENIS

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
necko_hz

#8426 Re: TENIS

Post by necko_hz »

Ne znam baš. Connors je trajao dugo, preko 20 godina. Osvojio je 109 titula i imao jako dobar omjer osvojenih titula na svim vrstama podloge, Indoor i outdoor hard, tepih, šljaka, trava. Jedina mana mu ide za šljaku, jer nije osvajao na sporoj Europskoj, već na brzoj Američkoh Har-tru šljaci.

Andre je imao velike oscilacije tokom karijere, ali je također dosta toga osvojio. Njegov CGS je vjerovatno najvrijedniji u historiji tenisa, a osvajao je titule je u eri brzih podloga i vleikih servera.

JohnyMac kao što rekoh imao je podjednako dobre rezultate i u singlu i u dublu. U Australiji nikako nije igrao, a njegova 1984 je najbolja sezona u historiji tenisa. Ima 68 sedmica više od Nadala kao #1, 4 puta je uzimao titulu ATP šampiona na kraju godine i 3 puta je osvajao završni masters.

Jimbo je 5x bio prvi na kraju godine, bio 268 sedmica kao #1 i osvojio jedan završni masters. Igrao je u jačoj konkurenciji i sa nekoliko različitih generacija.

Lendl je dominirao u najjačoj konkurenciji ikada, imao je ubljedljivo najbolji omjer osvojenih turnira na svim vrstama podloge, na brzoj travi je redao i McEnora i Beckera i Edberga (S&V) igrače, a njegov prime period je jedan od najboljih i najdominantnijih u Open eri. 5 puta osvajao završni masters, 4 puta bio #1 na kraju godine, a treći je u OE po broju sedmica kao #1. Osvojio 94 titule, Nadal 50.

Jedino mi je Agassi diskutabilan, donekle možda McEnroe, mada bih se odlučio za JMC-a. Rafu bih vjerovatno stavio ispred Agassija, iza McEnroa, obojicu iza Connorsa i Lendla.

Što se Borga tiče, on je jedini konkurentan Federeru u OE. Po meni je definitivno ispred Samprasa, neki ga smatraju i GOAT-om Open ere.
ultima_palabra

#8427 Re: TENIS

Post by ultima_palabra »

Pa dobro, svako ima nešto svoje. Federer ima najviše GS, Borg ima dominaciju RG-W kad su to bile potpuno različite podloge. Sampras je vjerovatno GOAT brzih podloga, Rafa zemlje... Connors je master dugovječnosti i osvojenih titula, Mac je imao najbolju sezonu u istoriji, Andre je jedini osvajao sve najveće titule... da ne govorimo o Laveru i dva kalendarska Grand Slama.

U tome je ljepota istorije tenisa :)

Lendl mi ima poveliku rupu, 8-11 skor u GS finalima i nema Wimbledon iako mu je sve posvetio.

Mac je poslije legendarne 1984 igrao skoro rekreativno... nedovoljno je bio na vrhu, a parove ne bih uzimao u ovu diskusiju.
Last edited by ultima_palabra on 27/01/2013 16:47, edited 1 time in total.
necko_hz

#8428 Re: TENIS

Post by necko_hz »

Naravno. Zato mi nikad nije bilo mrsko diskutovati o ovim temama. Baš puno toga treba obuhvatiti, a neke stvari je i nemoguće ravnomjerno porediti, ali opet užitak kopati po historiji i upoređivati ATG igrače ovog sporta.

Rijetko koji sport ima tako zanimljivu historiju kao tenis.

Lendl ima negativan omjer u finalima, ali treba mu skinuti kapu za 19 GS finala u koja je ušao. Po tome je drugi u OE.
Wimbledon mu ne mogu zamjeriti, treba samo vidjeti od kakvih igrača je gubio na putu ka tituli. Itekako ga izvlače Queens 1989 i 1990.

Dubl konkurencija se danas minimizira, ali je nekada bila izuzetno važna. JohnyMac je dominirao u obje. Slažem se da je nekonstantnost poslije 1984 velika mana.
Last edited by necko_hz on 27/01/2013 16:52, edited 1 time in total.
radostan dan

#8429 Re: TENIS

Post by radostan dan »

i...
sezona je krenula kako je krenula.
Đe smo pred rg?
rodžer, nadal, delpo, marej? ko i koliko može do i zaključno sa majom tekuće godine?
necko_hz

#8430 Re: TENIS

Post by necko_hz »

Nalbandian će pomesti konkurenciju. :dance:
radostan dan

#8431 Re: TENIS

Post by radostan dan »

ako počnu da šmrču linije, hoće...
ultima_palabra

#8432 Re: TENIS

Post by ultima_palabra »

Jedino ako ovo bude nagradni fond...
Image
necko_hz

#8433 Re: TENIS

Post by necko_hz »

Ponovit će se Madrid i Pariz 2007, samo će umjesto Rogera i Nadala, ovaj put nastradati Novak i Andy. Kad Gaučos igra kako zna, ostali izgledaju upravo tako kako si i naveo, kao da šmrću linije. :dance:
Blek Stena

#8434 Re: TENIS

Post by Blek Stena »

radostan dan wrote:i...
sezona je krenula kako je krenula.
Đe smo pred rg?
rodžer, nadal, delpo, marej? ko i koliko može do i zaključno sa majom tekuće godine?
Vawrinka osvaja IW i Miami 100 %
radostan dan

#8435 Re: TENIS

Post by radostan dan »

si ozbiljan?
hoće, kO i lukaš rosol... :mrgreen:
Blek Stena

#8436 Re: TENIS

Post by Blek Stena »

radostan dan wrote:si ozbiljan?
hoće, kO i lukaš rosol... :mrgreen:
naravno da nisam. ironija na jedan od postova sa AO 2013
veljaca

#8437 Re: TENIS

Post by veljaca »

ATP lista (28. januara):

1. (1) Novak Đoković (Srb) 12.920
2. (2) Roger Federer (Švi) 10.265
3. (3) Andy Murray (VBr) 8480
4. (5) David Ferrer (Špa) 6865 :shock:
5. (4) Rafael Nadal (Špa) 5400 :shock:
6. (6) Tomaš Berdych (Češ) 4680
7. (7) Juan Martin del Potro (Arg) 4210
8. (8) Jo-Wilfried Tsonga (Fra) 3555
9. (9) Janko Tipsarević (Srb) 3180
10. (10) Richard Gaquest (Fra) 2720

Tugo moja ko je 4.ti ....
ultima_palabra

#8438 Re: TENIS

Post by ultima_palabra »

Nadal 5400 bodova iz 9 turnira, nije loše :)
Leopold_IV

#8439 Re: TENIS

Post by Leopold_IV »

Dolazi nam vrijeme za Davis Cup...pa par pitanja da ne trazim okolo.

Da li Delpo igra za Argentinu? Da li je talentirani gdin David Nalbandian spreman da pogine za domovinu?

Svica bez Feda, Srbija u najacem sastavu...malo detaljniji osvrt od mene sutra, cim me posao popusti.
ultima_palabra

#8440 Re: TENIS

Post by ultima_palabra »

Delpo ne, David da... samo pitanje je koliko je spreman.

Španija je ostala bez Almagra, Kanađani imaju šanse... Granollers, Ramos, Garcia-Lopez i Marc Lopez ne utjeruju baš strah u kosti.

A vidjećemo i da li se Tipsarević oporavio od povrede opasne po život :-D
Leopold_IV

#8441 Re: TENIS

Post by Leopold_IV »

ultima_palabra wrote:Delpo ne, David da... samo pitanje je koliko je spreman.

Španija je ostala bez Almagra, Kanađani imaju šanse... Granollers, Ramos, Garcia-Lopez i Marc Lopez ne utjeruju baš strah u kosti.

Jos samo da pocne predavati i Davis cup meceve...
kisni indijanac

#8442 Re: TENIS

Post by kisni indijanac »

Leopold_IV wrote:
ultima_palabra wrote:Delpo ne, David da... samo pitanje je koliko je spreman.

Jos samo da pocne predavati i Davis cup meceve...
upotpuniće valjda kolekciju.... :mrgreen:
idimidodjimi

#8443 Re: TENIS

Post by idimidodjimi »

pratim vec poodavno rasprave na ovoj temi sa prilicnim zadovoljstvom, i mogu reci da sam zadivljen nekim analizama i komentarima, tj. znanjem pojedinaca koji bas ulaze u filozofiju tenisa...naravno, balkanska ostrascenost i ovdje ne manjka...
posto se prica uglavnom svodi na temu "ciji je veci", da i ja prozborim koju...elem, navode se imena raznih tenisera iz razlicitih epoha...i sve su to, uglavnom, legende...da bi neki sportista usao u legendu, prvo mora uci u istoriju, a ulazi osvajanjem necega sto ne moze bas svako...zlatna sa olimpijade, osvajanje svjetskog prvenstva, GS kad je tenis u pitanju...ako to uradi vise puta na dobrom je putu da bude legenda..kazem na dobrom putu, jer po meni, treba mu i "ovjera", neka "situacija", nesto sto ce siroka masa da pamti godinama, sto ce se vrtiti na spicama...treba nesto ko maradoni ona dva gola protiv engleza, a covjek ih je dao na stotine...birati najboljeg tenisera svih vremena, medj' svim teniskim legendama, hmmm i tesko i nije bas, dzesi ovens je legenda al' ludi jamajcanin je bolji, tj. brzi :mrgreen: borg se definitivno upisao u legende, i bio je ekstra teniser...al' za svoga vremena...sa djokovicem il' federerom tesko bi se izborio po mnogo cemu...jednostavno kubertenova vise, brze itd. primjenjuje se u praksi itekako...granice se pomjeraju to je definitivno, prije svega fizicke...znaci trka se svodi na tri musketara danasnjice, fed, nole, nadal....kao djokovicev navijac ne znam dal' mogu biti objektivan, al' da pomjera granice to je ocigledno 2011. pa mozda i zadnji AO je argument...koliko god mi se kao lik federer ne svidja, na njegovoj igri, tehnici, eleganciji kapa do zemlje se mora spustiti...nadal, konstantnost u fizickoj i mentalnoj izdrzljivosti, tokom cijelog meca sa bilo kim, zadivljujuca je....
ovim postom, gdje iznosim tvrdnju da su "najbolji" ova trojica, nemam ambiciju razglabat' ko je od njih trojice naj, oni su tenis, svako na svoj nacin, "pomjerili" to je definitivno...
Leopold_IV

#8444 Re: TENIS

Post by Leopold_IV »

Evo nesto malo gledam raspored Davis Cup natjecanja i vidim da su Francuzi domacini svih meceva koje bi mogli odigrati do kraja.

Ako se uzme u obzir kvalitet reprezentacije (Tsonga u formi, Guska, Benneteau, Llodra, Chardy), mogucnost izbora podloga, snagu doubla....nekako mi ce cini da imaju realne šanse za osvajanje DC-a ove godine.
Na bet365 je respektabilan koeficijent - 8,00 !!!

Moje prognoze meceva prvog kola:
Italija - Hrvatska - 4:1 (Cillic dobio Fogninija za jedini bod hrvatske)
Kanada - Spanjolska - 4:1 (nisam siguran igra li Feliciano Lopez, obje pobjede Raonica)
Belgija - Srbija - 0:5 (ili moza Goffin u nedelju uzme bod....ne znam kako je Belgija u svjetskoj skupini ikako)..
USA - Brazil - 5:0 (izabrati ce neku jako brzu podlogu, mozda Harrison zaigra u nedeljum nadam se).
Francuska - Izrael - 5:0 (ne znam kako izrael moze do boda...ne znam ni kako su oni u svj. skupini.
Argentina - Njemacka 3:2 (David ce izgoriti za Argentinu...mislim da mogu proci njemce..najbolji duel prvog kola DC)
Kazahstan - Austrija - 4:1 (domaca atmosfera, nepredvidivi Golub, mislim da Melzer /Haider M...ne mogu otkinuti vise od boda).
Switzerland - Češka - 1:4 (napet dvoboj ali bez Rogera ne vidim kako švica moze dalje...Stan ima šansu dobiti Stepaneka ali fali drugi igrač, Chiudinelli ne moze dobiti mec... cudan izbor podloge - Hard (Rebound Ace), Indoor.) bio sam uvjeren da ce izabrati nekakvu zemlju u dvorani...

Kakva su vasa razmisljanja i prognoze vezano za ovogodisnji DC?

Mala ispravka...u eventualnom finalu Francuzi ne bi bili domaćini...preletio sam...
ultima_palabra

#8445 Re: TENIS

Post by ultima_palabra »

Leopold_IV wrote:Evo nesto malo gledam raspored Davis Cup natjecanja i vidim da su Francuzi domacini svih meceva koje bi mogli odigrati do kraja.

Ako se uzme u obzir kvalitet reprezentacije (Tsonga u formi, Guska, Benneteau, Llodra, Chardy), mogucnost izbora podloga, snagu doubla....nekako mi ce cini da imaju realne šanse za osvajanje DC-a ove godine.
Na bet365 je respektabilan koeficijent - 8,00 !!!

Moje prognoze meceva prvog kola:
Italija - Hrvatska - 4:1 (Cillic dobio Fogninija za jedini bod hrvatske)
Kanada - Spanjolska - 4:1 (nisam siguran igra li Feliciano Lopez, obje pobjede Raonica)
Belgija - Srbija - 0:5 (ili moza Goffin u nedelju uzme bod....ne znam kako je Belgija u svjetskoj skupini ikako)..
USA - Brazil - 5:0 (izabrati ce neku jako brzu podlogu, mozda Harrison zaigra u nedeljum nadam se).
Francuska - Izrael - 5:0 (ne znam kako izrael moze do boda...ne znam ni kako su oni u svj. skupini.
Argentina - Njemacka 3:2 (David ce izgoriti za Argentinu...mislim da mogu proci njemce..najbolji duel prvog kola DC)
Kazahstan - Austrija - 4:1 (domaca atmosfera, nepredvidivi Golub, mislim da Melzer /Haider M...ne mogu otkinuti vise od boda).
Switzerland - Češka - 1:4 (napet dvoboj ali bez Rogera ne vidim kako švica moze dalje...Stan ima šansu dobiti Stepaneka ali fali drugi igrač, Chiudinelli ne moze dobiti mec... cudan izbor podloge - Hard (Rebound Ace), Indoor.) bio sam uvjeren da ce izabrati nekakvu zemlju u dvorani...

Kakva su vasa razmisljanja i prognoze vezano za ovogodisnji DC?
Ma Francuzi nemaju damu da odu do kraja, mada se možda i varam.

Kanada-Španija bi moglo biti guravo, Raonić dobije dvije, Pospisil izgubi dvije... odlučit će parovi gdje su bare-bare.

Srbija, Italija, USA, Francuska ne bi smjeli izgubiti više od boda.

Melzer nije u nekoj formi, ali i ovi Kazahstanci su odreda nestabilni igrači.

Daveeeed može biti veliki rizik za Argentinu, u tri dobivena na zemlji... pitanje je može li tijelo to izdržati. Favoriti jesu ali blagi.

A logično je da su Česi izabrali beton, Stan je vrlo jak na zemlji i poravnao bi oba Čeha na njoj. Ali i da uzme 2 boda, ne vidim gdje će naći treći.
Leopold_IV

#8446 Re: TENIS

Post by Leopold_IV »

ultima_palabra wrote:
Ma Francuzi nemaju damu da odu do kraja, mada se možda i varam.

Kanada-Španija bi moglo biti guravo, Raonić dobije dvije, Pospisil izgubi dvije... odlučit će parovi gdje su bare-bare.

Srbija, Italija, USA, Francuska ne bi smjeli izgubiti više od boda.

Melzer nije u nekoj formi, ali i ovi Kazahstanci su odreda nestabilni igrači.

Daveeeed može biti veliki rizik za Argentinu, u tri dobivena na zemlji... pitanje je može li tijelo to izdržati. Favoriti jesu ali blagi.

A logično je da su Česi izabrali beton, Stan je vrlo jak na zemlji i poravnao bi oba Čeha na njoj. Ali i da uzme 2 boda, ne vidim gdje će naći treći.
Italija bi mogla izgubiti i 2 boda i cak i mec proigra li Cilic a Dodig je jako solidan za parove.

Svicarska je domacin, igra se u Genevi, zato se i cudim izboru podloge znajuci da je Stanova najbolja podloga upravo zemlja. Chiudinelli i Lamer ne vjerujem da mogu do boda...
ultima_palabra

#8447 Re: TENIS

Post by ultima_palabra »

A do mene je, pobrkao sam domaćina :roll: Ne vidim tu logike nikakve.
radostan dan

#8448 Re: TENIS

Post by radostan dan »

Image

zamalo...
ultima_palabra

#8449 Re: TENIS

Post by ultima_palabra »

Stepanek out za Čehe... sada Švicarci i imaju neke šanse.

Kladioničarska majka Pašanski zamijenio Tipsarevića u ekipi Srbije :-)

Nalbandian propušta prvi dan, igraće parove i eventualno 5.meč... Monaco i Berlocq nominirani za singlove.
radostan dan

#8450 Re: TENIS

Post by radostan dan »

Image

ta nepokolebljivost, ta želja i sjaj u očima, stisnuta pest u znak odlučnosti i visoko čelo kao potvda športske inteligencije...

samo jedna je moguća muzčka podloga gornjoj slici i riječi - azra, snaga i moć.

Viktor Troicki dobio izgubljen meč - posle skoro četiri sata borbe, Viktor Troicki je preokretom slavio protiv Davida Gofana sa 1:6, 3:6, 7:6(2), 6:4, 6:4.
Post Reply