poenta je sto taj zakon nije drzava sama od sebe donijela nego su to izlobirali sindikati vlasnici i radniciPandakonda wrote: ↑02/09/2025 14:00Upravo, i ne zelim da drzava forsira bilo koga kad ce raditi ili ne raditi nego da tržište odluci ima li potrebe za tim ili ne. Bio to moj posao ili onaj od kasirke. Ako postoji potraznja da se trguje nedjeljom onda nedjelja mora biti radna, ako postoji potraznja da se cips vadi vikendom onda treba da cips radi vikendom. Ako sam ja potreban poslodavcu za vikend a ne neki drugi dan onda cu to raditi ili otici iz te firmeizvrsni direktor wrote: ↑02/09/2025 13:36svjesno si birao zanimanje koje te obavezuje da radis od ponedjeljka do petka, ukoliko zelis slobodan radni dan a da radis vikendom onda se prebaci u zanimanja koja ti to omogucuju.Pandakonda wrote: ↑02/09/2025 13:25
Radno vrijeme 90% ljudi, pa i meni, je do 16:30 - 17h od pon do petka kada je vecina saltera zatvorena. Oslanjas se na to hoce li te poslodavac pustiti malo ranije, ili uzimaj dan godisnjeg. Moze se uzeti i pauza ali samo ako su ti te institucije blizu da mozes stici jer vecini ljudi pauza traje pola sata.
Radnica za kasom u toku sedmice moze to zavrsiti u sedmici jer ima fleksibilnost da se zamjeni za slobodan dan
Kako se ne buni ziv ti meni bio, svaki put kad sam cekao na salteru da nesto zavrsim barem troje ljudi psuje kako je moralo iskoristiti pauzu i zuri, ili morali uzet dan godisnjeg a ovi im rekli fali ti papir
tako da je to upravo ono kako treba se boriti za sebe
oni trazili ovi nisu dali a onda se angazovali da to proguraju preko zaona i to je to
ja sada da guram u zakon da se moze go hodati i sutra ako to usvoje moje pravo je da hodam a svi ostali da gledaju