Xiaomi mobiteli

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
l33t

#8426 Re: Xiaomi mobiteli

Post by l33t »

EvoMeneJopet wrote:Samo kupi GLOBAL, ne Global Rom, nego telefon koji je namjenjen za EVROPU a ne za Kinu, i nikakvih problema neces imati :thumbup:
Kako najbolje provjeriti da li je urdjaj global ? na pakovanju mora pisati jel tako?
SONY_91

#8427 Re: Xiaomi mobiteli

Post by SONY_91 »

EvoMeneJopet wrote:Samo kupi GLOBAL, ne Global Rom, nego telefon koji je namjenjen za EVROPU a ne za Kinu, i nikakvih problema neces imati :thumbup:
Ja sam koristio dugo Xiaomi uređaje, kako Global tako i CN, i nikad nisam imao nikakvih problema koje spominje. Prije da ljudi ne znaju koristiti/postaviti uređaje te tu nastaje problem. Xiaomi ima puno restrikcija koje ograničavaju aplikacije te to treba podesiti sve i onda radi kako se očekuje da rade app.
Neregistrirani

#8428 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Neregistrirani »

Hvala na savjetima.
gradskadjeca

#8429 Re: Xiaomi mobiteli

Post by gradskadjeca »

Ima li ko u Sa da baterije njihove prodaje, treba mi za redmi note 3, nasao sam na piku ali kontam da nije fush, a nema prodavac ni dojmova, a ima 5 baterija nekakvih koje prodaje.
Sehro

#8430 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Sehro »

Neregistrirani wrote:
Sehro wrote: Uzimaj nećeš se pokajati, ja sam ih imao dosta niti jedan se nije pokvario, najbolji omjer uloženo-dobijeno.
Nemam u okruzenju nikog ko ima bilo koji model, pa bukvalno nemam pojma kako izgleda koristenje. Plus, vidim da ljudi spominju da ne mogu na net, da ne mogu postaviti telefon kao hotspot, da ne mogu koristiti viber, whatsapp...aplikacije za komunikaciju koje su mi bas bitne. To me interesuje, radi li se o izdvojenim "incidentima" ili je to manje-vise nesto s cim mogu racunati.
Ja sam pak zapazio da većina ljudi spominje Xiaomi po dobru, a te sitnice se dešavaju i Samsungu i drugim razvikanim brendovima..
valjuga

#8431 Re: Xiaomi mobiteli

Post by valjuga »

l33t wrote:
Kako najbolje provjeriti da li je urdjaj global ? na pakovanju mora pisati jel tako?
Da na pakovanju sa strane piše Global
deny_s

#8432 Re: Xiaomi mobiteli

Post by deny_s »

nemezis wrote:
deny_s wrote:
Kod mene je Pocophone, kako vidim procedura za RN5 je potpuno ista kao što ja radim.

https://c.mi.com/thread-1808315-1-0.html

Nakon ovoga, kada se pojavi OTA, uklonim Magisk, instaliram update, instaliram ponovo Magisk na ovaj način. Ne znam sta bi se desilo da instaliram OTA bez uklanjanja Magiska. Prije nego sto pokušaš ovo, skini MiFlasher i ROM koji već imaš, da imaš spremno, ako nesto krene po zlu (bootloop), trebalo bi da možeš flashati ROM bez gubitka podataka.
O.k,hvala
Stvar je prejednostavna,kao što sam i mislio..
Na xda-developers nešto govore o uređajima sa ARB4 kojeg i ja imam da bi trebali kao nešto dodatno uraditi,ne mogu skontati o čemu pričaju,

pa me i to malo brine..
Link?
deny_s wrote:Kad kažeš ukloniš magisk,šta tačno misliš ..zar taj magisk nema neku opciju da se sakrije root dok ne uradiš update..
Ja sam razumio da skrivanje radi za aplikacije a za update se mora ukloniti.
Nemam link..
Prije sam bio više zaokupljen sa tim stvarima,pa sam to negdje vjerovatno pročitao,a i nešto piše o tome na onom linku što si postavio..
Odustao sam od rotanja jer nigdje nisam mogao naći dobar tutorijal,sve nešto ja uradio ovako,drugi piše da je on onako,itd itd
vjerovatno si u pravu kad kažeš da se sa magiskom skrivaju aplikacije i neke druge stvari,a da se za update mora skloniti.
To mi sklanjanje nije jasno jer si ipak rutovao telefon,jednostavno uninstall mislim da nije dovoljno
deny_s

#8433 Re: Xiaomi mobiteli

Post by deny_s »

Kad sam naručivao RN5 preko alija,imao sam opciju da kupim global rom i global version..
Koliko sam mogao skontati prateći forum i net,jedina razlika između njih je što sa global version možeš koristiti 4G i u najzabačenijem selu,dok sa global rom ne možeš
Odakle sad vadite ove pojmove:GLOBAL,telefon namjenjen za Evropu..
Nešto ne mogu da vjerujem da se proizvodnja xiaomija djeli na telefone namjenjene za Evropu sa nazivom GLOBAL,telefone isto tako namjenjene
za Evropu sa nazivom Global rom,telefone namjenjene za kinesko tržište,telefoni za istočnu evropu,za zapadnu evropu,itd itd
Sad će me neko ubjeđivati da je telefon npr.global version kupljen u Njemačkoj bolji od global version naručenog u Bosnu preko alija..
Nisam siguran ali je moje mišljenje da su xiaomi telefoni ispočetka bili zamišljeni za kinesko tržište,da bi se širenjem posla i kompanije,telefoni
počeli prodavati i u Evropi..
Da bi jedan Mujo u Bosni ili Hans Njemačkoj imali svoj jezik,ubačen je global rom ili kako ga neki prozvaše: GLOBAL
diablobih

#8434 Re: Xiaomi mobiteli

Post by diablobih »

Evo da bude lakse:

Global version: Za inostrano trziste, rade svi bandovi.

Global ROM: Kineski mobitel, stavljen globalni rom na njega i ne radi jedan band koji je bitan ako zelis da surfas na 4G tamo u nedodjiji. Ostalo sve ide kao i za globalnu verziju tj. updatei redovni i sl.
nemezis

#8435 Re: Xiaomi mobiteli

Post by nemezis »

deny_s wrote:Nemam link..
Prije sam bio više zaokupljen sa tim stvarima,pa sam to negdje vjerovatno pročitao,a i nešto piše o tome na onom linku što si postavio..
Odustao sam od rotanja jer nigdje nisam mogao naći dobar tutorijal,sve nešto ja uradio ovako,drugi piše da je on onako,itd itd
Hehe, da to jeste frustrirajuce. Sa MiFlash i originalnim ROM-om brzo riješiš problem.
deny_s wrote:vjerovatno si u pravu kad kažeš da se sa magiskom skrivaju aplikacije i neke druge stvari,a da se za update mora skloniti.
To mi sklanjanje nije jasno jer si ipak rutovao telefon,jednostavno uninstall mislim da nije dovoljno
Magisk je root, on može sve pa i ukloniti se kao da nikada nije ni postojao.
Neregistrirani

#8436 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Neregistrirani »

nosara wrote:
Poco f1 je bolji u svim segmentima, ne ulazim u cijenu i dizajn, to je subjektivno. Kamere su bolje za klasu, neuporedivo. Imas tonu yt klipova gdje to moguce vidjeti. Stalno izbacuju update i unapređuju sistem. Ja sam prezadovoljan. Ako ti cijena ne igra ulogu, kupi f1, to je najbolji telefon trenutno kad se sve sabere. Moje mislljenje.
Ja k'o s Marsa pao. :D Kakav je sad taj Poco? U odnosu na Redmi 7?
Filadendron96

#8437 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Filadendron96 »

Sta mislite o POCOPHONE F2 sa ovim specifikacijama:

- 6.5" or 6" inch AMOLED display bez notch-a
- snapdragon 845
- Android 9
- MicroSD slot + sim card slot
- dual zadnja kamera sa Sony IMX586 senzorom i stabilizacijom
- bolja kvaliteta prednje kamere
- headphone jack
- stereo zvučnici sa boljom kvalitetom zvuka
- USB type-C connector
- 3700 ili 4000 mAh ili jača baterija (ako je moguće)
- veći gornji bezel (lampica za notifikacije, prednja kamera)
- tanji donji bezel
- NFC
- bolja kvaliteta izrade

Nesto sam razmišljao o ovome i kada bi ga predstavili sa ovakvim ili sličnim specifikacijama, bez nekih kompromisa, mislim da bih ga odmah kupio. Šta mislite, da li je ovo hajmo reći konkurencija MI seriji i koliko bi mogao da košta ovakav nasljednik POCOPHONE serije kada bi bio predstavljen?
Šta biste dodali od specifikacija?
Last edited by Filadendron96 on 20/04/2019 16:25, edited 2 times in total.
l33t

#8438 Re: Xiaomi mobiteli

Post by l33t »

valjuga wrote:
l33t wrote:
Da na pakovanju sa strane piše Global
danke
deny_s

#8439 Re: Xiaomi mobiteli

Post by deny_s »

I obavezno gledaj da je iz Njemačke,samo iz Njemačke telefoni Valjaju :lol:
deny_s

#8440 Re: Xiaomi mobiteli

Post by deny_s »

nemezis wrote:
deny_s wrote:Nemam link..
Hehe, da to jeste frustrirajuce. Sa MiFlash i originalnim ROM-om brzo riješiš problem.
deny_s wrote:vjerovatno si u pravu kad kažeš da se sa magiskom skrivaju aplikacije i neke druge stvari,a da se za update mora skloniti.
Magisk je root, on može sve pa i ukloniti se kao da nikada nije ni postojao.
Znam da je magisk root ali nisam znao da može sam sebe ukloniti
ja sam dosada koristio samo supersu i znam da on nema tu opciju...morao si nekako telefon unrotovati pomoću nekih programa ili ga deinstalirati,pa
ručno uklanjati njegove ostatke..
EvoMeneJopet

#8441 Re: Xiaomi mobiteli

Post by EvoMeneJopet »

deny_s wrote:
Kad sam naručivao RN5 preko alija,imao sam opciju da kupim global rom i global version..
Koliko sam mogao skontati prateći forum i net,jedina razlika između njih je što sa global version možeš koristiti 4G i u najzabačenijem selu,dok sa global rom ne možeš
Odakle sad vadite ove pojmove:GLOBAL,telefon namjenjen za Evropu..
Nešto ne mogu da vjerujem da se proizvodnja xiaomija djeli na telefone namjenjene za Evropu sa nazivom GLOBAL,telefone isto tako namjenjene
za Evropu sa nazivom Global rom,telefone namjenjene za kinesko tržište,telefoni za istočnu evropu,za zapadnu evropu,itd itd
Sad će me neko ubjeđivati da je telefon npr.global version kupljen u Njemačkoj bolji od global version naručenog u Bosnu preko alija..
Nisam siguran ali je moje mišljenje da su xiaomi telefoni ispočetka bili zamišljeni za kinesko tržište,da bi se širenjem posla i kompanije,telefoni
počeli prodavati i u Evropi..
Da bi jedan Mujo u Bosni ili Hans Njemačkoj imali svoj jezik,ubačen je global rom ili kako ga neki prozvaše: GLOBAL
Nije poenta dali se razlikuju telefoni, vise je do Reseler ROM-ova, koji je kao global ali ni blizu nije.

I sam sam kupio takav mi 5s prije par godina, ali sam ja flasho sebi "orginalni" rom, ali do tad sam bas imao problema, i sa mrezom.
Dzafer

#8442 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Dzafer »

Zdravo svima,

Je li ko od vas kupovao Redmi Note 7 4gb/64gb preko AliExpressa, cijena mu je 327 KM, da li naplate one takse ili malo progledaju kroz prste ako je blizu 300 KM? :-D
HardCore

#8443 Re: Xiaomi mobiteli

Post by HardCore »

Hahahhhaha, pa da platis 301KM platit ces porez ovi nikom ne gledaju kroz prste :) bilo je tih 7ca za 297KM s dostavom prije mjesec kad su bile akcije
Dzafer

#8444 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Dzafer »

HardCore wrote:Hahahhhaha, pa da platis 301KM platit ces porez ovi nikom ne gledaju kroz prste :) bilo je tih 7ca za 297KM s dostavom prije mjesec kad su bile akcije
Pa pretpostavio sam da je tako ali ipak da provjerim s vama ovdje. :lol: Ima njih po 290 KM ali su sa 3gb RAM, ovaj sa 4GB je 327 KM. Ništa, moram gledati neku akciju onda. :-D
ferratilis

#8445 Re: Xiaomi mobiteli

Post by ferratilis »

Ispao mi je danas RN5 s visine od oko 2 metra. Srecom, imao sam oklop od tvrde plastike. Telefon radi normalno, ali je oklop u dijelovima. Nek vam ovo bude pouka :D
Sehro

#8446 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Sehro »

ferratilis wrote:Ispao mi je danas RN5 s visine od oko 2 metra. Srecom, imao sam oklop od tvrde plastike. Telefon radi normalno, ali je oklop u dijelovima. Nek vam ovo bude pouka :D
Koliko je samo jak i čvrst, oklop se raspao a Redmiju ništa :D
Filadendron96

#8447 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Filadendron96 »

Mi Mix 3 ili Mi 9? Koji bi bio bolji izbor i zašto?
Filadendron96

#8448 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Filadendron96 »

Mi Mix 3 ili Mi 9? Koji bi realno bio bolji izbor i zašto?

Edit: Dva posta su da bi bilo uočljivo haha.
Nisam skontao da sam 2 puta objavio pitanje. :-)
Last edited by Filadendron96 on 22/04/2019 21:33, edited 2 times in total.
AlenK

#8449 Re: Xiaomi mobiteli

Post by AlenK »

Drugi post mi je nekako realniji :mrgreen:

Mi9, logicno.
Noviji tel... noviji procesor, bolja baterija...
EvoMeneJopet

#8450 Re: Xiaomi mobiteli

Post by EvoMeneJopet »

AlenK wrote:Drugi post mi je nekako realniji :mrgreen:

Mi9, logicno.
Noviji tel... noviji procesor, bolja baterija...
Jest, ali meni je mi mix 3 veca sminka :mrgreen:
Post Reply