Republika Turska

Post Reply
mario001

#8426 Re: Republika Turska

Post by mario001 »

It_is_a_Leclerc wrote:
Da li samoproglašeni "prof" i vjerovatno legitimni "drvosječa" mogu dokazati da je ovaj napadnuti vojnik počinio neki zločin ili je, kao i svi ostali, radio ono što mu je naređeno ? Ako nemaju takav dokaz, da li samorproglašeni "prof" i zbiljni drvosječa poznaju principe pojma - bezuslovna predaja - i konvencijama propisane načine postupanja i obaveze prema zarobljenicima ?
Prvo ovdje se radi o selektivnom izlasku vojske na ulicu, nisu svi vojnici izasli na ulicu nego samo oni koji su dio organizacije koja je ovo sve pokrenula.
Da je sve ovo islo komandnim lancem negdje bi to procurilo i sve bi se saznalo na vrijeme.
Mislim da imaju oko milion profesionalnih vojnika, samo dio koji je organizovan je izasao na ulicu i pokusao izvrsiti drzavni udar, prema tome zajebi tezu da mu je neko "naredio" i da je ovo morao uraditi
Edin H.

#8427 Re: Republika Turska

Post by Edin H. »

KatarinaKosaca wrote:
Lincoln-Burrows wrote:Poraz jedne sekularne Turske Ataturkove a
pobjeda jedne nove osviještene Erdoganove Turske.
Koja je indicija da se radilo o pokusaju sekularizacije? Jesi li bio u Turskoj? Po cemu si osjetio islamizaciju? Po tome sto ima puno dzamija? :D
Procitaj ili preslusaj zvanicnu izjavu sto je procitala ona oblajhana plavusa.

Nije nepoznato da Armija sebi vidi ka cuvara sekularnih vrijednosti Ataturkove Turske.

Uostalom evo ti citaj o kakvom kretenu se radi

Recep Tayyip Erdogan: Turkey's ruthless president

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-13746679

In 2013 Mr Erdogan triumphed over the military elite when senior officers were among 17 people jailed for life, convicted of plotting to overthrow the AKP in what was known as the "Ergenekon" case.

Hundreds of other officers were also put on trial, along with journalists and secularist politicians, in that investigation and a similar one called the "Operation Sledgehammer" case
KB9

#8428 Re: Republika Turska

Post by KB9 »

Hakiz wrote:
dale cooper wrote:Ne valja ba ljudi ni jedno ni drugo. Ovi što su pucali na narod su većinom pohapšeni i sudiće im se i tako i treba.
Ali isto tako ove na slikama koji su ovako pobili razoružane vojnike treba pohapsiti i suditi im. Jedina ispravna stvar.
Upravo tako.
slazem se i ja tu, nema sta, svako normalan se slaze

al kad poredis ova dva slucaja (vojnike koji ubijaju obicni narod i obicni narod koji ubija vojnike koji su pucali na njih) apsolutno sam na strani naroda, u tome je poenta
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#8429 Re: Republika Turska

Post by pici »

Mustafa Cerić: Erdogan je kahriman, savršen u nesavršenom svijetu
Image
:bih:
"Cuj serdaru, vesla ti majka!
Sad mi pravo i pravicno kazi!
Ali duzda dvoris mletackoga?
Ali cara dvoris Sulejmana?
Ali kralja dvoris Becanina?
mario001

#8430 Re: Republika Turska

Post by mario001 »

Kapetan mornarice Haldun Gülmez pucao je na hotel u gradu Marmaris gdje je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan boravio tokom ljetnog odmora.

Prema podacima do kojih smo došli tokom sinoćnjeg pokušaja državnog udara iz vazduhoplovne baze Čili (Çiğli) u gradu Izmiru 3 helikoptera su se uputili prema hotelu u turističkom gradu Marmaris gdje je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan boravio tokom ljetnog odmora.

Predsjednik Erdogan nakon što je napustio hotel u Marmarisu stigli helikopteri koji su osuli kišu metaka po hotelu skupa sa vojnicima koji su im dali pješadisjku podršku misleći da se predsjednik Erdogan još uvijek nalazi u hotelu. Ovdje je došlo do razmjene vatre između vojnika izdajnika i vojske i policije odanih tekovima demokratski izabrane vlasti te je pobuna za kratko vrijeme ugušena. Prilikom razmjene vatre ranjen je pobunjenik kapetan mornarice Haldun Gulmez koji je nedugo zatim od strane policije uhapšen u vazduhoplovnoj bazi Čili u Izmiru. Pomenuti izdajnik je u pod policijskom pratnjom smješten u bolnicu u Čiliju.
kamberovica polje

#8431 Re: RE: Re: Republika Turska

Post by kamberovica polje »

Edin H. wrote:
KatarinaKosaca wrote:
Koja je indicija da se radilo o pokusaju sekularizacije? Jesi li bio u Turskoj? Po cemu si osjetio islamizaciju? Po tome sto ima puno dzamija? :D

Nije nepoznato da Armija sebi vidi ka cuvara sekularnih vrijednosti Ataturkove Turske.

In 2013 Mr Erdogan triumphed over the military elite when senior officers were among 17 people jailed for life, convicted of plotting to overthrow the AKP in what was known as the "Ergenekon" case.

Hundreds of other officers were also put on trial, along with journalists and secularist politicians, in that investigation and a similar one called the "Operation Sledgehammer" case
Nemoj ba to je demokratija sta ti je.

Poslano sa mog SM-G360F koristeći Tapatalk
Lincoln-Burrows

#8432 Re: Republika Turska

Post by Lincoln-Burrows »

Bodkin wrote:Jel 91 trebala jna pohapsiti milisevica, tudjmana i ostale jer je vidjela da guraju zemlju u propadt ili je trebala ostati po strani jer su demokratski izabrani?
JNA je stala na stranu Miloševića a protiv Tuđmana. Odgovor se baš ne uklapa u tvoje pitanje.
jao_situacije

#8433 Re: Republika Turska

Post by jao_situacije »

O'zone wrote:Evo kažu da je državni udar organizovan preko Whatsapp-a
naredbe su u bilježnici bile, unutar jednog vozila
našli civili kad su ušli u vozilo nakon što se posada predala
mO k3

#8434 Re: Republika Turska

Post by mO k3 »

Bosanski_kralj wrote:
Ci-Nick wrote: Image
Nije smiješno, ali moram se smijati. :lol: :lol:

Ovako se u nas (nekad) djecu odgajalo.
Mene nisu ovako odgajali , zato nemam emocionalni deficit kao ti , meni je ovo strašno i da je smiješno nije vala nije
O'zone
Globalni moderator

#8435 Re: Republika Turska

Post by O'zone »

Edin H. wrote:
KatarinaKosaca wrote:

I sve ovo što piše BBC i što je čitala plavuša na TRT je prebrisano izlaskom enormnog broja Turaka da brane Erdogana.

I Kim Jong familija je kretenska al probaj ga dirnut.
dale cooper

#8436 Re: Republika Turska

Post by dale cooper »

KB9 wrote:
Hakiz wrote:
dale cooper wrote:Ne valja ba ljudi ni jedno ni drugo. Ovi što su pucali na narod su većinom pohapšeni i sudiće im se i tako i treba.
Ali isto tako ove na slikama koji su ovako pobili razoružane vojnike treba pohapsiti i suditi im. Jedina ispravna stvar.
Upravo tako.
slazem se i ja tu, nema sta, svako normalan se slaze

al kad poredis ova dva slucaja (vojnike koji ubijaju obicni narod i obicni narod koji ubija vojnike koji su pucali na njih) apsolutno sam na strani naroda, u tome je poenta
Ja sam prvenstveno na strani zakona i pravde. Niko ne treba biti iznad toga.
prof.

#8437 Re: Republika Turska

Post by prof. »

Hakiz wrote:
prof. wrote:
Hakiz wrote:
kao prvo vojnik nije ubijen. a kao drugo, NIJE NORMALNO da pucaš na svoj narod a kad te primoraju da se predaš, jer se jasno vidi da se predao zbog ubačenog suzavca, onda se praviš lud i očekuješ milost?
Kada se predaš, šta god da si uradio, očekuješ postupanje po konvencijama i zakonima. Inače nisi se predao ljudima nego životinjama.

Konkretan slučaj nije bitan.
lako je to znati tebi i meni, hladne glave sjedimo i pametujemo. pitao bih te da si svojim očima gledao kako taj tenk gazi tvog prijatelja ili puca na tebe? ja se prvi ne smijem zakleti da bih imao milosti :run:
Co0l

#8438 Re: Republika Turska

Post by Co0l »

U 'normalnim' zemljama poput SAD,Velike Britanije,Kine,Rusije,itd.dakle,svim onim koji nisu barbarska Turska,one koji bi savladali i ugazili pučiste koji su prethodno pucali po nenaoruzanim civilima i gazili ih tenkovima ne da ne bi pohapsili i sudili im zbog krsenja prava zarobljenim pučistima koji su ubijali civile nego bi ih proglasili herojima i dali im drzavnu penziju do kraja zivota :D

Zato ohladite sa laznim moralisanjem i proljevanjem krokodilskih suza za tuznom sudbom nekolicine pučista.
Kamo sreće da se to drugačije završilo ali ne kakite.Znamo se se svi na forumu dovoljno dobro da ne mozete prodavat muda pod bubrege.
Hakiz

#8439 Re: Republika Turska

Post by Hakiz »

KatarinaKosaca wrote:cekaj bolan......etika vojske je STITITI CIVILE.
Zadaća vojske je da štiti državno uređenje. A ako civili sprečavaju vojsku u njenoj zadaći, prestaju biti civili. Postaju neuniformisani neprijateljski vojnici.

To je uopšteno, ne govorim o konkretnoj situaciji.
mO k3

#8440 Re: Republika Turska

Post by mO k3 »

Co0l wrote:U 'normalnim' zemljama poput SAD,Velike Britanije,Kine,Rusije,itd.dakle,svim onim koji nisu barbarska Turska,one koji bi savladali i ugazili pučiste koji su prethodno pucali po nenaoruzanim civilima i gazili ih tenkovima ne da ne bi pohapsili i sudili im zbog krsenja prava zarobljenim pučistima koji su ubijali civile nego bi ih proglasili herojima i dali im drzavnu penziju do kraja zivota :D

Zato ohladite sa laznim moralisanjem i proljevanjem krokodilskih suza za tuznom sudbom nekolicine pučista.
Kamo sreće da se to drugačije završilo ali ne kakite.Znamo se se svi na forumu dovoljno dobro da ne mozete prodavat muda pod bubrege.
:thumbup:
prof.

#8441 Re: Republika Turska

Post by prof. »

Hakiz wrote:
Zadaća vojske je da štiti državno uređenje. A ako civili sprečavaju vojsku u njenoj zadaći, prestaju biti civili. Postaju neuniformisani neprijateljski vojnici.

tako što nasilno ruši legitimno izabranu vlast pucajući na vlastiti narod i bombradirajući parlament?! stvarno ne kontam logiku koja pokušava da brani ovo što se desilo, mora da se radi o nekim stvarima iz pozadine :izet:
Drvosjeca iz Dejcica

#8442 Re: Republika Turska

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

It_is_a_Leclerc wrote:Da li samoproglašeni "prof" i vjerovatno legitimni "drvosječa" mogu dokazati da je ovaj napadnuti vojnik počinio neki zločin ili je, kao i svi ostali, radio ono što mu je naređeno ? Ako nemaju takav dokaz, da li samorproglašeni "prof" i zbiljni drvosječa poznaju principe pojma - bezuslovna predaja - i konvencijama propisane načine postupanja i obaveze prema zarobljenicima ?
O tome je trebao razmišljati onaj koji je dao ilegalnu naredbu za pokret vojske mimo legitimnih institucija i komandnog lanca. :shock: O tome su trebali razmišljati oni koji su upravljali tim strojevima kada su gazili doslovno ljude i 30mm topom gađali zemljane "ciljeve", civilne građevine i pomalo ljude,a to je isto tako zabranjeno konvencijama na koje se pozivaš. Moj Leclerc, opet pokazuješ licemjerje i duple standardne, čudni su tvoji moralni i životni kodeksi kada takve stvari opravdavaš metodama onih koje kritikuješ - islamiste. :roll: I da, za tebe je forumaš pod nickom "prof" profesor u doslovnom smislu te riječi. Ovakvim besmislenim komentarima samo pokazuješ i potvrđuješ svoju nemogućnost razmišljanja u širem kontekstu, jedno opšte neznanje i nepoznavanje konvencija na koje se voliš pozivati. Ja sada idem nacijepati drva a ti dovedi nekog starijeg da mogu argumentovano sa njim promuhabetiti koju. :mrgreen:
Hakiz

#8443 Re: Republika Turska

Post by Hakiz »

dale cooper wrote:Ja sam prvenstveno na strani zakona i pravde. Niko ne treba biti iznad toga.
Tačno tako.

Uostalom, postojao je dio vojske koji nije bio uz pučiste, policija i ko zna koje sve institucije koje imaju legalitet, legitimitet, mandat da rješavaju tu situaciju. Civili tu nisu imali šta tražiti.
Lincoln-Burrows

#8444 Re: Republika Turska

Post by Lincoln-Burrows »

Sve sam više uvjeren da je ovo predstava u kojoj je Erdogan uz relativno malo žrtava
sebi priskrbio puno vlasti i autokracije.
Naravno uz ovaj unutar nacionalni konflikt ostaje mu onaj sa Kurdima a taj
neće riješiti uz ovoliki broj žrtava.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#8445 Re: Republika Turska

Post by KatarinaKosaca »

Hakiz wrote:

govorili smo o konkretnoj situaciji. Vojni puc nije = zastita Ustavnog poretka u konkretnoj situaciji.
I Trump ima fasisoidne ideje (svakog muslimana na poligraf i sl), pa ako sutra pobjedi necu biti pristalica da SAD udje u gradjanski rat.
General War

#8446 Re: Republika Turska

Post by General War »

KatarinaKosaca wrote:
General War wrote: Kada vidim ovo izivljavanje i obezglavljivanje vojnika..."sirizacija" je vec tu, samo da vidimo kolika je opozicija.Naravno, svi drhte dok ne oguglaju, stvar iskustva. Ne znam je li turska smeta, mozda smeta kad se gleda u kojem smjeru ide nekome...ali tesko je to shvatiti ako turska je biljezila extra profit bas od onih za koje se tvrdi da im smeta...ili samo smeta zelja za dominacijom u regionu.
cekaj bolan......etika vojske je STITITI CIVILE. Ako je tenkista gazio civile, a jeste prvi je poceo sirizaciju. Po naredbi, alo, ocito naredbi koja se kosi sa Zenevskom konvencijom. Da imam radnju, kafanu i da radi tenka na ulici necu imati donijeti kuci hranu djetetu, ponavljam, zubima bih da klala....posebice sto je tenk PRVI gazio civile. Upssss, zaboravih zarad sekularizacije ( ovo mi zaista tjera suze na oci os smijeha, mada je najmanje smijesno).
@katarina pogledaj ponovo video, "civili"su vec na tenku koji je u pokretu a ovi na po puta uz bankinu, da je htio mogao je pucat i mnogo vise bi pobio...ovo sto pricas potpuno nagadjas ko je kome sta naredio. Tenk nije auto. To sto bi zubima klala iako si upozorena da ne izlazis na ulicu i ne priblizavas se vojsci zarad prvenstveno svoje sigurnosti je tvoj problem u situaciji gdje bi prije ostala makar bez zuba jer ti se ne moze objasniti drugacije. Drugo taj tenk nije sa tog mosta, a pored civilne vlasti na licu mjesta da civili presudjuju na takav gnusan nacin samo pokazuje krhkost te vlasti...ali eto. Vojska je mogla puno vise ubiti da je htjela i probiti se do kasarne jer oklopnim vozilima nista kamenice i nozevi ne mogu.
Kikibombona

#8447 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

KatarinaKosaca wrote:
General War wrote: Kada vidim ovo izivljavanje i obezglavljivanje vojnika..."sirizacija" je vec tu, samo da vidimo kolika je opozicija.Naravno, svi drhte dok ne oguglaju, stvar iskustva. Ne znam je li turska smeta, mozda smeta kad se gleda u kojem smjeru ide nekome...ali tesko je to shvatiti ako turska je biljezila extra profit bas od onih za koje se tvrdi da im smeta...ili samo smeta zelja za dominacijom u regionu.
cekaj bolan......etika vojske je STITITI CIVILE. Ako je tenkista gazio civile, a jeste prvi je poceo sirizaciju. Po naredbi, alo, ocito naredbi koja se kosi sa Zenevskom konvencijom. Da imam radnju, kafanu i da radi tenka na ulici necu imati donijeti kuci hranu djetetu, ponavljam, zubima bih da klala....posebice sto je tenk PRVI gazio civile. Upssss, zaboravih zarad sekularizacije ( ovo mi zaista tjera suze na oci os smijeha, mada je najmanje smijesno).
A kada ista ova vojska ubija kurdske civile i ravna kurdske gradove onda je to ok?
Niti ko o tome pise, niti se kome sudi!
Stavise, nacija je ponosna na zlocince!

Da apsurd bude veci, ista ova vojska je dobila imunitet od krivicnog gonjenja, da moze bez ikakve brige ravnati kurdske gradove na istoku zemlje. Imunitet su dobili prije dvije-tri sedmice. Pitam se da li imunitet vazi sada kada su pobili turske civile?

Turska vojska puca na Kurde koji su sa bijelom zastavom kupili mrtve na ulici

O ovome niko nije pisao, a kamoli da je neko odgovarao. Mogao je jedino ordenje dobiti ovaj zlocinac sto pobi ljude.

Pa onda ubise kurdskog civila, zavezase ga za vojno vozilo i sa njim se provozase kroz centar Vana. Kada su objavili zapadni mediji, Davutoglu je negirao. Kada je skontao da nema smisla, rekao je da ce odgovarati onaj ko je video objavio. Za zlocin ide nagrada.

Image

I stotine ovakvih primjera....

Oni koji su jucer bili heroji, dok su rusili kurdske gradove, ubijali, palili... pisali grafite poput 'kastrirati kurdske zene da se mi ne mucimo sa njihovim kopiladima'... preko noci postadose izdajnici! I zlocinci! Koja hipokrizija, sunovrat morala!

Kakve bona zenevske konvencije, klinci palci, pricamo o notornim zlocincima. Zabranili su svim mogucim organizacijama da istraze nebrojene zlocine koje su pocinili nad kurdskim narodom na istoku zemlje.
Edin H.

#8448 Re: Republika Turska

Post by Edin H. »

O'zone wrote:
I sve ovo što piše BBC i što je čitala plavuša na TRT je prebrisano izlaskom enormnog broja Turaka da brane Erdogana.

I Kim Jong familija je kretenska al probaj ga dirnut.
Ogroman broj je izasao tek kada su pokazani snimci da vecina vojske ne zeli sukob sa narodom, slikaju se sa njima, smiju, poneko puca u zrak...

Prvi propust je bio kada se Erdogan javio na Facetime. Kao sto neko rece ranije morali su zauzeti pozicije u gluho doba noci, ali bez hapsenja Erdogana bili bi opet osudjeni na poraz, jer vojnici, regruti nisu bili spremni da pucaju na narod.
General War

#8449 Re: Republika Turska

Post by General War »

KatarinaKosaca wrote:
Hakiz wrote:

govorili smo o konkretnoj situaciji. Vojni puc nije = zastita Ustavnog poretka u konkretnoj situaciji.
I Trump ima fasisoidne ideje (svakog muslimana na poligraf i sl), pa ako sutra pobjedi necu biti pristalica da SAD udje u gradjanski rat.
Pa evo da danas krene opet vojska slijedom dogadjaja o masovnim smjenama i hapsenjima sudija i cega sve ne...bi li bilo zastita ustavnog poretka?
Turski vojnik za svoje zlocine je odgovoran VOJNOM sudu Turske a ne civilnom...ili jos gore sudu ulice?
Hakiz

#8450 Re: Republika Turska

Post by Hakiz »

Kikibombona wrote:
KatarinaKosaca wrote:
A kada ista ova vojska ubija kurdske civile i ravna kurdske gradove onda je to ok?
Niti ko o tome pise, niti se kome sudi!
Stavise, nacija je ponosna na zlocince!

Da apsurd bude veci, ista ova vojska je dobila imunitet od krivicnog gonjenja, da moze bez ikakve brige ravnati kurdske gradove na istoku zemlje. Imunitet su dobili prije dvije-tri sedmice. Pitam se da li imunitet vazi sada kada su pobili turske civile?

Turska vojska puca na Kurde koji su sa bijelom zastavom kupili mrtve na ulici

O ovome niko nije pisao, a kamoli da je neko odgovarao. Mogao je jedino ordenje dobiti ovaj zlocinac sto pobi ljude.

Pa onda ubise kurdskog civila, zavezase ga za vojno vozilo i sa njim se provozase kroz centar Vana. Kada su objavili zapadni mediji, Davutoglu je negirao. Kada je skontao da nema smisla, rekao je da ce odgovarati onaj ko je video objavio. Za zlocin ide nagrada.

Image

I stotine ovakvih primjera....

Oni koji su jucer bili heroji, dok su rusili kurdske gradove, ubijali, palili... pisali grafite poput 'kastrirati kurdske zene da se mi ne mucimo sa njihovim kopiladima'... preko noci postadose izdajnici! I zlocinci! Koja hipokrizija, sunovrat morala!

Kakve bona zenevske konvencije, klinci palci, pricamo o notornim zlocincima. Zabranili su svim mogucim organizacijama da istraze nebrojene zlocine koje su pocinili nad kurdskim narodom na istoku zemlje.
Da ne govorimo o tome kako je Turska jedna od zemalja koja ima najviše novinara u zatvorima.
Post Reply