mirzakaric2016 wrote:Averus wrote:Joj kako 'vako čovjeka vrag natjera, pa kad uđe na temu odmah bi kupovao boga-oca
Meni STRIX GTX1060 radi ko flak, a ja maštam o 1070...
Da ne pričam da su mi prioritet monitor i još jedan SSD

Nazalost isto razmišljam, svasta bih kupio kada pocnem citati sta je s cim kompatibilno.

drug, ajd ovako, tebi treba cijeli PC
nek CPU bude, npr, dakle na primjer

jer svaka se komponenta može mijenjati. Dakle, cpu bi išao na ryzen 1500 ili 1500x s pločom asus b350 prime ili msi tomahawk b350.
Grafika, jer to je najbitnije za gaming, bi ostao pri amd-u i odabrao RX 480 ako se još može naći jer pretpostavljam da je niža cijena od RX 580. Dok ovo pišem ne znam pojedinačno cijene ovih komponenti a nemam ni vremena googlati, svakako provjeri na piku radi orjentacije. Moguće da su ove kartice još uvijek skuplje od npr 1060 GTX usljed potražnje za istim prilikom mining groznice u proteklom periodu. Međutim sasvim moguće da ove tri komponente budu tu oko milje. Nema PC-a za gaming da nov kupuješ za 1000 KM. Ja sam skoro prodao svoj PC ispod milje a svojevremeno je koštao oko 3500.Vrtio bi ovaj truck simulator glatko. Da se vratim na ostatak konfe. RAM bi bilo poželjno da je brži obzirom da ryzen sklapamo. 8 gb rama ti je minimalno i 3000MHz brzina s tim da ovdje nađeš najjeftiniju varijantu. Treba ti neki HDD bar od 1TB, a WD Blue košta oko 90 KM u verziji 1TB i 7200rpm. SSD bi za sada izostavio osim ako se može uklopiti u budžet ali u budućnosti bi svakako trebao isti i ugraditi. Na kraju još napojna ostaje, ja bi tu išao na, možda EVGA BQ 550 ili 600W varijantu, nisu puno skupe i bit će super na ovaj build. Kućište je stvar ukusa ali jako popularno je MS black widow jer za malo novca dosta dobro kućište dobiješ.
edit, ti bi možda volio intel build ali ograničen si novcem i ja ne bih razmišljao o intelu jer minimalno bi trebao ići na i58400 s adekvatnom pločom a to je skuplje u svakom slučaju od ryzen varijante