Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
raoul duke

#8426 Re: Ateizam

Post by raoul duke »

Dozer wrote:Sto ce reci da je ono sto govorim odavno istina, a to je da je bog samo ljudska izmisljotina koju svako tumaci kako hoce.
Nekada nacin da se sebi objasne pojave koje se nisu mogle razumjeti radi neznanja, a danas samo jedna bajka koja mnogima sluzi za lagodan zivot preko ledja drugih.
Najgore ipak ostaje to licemjerstvo i cherrypicking. Ljudi su pokazali zadivljujuću domišljatost u odabiru "tata figure" na nebu.
Evo ti primjer iznad, arzo kroz podsmijeh opisuje one "koji još Boga doživljavaju, otprilike, kao sjedobradog čikicu u bijeloj togi na oblaku", a i sam zagovara interpretaciju Muhamedovog leta u raj na krilatom konju, ili da bude jos tragicnije, Ibrahimov pokusaj da ubije vlastitog sina jer mu je neki tajanstveni glas u snu to naredio.
Kao, jedno je istina, drugo zastarjelo a tamo nesto trece to cemo ignorirati, kamenovanje zena itd.. :D
Connaisseur Karlin

#8427 Re: Ateizam

Post by Connaisseur Karlin »

arzuhal wrote:
Ali u redu ako je to objašnjenje za one infantilne među ateistima (ili bilo kime, može i vjernicima) koji još Boga doživljavaju, otprilike, kao sjedobradog čikicu u bijelog togi na oblaku...
pa abrahamski Bog jeste muskarac :D

hebreski jezik nema neutralni rod, no sto je sa ostalim jezicima :D

http://www.bbc.com/news/magazine-32960507
raoul duke

#8428 Re: Ateizam

Post by raoul duke »

Treba im neka nova knjiga o Bogu, iako sa danasnjim trendom bilo bi to neko Marvel izdanje. :D
arzuhal

#8429 Re: Ateizam

Post by arzuhal »

raoul duke wrote:
Dozer wrote:Sto ce reci da je ono sto govorim odavno istina, a to je da je bog samo ljudska izmisljotina koju svako tumaci kako hoce.
Nekada nacin da se sebi objasne pojave koje se nisu mogle razumjeti radi neznanja, a danas samo jedna bajka koja mnogima sluzi za lagodan zivot preko ledja drugih.
Najgore ipak ostaje to licemjerstvo i cherrypicking. Ljudi su pokazali zadivljujuću domišljatost u odabiru "tata figure" na nebu.
Evo ti primjer iznad, arzo kroz podsmijeh opisuje one "koji još Boga doživljavaju, otprilike, kao sjedobradog čikicu u bijeloj togi na oblaku", a i sam zagovara interpretaciju Muhamedovog leta u raj na krilatom konju, ili da bude jos tragicnije, Ibrahimov pokusaj da ubije vlastitog sina jer mu je neki tajanstveni glas u snu to naredio.
Kao, jedno je istina, drugo zastarjelo a tamo nesto trece to cemo ignorirati, kamenovanje zena itd.. :D
Ne znaš tačno i kako u nešto vjerujem kada su u pitanju stvorenja, ali kada je u pitanju Bog, u Kur'anu jasno stoji: lejse kemislihi šej-un/Ničemu (ili nikome) On nije sličan, doslovno: Ništa nije kao On.
raoul duke

#8430 Re: Ateizam

Post by raoul duke »

arzuhal wrote:
raoul duke wrote:
Ne znaš tačno i kako u nešto vjerujem kada su u pitanju stvorenja, ali kada je u pitanju Bog, u Kur'anu jasno stoji: lejse kemislihi šej-un/Ničemu (ili nikome) On nije sličan, doslovno: Ništa nije kao On.
Pa to je to licemjerstvo. Kao musliman si, vjerujes da je sve sto pise u Kur'anu istina, ali opet niko ne zna tvoj doseg spiritualnosti. Bullshit my friend :D
arzuhal

#8431 Re: Ateizam

Post by arzuhal »

:-) :mrgreen:
Connaisseur Karlin

#8432 Re: Ateizam

Post by Connaisseur Karlin »

arzuhal wrote: kada je u pitanju Bog, u Kur'anu jasno stoji: lejse kemislihi šej-un/Ničemu (ili nikome) On nije sličan, doslovno: Ništa nije kao On.
ok arpaski jezik nema srednji rod, no slavnski jezici imaju sredni rod, zzasto Svete Knjige nisu prevele Boga/Bozicu sa srednjim umjeto muskim rodom ?
harač

#8433 Re: Ateizam

Post by harač »

Towelie wrote: Ovisi s kim pricas. Jedno je kad pricas e nekim s Balkana gde se pod "bog" podrazumeva abrahamski, a sasvim drugacije kad pricas sa nekim hindusom, neo-paganinom, taoistom, budistom.. Cak se neke od njihovih verzija bozanstva medjusobno isključuju.

Cak i unutar odredjene religije (uzmimo islam za primer) vehabijski, sufijski, tradicionalni mezhepski i siitski bog nisu isto bice. Ibn Tejmijje i Ibn Arabi su unutar Islama kao religije ali se njihova božanstva drastično razlikuju.

Ovo cak ide do nivoa pojedinca, ali da sad ne usitnjavamo diskusiju to tog nivoa.
razlicite su koncepcije, ali je koncept (ugrubo) isti. slicno je sa brojnim drugim pojmovima, npr. pravde, koja obicno opisuje ideju da se svakom treba dati ono sto mu pripada. postoji milion koncepcija toga sta to konkretno znaci: da li da dobije ono sto je zaradio, ili sto mu treba, ili sto zasluzuje, ili na sto ima pravo po nekom posebnom osnovu etc.

kakve god da postoje razlike u koncepciji boga u islamu, to ne dotice ono o cemu se gore govorilo: da je taj bog cinilac, koji ima volju, koji tu volju moze komunicirati "nizim" bicima, i to u obliku moralnih pravila (ako postoji koncepcija boga u islamu koja porice bilo sta od ovoga volio bih cuti). nista od toga ne pretopostavlja da taj entitet ima "usta", ili "sjedi na oblaku", "pise" pravila i sl.
Smrcak15

#8434 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

harač wrote:
Smrcak15 wrote:
harač wrote: nemam sad vremena, niti sam siguran u kojoj je mjeri rasprava o tome primjerena ovoj temi.

ono sto cu reci jeste da precizna metaeticka analiza religijskog morala isti podvodi pod vrstu subjektivnog morala, ako se prihvati da bog, svojom licnom/subjektivnom voljom odredjuje moralna pravila ("ne treba jesti skampe, jer ja - bog - kazem da ne treba jesti skampe"), a sto je nacin kako se obicno shvata ta vrsta morala (divine command theory of morality). ako pak bog objavljuje moralna pravila koja su nezavisna od njegove volje ("ne treba jesi skampe jer je to nemoralno samo po sebi, a ja - bog - vam naredjujem da se toga drzite"), onda je to vrsta objektivnog morala, ali nije nesto sto bi vjernicima islo u prilog, jer se ukazuje na vrstu objektivnog standarda koji postoji mimo boga, na koji on ne moze uticati, i koji se moze koristiti da se ocjenjuju i sama bozanstvena postupanja.
njegovo zabranjivanje je sa mudrscu a ne ofrlje samo zato sto mu je ceif da nekog zafkava

pa kad je zabranio nesto to je zato sto je stetno za pojedinca i zajednicu, ako je naredio nesto i odobrio to znaci dobro je za pojedinca i zajednicu.
znaci da postoji objektivno moralno pravilo da treba zabraniti stvari koje su stetne za pojedinca i za zajednicu. tacno, to je ugrubo millov princip stete, te temelj savremene sekularno-ateisticke koncepcije morala. da bi proveo to moralno pravilo ne trebaju ti nikakvi bogovi. ujedno, time si ne na prvom, vec na drugom objasnjenju religijskog morala. s obzirom na to u gornjem primjeru se moze kritikovati to religijsko moralno pravilo upravo zato sto povrijedjuje objektivni moralni princip zabrane prouzrokovanja stete, jer jedenje skampi ne proizvodi stetu ni za pojedinca, ni za zajednicu, sta god da bog starog zavjeta tvrdio

Netrebaju ti bogoovi ali ti treba Bog, a najbolji dokaz ti je alkohol, alkohol je razlog mnogih ubistava, tuca, unistavanja ekonomije, silovanja, saobracajnih nesreca, bolesti ipak se pije i promovisu razna pica...a zasto? zato sto iako znas da je stetan daje se prednost strastima jer vam alkohol godi strastima a to sto steti na razne nacine to cemo po strani.

Eto zasto je potreban Bog da kaaze ne smijete to jer ce te biti kaznjeni na sudnjem danu a mozda cak i prije sudnjeg dana.
harač

#8435 Re: Ateizam

Post by harač »

Smrcak15 wrote:

Netrebaju ti bogoovi ali ti treba Bog, a najbolji dokaz ti je alkohol, alkohol je razlog mnogih ubistava, tuca, unistavanja ekonomije, silovanja, saobracajnih nesreca, bolesti ipak se pije i promovisu razna pica...a zasto? zato sto iako znas da je stetan daje se prednost strastima jer vam alkohol godi strastima a to sto steti na razne nacine to cemo po strani.

Eto zasto je potreban Bog da kaaze ne smijete to jer ce te biti kaznjeni na sudnjem danu a mozda cak i prije sudnjeg dana.
I novac je jos veci razlog "mnogih ubistava, tuca, unistavanja ekonomije", a da ne govodimo o nafti, oruzju i drugim stvarima. inace, profulao si smisao ove price, ali nije bitno
HardcoreMX

#8436 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

Znaci, smisao ipak postoji...cudno cuti od strane jednog ateiste... :D
Smrcak15

#8437 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

harač wrote:
Smrcak15 wrote:

I novac je jos veci razlog "mnogih ubistava, tuca, unistavanja ekonomije", a da ne govodimo o nafti, oruzju i drugim stvarima. inace, profulao si smisao ove price, ali nije bitno
Ako vam je ovo vrhunac logike svaka cast onda....sporediti alkohol koji ocito steti drstvu i pojedincu sa parama koje su vrijednosno sredstvo sa koji se kupuje i placa.

Itekako vama treba Bog kao sto kazes da netrebaju bogovi...da vam malo preusmjeri razmisljanje jer ste zglajzali na siroko.
harač

#8438 Re: Ateizam

Post by harač »

Smrcak15 wrote:
Ako vam je ovo vrhunac logike svaka cast onda....sporediti alkohol koji ocito steti drstvu i pojedincu sa parama koje su vrijednosno sredstvo sa koji se kupuje i placa.

Itekako vama treba Bog kao sto kazes da netrebaju bogovi...da vam malo preusmjeri razmisljanje jer ste zglajzali na siroko.
po cemu alkohol "ocito steti drustvu i pojedincu"? na zapadu i dalekom istoku se alkohol redovno pije vec vise od 2000 godina. niti su se raspali u banana drzave, niti su postali tudje kolonije. stavise, predvodnici su po ekonomiji, vojsci, nauci, sportu, a uskoro planiraju kolonizirati mars. a alkohol tece u potocima, a o krmetini da ne govorim :D

ovo "zglazjali" je dobro :D
Hakiz

#8439 Re: Ateizam

Post by Hakiz »

Smrcak15 wrote:
harač wrote:
Smrcak15 wrote:

Evo Smrčak, upravo sjedim u kafani, popio sam čašu vina i nećeš vjerovati nije mi došlo da bilo koga ubijem ili silujem. Ili se raznesem bombom među ljudima.
shbc

#8440 Re: Ateizam

Post by shbc »

Kud nisam znao za ovo da napadnem doktora sto mi preporuci pivu dok sam imao problema sa bubrezima :D

Sram ga bilo. Na ubistvo, blud i ekonomsku propast me navracao :twisted:
Smrcak15

#8441 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

harač wrote:
Smrcak15 wrote:

po cemu alkohol "ocito steti drustvu i pojedincu"? na zapadu i dalekom istoku se alkohol redovno pije vec vise od 2000 godina. niti su se raspali u banana drzave, niti su postali tudje kolonije. stavise, predvodnici su po ekonomiji, vojsci, nauci, sportu, a uskoro planiraju kolonizirati mars. a alkohol tece u potocima, a o krmetini da ne govorim :D

to sto je neko drustvo naucno napredno, gdje mu se omoguci ekonomski i naucni razvitak nemoj da te to zabludu odvede, a to to recimo neko se napije poslije feste pa saobrajku napravi, il ise potuce, ili se desi silovanje pijane cure na festi itd

problem je u tvom gledanju na stvari, jer gledas na alkohol kroz prizmu naucnog razvitka jedne drzave, cista zabluda, kao eto vidi zapad naucno otisao najvise pa po cemu droga ocito steti drustvu i pojedincu, niko jer eto drzava je naucno napredna, tako da sve sto rade je ok, jer ipak su oni razvijeni naucno.

toliko nevjerovatna ti je postavka da nemogu da vjerujm da si to napisao

evo recimo da kazes kako to meni steti, ako umjereno pijem, ne napijam se, niko na napadam, ne tucem, ne pravim nikome probleme, malo cugnem koji put navecer to me uspava , prespavam noc, niti mene ko dira niti ja koga, pa gdje onda problem u alkoholu ako me malo opusti. tako treba da postavis stvari, da me tako tjeras u corsokak

ali i to imaju mnogostruki problemi

prvo: dali si ti siguran da alkhol podmuklo ne pravi probleme tvom zdravlju, recimo da neku celiju postakne na razvitak raka, a da ti to uopste ne povezes sa alkoholom? dali mozes biti siguran u to?

drugi problem: evo recimo da umjereno pijes, to moze da ti se odbije od glavu na ovaj nacin, vide tvoja sin i kcerka kako njihov babuka voli cugnuti, pa dodju tinejdzerske godine, i kontaju vidi svi nasi prijatelji piju, nude i nama, heeeej pa nas babuka cuga evo godinama i nista, pa djeca fino krenu malo po malo....i onda u sta se sve to moze izroditi da ti se odbije od glavu, jer ipak se ugledaju na babuku, kad babuka moze mozemo i mi, ko nam to sad moze zabraniti kad smo tinejdzeri.
Smrcak15

#8442 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Hakiz wrote: Evo Smrčak, upravo sjedim u kafani, popio sam čašu vina i nećeš vjerovati nije mi došlo da bilo koga ubijem ili silujem. Ili se raznesem bombom među ljudima.

tacno, upravo tako, nije, a de nam reci, dali si siguran da ta casica vina mozda nekad u skorije vrijeme ne postakne razvoj raka na nekom dijelu tijela?
mozes li biti siguran u to? pusti to sto nikome ne pravis probleme?
L u c i f e r

#8443 Re: Ateizam

Post by L u c i f e r »

Smrcak15 wrote:
Hakiz wrote: Evo Smrčak, upravo sjedim u kafani, popio sam čašu vina i nećeš vjerovati nije mi došlo da bilo koga ubijem ili silujem. Ili se raznesem bombom među ljudima.

tacno, upravo tako, nije, a de nam reci, dali si siguran da ta casica vina mozda nekad u skorije vrijeme ne postakne razvoj raka na nekom dijelu tijela?
Pa šta, duša je kažete svakako vječna, ode čoek možda direktno u džennet...

Jbg neki sa lahkoćom pravdaju genocide, potope i slične stvari, ali malo cuge il jebačine uuu nemoj to, grehota...
L u c i f e r

#8444 Re: Ateizam

Post by L u c i f e r »

Šta je smisao bakterija i virusa?

Da li ih je grehota tamaniti?

Da li bi superiornoj vanzemaljskoj rasi bilo grehota potamaniti nas...?

:komi:
Hakiz

#8445 Re: Ateizam

Post by Hakiz »

Smrcak15 wrote:

Pojeo sam ja i popio, pa i ispušio, u svom životu stvari koje bi mogle uzrokovati kancer prije nego vino. Pa i zrak kojeg svaki dan udišem u Sarajevu je opasniji od vina.

Šećer pomaže bržem širenju kancerogenih ćelija.

Jesli li ikada pojeo kolač, pošećerio čaj ili kafu itd?

Ali malo bježiš od priče, tvoj post o alkoholu nije bio izazvan brigom za zdravlje, nego stavom da su ljudi koji piju nasilni. Pa, barem u mom slučaju to je laž. Baš sinoć smo uz večeru popili bocu crnog. Niko nikoga nije tukao, vikao na drugoga itd. Ali smo bolje spavali, probaj popiti čašu ili dvije kada imaš nesanicu.

Uostalom, da ti ja ne pričam, probaj sam. Samo bježi od otrova u tetrapaku ili Ždrijepčeve krvi i sličnih. Treba ti barem 20 KM za bocu vina koje nešto valja.
beni-bu-man

#8446 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Hakiz wrote:

Pojeo sam ja i popio, pa i ispušio, u svom životu stvari koje bi mogle uzrokovati kancer prije nego vino. Pa i zrak kojeg svaki dan udišem u Sarajevu je opasniji od vina.

Ali malo bježiš od priče, tvoj post o alkoholu nije bio izazvan brigom za zdravlje, nego stavom da su ljudi koji piju nasilni. Pa, barem u mom slučaju to je laž. Baš sinoć smo uz večeru popili bocu crnog. Niko nikoga nije tukao, vikao na drugoga itd. Ali smo bolje spavali, probaj popiti čašu ili dvije kada imaš nesanicu.

Uostalom, da ti ja ne pričam, probaj sam. Samo bježi od otrova u tetrapaku ili Ždrijepčeve krvi i sličnih. Treba ti barem 20 KM za bocu vina koje nešto valja.
E jebi ga ti sad, cuj secer kolaci baklave, normalno da jest, valja se za bajram svega napucat al je fazon sto je u njegovim ocima ta casa vina haram
Hakiz

#8447 Re: Ateizam

Post by Hakiz »

beni-bu-man wrote:
Hakiz wrote:

E jebi ga ti sad, cuj secer kolaci baklave, normalno da jest, valja se za bajram svega napucat al je fazon sto je u njegovim ocima ta casa vina haram
Znam. Nego samo hoću da mu kažem da ne valja optuživati nekoga za nešto šta i sam radiš.

Napiješ se pa ubiješ ženu što je pričala sa komšijom. Uhvati te vjerski zanos pa ubiješ ženu što je pričala sa komšijom.

A nije u pitanju ni alkohol ni vjerski zanos nego je neko ljubomoran i još ne zna kontrolisati postupke.

Alkohol i vjerski zanos su samo okidači da neko ko je u karakteru sklon nasilju, nasilje i napravi. Neće ni alkohol ni vjerski zanos karakterno mirnu osobu natjerati na nešto šta mu nije u krakteru.

Probali su sa hipnozama itd pa se na kraju otkrilo da ništa neće osobu natjerati da uradi nešto šta već nije podsvjesno spremna da uradi kada se steknu uslovi.

Ali, lakše je kriviti alkohol nego priznati da smo kao ljudi spremni i sposobni i za zlo kao i za dobro. Jer onda je za zlo kriv alkohol, nije bog koji je napravio čovjeka sposobnog za zlo.

Ista stvar sa oblačenjem. U visokopatrijarhalnim sistemima, kakvi religije jesu, lakše je žene natjerati da se oblače na određen način nego muškarce natjerati da kontrolišu seksualni nagon kada vide žensko koje ističe atribute.
beni-bu-man

#8448 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Hakiz wrote:
Znam. Nego samo hoću da mu kažem da ne valja optuživati nekoga za nešto šta i sam radiš.

Napiješ se pa ubiješ ženu što je pričala sa komšijom. Uhvati te vjerski zanos pa ubiješ ženu što je pričala sa komšijom.

A nije u pitanju ni alkohol ni vjerski zanos nego je neko ljubomoran i još ne zna kontrolisati postupke.

Alkohol i vjerski zanos su samo okidači da neko ko je u karakteru sklon nasilju, nasilje i napravi. Neće ni alkohol ni vjerski zanos karakterno mirnu osobu natjerati na nešto šta mu nije u krakteru.

Probali su sa hipnozama itd pa se na kraju otkrilo da ništa neće osobu natjerati da uradi nešto šta već nije podsvjesno spremna da uradi kada se steknu uslovi.

Ali, lakše je kriviti alkohol nego priznati da smo kao ljudi spremni i sposobni i za zlo kao i za dobro. Jer onda je za zlo kriv alkohol, nije bog koji je napravio čovjeka sposobnog za zlo.

Ista stvar sa oblačenjem. U visoko patrijarhalnim sistemima, kakve religije jesu, lakše je žene natjerati da se oblače na određen način nego muškarce natjerati da kontroliču seksualni nagon kada vide žensko koje ističe atribute.
Sve je to meni jasno.....Ah ta divna vjera :izet:

Ali tesko ces to objasniti zatucanom vjerniku koji ne da sebi nesto reci i koji smatra da je samo on i njegovo misljenje validno.
Njegova psiha tako funkcionise Secer---Dobar Alkohol----Zlo i nema druge, ljudska psiha nema mjesta u vjeri, jer ti je mozak ispran vjerom.
harač

#8449 Re: Ateizam

Post by harač »

Smrcak15 wrote:
harač wrote:
Smrcak15 wrote:

to sto je neko drustvo naucno napredno, gdje mu se omoguci ekonomski i naucni razvitak nemoj da te to zabludu odvede, a to to recimo neko se napije poslije feste pa saobrajku napravi, il ise potuce, ili se desi silovanje pijane cure na festi itd

problem je u tvom gledanju na stvari, jer gledas na alkohol kroz prizmu naucnog razvitka jedne drzave, cista zabluda, kao eto vidi zapad naucno otisao najvise pa po cemu droga ocito steti drustvu i pojedincu, niko jer eto drzava je naucno napredna, tako da sve sto rade je ok, jer ipak su oni razvijeni naucno.

toliko nevjerovatna ti je postavka da nemogu da vjerujm da si to napisao

evo recimo da kazes kako to meni steti, ako umjereno pijem, ne napijam se, niko na napadam, ne tucem, ne pravim nikome probleme, malo cugnem koji put navecer to me uspava , prespavam noc, niti mene ko dira niti ja koga, pa gdje onda problem u alkoholu ako me malo opusti. tako treba da postavis stvari, da me tako tjeras u corsokak

ali i to imaju mnogostruki problemi

prvo: dali si ti siguran da alkhol podmuklo ne pravi probleme tvom zdravlju, recimo da neku celiju postakne na razvitak raka, a da ti to uopste ne povezes sa alkoholom? dali mozes biti siguran u to?

drugi problem: evo recimo da umjereno pijes, to moze da ti se odbije od glavu na ovaj nacin, vide tvoja sin i kcerka kako njihov babuka voli cugnuti, pa dodju tinejdzerske godine, i kontaju vidi svi nasi prijatelji piju, nude i nama, heeeej pa nas babuka cuga evo godinama i nista, pa djeca fino krenu malo po malo....i onda u sta se sve to moze izroditi da ti se odbije od glavu, jer ipak se ugledaju na babuku, kad babuka moze mozemo i mi, ko nam to sad moze zabraniti kad smo tinejdzeri.
:lol: nema u ovakvim raspravama hipoteza i pričica, ne pričaš s djecom u mektebu. sve te stvari su empirijski provjerljive.

kao što rekoh alkohol se na zapadu i dalekom istoku ne pije od jučer već više od 2000 godina. na koji način je to dugorajno i neprestano pijenje alhokola uticalo na ta društva, jer tvrdiš da je to nužno štetno za društvo? koji je procenat mortaliteta, dužina životnog vijeka, i općenito kvaliteta života u tim društvima gdje se alhokol pije bez prestanka već par hiljada godina? u poređenju sa drugim društvima, gdje to nije tako? budući da se alkoloh pije u kontinuitetu neprestano toliko dugo za očekivati je da bi razvitak raka tokom posljednjih par hiljada godina imao direktnih provjerljivih posljedica na demografske podatke? koji su to? koji je procenat neobrazovanih u tim društvima, u poređenju s drugim društvima, jer pijenje alhokola vodi u uništenje života, ispisivanje iz škole, etc. koji je procenat nezaposlenih u tim društvima gdje se alkohol bez prestanka pije već par hiljada godina, jer navodno alkohol vodi uništavanju života i nemogućnosti ljudi da drže stabilan posao? u poređenju s drugim društvima, gdje se alhokol ne prije nikako, ili puno manje?
HardcoreMX

#8450 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

Probaj doci Svabi pijan na posao pa ces vrlo brzo vidjeti kako je alkohol haram na Zapadu... :lol:
Post Reply