Sirija vol. 2
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#84126 Re: Sirija vol. 2
kako god okrenes, ciji je isil i ciji nije, kiki je u pravu kada kaze da je kraj(pocetak kraja) revolucije bila pojava isila i njihova borba protiv fsa
ovo sto rezimska vojska sada radi isilu je sutiranje onesvijescenog protivnika na zemlji, nakon sto su ih amerikanci obezglavili zracnim napadima i kurdi istrosili, a presjecene su i rute iz turske
da je legitimni imao toliku podrsku rijesio bi stvar za mjesec dana, kao tata mu 82god u hami plus cinjenica da nikada nije bilo mobilizacije
fsa je stvorena od vojnika i oficira koji su napustili saa, i obje frakcije su imale priblizno isto ljudstva i podrske u narodu
fsa je otpocetka bila dobro zamisljena i imala ispravne i realne ciljeve ali strani faktor je unistio revoluciju i fsa
pod stranim faktorom podjednako smatram isil, kao i hezbolah, rusiju i iran
sve u svemu, situacija slicna spanskom gradjanskom ratu
ovo sto rezimska vojska sada radi isilu je sutiranje onesvijescenog protivnika na zemlji, nakon sto su ih amerikanci obezglavili zracnim napadima i kurdi istrosili, a presjecene su i rute iz turske
da je legitimni imao toliku podrsku rijesio bi stvar za mjesec dana, kao tata mu 82god u hami plus cinjenica da nikada nije bilo mobilizacije
fsa je stvorena od vojnika i oficira koji su napustili saa, i obje frakcije su imale priblizno isto ljudstva i podrske u narodu
fsa je otpocetka bila dobro zamisljena i imala ispravne i realne ciljeve ali strani faktor je unistio revoluciju i fsa
pod stranim faktorom podjednako smatram isil, kao i hezbolah, rusiju i iran
sve u svemu, situacija slicna spanskom gradjanskom ratu
-
zrakomlat
#84127 Re: Sirija vol. 2
Legendarni Munšijeh, najljepši kvart na svijetu <3sarajevoxxxx wrote:- Nakon što su režimske snage stavili ponovo u potpunu blokadu i okruženje u Deir Ez-Zouru, Isil je povratio kontrolu i nad naseljem Ukajrebat u istočnoj okolini Hame.
- Odbijen još jedan napad Asadovih zlikovaca na područje Ajn Terme i Džobera u Damasku, također, odbijen je i napad režima na kvart Munšieh u Deri.
- Istočni Kalemun se pridružio zonama "smanjenja eskalacija".
Što bi Insomnia reko, Oj šebiho šta si naumila, na Munšijeh kad si udarila !!1
- muhafuca
#84128 Re: Sirija vol. 2
Lahko ti je kad sam ga ja umoriojapin_mutapi wrote: ovo sto rezimska vojska sada radi isilu je sutiranje onesvijescenog protivnika na zemlji, nakon sto su ih amerikanci obezglavili zracnim napadima i kurdi istrosili, a presjecene su i rute iz turske
- dječak sa šibicama
#84129 Re: Sirija vol. 2
Pa sto onda FSA i SDF divizije koje su najavljivane, ne posamarase "onesvjestenog protivnika na podu" nego ni makac.
Kuda se dadose njihove akcije "oslobadjanja Deir ez Zora".
Ili ce ipak biti da su racunali kako ce "crni" obuci "zelene" dresove opet, ali avaj...
Kuda se dadose njihove akcije "oslobadjanja Deir ez Zora".
Ili ce ipak biti da su racunali kako ce "crni" obuci "zelene" dresove opet, ali avaj...
- habanero68
#84130 Re: Sirija vol. 2
Pa bolan Kiki, ja bi se na tvom mjestu zabrinuo, kad bi me poceli hvaliti ti, koji tebe, u ovom trenutku hvale.
Kontao bi " sta radim pogresno ". To ti je isto kao da te Dodik pocne hvaliti.
Kontao bi " sta radim pogresno ". To ti je isto kao da te Dodik pocne hvaliti.
- DaysleepeR
#84131 Re: Sirija vol. 2
lagano se puni internet selfijima koje je SAA opalila po Zoru prije bježanije, po staroj taktici "selfie i bježi"
svi znamo da je ISIL u silovitom kontranapadu ponovo stavio Zor u okruženje, a brodovi se već u Latakiji ukrcavaju sa porodicama zvaničnika vlade, jer ISIL nadire
svi znamo da je ISIL u silovitom kontranapadu ponovo stavio Zor u okruženje, a brodovi se već u Latakiji ukrcavaju sa porodicama zvaničnika vlade, jer ISIL nadire
-
zrakomlat
#84132 Re: Sirija vol. 2
Obzirom da uglavnom prenosis što napiše Amak ili Step a sad si naveo samo Step, jel to u stvari znači skoro sve agencije? Jedna od dvije?sarajevoxxxx wrote:Skoro sve agencije su objavile da su ih ponovo stavili u okruženje.DaysleepeR wrote:savoxxx i ono malo što je imao izgubio je na forumu
ni riječi o ponovnoj opsadi
Syrian Arab Army and allies are working to further secure the road opened to DeirEzzor at the 137th Brigade
للتفاصيل : http://stepagency-sy.net/archives/161589
#ستيب_نيوز #Step_News
-
I šta kažeš na ovaj uspjeh SAA u Zoru?
- Challenger__
#84133 Re: Sirija vol. 2
Potpuno netačno, kao što je sve netačno kada se dotični okuša u kompleksnijim analizama.japin_mutapi wrote:kako god okrenes, ciji je isil i ciji nije, kiki je u pravu kada kaze da je kraj(pocetak kraja) revolucije bila pojava isila i njihova borba protiv fsa
- Ono što ti nazivaš "revolucijom" a što nije ništa drugo do iz vana navođeni change-regime projekat, počeo je da gubi na zamahu još u ljeto 2012. Tada analitičar najznačajnijeg think-tanka zapadne hemisfere CFR (The Council on Foreign Relations), piše da je "FSA podjeljena, neefikasna, umorna, da gubi bitku od profesionalne vojske (SAA)". Zato kaže da FSA "treba AQ, sada!"
Taj teks sam postavljao više puta na temi.
- Rečeno, učinjeno, AQ franšize ulaze u Siriju i donose određene rezultate. Odgovor na ulazak AQ je bio ulazak Hezbollaha, u maju 2013, u akciji Kuseir. Sirijska vojska je uspjela da deblokira tada blokiranu polovinu Alepa a onda nastupa ISIL, a onda Rusija.
U osnovi, kolaps tzv. "revolucije", odnosno change-regime projekta je generisan sa jednim Hezbollahovim i dva ruska poteza.
1. Sprječavanjem Obame da false-flag u I. Guti iskoristi za "humanitarnu" intevenciju u korist terorista (među kojima je bila i grupa ISIL);

2. Intervencijom vazdušnih snaga koje su poništile neravnotežu koju je donio dobro podržan ISIL.
UKRATKO: Hezbollah je neutralisao prednost koju je donijela AQ, sprječavanje američke intervencije u korist terorista je dovelo do konfrontacije unutar franšiza AQ (2.januara 2014), a RuAF je kasnije poništio nadmoć antivladinih snaga koju je uspostavio ISIL.
Opet se vraćamo na onu: bolje tri prava nego 100 i 3 lažna prijatelja.
-
nesloga
#84134 Re: Sirija vol. 2
Dvije najposjecenije stranice s mapama syria.liveuamap i syriancivilwarmap prikazuju razlicitu situaciju u Deir ez Zoru.
Zna li ko pouzdano da li SAA pod svojom cizmom drzi urbane dijelove Al Arfi i Al Ommal i mali dio istocno od stadiona kao sto pokazuje liveumap, po kojoj bi bili u puno boljoj manevarskoj poziciji, ili su ova naselja pod sandalama Daesha?
Zna li ko pouzdano da li SAA pod svojom cizmom drzi urbane dijelove Al Arfi i Al Ommal i mali dio istocno od stadiona kao sto pokazuje liveumap, po kojoj bi bili u puno boljoj manevarskoj poziciji, ili su ova naselja pod sandalama Daesha?
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#84135 Re: Sirija vol. 2
za fsa vazi i ona - pored ovakvih prijatelja, neprijatelji mi ne trebaju
- Maystor
#84137 Re: Sirija vol. 2
Liveuamap nemoj gledat, ta mapa veze s mozgom nema. Nijedna nije 100% tačna, ali ta je najgora. Na jugu prikazuju zelenom bojom sve od Jordana do Damaskanesloga wrote:Dvije najposjecenije stranice s mapama syria.liveuamap i syriancivilwarmap prikazuju razlicitu situaciju u Deir ez Zoru.
Last edited by Maystor on 06/09/2017 17:19, edited 1 time in total.
- Challenger__
#84138 Re: Sirija vol. 2
(H)istorijat change-regime projekta u Siriji koga lakovjerni ili maliciozni nazivaju "revolucija", u najkraćim tezama:
- protesti građana. U nedostatku kritične mase, FAIL!;
- uvođenje libijske grupe kao predtekst stvaranja konglomerata vojnih skupina pod idiotskim nazovom "FSA". FSA, FAIL!
- uvođenje AQ. Hezbollah ima primjedbu, AQ, FAIL!
- pokušaj vojne intervencije na temeljima lažnih optužbi. Spasiba, FAIL!
- uvođenje ISIL-a. Spasiba 2, FAIL!
Fail, fail, fail!
- uvođenje libijske grupe kao predtekst stvaranja konglomerata vojnih skupina pod idiotskim nazovom "FSA". FSA, FAIL!
Fail, fail, fail!
-
sarajevoxxxx
#84139 Re: Sirija vol. 2
90 000 ruskih zračnih udara uglavnom na položaje opozicije te desetine iranskih milicija i Hezbollah je klasična okupacija Sirije od strane Rusije i Irana. Nema tu nikakvog neutralisanja prednosti kad je ista od marta 2011. uvijek bila na strani režima koji je do dolaska Rusa izvodio 100-150 zračnih udara dnevno. Asad da ima prijatelje ne bi ni došlo do rata već bi se na vrijeme povukao. Ovako ima milion poginulih 10 miliona raseljenih, američke, ruske, i turske vojne baze. Rusi i Iranci mu sve vode, uništio Siriju i sve živo u nj0j za naredne tri generacije.Challenger__ wrote:Potpuno netačno, kao što je sve netačno kada se dotični okuša u kompleksnijim analizama.japin_mutapi wrote:kako god okrenes, ciji je isil i ciji nije, kiki je u pravu kada kaze da je kraj(pocetak kraja) revolucije bila pojava isila i njihova borba protiv fsa
- Ono što ti nazivaš "revolucijom" a što nije ništa drugo do iz vana navođeni change-regime projekat, počeo je da gubi na zamahu još u ljeto 2012. Tada analitičar najznačajnijeg think-tanka zapadne hemisfere CFR (The Council on Foreign Relations), piše da je "FSA podjeljena, neefikasna, umorna, da gubi bitku od profesionalne vojske (SAA)". Zato kaže da FSA "treba AQ, sada!"
Taj teks sam postavljao više puta na temi.
- Rečeno, učinjeno, AQ franšize ulaze u Siriju i donose određene rezultate. Odgovor na ulazak AQ je bio ulazak Hezbollaha, u maju 2013, u akciji Kuseir. Sirijska vojska je uspjela da deblokira tada blokiranu polovinu Alepa a onda nastupa ISIL, a onda Rusija.
U osnovi, kolaps tzv. "revolucije", odnosno change-regime projekta je generisan sa jednim Hezbollahovim i dva ruska poteza.
1. Sprječavanjem Obame da false-flag u I. Guti iskoristi za "humanitarnu" intevenciju u korist terorista (među kojima je bila i grupa ISIL);
2. Intervencijom vazdušnih snaga koje su poništile neravnotežu koju je donio dobro podržan ISIL.
UKRATKO: Hezbollah je neutralisao prednost koju je donijela AQ, sprječavanje američke intervencije u korist terorista je dovelo do konfrontacije unutar franšiza AQ (2.januara 2014), a RuAF je kasnije poništio nadmoć antivladinih snaga koju je uspostavio ISIL.
Opet se vraćamo na onu: bolje tri prava nego 100 i 3 lažna prijatelja.
- Maystor
#84140 Re: Sirija vol. 2
Zaboravio si posljednju fazu:Challenger__ wrote:(H)istorijat change-regime projekta u Siriji koga lakovjerni ili maliciozni nazivaju "revolucija", u najkraćim tezama:
Fail, fail, fail!
- Cigani, FAIL!
-
moke_31
#84141 Re: Sirija vol. 2
To je već dubina Isilove teritirije i nisam na to uopće mislio.DaysleepeR wrote:Ko je radio masovne egzekucije SAA vojnika u Tabqi, nakon pada divizije u Raqqa-i, nakon pada Suknah i Palmyre?moke_31 wrote:
Kakav bolan plan B![]()
![]()
![]()
Pa metka kako treba nisu na Asada opalili, par puta lafo presjecali koridor za Alepo kod Khanasira i otimali naftu i gasna polja od Asada u istočnoj okolini Homsa. Stalno napadali FSA oko Alepa, Mare i sl. kad je FSA bilo najteže dok režim nikad nisu napali sleđa u Alepu, Damask i Kalemun da ne pominjem. U Yermuku se borili za prevlast sa FSA.
Ako su već bili plan B što nisu prioritetno rješavali Asada pa se posle klali sa FSA nego obratno, plus napali Kurde ono bezveze bez ikakvog povoda i ikakve logike!!! Ili je ipak sve bilo smisleno?
Deir ez Zor?
Izuzmemo li ovo što si ti nabrojao i ono što sam ja napisao, kada i gdje je isil ozbiljno zaprijetio Asadu na zapadu Sirije? Nije bilo ni ozbiljnijih napada a da ne pominjemo ofanzive ili svrgavanje Asada?
Last edited by moke_31 on 06/09/2017 17:27, edited 1 time in total.
- muhafuca
#84142 Re: Sirija vol. 2
Kako cemo mi znati - i mi gledamo te mape kao i tinesloga wrote:Dvije najposjecenije stranice s mapama syria.liveuamap i syriancivilwarmap prikazuju razlicitu situaciju u Deir ez Zoru.
zezam se - nego mislim da je syriancivilwarmap puno preciznija tacnija i brza - jer im je focus na siriju
dok je liveuamap ukrajinska i oni cesto kasne sa azuriranjem stvari
al evo uporedo sam gledao i nazumao DeZ nema mi neke znacajne razlike izmedju dvije mape.
Sto pitas - da ti nije kakav rodjak dole
- Challenger__
#84143 Re: Sirija vol. 2
sarajevoxxxx wrote:90 000 ruskih zračnih udara...

- Challenger__
#84144 Re: Sirija vol. 2
Dobro, Kurd na starom Farsiju znači nomad, beduin. Ta priča je još nedorečena, sačekaćemo epilog. Tipujem da će i Amerima zabiti nož u leđa i priključiti se nekom drugom.Maystor wrote:- Cigani, FAIL!
-
sarajevoxxxx
#84145 Re: Sirija vol. 2
Vlast je tu da zaštiti narod i naravno da se odupre neprijatelju. Nije režim tu radi sebe. Asad niti je zaštitio narod naprotiv ponajviše Sirijaca pobio i protjerao (diže im se kosa na glavi od pomisli da se vrati onih 5 miliona Sirijaca) a neprijatelj mu napravio desetine vojnih baza u Siriji. To svak' živ smatra strašnim porazom i on to i jeste.Challenger__ wrote:(H)istorijat change-regime projekta u Siriji koga lakovjerni ili maliciozni nazivaju "revolucija", u najkraćim tezama:
Fail, fail, fail!
- Challenger__
#84146 Re: Sirija vol. 2
Jašta je. "Revolucija" nikad jača.
- muhafuca
#84147 Re: Sirija vol. 2
Izuzmemo li sva mjesta na kojima je ISIS napao FSA ili Nusru - kad je to ISIS napao FSA?moke_31 wrote:To je već dubina Isilove teritirije i nisam na uopće mislio.DaysleepeR wrote:Ko je radio masovne egzekucije SAA vojnika u Tabqi, nakon pada divizije u Raqqa-i, nakon pada Suknah i Palmyre?moke_31 wrote:
Kakav bolan plan B![]()
![]()
![]()
Pa metka kako treba nisu na Asada opalili, par puta lafo presjecali koridor za Alepo kod Khanasira i otimali naftu i gasna polja od Asada u istočnoj okolini Homsa. Stalno napadali FSA oko Alepa, Mare i sl. kad je FSA bilo najteže dok režim nikad nisu napali sleđa u Alepu, Damask i Kalemun da ne pominjem. U Yermuku se borili za prevlast sa FSA.
Ako su već bili plan B što nisu prioritetno rješavali Asada pa se posle klali sa FSA nego obratno, plus napali Kurde ono bezveze bez ikakvog povoda i ikakve logike!!! Ili je ipak sve bilo smisleno?
Deir ez Zor?
Izuzmemo li ovo što si ti nabrojao i ono što sam ja napisao, kada i gdje je isil ozbiljno zaprijetio Asadu na na zapadu Sirije? Nije bilo ni ozbiljnijih napada a da ne pominjemo ofanzive ili svrgavanje Asada?![]()
![]()
Znaci Kooperacija sa ISIS-om
-
The 51st State
#84148 Re: Sirija vol. 2
da nije tragicno bilo bi smijesno asada proglasavati pobjednikom rata, od suverene nacije sirija je svedena na niz proxy teritorija, a i sam rezim je proxy irana i rusije. drzava sirija vise nece postojati u kapacitetu apsolutne vlasti na cijeloj teritoriji, dakle imamo vece ili manje gubitnike osim kurda koji su apsolutni pobjednici sirijskog gradjanskog rata.
-
zrakomlat
#84149 Re: Sirija vol. 2
Challenger__ wrote:sarajevoxxxx wrote:90 000 ruskih zračnih udara...
Što ovo nema @solar7 da quota sve upise od sarajevoxxxx i još nekih forumasa te se složi s njima i pukne im palac gore
-
nesloga
#84150 Re: Sirija vol. 2
Haha, nije, daleko bilo, nego cisto znatizelja jer sam nazalost kao ucesnik u urbanom ratovanju iskusio kakve su muke ocistiti par kvartova, a ove dvije mape su kontradiktorne, mada uz avijaciju i krstarece satelitski navodece rakete nije bas identicno uzeti neku zgradu ili ulicu kao kod nas 92-95.muhafuca wrote:Kako cemo mi znati - i mi gledamo te mape kao i tinesloga wrote:Dvije najposjecenije stranice s mapama syria.liveuamap i syriancivilwarmap prikazuju razlicitu situaciju u Deir ez Zoru.
Zna li ko pouzdano da li SAA pod svojom cizmom drzi urbane dijelove Al Arfi i Al Ommal i mali dio istocno od stadiona kao sto pokazuje liveumap, po kojoj bi bili u puno boljoj manevarskoj poziciji, ili su ova naselja pod sandalama Daesha?![]()
zezam se - nego mislim da je syriancivilwarmap puno preciznija tacnija i brza - jer im je focus na siriju
dok je liveuamap ukrajinska i oni cesto kasne sa azuriranjem stvari
al evo uporedo sam gledao i nazumao DeZ nema mi neke znacajne razlike izmedju dvije mape.
Sto pitas - da ti nije kakav rodjak dole