Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Vitez Koja

#8401 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Vitez Koja »

Što se tiče Otvorenog i Latinice i ja to kritiziram jer su bile dobre emisije i više se mišljenja čulo, sloboda medija je bila veća, ali to nema nikakve veze s događajima u BiH, to ne etiketira HTV kao "huškački" medij jer je izvještavanje o BiH u sporednoj žiži. HTV nije pod direktnim utjecajem HDZ-a (samo pogledaj kako se izvještava o prosvjedima protiv HDZ-a) već ga samo određeni kadrovi simpatiziraju.[/quote]

E serem se na opstinu gdje se Kebo nesto pita i gdje kao on ima neke ovlasti? Kojim ovlastima hljeba ti?
Nije FTV jedan narod nazvao ustasama nego one navijace koji i ne kriju da su[/quote]
Pogrešno sam se izrazio.
Dakle, Kebo poput lokalnog šerifa dolazi u Široki Brijeg i odvodi sa sobom huligane koji su bili pritvoreni i potpuno ih oslobađa i ne dobivaju nikakvu prijavu (bez obzira što je ubojstvo Puljića mnogo teži čin to ne opravdava huligane). Što je još gore bez ikakve osude medija. :roll: Svojom pozicijom je vršio pritisak na županijski sud.
Što se tiče FTV-a pa samo pogledaj 60 minuta i dotične emisije gdje se Širokobriježani etiketiraju. Ne da mi se ponovo ulaziti u to jer je to davno prožvakana tema.[/quote]

Koliko znam, vecina Sirokobrijezana ce sa ponosm reci da je ustasa. Izgleda, jedino sto je njima zasmetalo, sto su predstavljeni kao fasisti. E, sada, sto neko ne moze shvatiti da su ustase i fasisti, jedno te isto, to je drugi par opanaka.
Ako se neko na stadionu pojavi sa zastavom nacisticke Njemacke, onda za mene je on fasista. Istina, oko zastave se vrtilo svega 3-4 lika, ali koliko sam primjetio, ostali se nesto nisu posebno bunili protiv toga.
Ono, sto je meni u jednom trenutku zasmetalo, na FTV, da su navijaci Sarajeva predstavljeni kao nevine ovcice. Istinu govoreci, ni ja sam ne znam, kako bi reagovao, da neko u blizini moje kuce divlja, razbija i prijeti sigurnost mog zivota. I sta se desilo poslije toga!? Klasicna manipulacija sa gradjanima u Sirokom Brijegu. Ljudi su izasli na ulicu da daju podsku ubici. Nijedne osude, bar one neutralne, nije bilo. Imao sam priliku da razgovaram, o desavanjima, u Sirokom Brijegu, sa par starijih likova, koji su bili tamo. Svi navode,da je naveci prosput napravila policija i domacin utakmice ( NK Siroki Brijeg). Jednostavno, stvari su se izmakle kontroli, jer nije bilo organizacije koja bi to sprjecila.
Ali, ono sto upada u oci, jeste da se nije ni malo napravila kritika prema policiji,odnosno, bezbjednosnom sistemu koji je zakazao upotpunosti. Sve se svelo na "prepucavanje" ko je kriv itd. To dovoljno govori, da imamo politicke elite, kojima nije u interseu da naprave sistem koji ce funkcionisati u cilju zastite gradjana i njihove imovine. Kada nema funkcionalnog sistema, onda se otvara ogroman prostor za manipulacije, a to odredjenim politickim sangama to odgovara. Nije bitno, sto je ugrozena sigurnost i zivot ljudi, bitno je da se pokaze odredjena ugorzenost i pored svega sto se sve to da organizovati i rjesiti na bolji nacin.
duh_sa_sjekirom

#8402 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by duh_sa_sjekirom »

poznanik wrote:
duh_sa_sjekirom wrote:Sretan ti put...i ostani tamo... :D
To ti kao po direktivi: Ko nije s nama, protiv nas je :-) Ne ljubim ja guzicu "Miletu" već tvoj šef Zlatko, kad se vrati sa instrukcija idi pa njemu reci da ide u Laktaše :x Al' džaba to tebi pisati, opet nećeš shvatiti :D
:lol: :lol:
Jok, eto ja ljubim...
Ma nemam ja ništa protiv, samo ljubi, ljubi al' glavu ne gubi... :D
seln

#8403 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by seln »

Alfons Kauders wrote:
madner wrote: A sta je drugo fasizam nego totalitarna ideologija koja se bazira na iskljucivosti? :roll:
isto ko i jedan drugi 'izam'... :D
Idiotizam? Islamizam? Fanatizam?
Alfons Kauders

#8404 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Alfons Kauders »

seln wrote:
Alfons Kauders wrote:
madner wrote: A sta je drugo fasizam nego totalitarna ideologija koja se bazira na iskljucivosti? :roll:
malo crvenije... :D
prljavi Hare
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#8405 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by prljavi Hare »

seln wrote:
Alfons Kauders wrote:
Modernizam?Ekspresionizam?Dadaizam? :lol:
seln

#8406 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by seln »

Alfons Kauders wrote:
seln wrote:
Alfons Kauders wrote:
:oops: :oops: :oops: :oops:

Sodomizam? Homoseksualizam? Sado-mazohizam?
prljavi Hare

#8407 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by prljavi Hare »

Alfons Kauders wrote:
Zlatkoizam? :D
Nass

#8408 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Nass »

Promjena price.... hvala bogu, barem Pusicka da se vrati u normalne tracnice, mada vjerovatno pod pritiskom EU.
Pusić: Hrvatska ne treba odlučivati o BiH

Potpredsjednica Hrvatske narodne stranke (HNS) i predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom unijom Vesna Pusić izjavila je kako se Hrvatska ne bi trebala miješati u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine te kako ne bi trebala ni odlučivati što će se u susjednoj državi raditi.

'Hrvatska može imati svoje mišljenje. Različiti ljudi mogu imati različite stavove, no sigurno je da se nikakve odluke u vezi s BiH ne mogu donositi ovdje (u Hrvatskoj)', kazala je Vesna Pusić u izjavi koju u ponedjeljak prenosi sarajevski 'Dnevni avaz'.

Pusić je istaknula kako je stabilna BiH interes Hrvatske jer je to važno pitanje za cijelu regiju, no sve bitne odluke moraju se donositi isključivo u BiH.

'Ne postoji ideja da se nameće bilo što', kazala je Pusić.

Komentirajući trenutačnu političku krizu u BiH prouzročenu sukobima oko uspostave vlasti Pusić je ocijenila kako je u trenutačnim raspravama potrebno strpljenje i smirivanje napetosti.

'Nitko iz povećanih napetosti nije profitirao', kazala je Pusić pojašnjavajući kako je sada potreban pristup 's puno pregovora i dogovora'.

Krajnji cilj u slučaju BiH, baš kao i svih drugih zemalja, trebao bi biti približavanje nekom modelu građanske države, no i za to je potrebno strpljenje i postupni pristup.

Od ključnog je značenja da se sva tri naroda u BiH osjećaju dobro u svojoj zemlji, poručila je Pusić.

'Treba poći od pretpostavke da nacije u perspektivi ne bi trebale imati svoje opcije. Drugim riječima, da jedna politička opcija ne znači nužno da je podržava samo jedna nacija', zaključila je Pusić uz poruku da političke stranke u BiH moraju evoluirati na taj način da budu prihvatljive ljudima različitih nacionalnosti.

tacno.net
zemo_online

#8409 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by zemo_online »

jarance ,ne mogu nam nista i ako se svi ujedine protiv nas:hdz+hdz1990+hrvatska+srbija+rusija+snsd+sds+ostale stranke u rs i opet smo mi jaci.
ultima_palabra

#8410 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ultima_palabra »

Javi @Banksy da je briše sa spiska :D
palermo

#8411 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

ultima_palabra wrote:Javi @Banksy da je briše sa spiska :D
:D
a plus pride juče izjavi da se nada da će u novoj vladi ona zauzeti poziciju ministra vanjskih poslova
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#8412 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plain vanilla »

ultima_palabra wrote:Javi @Banksy da je briše sa spiska :D
sad ce nju kolege s drugog foruma dodati na spisak za odstrijel
vee-jay

#8413 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vee-jay »

1pajdo wrote:
cyprus wrote:To što je HSP ''probosanskija'' stranka od HDZ-a, ne znači da ona istovremeno nije i profašistička... Naravno, teško da se i politika HDZ-a, pogotovo u bližoj historiji, mogla nazvat antifašističkom :oops:
Vidim, na ovome forumu se veoma lako koriste pojmovi kao što su fašizam, komunizam, antifašizam u svrhu dnevnopolitičkih natezanja bez ikakvog smisla. Antifašizam i fašizam su dijelovi povijesti i tako treba i ostati.
:?
jel' to znaci da ovo danas ne postoji?
prljavi Hare

#8414 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by prljavi Hare »

A sta bi sa Pusickinim podrskama trecem? :sad: Pa zar je ova majorizacija tako strasna i gadna,cak i na daljinu?
Sad me strah da majorizacija nije uzrok i kakvih prirodnih katastrofa na planeti!Treba vidjeti sa Zlajom da
malo ohanemo! :lol:
vee-jay

#8415 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vee-jay »

1pajdo wrote:
Komrad wrote:
Gledaj, oni u biti znaju dosta vremena da od toga nema ništa pa i dalje njeguju takvu ideologiju i tekovine NDH. Osim toga oni su pro-foteljaši, ne probosanci.

Odjednom su shvatili da su probosanski okrenuti. :lol: Pa daj čovječe i svoju bi mater prodali da su na vlasti.
Jel vi to o HDZu ? :?
vee-jay

#8416 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vee-jay »

1pajdo wrote:
potres_mozga wrote:
1pajdo wrote: Vidim, na ovome forumu se veoma lako koriste pojmovi kao što su fašizam, komunizam, antifašizam u svrhu dnevnopolitičkih natezanja bez ikakvog smisla. Antifašizam i fašizam su dijelovi povijesti i tako treba i ostati.
Ti "danas" ne primjecujes fasizam?
Ne, ja primjećujem diskriminaciju, isključivost prema drugome, totalitarizam i razne političke interese. Kada ti politički interesi nekome ne odgovaraju odmah je etiketiran fašistom. To nije fašizam. Naravno da postoje i neo-fašističke grupe koje su zakonom zabranjene, a djeluju ilegalno.

Dakle treba razlučiti govori li se o fašizmu ili "fašizmu".
ja mislim da ti ustvari govoris samo o svojoj kuci :D
madner

#8417 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Alfons Kauders wrote:
Nema labavo :D
hajducka travica

#8418 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hajducka travica »

Nass wrote:Ovaj Josipovic po svemu sto radi i govori sve vise lici na Tadica.... I onda neko kaze da se on ne mijesa u nase prilike..... U sve je on umijesan, ne bih se cudila da je on predlozio HDZ-u da povuce apelacije pred US kako bi se sve vratilo na CIK :x
IVO JOSIPOVIĆ
Formiranje nestabilne vlasti u BiH ugrožava stabilnost cijele regije
Među Hrvatima u BiH postoji izraženo nezadovoljstvo i mora se poštivati demokratsko pravo da izaberu svoje predstavnike

Predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović u ekskluzivnom razgovoru govori o Hrvatima u BiH te im savjetuje pregovore i razgovore kao učinkovitiji oblik borbe od bojkota, dok onima koji ga kritiziraju zbog dijaloga s Miloradom Dodikom poručuje da se miješaju u unutarnje stvari BiH.

Prije neki dan ste s premijerkom J. Kosor opet dali priopćenje i izražavate zabrinutost jer se produbljuje politička kriza u BiH. Mari li tko za priopćenja?

Očito je da u BiH postoje problemi u formiranju stabilne vlasti koja bi reflektirala načelo jednakopravnosti naroda, da postoji nezadovoljstvo jednog naroda, hrvatskog te da postoje ozbiljne tenzije koje prijete stabilnosti i BiH i cijele regije. Istina, unutarnja stabilnost BiH je primarno njen problem, ali i problem cijele regije i međunarodne zajednice. Zbog ovakvog stava me pokoji kritičar iz Hrvatske, a manje iz BiH, pokušava optužiti da se miješam u unutarnje poslove druge zemlje. Međutim, sigurnost je danas globalni fenomen, postoje i međunarodne, daytonske obveze države BiH da na odgovarajući način uredi odnose među narodima. I kao što međunarodna javnost stalno propituje položaj pojedinih manjina u RH, s istim pravom RH a i druge zemlje pitaju o položaju Hrvata kao konstitutivnog naroda. Naše je poštivanje BiH kao suverene države neupitno. Ne želim ni sugerirati a kamo li nametati neko rješenje. Suverenitet i teritorijalni integritet strateško je pitanje i hrvatske sigurnosti. Želim samo da se ostvari načelo jednakopravnosti. To je načelo obveza koju je BiH preuzela prema međunarodnoj zajednici. Političari u BiH imaju ogromnu odgovornost, prije svega prema svojim građanima, da nađu rješenje funkcionalne države jednakopravnih građana i naroda. Hrvatska je prijatelj BiH i poptuno je nepotrebno i kontraproduktivno da pojedini krugovi u BiH, nekad i s glasnogovornicima iz Hrvatske, u RH traže vanjskog neprijatelja. Mogu razumjeti strahove Bošnjaka, loša povijesna iskustva sva tri naroda. Ali, vrijeme je da jedni drugima počnemo vjerovati. Vidjeli ste, sredinom prošle godine, konačno smo imali dobar početak procesa obnove povjerenja. Na stratištima sva tri naroda našli su se političari, vjerske vođe, obični građani da se sjetimo svih žrtava, da im iskažemo poštovanje i kajanje zbog onoga što je učinjeno u ime politika koje su nas zastupale. Iz ove krize može se samo zajedništvom, povjerenjem i odgovarajućim političkim i pravnim načelima. S premijerkom Kosor uputio sam u javnost i nekoliko zajedničkih priopćenja o BiH jer je važno da svi, i hrvatska javnost, i međunarodna zajednica, znaju kakav je naš stav o situaciji koja objektivno može ugroziti sigurnost i stabilnost. Taj stav je posve jasan i dosljedan: vitalni interes RH je da BiH bude stabilna, cjelovita i funkcionalna, spremna za reforme na putu prema EU. BiH, kao kompleksna državna tvorevina tri konstitutivna naroda ali i građana, ima obavezu štititi ustavnu poziciju i jednakopravnost ta tri naroda, prije svega kroz njihovo pravo da u demokratskom procesu izaberu svoje predstavnike.

Što savjetujete Hrvatima? Najavili su bojkot. Je li to dobar oblik borbe za svoja prava?

Svima, pa i Hrvatima, savjetujem uvijek isto: sve što se poduzima u zaštiti legitimnih prava mora biti isključivo unutar Ustava i zakona. Potpuno sam siguran da je dijalog jedini mogući način da se ovi problemi riješe.

Kako objašnjavate potez visokog predstavnika Valentina Inztka da suspendira odluku SIP-a o poništenju izbornog inženjeringa SDP-a s HSP-om BiH i Lijanovićima, te Amerikance koji ga podržavaju?

Visoki predstavnik je suspendirao odluku SIP-a do mišljenja Ustavnog suda jer je, koliko sam razumio, želio da u FBiH postoji pravna sigurnost, tj. da se u toj privremenosti zna tko vrši vlast. S obzirom na to da je Ustavni sud rekao svoje, tj. nije razmatrao ovo pitanje jer je žalba povučena, sve se vratilo natrag na visokog predstavnika koji sad treba odlučiti što će napraviti s tom suspenzijom. Ono što je bitno za svih, pa i OHR, jest da se poštuju nezavisne institucije, zakon i Ustav. To je temeljni zaštitni mehanizam svake demokracije. Očekujem da se svi ponašaju u skladu s tim principom.

Milorad Dodik podržava dva HDZ-a BiH, ali ostavlja dojam kao da likuje nad problemima Federacije. Što kažete na kritiku Hrvata koji vam zbog takvih stvari zamjeraju suradnju s njim?

Velika većina Hrvata, posebno onih u BiH podržavaju i razumiju suradnju koju potičem s oba entiteta BiH, pa i s RS-om. Dodik je legitimno i legalno izabran za predsjednika, RS je entitet prema Daytonu i svim pravnim aktima BiH. Čudi me da se neki iz RH tako drsko miješaju u unutarnje poslove BiH određujući s kim se od tamošnjih, legalno izabranih vođa smije ili ne smije kontaktirati. S Dodikom se razgovara o povratku Hrvata u BiH, o gospodarskoj suradnji i u tome vidim samo dobro. A to, kakvi su unutarnji odnosi u BiH, tko koga voli ili ne voli, nije pitanje za nas iz drugih zemalja. Građani i narodi u BiH su o svojim vođama rekli na izborima i to treba poštovati. Suradnja s Dodikom nema nikakve veze s činjenicom da on podržava dva HDZ-a u BiH, nego s činjenicom da je predsjednik jednog entiteta u nama važnoj BiH. RS neće nestati samo zato jer bi netko najradije zatvorio oči pred činjenicom njezina postojanja.
VESNA PUSIĆ, POTPREDSJEDNICA HNS-A: Hrvatska nije pozvana da odlučuje o BiH
Ponedjeljak | 04.04.2011.

Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Evropskom unijom (EU), članica saborskog Vanjskopolitičkog odbora i potpredsjednica Hrvatske narodne stranke (HNS) Vesna Pusić smatra da se Hrvatska ne treba miješati u unutrašnje odnose BiH niti da je pozvana da to čini

Vesna PusićOna u razgovoru za "Dnevni avaz" objašnjava da je za "svaku zemlju nužno da unutar sebe generira snagu i sposobnost da se uredi".

- Hrvatska može imati svoje mišljenje. Različiti ljudi mogu imati različite stavove, ali sigurno se ne mogu nikakve odluke u vezi s BiH donositi ovdje. Interes i stav Republike Hrvatske jeste da je BiH kao država nužna za stabilnost regije, pa onda i svih nas. Takva treba ostati. Sve što Hrvatska kaže može biti samo stav. Ali, de facto, ništa u BiH ne može odlučiti ni Hrvatska niti bilo ko drugi, već samo BiH! Što se tiče Hrvatske, s naše strane mogu dolaziti različiti stavovi. No, to niti može biti odluka BiH niti se bilo što može nametnuti. Ne postoji ideja da se nameće bilo šta - navodi Pusić.

Komentirajući aktuelne prilike u našoj zemlji i formiranje Federalne vlade bez dva HDZ-a, Pusić primjećuje da je "važno da BiH ima vladu na svim razinama, odnosno da ima konstituiranu vlast".

- Očito će tu trebati ići vrlo polako. Tenzije svakako treba spustiti! Treba pokušati naći rješenje u ovoj situaciji, što bi značilo i postojanje vlade i smirivanje tih tenzija. Bilo kakvo povećanje napetosti nikome ne koristi. Nitko iz povećanih napetosti nije profitirao. To, prema mom mišljenju, nije dobro. A zahtijeva jedan oprezan, postepen pristup, s puno pregovora i dogovora - tvrdi Pusić.

Građanska država

Prema njenim riječima, u perspektivi je za svaku državu interes da se, na kraju, približi nekom modelu građanske države.

- Ali do toga treba doći. To ni u Hrvatskoj u potpunosti nije ispunjeno. To je nešto gdje treba odabrati pametan i strpljiv način. Da se postepeno ide u tom pravcu. Nije moguće tvrditi da smo već tamo, ako nismo. Ja se, pak, nadam da se u BiH neće desiti nešto dramatičnije od ovog danas. I ovo je jedna relativno dramatična situacija s obzirom na to da je BiH u ovom trenutku u nekom međuprostoru. Ali mislim da bi bilo važno tome pristupiti ne iz inata, već razuma - uvjerena je Pusić.

Nacije ne bi trebale imati svoje opcije

Pusić ne može reći šta bi bilo najbolje rješenje za Hrvate u BiH. Za BiH kao državu, upozorava, važno je da se sva tri njena naroda osjećaju dobro u svojoj zemlji i da sudjeluju u njenim institucijama.

- To je zemlja svih ljudi. Bošnjaka, Srba i Hrvata. Važno je da se ide prema nečemu gdje će se svi osjećati normalno u svojoj zemlji. Ovo je očito dosta rana faza u tom pogledu. Različite političke opcije su u igri s različitim stavovima što se tiče tih međuetničkih odnosa.

Ne treba dolijevati ulje na vatru. Treba poći od pretpostavke da nacije u perspektivi ne bi trebale imati svoje opcije. Drugim riječima, da jedna politička opcija ne znači nužno da je podržava samo jedna nacija. Svaka politička opcija trebala bi ići prema tome da svojim stavom, odnosom prema BiH i njenim ljudima da privuče glasače bez obzira na etnicitet. Ali to je dug proces - smatra Pusić.

(dnevniavaz.ba/md)
Ah,bilo je zavrtanja usiju dok je Pusicka promijenila misljenje za 360 nstepeni.Bila se je samo tako raskokodakala.

EIB,zatvorio blagajnu i ne zeli finansirati Peljeski most i .
Last edited by hajducka travica on 04/04/2011 15:55, edited 1 time in total.
mO k3

#8419 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mO k3 »

Pozivanje na gradjansku neposlusnost sa bilo koje strane i nepostovanje ustava treba da bude kaznjavano bio to mile,hare ili josip...
Ako misli cova i ljubica da je to jednostavno trebaju odma da se uhapse
GandalfSivi

#8420 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by GandalfSivi »

Dakle, kao sto obecah, evo me u SAISu, cekam Zlajin govor, sjedim u prvom redu sa Schwartz Schillingom, i lik NE SPAVA!!!
hajducka travica

#8421 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hajducka travica »

GandalfSivi wrote:Dakle, kao sto obecah, evo me u SAISu, cekam Zlajin govor, sjedim u prvom redu sa Schwartz Schillingom, i lik NE SPAVA!!!
moro je svunoc piti kahvu..
madner

#8422 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

GandalfSivi wrote:Dakle, kao sto obecah, evo me u SAISu, cekam Zlajin govor, sjedim u prvom redu sa Schwartz Schillingom, i lik NE SPAVA!!!
Udari ga i reci:
Ti si prvi mufluz bio :D
seshat

#8423 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by seshat »

Nass wrote:Promjena price.... hvala bogu, barem Pusicka da se vrati u normalne tracnice, mada vjerovatno pod pritiskom EU.
Pusić: Hrvatska ne treba odlučivati o BiH

Potpredsjednica Hrvatske narodne stranke (HNS) i predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom unijom Vesna Pusić izjavila je kako se Hrvatska ne bi trebala miješati u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine te kako ne bi trebala ni odlučivati što će se u susjednoj državi raditi.

'Hrvatska može imati svoje mišljenje. Različiti ljudi mogu imati različite stavove, no sigurno je da se nikakve odluke u vezi s BiH ne mogu donositi ovdje (u Hrvatskoj)', kazala je Vesna Pusić u izjavi koju u ponedjeljak prenosi sarajevski 'Dnevni avaz'.

Pusić je istaknula kako je stabilna BiH interes Hrvatske jer je to važno pitanje za cijelu regiju, no sve bitne odluke moraju se donositi isključivo u BiH.

'Ne postoji ideja da se nameće bilo što', kazala je Pusić.

Komentirajući trenutačnu političku krizu u BiH prouzročenu sukobima oko uspostave vlasti Pusić je ocijenila kako je u trenutačnim raspravama potrebno strpljenje i smirivanje napetosti.

'Nitko iz povećanih napetosti nije profitirao', kazala je Pusić pojašnjavajući kako je sada potreban pristup 's puno pregovora i dogovora'.

Krajnji cilj u slučaju BiH, baš kao i svih drugih zemalja, trebao bi biti približavanje nekom modelu građanske države, no i za to je potrebno strpljenje i postupni pristup.

Od ključnog je značenja da se sva tri naroda u BiH osjećaju dobro u svojoj zemlji, poručila je Pusić.

Treba poći od pretpostavke da nacije u perspektivi ne bi trebale imati svoje opcije. Drugim riječima, da jedna politička opcija ne znači nužno da je podržava samo jedna nacija', zaključila je Pusić uz poruku da političke stranke u BiH moraju evoluirati na taj način da budu prihvatljive ljudima različitih nacionalnosti.

tacno.net
Mogao si i ovo boldirat. Sve zavisi s koje strane gledaš :-))))
mO k3

#8424 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mO k3 »

saisu??
GandalfSivi

#8425 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by GandalfSivi »

Ko nam je ba ambasador, prvi put lika vidim, ali ga zovu gosp. ambasadore? Tu nam je i Omer Vatric i ultra dobra djevojka sa njim (Picijeva kategorija) :)
Locked