IRAN

Post Reply
Albosnawe

#8401 Re: IRAN

Post by Albosnawe »

Albosnawe

#8402 Re: IRAN

Post by Albosnawe »

Intervju sa Dr Abdullah-om El Nefisijem,poznatim kuvajtskim stručnjakom za strategijska pitanja i islamskim misliocem,govori o mogućem zbližavanju Amerike i Irana.

Koja je pozadina saradnje SAD-a i Irana i na koji je način iranska vlada pomogla SAD-u tokom invazije na Afganistan i Irak. Iranski nuklearni program i pregovori sa zapadom.

Također govori o mogućem budućem savezništvu između Izraela i Irana i koji su pokazatelji tome. Šta Iran želi postići tim zbližavanje a šta SAD i koja je korist Izraela u svemu tome.

Kakve će posljedice budućeg savezništva SAD-a biti na zemlje arapskog zaliva i regije.

Emisija je prvi put emitovana 31.10.2013
Challenger__

#8403 Re: IRAN

Post by Challenger__ »

Intervju sa Dr Abdullah-om El Nefisijem,poznatim kuvajtskim stručnjakom za strategijska pitanja i islamskim misliocem,govori o mogućem zbližavanju Amerike i Irana.

Koja je pozadina saradnje SAD-a i Irana i na koji je način iranska vlada pomogla SAD-u tokom invazije na Afganistan i Irak. Iranski nuklearni program i pregovori sa zapadom.

Također govori o mogućem budućem savezništvu između Izraela i Irana i koji su pokazatelji tome. Šta Iran želi postići tim zbližavanje a šta SAD i koja je korist Izraela u svemu tome.

Kakve će posljedice budućeg savezništva SAD-a biti na zemlje arapskog zaliva i regije.

Emisija je prvi put emitovana 31.10.2013
Budalaste špekulacije i kalkulacije koje su vrijeme i događaji opovrgli. Danas to postvaljati je dokaz potpunog socijalnog autizma i gubitak potpune veze sa stvarnošću.
salik79

#8404 Re: IRAN

Post by salik79 »

Fantassin wrote:
salik79 wrote:
jao_situacije wrote:
On misli da je Iran Somalija ili tako nešto :roll:
To je tako kada svoj svjetonazor zasnivas na masmedijskoj propagandi. Da ode u Iran zijanio bi se.
Izvini a jesi li ti bio u Iranu :)
Nazalost ne. Ali planiram, ako Bog da. Jednom sam se prijavio da idem kao dio privredne delegacije (2012), ali nasa Privredna komora je u konacnici otkazala taj "izlet" zbog "sigurnosnih razloga" (Ameri prijetili vojnom intervencijom). Sva moja uza i sira okolina: ulema koju izuzetno cijenim, rodjaci, prijatelji, poznanici, prijatelji mojih roditelja, ...., su bili i malo je reci da su odusevljeni.
Plastikaa

#8405 Re: IRAN

Post by Plastikaa »

Iran je civilizacija sa ostatak BI.
Fantassin

#8406 Re: IRAN

Post by Fantassin »

salik79 wrote:
Nazalost ne. Ali planiram, ako Bog da. Jednom sam se prijavio da idem kao dio privredne delegacije (2012), ali nasa Privredna komora je u konacnici otkazala taj "izlet" zbog "sigurnosnih razloga" (Ameri prijetili vojnom intervencijom). Sva moja uza i sira okolina: ulema koju izuzetno cijenim, rodjaci, prijatelji, poznanici, prijatelji mojih roditelja, ...., su bili i malo je reci da su odusevljeni.
Ja zelim da posjetim Teheran ako bude prilike.... i ako bude kakvih aranzmana na sjeveru na obali Kaspijskog mora i planinama.Nadam se da ce se rijesiti ovi problemi oko Iranskog nuklearnog programa... vidim da su obje strane prisle i sa pozitivnim stavom.Pa da napokon se ukloni ovaj bespotrebni sukob.
salik79

#8407 Re: IRAN

Post by salik79 »

Fantassin wrote:
salik79 wrote:
Ja zelim da posjetim Teheran ako bude prilike.... i ako bude kakvih aranzmana na sjeveru na obali Kaspijskog mora i planinama.Nadam se da ce se rijesiti ovi problemi oko Iranskog nuklearnog programa... vidim da su obje strane prisle i sa pozitivnim stavom.Pa da napokon se ukloni ovaj bespotrebni sukob.

Ko zna, mozda se i sretnemo :D
Albosnawe

#8408 Re: IRAN

Post by Albosnawe »

Obratite se Mulasadri u Sarajevu,možda vam oni želju ispune. Možda posjetitie i "sveta mjesta" koja brane pa nam onda pošaljete vijesti iz "prve ruke".
mmaar

#8409 Re: IRAN

Post by mmaar »

salik79 wrote:
Fantassin wrote:
salik79 wrote:

Ko zna, mozda se i sretnemo :D
Dvije milje deset dana preko turistickih agencija. Nekoliko u Sa ih ima ponude- :)
mmaar

#8410 Re: IRAN

Post by mmaar »

Albosnawe wrote:Obratite se Mulasadri u Sarajevu,možda vam oni želju ispune. Možda posjetitie i "sveta mjesta" koja brane pa nam onda pošaljete vijesti iz "prve ruke".
Sta je sa putovanjima bez povratka agencijom Jihad Express u Siriju, u posjetu Ahiretu ili su mozda kraljevi i princevi smislili i neke druge turisticke aranzmane. :lol: Prica se da svakog turistu kao gratis agencije tamo ceka po jedno stado rasnih Bezoar koza. :lol:
Fantassin

#8411 Re: IRAN

Post by Fantassin »

mmaar wrote:
Dvije milje deset dana preko turistickih agencija. Nekoliko u Sa ih ima ponude- :)
Malo to poskupo aa ? jes da je 10 dana al skupo je to.Ako im uklone sankcije mislim da ce to biti mnogo jeftinije.
Albosnawe

#8412 Re: IRAN

Post by Albosnawe »

mmaar wrote:
Albosnawe wrote:Obratite se Mulasadri u Sarajevu,možda vam oni želju ispune. Možda posjetitie i "sveta mjesta" koja brane pa nam onda pošaljete vijesti iz "prve ruke".
Sta je sa putovanjima bez povratka agencijom Jihad Express u Siriju, u posjetu Ahiretu ili su mozda kraljevi i princevi smislili i neke druge turisticke aranzmane. :lol: Prica se da svakog turistu kao gratis agencije tamo ceka po jedno stado rasnih Bezoar koza. :lol:
Zvučiš kao zainteresovan za te gore aranžmane dok si toliko upućen o ponudama.
mmaar

#8413 Re: IRAN

Post by mmaar »

Fantassin wrote:
mmaar wrote:
Malo to poskupo aa ? jes da je 10 dana al skupo je to.Ako im uklone sankcije mislim da ce to biti mnogo jeftinije.
Jasta je nego poskupo, a i tih 10 dana izgleda jadno u odnosu na onoliki Iran i to sta se sve ima vidjeti. Toliko nije dovoljno da se vidi onoliki Teheran malo bolje, a Teheran je nista, sta je ostatak Irana. Meni po onom sto sam vidio ovako, najfascinantnije izgleda Isfahan.
mmaar

#8414 Re: IRAN

Post by mmaar »

Challenger__

#8415 Re: IRAN

Post by Challenger__ »

- Nezadovoljan dogovorom svjetskih sila i Irana, premijer Izraela B. Natanyahu kaže da će dati sve da ga uništi:

Image
Israeli PM on Iran agreement: ‘I’m trying to kill a bad deal’

:arrow: LINK
Challenger__

#8416 Re: IRAN

Post by Challenger__ »

p.s.

Uzalud se trudi. Čak ako uspije srušiti sporazum preko svojih podanika u američkom Kongresu, ostatak svijeta se više neće obazairati i sankcije prema Iranu neće postojati, sa ili bez USA.

C'est la vie...
Fantassin

#8417 Re: IRAN

Post by Fantassin »

Challenger__ wrote:p.s.

Uzalud se trudi. Čak ako uspije srušiti sporazum preko svojih podanika u američkom Kongresu, ostatak svijeta se više neće obazairati i sankcije prema Iranu neće postojati, sa ili bez USA.

C'est la vie...
Ne lupaj.. nije "svijet" uveo sankcije nego Amerika.. koja je diplomatijom i svoje saveznike nagnala da ucine isto... To sto ti uzimas Iran kao neku svjetsku supersilu to su tvoji mokri snovi a ne realnost...
Predlazem da se diskutuje u duhu kooperacije i smirivanja tenzija a ne na nekoj propagandi koja montira jednu stranu u zvijezde a drugi kao ne valjaju... svi imaju svoj udio krivice.
Challenger__

#8418 Re: IRAN

Post by Challenger__ »

Sviraš *****. Čitav set sankcija je išao preko UN. Sankcije Iranu, odavno, ni 2% ne *ebu ni Kina ni Rusija niti ih žele mnoge zemlje Evrope, da o Aziji i Latinskoj Americi i ne govorim. Što se tiče SAD... Mogu se pomiriti sa tom činjenicom (kao Obamna administracija) ili slijediti psihopatu Natanyahua.

______
mmaar

#8419 Re: IRAN

Post by mmaar »

Fantassin wrote:
Challenger__ wrote:p.s.

C'est la vie...
Ne lupaj.. nije "svijet" uveo sankcije nego Amerika.. koja je diplomatijom i svoje saveznike nagnala da ucine isto... To sto ti uzimas Iran kao neku svjetsku supersilu to su tvoji mokri snovi a ne realnost...
Predlazem da se diskutuje u duhu kooperacije i smirivanja tenzija a ne na nekoj propagandi koja montira jednu stranu u zvijezde a drugi kao ne valjaju... svi imaju svoj udio krivice.
Ako moze da pojasnis koji je to udio krivice Irana?
mmaar

#8420 Re: IRAN

Post by mmaar »

Documentary: This Is Iran, Beautiful City of Yazd, Iran - Centre Of Zoroastrian Culture
mmaar

#8421 Re: IRAN

Post by mmaar »

Documentary: Shiraz, Iran
mmaar

#8422 Re: IRAN

Post by mmaar »

The Journey into wild Iran (English)
JohnnyS

#8423 Re: IRAN

Post by JohnnyS »

Btw, i moj neki srednjoročni plan je posjetiti Iran (a dugoročni Kina :D ), naslušao sam se samo pozitivnih komentara od osoba koje su ga posjetile. Ne mogu prežaliti Irak, kako sam odrastao na Vitezovima Orijenta, vidjeti Bagdad mi je želja od djetinjstva, ali sumnjam d će za mog život bit za posjetu ikome osim članovima Blackwatera...
Co0l

#8424 Re: IRAN

Post by Co0l »

Iran je lijepa zemlja.Ali vecina ih je lijepa kad se turisticki posjecuju.Zivjeti tamo,e to je cesto sasvim druga prica od turisticke posjete.Pri tom ne mislim samo na Iran nego generalno govorim.
Fantassin

#8425 Re: IRAN

Post by Fantassin »

Challenger__ wrote:Sviraš *****. Čitav set sankcija je išao preko UN. Sankcije Iranu, odavno, ni 2% ne *ebu ni Kina ni Rusija niti ih žele mnoge zemlje Evrope, da o Aziji i Latinskoj Americi i ne govorim. Što se tiče SAD... Mogu se pomiriti sa tom činjenicom (kao Obamna administracija) ili slijediti psihopatu Natanyahua.

______
Ko je izgurao te sankcije kroz UN ? Cija je diplomatija idejstvovala da se sankcije uvode? Kina nije neki neprijatelj Amerike kao sto ti zamisljas... USA i Kina mnogo bolje saradjuju nego sto ti mislis... kao i to ako mislis da ce Kina zrtvovati ogromnu trgovinsku razmjenu sa Amerikom zarad nekog Irana .. to je smijesno... Kina da je htjela mogli su uvesti veto ali nisu.

Opet ti pokazujes ovaj sporazum kao veliku "pobjedu" Irana i po tome se ne razlikujes od ovih simpatizera ISISa koji isto tako lupaju "pobjede" .Sporazum je postignut jer je Iran pristao na kontrolu i limit obogacivanja urana iako po internacionalnom zakonu imaju pravo da to rade kako zele.. ali su izasli u susret kao i Amerika i nadajmo se stavili tacku na ovaj dugotrajni spor koji je nekoliko puta umalo presao u rat.

Rusija je pritisnuta ekonomski i oni imaju mnogo precih stvari od Irana :D ekonomski "outlook" im je izgleda bas najbolje :D
Post Reply