Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
5 0 5

#8401 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by 5 0 5 »

Dino Mustafić: Partija, kako to gordo zvuči

Piše: Dino Mustafić
U Makedoniji mi je jedan novinar u povjerenju prepričao intervju koji nikada nije objavljen. Njegov sagovornik ga je zamolio da razgovor povuče iz štampe zbog straha za egzistenciju svoje familije.
Intervjuisani je bio ugledni komunista, revolucionar, ilegalac tokom Drugog svjetskog rata, još kao srednjoškolac je učestvovao u diverzantskim akcijama, mnogi su svjedočili o njegovoj nepokolebljivosti i uzvišenoj hrabrosti. Danas je to uplašeni starac koji živi u višestranačkoj "demokratiji", odvažio se nakon višegodišnje šutnje da u rezimeu svoje časne životne putanje prozbori koju i o korumpiranoj, pljačkaskoj vladajućoj garnituri, ali je nakon telefonskog poziva shvatio da je cijena tih slobodnih misli, gubitak radnog mjesta za njegovog sina i onemogućen upis njegove unuke na fakultet.
Ovaj primjer ne govori samo o pitanju odvažnosti i kukavičluka, već i o tome kako je partokratski sistem pod plastom demokratije od čovjeka otpora napravio čovjeka prilagođavanja.

Partokratski sistemi potčinjavaju ljude politikom straha i ucjene, hrane se mizantropijom i cinizmom u vezi nastojanja ljudi da promijene i poboljšaju svoje životne okolnosti. Iz naše bh. perspektive svima je jasno da i mi živimo u takvom sistemu u kojem je politika postala poziv, a partija preduzeće sa sve većim brojem uposlenih koji je moraju dovijeka zastupati i kada ona nema nikakvog smisla i kada ne čini ništa dobro drustvu. Ako bi neko i povjerovao da ti "stranački vjernici" ne čine to iz koristoljublja, taj misterij ljubavi prema programskim načelima i partijskim statutima nije posve jednostavno objasniti.
Posebice kada ljubav postane pretjerana, previše javna, skoro patološka, kao u slučaju ministra Hadžića kojem je Partija vaznija od Države, pa će, vjerovatno, kao šef izbornog štaba preoblikovati dobitnički slogan SDP-a sa opštih izbora od 'Država za čovjeka' u 'Država za partiju'.

Na sreću naših građanki i građana, imamo drugu "državotvornu partiju" - SDA, koja toliko brine o funkcionisanju Države da, kada se njihovi partijski kadrovi smjenjuju, to je "vitalni nacionalni interes", jer samo su to kompetentni ministri koji su sada zabrinuti za sreću i sudbinu bošnjačkog naroda.

Druge partije nemaju svoje "istorijske zasluge" i "državotvorstvo", ne znaju šta je partijska misija nacionalne zaštite na račun demokratije.

Da je naše društvo ozbiljno, odavno bi se pobunilo protiv ovakvog modela vladanja, ali je civilno društvo, intelektualna elita, uz časne iznimke, kupljeno da šuti i trpi. Dozvolili smo da se izgubi prirodno "biračko tijelo" koje se opredjeljuje po ideološkim programima i političkim rješenjima, nema više nikakve razlike izmeđju partija lijevog i desnog programskog sadržaja, ne postoje više načela i principi, sve je ustupljeno nekreativnom pragmatizmu i jeftinom populizmu.

Stoga ove partije neće nikada nista riješiti, samo će dugoročno jos ojačati krizu u svim njenim razmjerima. Za takve partije vrijedi samo vlast, slijepa žudnja za vlašću i moći, majstori su u umijeću laganja, uzimaju oblik i boju svog vremena. Stoga ne čudi Dodikov primitivizam, jer on je paradigma tehnike koja je identična više- manje u većini vladajućih partija: autoritarni vođa kojem se pripisuje superiorni instikt kojeg treba slijediti i pokorno slušati.

Ne znam da li je taj instikt vođe bio toliko intezivan da mu povjeruju svi članovi Predsjednistva SDP-a koji su stajali mirno i postrojeno kao živa kulisa na press konferenciji, kada se šef partije opraštao od člana partije koji je dobio više glasova nego sama partija i koji je, usput, najviše pozicionirani partijski funkcioner u Državi. Kažem da ne znam, jer smo mogli vidjeti kako neko od nih nervozno zvaće žvaku, drugi skriva pogled, treći oborio glavu, pa nisu baš djelovali kao smioni i ubijeđeni u ispravnost svojih jednoglasnih stavova. Izgledali su kao mučenici partije koji imaju neograničenu vjeru u jednu stvarnu partijsku zajednicu koja ih priznaje kao takve.

Zanimljiv je taj "opijum šutnje" partijskih kolega, očigledno ne žele da vide i znaju kako je njihova press konferencija bila interesni skup samoživih i egocentričnih pojedinaca koji se natječu za naklonost vođe, za poslove i unapređenje, sa nikakvom sviješću o zajedničkoj sudbini sa društvom, građanima i građankama koji još uvijek vjeruju da postoje ljudi poput Komšića koji mogu reći zbogom Partiji koja podredi Državu svom partijskom interesu. I umjesto da iz toga vide kako Čovjek kome su se obraćali u kampanji 2010 može zvučati gordo, vjeruju da tako zvuči i Partija.
radiosarajevo
Corto Maltese

#8402 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Corto Maltese »

tvsabina wrote:
-LIBERO- wrote:
VjecitiStudent wrote: :shock: :shock: :shock:
Isti efekat je i kod mene proizvelo to ime. Realno, bojim se da zaista NS ne preraste u nesto sto svakako ne bih zelio i volio. Jedna osoba ne cini nesto sto bi kod mene moglo ogaditi neku stranku i dovesti do situacije da joj uskratim svoj glas, ali svakako je ovo minus od mene za NS.

Bravo libero.
Emini Ganić niko ne može oduzeti pravo da bude članica , simpatizerka , glasačica NS.
No NS itekako ima pravo da ne potencira članstvo,simpatizerstvo,glasanje Ganić Emine za NS.
Ganić Emina nije isto što i Ganić Dr.Ejub , to su dvije različite persone i tačka.
Ali su iz iste porodice , a iver ne pada daleko od klade...
Recimo da se George W. Bush htio angažirati u Demokratskoj Stranci ne bih rekla da bi to među njihovim članstvom i simpatizerima bilo dočekano blagonaklono nakon što je njegov otac bio američki predsjednik iz redova Republikanaca.
A tamo nije bio rat , i postratno razdoblje.
Pametnom dovoljno - sva priča NS o NOVIM LJUDIMA i NOVIM politikama bi pala u vodu...
A onda čekaj ponovo neke nove narednih pet-deset godina i tako do smrti.
Da ponovim pitanje:
Corto Maltese wrote: Je l' to uvedena neka nova kategorija "porodične podobnosti"? Gdje izdaju certifikate. Mogu li ja proći? Jedan amidža mi je plaho problematičan.
ultima_palabra

#8403 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by ultima_palabra »

Corto Maltese wrote:Je l' to uvedena neka nova kategorija "porodične podobnosti"? Gdje izdaju certifikate. Mogu li ja proći? Jedan amidža mi je plaho problematičan.
Ne govori se ni o kakvoj podobnosti... Emina Ganić, kao i njen otac mogu vršiti bilo koju političku i drugu funkciju u državi BiH.

Govori se o signalu koji takva osoba daje biračima... među potencijalnim biračima NS, na ovom forumu, on je negativan u 90% slučajeva.
rookfash

#8404 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by rookfash »

Pedja Kojovic wrote:rookfash

Uskoro ce biti predstavljene nase liste, kandidati i njihovi programi za lokalne izbore u oktobru.
(Red je da kandidati prvi predstave svoje programe - a onda cemo ovdje diskutovati o njima).

p.k.
zahvaljujem na odgovoru i pratim.
Corto Maltese

#8405 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Corto Maltese »

ultima_palabra wrote: Emina Ganić, kao i njen otac mogu vršiti bilo koju političku i drugu funkciju u državi BiH.

Govori se o signalu koji takva osoba daje biračima... među potencijalnim biračima NS, na ovom forumu, on je negativan u 90% slučajeva.
Zašto?
Skijaš

#8406 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Skijaš »

Corto Maltese wrote:
ultima_palabra wrote: Emina Ganić, kao i njen otac mogu vršiti bilo koju političku i drugu funkciju u državi BiH.

Zašto?
Slažem se s @Cortom. Ne mislim da Emina ima šta ponuditi u procesu vođenja stranke, ali to što je Ejubova, ne znači da ne može pomoći. Ili gore, da joj treba braniti da daje svoj doprinos.
ultima_palabra

#8407 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by ultima_palabra »

Corto Maltese wrote:

Zašto?
Zato što među biračkim tijelom na koje NS pretendira, Ejup i Emina Ganić uglavnom simboliziraju tekovine "SDA-demokratija" politike i poimanja društva... oteta vila u centru grada, školovanje na prestižnim stranim univerzitetima iz stranačkih crnih fondova, ublehaški PR posao na babine lijepe oči... onaj koji se tome divi i hoće da glasa za takvo nešto, već ima SDA, SBB, pa i ovu nakazu u koju je Lagumdžija pretvorio SDP. NS bi trebala da bude nešto novo i drugačije.
Sezam

#8408 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Sezam »

Sta to nije u redu sa Eminom Ganic? Cura je fenomenalno odradila PR u Britaniji kad su velikosrbi pokusavali isporuciti joj starog za Srbiju.

Mada, sad kad se sjetim, barem jedan od ovih forumasa sto se iscudjavaju na prosloj stranici, je navijao da se Ejup Ganic isporuci Srbiji. Toliko o tome.
Corto Maltese

#8409 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Corto Maltese »

ultima_palabra wrote: Zato što među biračkim tijelom na koje NS pretendira, Ejup i Emina Ganić uglavnom simboliziraju tekovine "SDA-demokratija" politike i poimanja društva... oteta vila u centru grada, školovanje na prestižnim stranim univerzitetima iz stranačkih crnih fondova, ublehaški PR posao na babine lijepe oči... onaj koji se tome divi i hoće da glasa za takvo nešto, već ima SDA, SBB, pa i ovu nakazu u koju je Lagumdžija pretvorio SDP. NS bi trebala da bude nešto novo i drugačije.
Ali Emina nije odabrala ni SDA, ni SBB, ni SDP, stranke poznate po tome da se posao dobija na babine, tatine, bratove, kumine lijepe oči, nego je odabrala NS od koje takvog haira, za sada, nema. Samim tim najveći dio priče o lijepim očima pada u vodu.
Pored toga, njene reference su nenadjebive. Diploma sa prestižnog svjetskog univerziteta (babo ju je samo mogao poslati u Oxford, ali joj diplomu nije mogao kupiti), SFF je već odavno festival sa najjačim PR-om u regiji, velika uloga koju je odigrala pri izbavljanju svog oca iz zatvora...
Last edited by Corto Maltese on 30/07/2012 14:51, edited 1 time in total.
Corto Maltese

#8410 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Corto Maltese »

BTW, šteta je što Emina već nije više uključena u PR Naše Stranke. Vjerujem da bi odgovorila predsjednika od slanja onog otvorenog pisma Zlatku Lagumdžiji.
poznanik

#8411 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by poznanik »

Corto Maltese wrote:
ultima_palabra wrote: Zato što među biračkim tijelom na koje NS pretendira, Ejup i Emina Ganić uglavnom simboliziraju tekovine "SDA-demokratija" politike i poimanja društva... oteta vila u centru grada, školovanje na prestižnim stranim univerzitetima iz stranačkih crnih fondova, ublehaški PR posao na babine lijepe oči... onaj koji se tome divi i hoće da glasa za takvo nešto, već ima SDA, SBB, pa i ovu nakazu u koju je Lagumdžija pretvorio SDP. NS bi trebala da bude nešto novo i drugačije.
Ali Emina nije odabrala ni SDA, ni SBB, ni SDP, stranke poznate po tome da se posao dobija na babine, tatine, bratove, kumine lijepe oči, nego je odabrala NS koja takvu vrstu usluge, trenutno, ne može ponuditi. Samim tim najveći dio priče o lijepim očima pada u vodu.
Pored toga, njene reference su nenadjebive. Diploma sa prestižnog svjetskog univerziteta (babo ju je samo mogao poslati u Oxford, ali joj diplomu nije mogao kupiti), SFF je već odavno festival sa najjačim PR-om u regiji, velika uloga koju je odigrala pri izbavljanju svog oca iz zatvora...

Tačno. Pristupom politički neokaljanoj stranci, Ganićka bi imala više prostora da konačno "procesuira" okolnosti kod "kupoprodaje" veleljepne vile u strogom centru Sarajeva, i da u ev. kršenju propisa pozove novog vlasnika te vile da je vrati. Bio bi to potpuno moralan čin članice, takođe moralne i pozitivne, političke Naše stranke.
♥ Julianna ♥

#8412 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by ♥ Julianna ♥ »

Emina Ganić??? Ljudi, ma daaajte :lol: :lol: Denis Grac isto tako pfffff :-)
I kakvo je ovo otvoreno pismo ?? ccc
U stilu evo ge STAGE prazan, penjimo se :lol:
Corto Maltese

#8413 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Corto Maltese »

poznanik wrote: Tačno. Pristupom politički neokaljanoj stranci, Ganićka bi imala više prostora da konačno "procesuira" okolnosti kod "kupoprodaje" veleljepne vile u strogom centru Sarajeva, i da u ev. kršenju propisa pozove novog vlasnika te vile da je vrati. Bio bi to potpuno moralan čin članice, takođe moralne i pozitivne, političke Naše stranke.
Čisto sumnjam. Još otkada je umro drug Staljin, djeca nemaju ni moralnu ni zakonsku obavezu raskrinkavanja roditelja. Kada bi osoba tog kapaciteta došla u stranku koju ja predvodim, glavni interes bi mi bio da radi ono što najbolje umije (u ovom slučaju PR), a ne da glumi reinkarnaciju Pavela Trofimovicha Morozova.
okolonaokolo

#8414 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by okolonaokolo »

♥ Julianna ♥ wrote:Emina Ganić??? Ljudi, ma daaajte :lol: :lol: Denis Grac isto tako pfffff :-)
Imal iko nama da valja, pa eto hajde ti sta pokreni ziva bila, mojne ovo shvatiti licno
dragonz

#8415 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by dragonz »

Corto Maltese wrote:

Zašto?
Zato što su na sumnjiv način došli do kuće u kojoj su organizovali zabave sa puno droge(imam svjedoka) gdje su se pojedini glumci, manekeni i drugi sarajevski "džet set" drogirali bez uznemiravanja.
Toliko od mene o Emini G. i njezinim kvalitetama koje su potrebne NS za koju inače neću glasati.
okolonaokolo

#8416 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by okolonaokolo »

dragonz wrote:
Corto Maltese wrote:

Zašto?
Zato što su na sumnjiv način došli do kuće u kojoj su organizovali zabave sa puno droge(imam svjedoka) gdje su se pojedini glumci, manekeni i drugi sarajevski "džet set" drogirali bez uznemiravanja.
Toliko od mene o Emini G. i njezinim kvalitetama koje su potrebne NS za koju inače neću glasati

oj komentara :lol:
ultima_palabra

#8417 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by ultima_palabra »

Corto Maltese wrote:
Ali Emina nije odabrala ni SDA, ni SBB, ni SDP, stranke poznate po tome da se posao dobija na babine, tatine, bratove, kumine lijepe oči, nego je odabrala NS od koje takvog haira, za sada, nema. Samim tim najveći dio priče o lijepim očima pada u vodu.
Osobe koje su svoje materijalne brige prebrinule, obično ne traže produžavanje tog "hajra" koji je imala kad joj je bio potreban. Sad je potrebno prikazati se društveno prihvatljivim, socijalno svjesnim, približenim patnjama običnog puka... za te svrhe je mogla osnovati i humanitarnu organizaciju, umjesto što će ljudima izazivati negativnu reakciju na pomen NS.
dragonz

#8418 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by dragonz »

♥ Julianna ♥ wrote:Emina Ganić??? Ljudi, ma daaajte :lol: :lol: Denis Grac isto tako pfffff :-)
I da se nadovežem na ovo ako bude moguće da nam ovaj vrli filozof i lider NS prezentira cijenu kupovine stana iznad Benetton-a koju ja već znam ali eto neka raja na forumu sazna isto.
poznanik

#8419 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by poznanik »

Corto Maltese wrote:
poznanik wrote: Tačno. Pristupom politički neokaljanoj stranci, Ganićka bi imala više prostora da konačno "procesuira" okolnosti kod "kupoprodaje" veleljepne vile u strogom centru Sarajeva, i da u ev. kršenju propisa pozove novog vlasnika te vile da je vrati. Bio bi to potpuno moralan čin članice, takođe moralne i pozitivne, političke Naše stranke.
Čisto sumnjam. Još otkada je umro drug Staljin, djeca nemaju ni moralnu ni zakonsku obavezu raskrinkavanja roditelja. Kada bi osoba tog kapaciteta došla u stranku koju ja predvodim, glavni interes bi mi bio da radi ono što najbolje umije (u ovom slučaju PR), a ne da glumi reinkarnaciju Pavela Trofimovicha Morozova.
U našim narodima od davnina kola izreka: "Iver ne pada daleko od drveta"... Misliš li da su glasači dovoljno glupi da vjeruju "iveru" kako ih PR-om zavodi u svoj tor?
dragonz

#8420 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by dragonz »

okolonaokolo wrote:
istina rečena i šta hoćeš još
okolonaokolo

#8421 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by okolonaokolo »

dragonz wrote:
okolonaokolo wrote:

sta mene briga sta radi privatno, ako zna svoj posao zabole me
Corto Maltese

#8422 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Corto Maltese »

poznanik wrote:
Corto Maltese wrote:
U našim narodima od davnina kola izreka: "Iver ne pada daleko od drveta"... Misliš li da su glasači dovoljno glupi da vjeruju "iveru" kako ih PR-om zavodi u svoj tor?
Ima u narodu svakojakih izreka, ali ja se trudim da mislim svojom, a ne narodnom glavom. Stranka koja bi se prema svojim članovima odnosila prema tome koliko su im podobni roditelji, što se mene i moje glave tiče, može odmah promijeniti ime u RSDLP(b), i time mi postati potpuno neinteresantna. A i ja sam nekakav glasač.
♥ Julianna ♥

#8423 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by ♥ Julianna ♥ »

okolonaokolo wrote:
dragonz wrote:
okolonaokolo wrote:

sta mene briga sta radi privatno, ako zna svoj posao zabole me
kako BRE zabole te? Jučer je ogulila jadnu sibirsku kunu lisicu lasicu da se ogrne, sutra će tebe halo BRE :lol: :lol:
Corto Maltese

#8424 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Corto Maltese »

ultima_palabra wrote: Osobe koje su svoje materijalne brige prebrinule, obično ne traže produžavanje tog "hajra" koji je imala kad joj je bio potreban. Sad je potrebno prikazati se društveno prihvatljivim, socijalno svjesnim, približenim patnjama običnog puka... za te svrhe je mogla osnovati i humanitarnu organizaciju, umjesto što će ljudima izazivati negativnu reakciju na pomen NS.
Pošto se i sam vodim pripadnikom ljudske rase, preporučujem ti da malo smanjiš ribu. Očito je da nas ima, među ljudima, u kojima ta negativna reakcija nije izazvana. Naprotiv.
volta dzontra

#8425 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by volta dzontra »

Zna li ko hoće li se i Jeremy Irons upisat u Našu Stranku. Ja bi ga volio vidjeti u stranci. Izražajno lice, poznat, vjerojatno je građanski orjentisan
Locked