TENIS

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
necko_hz

#8401 Re: TENIS

Post by necko_hz »

Đoković > Sampras na Plexicushionu. Kompletnija igra, bolji balans offensive i defensive baselinea i podloga koja omogučava duže poene i veče korištenje fizičkim talentom.

Sampras > Đoković na Rebound Aceu. Brža podloga, niži odskok, mogučnost Samprasa da dominira i sa bekend i sa forhend strane. Servis bi pravio ogromnu razliku, bez obzira koliko dobar riterner Đoković bio.

Đoković > Sampras na sporom DecoTurfu. Otprilike 60-40. Na brzom DTF-u iz recimo 2010 50-50, a na zelenom DTF-u prednost Samprasu 60-40. Sampras je igrač koji je na nizak odskok loptice mogao generisati nevjerovatno mnogo snage i teško mu je bilo naći rupu u igri. S druge strane, odlično je apsorbovao jačinu protivničkih udaraca (on i Federer su nevjerovatno mnogo slični) i zahvaljujući odličnom generisanju snage protivničkih udaraca, bio u stanju preuzeti inicijativu u poenu onda kada to niko ne očekuje. FH je bio veliko oružje, a svaku iole kraću lopticu bi kažnjavao. Niko nije mogao tako brzo riješiti poen forhendom kao on.

Agassiju dajem prednost nad Đokovićom i na travi i na USO-u. Ne moram da podsjećam da je ćelavac uzeo Wimbledon u eri brze trave i velikih servera, dok je Novak u finalu morao pobijediti igrača kojem je ruku na srce ipak šljaka dominantna podloga. Isto to možemo reči za Rogerove titule na WB-u, ali njegova igra je puno kompatibilnija travi nego Novakova i pokazivao je više varijacija, jer je pobijeđivao stilski različite protivnike (Phillipoussis, Roddick, Nadal, Murray).

Na USO-u je Agassi uvijek davao sve od sebe. Bio je kompletniji udarač od Novaka, a publika bi bila uveliko na njegovoj strani. Obožavali su Andrea, ne koliko McEnroa, a pogotovo ne Connorsa, ali bio je gotivan svima.

AO, opet blaga prednost Andreu u odnosu na Novaka. Andre je igrač koji se odližno prilagođavao na tropske Australske vrućine, a u prilog tome govori činjenica da je osvojio AO iz prvog puta kada se pojavio na istom.
U stvari, podijelio bih to opet na Rebound Ace i Plexicushion podlogu, s tim da bi Andreu na RA podlozi dao 60-40, a Novaku na Plexicushionu 55-45. Dakle, kad sve saberemo, blaga prednost Andreu.

Poređenje Federera i Samprasa je zamiljivo. Obojica su imali vrhunski servis, odličan forhend i vidne probleme sa bekendom. Sampras je imao bolji servis, Roger kompletniji forhend. S druge strane, Petov forhend je bio ubitačan tako što mu nije trebalo puno vremena da riješi poen sa tim udarcem. Po tome je neponovljiv. Njegov Running forehand je najbolji i najkompletniji ikada. Roger ima više varijacija u bekendu, prilazni udarci, C&C i voleji su na strani Samprasa. Tehnička potkovanost je na strani Rogera, ali sirova snaga i egzekucija udaraca na strani Samprasa.

Na AO-u Federer bi bio favorit, na RG-u također, Petu bi dao poprilične šanse na Wimbledonu i blagu prednost na USO-u.

Kad malo bolje razmislim, slažem se da bi Rafa imao prednost u odnosu na Agassija u Melbournu, i to baš sa takvim procentom koji si naveo.

Federer bi vjerujem dominirao nad Agassijem na travi. Otprilike 70-30 ili u najmanju ruku 65-35.
USO je diskutabilan, ali opet možda blaga prednost Rogeru. U najboljem slučaju 50-50

Sampras bi bez sumnje ipak dominirao na travi, taj je Agassija offensive baselinera sa ravnim udarcima, pravio smiješnim na Svetom terenu Wimbledona. Vrijedi pogledati to finale iz 1999, strašno dobro je Sampras odigrao čitav meč. Gledajući iz ove perspektive, najveća prednost Samprasa u odnosu na Federera jeste nivo igre koju je bio u stanju prikazati onda kad je najpotrebnije. To najbolje potvrđuje skor u finalima GS-ova (14-4), što je stvarno ubitačno. To je njegova najjača snaga, na stranu mentalni pristup meču i sposobnost da u svakom trenutku okrene 0-2 u setovima i pobijedi na kraju. Njegova sposobnost da tempira formu najviše ga je proslavila. Bio je pravi šampion i na terenu i van terena. Zato sam ga oduvijek neizmjerno poštovao i cijenio.
necko_hz

#8402 Re: TENIS

Post by necko_hz »

Svakako da je previše, ali ovo je samo neki vid 'mentalne gimnastike' i pretpostavki na osnovu svega viđenog. :-) Sasvim opuštena diskusija, uključi se slobodno. :mrgreen:

Mene je uvijek to zanimalo, odnosno uvijek sam volio 'zapitkavati' kako bi se snašli jedni protiv drugih. Najviše bih volio vidjeti Federera iz 2006 i Samprasa iz 1994, ili Nadala iz 2008 i Mustera iz 1995. Novaka iz 2011 i Lendla iz 1985-1987 i tako. Uglavnom, zanimljivi zaključci se izvuku. :dance: :)
tabija

#8403 Re: TENIS

Post by tabija »

Ne odgovori nam Aggasi Nadal na WB... :mrgreen:

Zanimljivo bi bilo "ubacit" Federera i Djoleta u tu eru 90 ih.
Rafa se ne bi snasao tu(sem sljake gdje bi bilo isto kao danas), ali mozda bi u tom vremenu (bez danasnje ishrane,medicine,suplemenata i reketa) od samog pocetka igrao drugacije, pokusao ravno pa kolko tolko to bilo uspjesno, mozda bi bio 5 a mozda 50 igrac svijeta.
necko_hz

#8404 Re: TENIS

Post by necko_hz »

Ma samo navali drug. Mislim da nema osobe koju Goran nije isnpirisao. Sama njegova pojava bila je nešto posebno, a kraj karijere baš kao iz bajke. Što se tiče Agassija, on je vjerovatno jedini lik koji je imao dva dijametralno različita imidža. :D

Image

:lol:

@tabija

Možda blaga prednost Agassiju na WB-u. On inače nije volio travu, ali Rafin TS, plus njegovo rano hvatanje loptice :-) dao bih njemu malkice veče šanse.

Niko ne zna kako bi to izgledalo, ali flat udarci bez TS-a bi doveli u pitanje titule na šljaci,a ne bi garantovali rezultate na ostalim podlogama. Mislim da je striko dobro znao koliko on može i šta je najbolje za njega i da se njegova igra ne bi razlikovala previše, kao što nije ni Changova i Musterova u to vrijeme. :)
tabija

#8405 Re: TENIS

Post by tabija »

Ma kad sam rekao mislio sam na dvije opcije, ili bi igrao istu igru i dominirao sljakom ili bi igrao drugaciju igru i VJEROVATNO ne dominirao nigdje...ali to je vec sbb kbb

@joj agasija budale ahhahaha
necko_hz

#8406 Re: TENIS

Post by necko_hz »

Nemojte se smijati, jer sličnu frizuru imam i ja. :evil:
BHF_Manijak

#8407 Re: TENIS

Post by BHF_Manijak »

Lud i ponosan wrote: Za sada uzivam prateci vas, nemam hrabrosti da se upustim u diskusiju sa vrhunskim poznavaocima ovog sporta. :-D Moram jos pure da jedem... :D

Za mene tenis pocinje od Federera, prije nisam toliko uzivao (kao recimo uz fudbal), ne znam iz kog razloga. Pripisacemo to godinama i neiskustvu. :D Jedino me Ivanisevic posebno inspirisao, mada sam i "gillette ćelavka" gotivio. :D
Isti smo buraz, samo ne znam kol'ko ce nas to diskreditovati u buducim raspravama, al' hajd... :mrgreen:
ultima_palabra

#8408 Re: TENIS

Post by ultima_palabra »

Ma dobri ste vas dvojica... ja pratim od baš malih nogu, mada je bilo perioda kad nisam nikako gledao. Od 2005. sam se baš opet zagrijao, uz kladionicu najviše :D Onda dosta mečeva, praćenja stranica i foruma... mada u zadnje vrijeme sam se malo ohladio, otkad Rafa ne igra.

Slamovi, mastersi, sve je ok, ali Davis Cup mi je oduvijek bio nešto posebno... njega pratim sa ćeifom.
necko_hz

#8409 Re: TENIS

Post by necko_hz »

Kladionica čuda čini. 8-) Internetom se vala nikad nisam znao koristiti kako Bog zapovjeda, prvi forum na koji sam se regao bio je fksinfo i sada pišem na samo nekoliko njih, isključivo o tenisu. SS, SK i sa-x.

@Ultima, koji teniski forumi su bili aktuelni do prije par godina, gdje je rasprava bila najžešća i gdje je teniski audotorijum bio veči ?! :)
Tranzicija između Samprasove i Fedal ere bila je pogubna i tenis je tada izgubio mnogo fanova, jer se dešavala smjena generacija i tražio se novi dominantni igrač (budući da se Sampras povukao). Međutim, istina je ustvari da je bilo stvarno kvalitetnih mečeva u tom periodu, što se mene tiče cjelokupan nivo tenisa bio je na večem nivou nego danas, pritom mislim na egzekuciju udaraca i ono što su igrači na terenu pokazivali. Razmjene su mi izgledale dinamičnije, igralo se 'otvorenog garda', nije se puno taktiziralo, niti se 'milkila' loptica, udaralo se jako, išlo se po poen.

Druga strana priče je da današnji tenis ipak nudi nekoliko igrača sa izrađenim šampionskim karakterom i dokazanim igračkim kvalitetima, odnosno dominantne igrače kakvih je tada falilo, te da kao veliki brendovi daju određenu dimenziju igri i uz internet, komercijalu i sve što ide uz to, podižu stepen popularnosti ove igre i privlače pažnju šire mase.
Zato je svima u interesu da u završnicama igraju Federer, Novak, Andy i Rafa, te su neke odluke i promjene indirektno i direktno uticale na takvo stanje stvari.

A tenis ko tenis mi je oduvijek bio zanimljiv, fakat nisam picajzla što se toga tiče, mogu da gledam svakoga ko udara lopticu. :)
ultima_palabra

#8410 Re: TENIS

Post by ultima_palabra »

Nisam nešto ove naše forume gotivio... mentennisforums i tenniswarehouse pamtim kao dobre.
necko_hz

#8411 Re: TENIS

Post by necko_hz »

Čuo sam da je bio još jedan dobar, 'naški', ali ne mogu da se sjetim kako se zvao da me ubiješ.

Evo jedna zanimljivost između Lendla i McEnroa, kad smo se već 'raspisali' 8-)

Krajem 1979 ili početkom 1980 igrao se egzibicioni meč između Amerike i Evrope. Za Amere su nastupali između ostalih Vince Van Patten i Andres Gomez, dok je Ivan Lendl bio član evropskog tima. Uglavnom, finale su igrali Ivan Lendl i John McEnroe i neposredno nakon meča John je upitao Gomeza i Pattena kojim rezultatom žele da pobijedi Lendla. Dogovor je bio 6-2, 6-2.
Sve je išlo po planu u prvom setu, JohnyMac ga je dobio sa 6-2, nakon čega se Lendl počeo žaliti na povredu ruke i rekao da ne može nastaviti. John mu je odgovorio da onda preda meč, ili nek igra sa malo truda i borbe, ili nek ne igra nikako. Lendl je rekao da će odigrati još jedan gejm i ako izgubi servis, da će predati meč. Nakon što ga je John brejknuo i u drugom setu, Grozni je rekao da će odigrati još 2 gejma, ali McEnroe je ubrzo povećao prednost na 3-0, a nedugo zatim i na 5-0. Publika je svo vrijeme zviždala Lendlu, ali je ovaj nastavljao. Zatim je pri rezultatu 5-0 Grozni uspio osvojiti servis gejm i smanjiti na 5-1.

Sada je JohnyMac servirao, ali je znao da ako osvoji ovaj gejm, rezultat neće biti onaj koji je želio da bude, tako da namjerno nije iskoristio meč loptu na 40-30 i dozvolio je Lendlu da napravi brejk. Međutim, sada će nastupiti prava drama, a stvari će se odvijati onako kako JohnyMac nije zamislio.Prvo je Lendl uzeo svoj servis gejm i smanjio rezultat na 5-3, a potom je McEnro izgubio još jedan servis gejm i dopustio Lendlu da smanji rezultat na 5-4. Zatim nije iskoristio još jednu meč loptu, ovaj put na Lendlov servis i Čeh je izjednačio rezultat na 5-5. Više se nije žalio na povredu (nije ni čudo što trenira Murraya. :mrgreen:), a drugi set je osvojio sa 7-5. U trećem setu publika je žviždala McEnrou i gađali ga svim što im se našlo pri ruci, a ovaj im je uzvraćao svojim karakterističnim gestikulacijama i grimasama. U trećem setu, uglavnom McEnro nije osvojio nijedan gejm i izgubio je meč, a Patten i Gomez su ostali bez teksta, nakon svega što su vidjeli.

Bilo je stvarno zanimljivih stvari, pogotovo između Connorsa i McEnroa. E to su tek priče. :dance:
BHF_Manijak

#8412 Re: TENIS

Post by BHF_Manijak »

Uzivam citati ove nase teniske strucnjake, fakat imate znanje haos! Jeste mogli kakvog hljeba od tenisa zaradit, ili je ovo cisto iz ljubavi? :)

I cuj tol'ko se publika nalozila na egzibicionom mecu pa su i gadjali likove, ccc. :mrgreen:
ultima_palabra

#8413 Re: TENIS

Post by ultima_palabra »

Haha, odlična priča :D Baš opisuje kakvi su karakteri bili JMac i Grozni...
Leopold_IV

#8414 Re: TENIS

Post by Leopold_IV »

:mrgreen:
Strasna diskusija i samo zamisljam jednu sezonu sa svima njima na GS.
Od svega procitanog jedino nisam siguran da je Samprasov servis bolji i kompletniji od Rogerovog.
Treba uzeti upravo brzine podloge koje necko potencira. Normalno je da je tada u Wimb njegov servis cinio vise stete nego sto to moze ciniti Rogerov u istom tom Wimb prethodnih godina.
Rogerov 2 servis je bolji definitivno.
Moje misljenje koje cu pokusati potkrijepiti i konkretnim podatcima.
Jedino neprevazidjeno je Peteov prvi forehand nakon servisa. U tome mu nema ravnog.
necko_hz

#8415 Re: TENIS

Post by necko_hz »

@BHF Manijak

Ma kakvi, nema ljeba dok ne oznojimo guzice. :mrgreen:

Ništa čudno s obzirom da su tada egzibicije nudile mnogo više novca nego ostali turniri. Poznat je jedan takav slučaj između Connorsa i McEnroa kada je malo falilo da se potuku na jednom egzibicionom meču.

:lol:

http://www.profesionalnitenis.com/tenis ... kog-uloga/

Preporučujem čitanje ovog članka, jako zanimljiva andegdota sa jedne egzibicije. :thumbup:

@Leopold

Pete je znao servirati i kik i slajs, imao nevjerovatno mnogo varijacija i bio jako nepredvidiv. Međutim, imao je još nešto što Rogerov servis nema - snagu. Podjsećanja radi, u 4.rundi Wimbledoona 2001 prosječan Samprasov prvi servis iznosio je 121 milju, a Rogerov 114. Prosječan drugi 110 milja, Rogerov 97. :)

Ako i postoji određena sumnja za prvi servis, za drugi je ne može biti. Petov drugi je išao kao nećiji prvi. Bez sumnje najbolji ikada. Što se tog udarca tiče, konkurentan mu je jedino Stefan Edberg. Taj je znao tuči do 185kmh.

1:07

Evo jedan strašan poen između Samprasa i Enqvista.

Leopold_IV

#8416 Re: TENIS

Post by Leopold_IV »

Strasan poen zaista...ovog se ne sjecam..woow.
necko_hz

#8417 Re: TENIS

Post by necko_hz »

Bilo je još bruku takvih poena, pun ih je youtube. :)

Ovo je također bio strašan meč. Kafeljnikov se držao u prvom setu i osvojio ga, ali kasnije ipak nije imao šanse da nešto više uradi.

Obrati pažnju na intezitet razmjena, kako se jako udara po loptici i kakav je mentalni pristup igrača na terenu. Nema taktiziranja, napada se svaka kraća loptica, 'ili jedeš ili bivaš pojeden'. :dance: :mrgreen:
Leopold_IV

#8418 Re: TENIS

Post by Leopold_IV »

Slazem se, jako visok nivo tenisa i nekad je jedini pristup tenisu bio za winner vise dok je sad za lopticu vise.

Ali generalno nisam ljubitelj gledanha samo higlightsa jer sve izgleda perfektno, pljuste winneri i uvijek znam rezultat.
Drama, igra pod pritiskom naricito i neke sitne finese i promjene ritma me ocaravaju.
Ova zelena podloga je grozna i jako se slabo vidi.
necko_hz

#8419 Re: TENIS

Post by necko_hz »

Slažem se za highlightse, nikad nisam volio donositi zaključke na osnovu njih. Međutim, ovaj meč sam nedavno ponovno pregledao i kvalitet istog je bio na stvarno zavidnom nivou.

http://www.youtube.com/user/TennisWorld3in1

Ovdje ima dosta mečeva sa AO-a, što novih, što starijih. A meni je Rebound Ace podloga bila pravo draga, baš mi je krivo što su je zamijenili Plexom.
radostan dan

#8420 Re: TENIS

Post by radostan dan »

Image
ultima_palabra

#8421 Re: TENIS

Post by ultima_palabra »

necko_hz wrote:Zar ga nisam stavio ?! :shock: Odoh da se roknem. :-) McEnroe je po meni iza Connorsa, a ide u ravan sa Rafom i Agassijem. Imao je najbolju sezonu u historiji tenisa, i podjednako dobre rezultate i u singlu i u dublu.
Po meni je Rafa ispred Connorsa, Maca i Andrea... možda i ispred Lendla.
sabansaulic1

#8422 Re: TENIS

Post by sabansaulic1 »

TOP 10 Open ere: Roger, Borg, Sampras, Lendl, Nadal, Connors, McEnro, Agassi, Becker i Edberg.

:thumbup:
Leopold_IV

#8423 Re: TENIS

Post by Leopold_IV »

Po meni Sampras ispred Borga..
ultima_palabra

#8424 Re: TENIS

Post by ultima_palabra »

Leopold_IV wrote:Po meni Sampras ispred Borga..
Slažem se... Borg se ostavio tenisa u naponu snage, a Pete je otišao sa stilom.
sabansaulic1

#8425 Re: TENIS

Post by sabansaulic1 »

TOP 10 Open ere: Roger, Sampras, Borg, Nadal, Lendl, Connors, McEnro, Agassi, Becker i Edberg.

:thumbup:

Ovako.
Post Reply