Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Bloo
Globalna šefica

#8401 -mod comment-

Post by Bloo »

Spominjanje djece u bilo kojem.kontekstu - religijskom ili homoseksualnih brakova - a u svrhu koristenja dokazivanja vlastitih stavova, bez obzira kako apsurdni bili ili ne, rezultirat ce duzim banovicima.
medvjed23

#8402 Re: Ateizam vs. Religija

Post by medvjed23 »

svaki je moral utemeljen u nečemu.. nekad je to nešto empatija, nekad razum, nekad filozofija, nekad riječi čovjeka koji tvrdi da mu se bog obratio.. šta je da je, uvijek je klimavo i daleko od objektivnog i apsolutnog.. ironija je u tendenciji da se u najklimavijem vidi najčvršće..
Irsar

#8403 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Irsar »

Boemica wrote:
Irsar wrote:
Boemica wrote:Joj kad o odgoju djece počnu ovi što podržavaju udavanje devetogodišnjih curica :roll:
Joj kad o moralu (kojeg ne baziraju ni na čemu osim povođenja za posljednim modama) počnu ovi što podržavaju mutilaciju djece i prije nego uđu u pubertet, kao na primjer kada im daju blokatore hormona ne bi li se ta djeca "odlučila" kasnije žele li biti muškarci ili žene.

Ili kada je OK da devetogodišnja djeca prisustvuju paradama "ponosa" na kojima će, između ostalog, vidjeti i genitalije nekih učesnika.

Poštedite nas prvo vašeg licemjerja, a potom i lažnih optužbi. :wink:

Ja nigdje nisam iznijela mišljenje o paradama ponosa, niti hormonima, ili bilo čime drugom.
Ah, onda oprosti ako sam te strpao u istu kategoriju ljudi koji su stavova kakve sam iznio.

Ali isto tako, ovo:
Sa druge strane ako se deklarišeš kao neko ko vjeruje u Allaha, i poslanika, onda ćeš smatrati sve njihove odredbe ispravnim, što sa sobom povlači smatranje dječijih brakova ispravnim.

Dovoljno.
je prosto netačno. Ako te već zanima moj stav o nečemu, slobodna si da pitaš. A kad smo već kod dječijih brakova, zanimljiva bi ti trebala biti činjenica kako su isti praktično zabranjeni u skoro svim (možda i svim) većinski-muslimanskim državama, iako bi kao trebalo biti drugačije s obzirom na to kakvi neki hadisi postoje. To je naravno tema sama za sebe, a što se mene tiče, ako već nije jasno, dječije brakove ne smatram dozvoljenim.
Boemica

#8404 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Boemica »

Pa kako se to onda udade djevojčica od devet godina?

I kako je netačno da kao musliman trebaš smatrati sve postupke poslanika ispravnim?
harač

#8405 Re: Ateizam vs. Religija

Post by harač »

činjenica zabrane zanimljiva je tek utoliko što su je nametnule bivše imperijalne sile kada su islam utjerivale u civilizaciju. slično je bilo i sa zabranom ropstva. naravno, činjenica da je nešto zakonski zabranjeno ne znači i da je moralno zabranjeno, što je vidljivo u zbilji pakistana, afganisana, somalije, bangladeša etc, etc.
studiorum_tuzlaensis

#8406 Re: Ateizam vs. Religija

Post by studiorum_tuzlaensis »

Mislim da tema konstantno ide u pogrešnom pravcu i za to smatram odgovornim moderaciju. Jedan ili 2 bana riješe milion problema. Trollanje je inače jako širok pojam

Potrebno je napraviti novu temu: Ateizam vs. ISLAM pa nek se ovi napaćeni insani dobro ispušu, jednostavno je svaka diskusija osuđena na propast.
славянин

#8407 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

studiorum_tuzlaensis wrote:Mislim da tema konstantno ide u pogrešnom pravcu i ga to smatram odgovornim moderaciju.

Potrebno je napraviti novu temu: Ateizam vs. ISLAM pa nek se ovi napaćeni insani dobro ispušu, jednostavno je svaka diskusija osuđena na propast.
Ne razumijem, Islam nije religija ??
studiorum_tuzlaensis

#8408 Re: Ateizam vs. Religija

Ne razumiješ, vidi se.
studiorum_tuzlaensis

#8409 Re: Ateizam vs. Religija

Temu si najviše ubljuvao ti, da budem iskren... ali nećemo sad o tvojim forumskim postignućima. :zjev:
Boemica

#8410 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Boemica »

studiorum_tuzlaensis wrote:Mislim da tema konstantno ide u pogrešnom pravcu i za to smatram odgovornim moderaciju. Jedan ili 2 bana riješe milion problema. Trollanje je inače jako širok pojam

Najviše je muslimana na temi pa se skoro uvijek religija na temi "brani" od strane muslimana i sa pozicije Islama, pa se onda isto tako od strane ateista najčešće i napada Islam.

Toliko sam mogla primjetit ovdje.
Ramzess Veliki

#8411 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Ramzess Veliki »

harač wrote:ozbiljnost ove rasprave se ogleda u trenutno ključnom pitanju, koje svako malo isprovociraju muslimani (ili ti moralne vertikale svijeta :lol: )

šta je gore - da devetogodišnje dijete vidi tuđe genitalije na nakim paradama, ili da ih primi u nakim pustinjama
:pisnuo: :pisnuo: :pisnuo:

:thumbup:
Ramzess Veliki

#8412 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Ramzess Veliki »

Boemica wrote:
studiorum_tuzlaensis wrote:Mislim da tema konstantno ide u pogrešnom pravcu i za to smatram odgovornim moderaciju. Jedan ili 2 bana riješe milion problema. Trollanje je inače jako širok pojam

Najviše je muslimana na temi pa se skoro uvijek religija na temi "brani" od strane muslimana i sa pozicije Islama, pa se onda isto tako od strane ateista najčešće i napada Islam.

Toliko sam mogla primjetit ovdje.
Ostale religije su potucene do noga, Islam se najcvrsce opire. :brusli:
славянин

#8413 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Nije vala nekim argumentima nego tvrdoglavoscu sljedbenika :)
Dozer

#8414 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

Irsar wrote: Tvoje cjepidlačenje neće sakriti tvoje neznanje, i licemjerno traženje "naučnog dokaza" za nešto što se naukom niti ne dokazuje; kao što se mnoge stvari naukom ne dokazuju. Čak nema niti "naučnog dokaza" da je "naučni dokaz" jedini dokaz koji može postojati, ili da je nauka jedini način ispitivanja realnosti ili donošenja zaključaka o istoj.
Cjepidlacenje? Neznaje? Licemjerstvo...? Ozbiljno? :D
Sta kazes - nema naucnog dokaza koji potvrdjuje da je naucni metod jedini relevantan za dokazivanje bilo cega? I onda meni i ostalima spocitavas neznanje, licemjerje i cjepidlacenje... :D

Daj mi primjer tog necega sto se ne dokazuje naukom.
Dozer

#8415 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

Irsar wrote: Prirodno i normalno, ponavljam se ovdje, je samo ono kako je Allah/Bog odredio da bude, ne kako se može naći u prirodi.

To zato jer u prirodi se može naći svega: da životinja jede pripadnike svoje vrste (kanibalizam), da novopridošli mužjak, ili čak sama ženka, pobije djecu prethodnika (infanticid), da ženka ubije svog partnera nakon parenja i tako dalje. Po vama, hajmo mi proglasiti kao "prirodno" sve te stvari, iako su u totalnoj koliziji sa ljudskom prirodom i intelektom, koja je dijelom božanska, a ne samo životinjska.
Ovo je sad vec nenadjebivo :D
Allah/bog je stvorio prirodu i SVE njene zakone, ukljucujuci i ziva bica, tj. zivotnje (kojima i mi pripadamo, al' nema veze. Mi smo posebna kreacija :D), kojima NIJE DAO svijest i razum, jel' tako? Bar vi ovo ovako tvrdite.
Kako onda objasnjavas da sve to postoji medju zivotinjama, a vjerovao ili ne, cak i medju zivotinjama postoji homoseksualizam (delfini npr.), kad zivotinje nemaju razum i ne znaju razluciti dobro i lose? Otkud onda sve to kod zivotinja?
Jedini logican odgovor je - takvima ih je napravio Allah/bog. On ih je tako programirao (reci mu Smrle, reci mu), kao sto je i nas programirao :D
Izgleda samo da bog bas i nije bio stela s C++, C#, Linq, ili koji je vec programski jezik koristio, pa su mnoge stvari ispale malo nakaradne :D
Last edited by Dozer on 16/09/2018 20:31, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#8416 -mod comment-

Post by Bloo »

Banned user for reason “komentarisanje rada moderacije, vrijedanje”
» studiorum_tuzlaensis

Banned user for reason “ignorisanje upozorenja moderacije”
» Irsar

Banned user for reason “ignorisanje upozorenja moderacije”
» Boemica

7 dana
MarlboroGold

#8417 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Oj crvenila

Image
Braco_18

#8418 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Braco_18 »

Dozer wrote:
Irsar wrote: Prirodno i normalno, ponavljam se ovdje, je samo ono kako je Allah/Bog odredio da bude, ne kako se može naći u prirodi.

To zato jer u prirodi se može naći svega: da životinja jede pripadnike svoje vrste (kanibalizam), da novopridošli mužjak, ili čak sama ženka, pobije djecu prethodnika (infanticid), da ženka ubije svog partnera nakon parenja i tako dalje. Po vama, hajmo mi proglasiti kao "prirodno" sve te stvari, iako su u totalnoj koliziji sa ljudskom prirodom i intelektom, koja je dijelom božanska, a ne samo životinjska.
Allah/bog je stvorio prirodu i SVE njene zakone, ukljucujuci i ziva bica, tj. zivotnje (kojima i mi pripadamo, al' nema veze. Mi smo posebna kreacija :D), kojima NIJE DAO svijest i razum, jel' tako? Bar vi ovo ovako tvrdite.
Kako onda objasnjavas da sve to postoji medju zivotinjama, a vjerovao ili ne, cak i medju zivotinjama postoji homoseksualizam (delfini npr.), kad zivotinje nemaju razum i ne znaju razluciti dobro i lose? Otkud onda sve to kod zivotinja?
Jedini logican odgovor je - takvima ih je napravio Allah/bog. On ih je tako programirao (reci mu Smrle, reci mu), kao sto je i nas programirao :D
Izgleda samo da bog bas i nije bio stela s C++, C#, Linq, ili koji je vec programski jezik koristio, pa su mnoge stvari ispale malo nakaradne :D
E svaka ti čast dozeru ... :thumbup:
Stvarno neznam čemu sva ta brutalnost i masakar u svjetu životinja ... čemu to? Gdje tu ima milosti ili bilo šta savršeno ... infanticid... koji savršen plan :run:
MarlboroGold

#8419 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Dozer wrote:

"Božija volja" :D
Dozer

#8420 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

Eh...frknu ga Bloo, a bas me zanima njegov odgovor... Ali, mogu uskociti i Smrle, Vatrogasac i HCMX i ponuditi neki smislen odgovor. Ako takav odgovor uopste postoji na ovo gore :D
vatrogasac

#8421 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Dozer wrote:Eh...frknu ga Bloo, a bas me zanima njegov odgovor... Ali, mogu uskociti i Smrle, Vatrogasac i HCMX i ponuditi neki smislen odgovor. Ako takav odgovor uopste postoji na ovo gore :D
A šta to? Da i insani trebaju biti kao hajvani? Ti imaš tu slobodu od Boga da budeš ako želiš. Onda ću ja sada napisati nešto pa će uskočiti drugi kako se ponavljam i pravim 'začarani krug' ili ovome promijeniti smisao.

Isto možeš pitati zašto je danas Bog dozvolio da bude 35°pa nekima bilo vruće, a mogao je i dati idealnih 24° ili zašto je negdje pala tolika kiša pa su bile poplave pa je to sada greška u programiranju. Rečeno nam je da na dunjaluku ne tražimo džennet i zasigurno ga neće niko dobiti, ali možemo sebi boravak na dunjaluku olakšati što i daje smisao boravku na dunjaluku između ostalog. Tjera čovjeka na akciju i traženje rješenja problema za čim ne bi bilo potrebe da smo u džennetu. Imaš stotine primjera, ali da ne duljim.
славянин

#8422 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

vatrogasac wrote:
Dozer wrote:Eh...frknu ga Bloo, a bas me zanima njegov odgovor... Ali, mogu uskociti i Smrle, Vatrogasac i HCMX i ponuditi neki smislen odgovor. Ako takav odgovor uopste postoji na ovo gore :D
A šta to? Da i insani trebaju biti kao hajvani? Ti imaš tu slobodu od Boga da budeš ako želiš. Onda ću ja sada napisati nešto pa će uskočiti drugi kako se ponavljam i pravim 'začarani krug' ili ovome promijeniti smisao.

Isto možeš pitati zašto je danas Bog dozvolio da bude 35°pa nekima bilo vruće, a mogao je i dati idealnih 24° ili zašto je negdje pala tolika kiša pa su bile poplave pa je to sada greška u programiranju. Rečeno nam je da na dunjaluku ne tražimo džennet i zasigurno ga neće niko dobiti, ali možemo sebi boravak na dunjaluku olakšati što i daje smisao boravku na dunjaluku između ostalog. Tjera čovjeka na akciju i traženje rješenja problema za čim ne bi bilo potrebe da smo u džennetu. Imaš stotine primjera, ali da ne duljim.
Mislim da je naveo to zbog toga sto je homoseksualno ponasanje okarakterisano kao grijeh i ljudska odluka - a vidi cuda i zivotinje imaju homoseksualnih jedinki. Dali to znaci da i zivotinje rezonuju,razmisljaju i to svjesno cine ili je to jednostavno “bozije davanje” ?
vatrogasac

#8423 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

славянин wrote: Mislim da je naveo to zbog toga sto je homoseksualno ponasanje okarakterisano kao grijeh i ljudska odluka - a vidi cuda i zivotinje imaju homoseksualnih jedinki. Dali to znaci da i zivotinje rezonuju,razmisljaju i to svjesno cine ili je to jednostavno “bozije davanje” ?
Iz iskustva znam da se ovo često potegne od grupe koja opravdava homoseksualizam kao argument. Kao biva, to je sada normalno. Za sebe imam dovojlno argumenata od Springera, Junga, Frankla i niza manje zvučnih imena koji su bili svjedoci šta se dešavalo u APA-i pa kako je to samo prepisala WHO. Naravno da se na tome nije stalo nego je sljedeća stepenica ozakonjenje istospolnih brakova. Za očekivati je još stepenika koji nemaju veze sa životinjama. :mrgreen:
MarlboroGold

#8424 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Nije to samo sada normalno. Kroz vijekove je to bilo normalno... naravno ne svugdje.
Demokratija im je omogućila da traže veća prava - jedino je to razlika.
Ramzess Veliki

#8425 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Ramzess Veliki »

Koliko je zaista covjeku potreba da drugi potvrdjuju njegovo misljenje? Ja ovdje u ovim raspravama uglavnom vidim neciju potrebu da sebe stavi u centar na neki nacin. Covjek je vrlo agresivna kreacija. Uvijek sebe stavlja u prvi plan, uvijek je sve o njemu i za njega. Po covjeku Bog ga je stvorio prema svom liku. To je razmisljanje koje nama godi. Da se osjecamo posebnim. Kazemo da je planet dao nama na upravljanje i mi mozemo da sa njega radimo sta hocemo. Da je Suncev sistem napravljen da bismo mi imali dane, godine i godisnja doba. Da je kosmos napravljen da bi mi imali u sta da blejimo tokom noci.
A ako pogledamo sa najjacim teleskopom u daljine svemira, ne mozemo da vidimo ni njegov mali djelic. U odnosu na kosmos, nasa galaksija je kao zrnce pijeska na plazi, zanemarivo sitno. Nas planet u nasoj galaksiji je zanemarivo mal I sitan. Koliko smoonda mi bitni u kosmosu? Nismo uopce. Kako onda mozemo reci za sebe da smo najbitnija kreacija stvoritelja tog kosmosa? Mi cak nismo sposobni ni da vidimo stvari oko sebe. Oko nas promice toliko desavanja a da nismo svjesni. Samo na nasem licu zivi pola miliona bakterija kojih nismo svjesni. I one imaju neku svrhu. Sve oko nas ima svrhu, ima svoj zivot kao sto ga mi imamo, a mi I dalje mislimo da smo mi jedina bitna kreacija i vrlo je bitno da smo i vise od toga, da smo izdvojeni u odnosu na ostale ljude, jer nam je malo da budemo jednaki sa drugim ljudima, mi hocemo da smo bolji, pametniji ... posebniji od drugih. Pa zato toliko ubjedjivanje ovdje. Nije to da ubjedis mene da prihvatim nesto i budem sretniji, to je ubjedjivanje da me ubijedis da si ti bolji od mene.
Covjek cim se rodi pita se koja je njegova svrha, zasto je rodjen. U svojoj narcisoidnosti pomisli - Stvoren sam jer imam svrhu. Kakvu svrhu? Pa onu najvecu - zasto bi me inace stvorio? Odoh sad sve oko sebe ubjedjivati da I oni to shvate. Kao da se niko osim tebe nije upitao hiljade puta zasto je rodjen I koja je njegova svrha ... pa I mravi su njegova kreacija, I oni imaju svrhu. Zasto mislis da ti imas vazniju svrhu od slona, mrava ... od kosmosa ???
Pogledam iznad sebe, ispod sebe ... i pomislim kako smo mali I kako trebamo da smo zahvalni jer postojimo, I kako bismo mogli biti sretni kad svi to shvatimo. Sam zivot koji imamo je tako divan dar ... zar ga ne bi trebali uzivati?
Locked